Friday, September 29, 2006

Isten nyugodalma

"Annakokáért megvan a szombatja az Isten népének. Mert a ki bement az ő nyugodalmába, az maga is megnyugodott cselekedeteitől, a miképen Isten is a magáéitól, Igyekezzünk tehát bemenni abba a nyugodalomba, hogy valaki a hitetlenségnek ugyanazon példájába ne essék."
/Zsid. 4:9-11/

A Zsidokhoz irt level iroja a hetedik napon, a shabbaton, a nyugalom napjan elmelkedik, melyen Isten a teremtes utan megnyugodott. Ez a szombati nyugalom arra a nyugalomra emlekeztet amelyen Isten megvaltott gyermekei megszunnek sajat cselekedeteiktol es Jezus Krisztus bevegzett megvaltasaba vetik bizalmukat.
Amikor Isten befelyezte a teremtest latta hogy az igen jo es megnyugodott, nem teremtett tobbet. Amikor Krisztus a kereszten kimondta "ELVEGEZTETETT" ez azt jelentette hogy a teljes megvaltas megtortent, magara vette buneinket mint bunert valo aldozat es Isten elfogadta ezt az aldozatot orokkon orokke, hiszen soha tobbet nem kell megismetelni, tokeletes, es mindenre eleg. A keresztrefeszitesig a torveny betartasa, vagyis cselekedetek altal probaltak megigazulni az emberek, azonban senkinek sem sikerult a maga teljessegeben betartani minden torvenyt (600+) raadasul akik azt allitottak hogy megtartottak a szivuk gyakran tavol volt Istentol es sajat josagukkal dicsekedtek.
Akik azonban bementek Krisztus nyugodalmaba azok elfogadtak hogy sajat cselekedeteik altal soha nem tudnak kedvesek lenni Isten elott, csakis Krisztus elvegzett aldozata teszi oket kepesse arra hogy az Atyahoz jaruljanak, ujjaszulessenek es a Szent Szellem elvegezze bennuk a tisztito, megszentelo munkajat.
"Igyekezzünk tehát bemenni abba a nyugodalomba, hogy valaki a hitetlenségnek ugyanazon példájába ne essék"
Azokat az izraelitakat hozza fel a hitetlenseg peldajanak akik bemehettek volna az igeret foldjere de a hitetlenseg miatt elvesztek a pusztaban. A Zsidokhoz irt level iroja ova int minket ettol a hitetlensegtol, hiszen az igeret foldje, Isten nyugodalma minden hivonek osztalyresze. Es ki a hivo? Az aki hisz! Aki nem hisz az azzal fogja hitetlenseget bebizonyitani hogy nem megy be Isten nyugodalmaba, nincs teljes bizodalma Jezus aldozatanak tokeletessegeben ezert mindenfele cselekedetek altal probal megigazulni, sajat emberi gondolatai iranyitjak szolgalatat,
es azt hiszi hogy a hivoseg abbol all hogy ezt vagy azt csinalja. Ha gyulekezetbe jarsz, enekelsz, imadkozol, evangelizalsz, jot teszel ez meg nem tesz teged hivove. Ezeknek a cselekedeteknek mind hitbol kell fakadnia, nem kotelessegtudatbol, nem masok utanzasabol, nem onmagunk es masok elott valo tetszelgesbol. Ha ezeket csinalod meg nem jelenti azt hogy hivo vagy. Egyedul az jelenti azt hogy hivo vagy hogy hiszel Jezus aldozataban a kereszten, feltamadasaban es mindabban amit Isten mondott az O Igejeben. Nem az szamit hogy mit csinalsz, hanem hogy mi alapjan csinalod azt amit csinalsz. Mert aki bement a nyugalomba az tobbe nem csinal semmit sajat magatol hanem keresztenysege ELETTE valik szamara, mely kifejezi onmagat szent cselekedetekben, melyeket a Szent Szellem kezdemenyez, nem mi.
A mai kulturaban az a fontos, mit csinalsz, mit ertel el es nem pedig az hogy ki vagy valojaban. Vigyazzunk hogy ne vigyuk ezt be a keresztenysegbe. Isten nem teljesitmeny-centrikus, nem az a jobb hivo aki a legnagyobb gyulekezeti csarnokot epiti, nem az a jobb hivo aki a legtobb traktatust osztotta szet. Ezeket barmelyik ember hit nelkul is meg tudja csinalni.A kovetkezo dolgokat azonban egy ember sem tudja magatol csinalni: hinni,megszentelodni, a Szent Szellem gyumolcseit megteremni. Es ebben kulonbozik (kellene hogy kulonbozzon) a keresztenyseg a vilagtol es ez ragadja meg az oszinte keresoket, ha olyan embereket lat akiket Isten Szelleme teljesen megujitott.
Aki pedig mindenfele `kereszteny` show-musorokkal, humanista jotekonykodassal, emberi modszerekkel akarja az embereket Jezushoz csalogatni, az csak hitetlenseget bizonyitja ezaltal.
Amikor az izraelitak a pusztaban vandoroltak, mennyei mannat kaptak elesegul Istentol, mely mindennap hullot nekik az egbol es minden nap csak az aznapi szuksegletuket szedhettek ossze, kiveve a hatodik napon, mert szombaton nem kaptak ujat, hiszen tilos szedegetni. Ez is azt mutatja hogy a nyugalom napjan abbol taplalkozunk ami mar megvan. A hivoknek sem kell mast tenni mint azon megnyugodni amit Krisztus mar elvegzett es aki bennunk el, es aki altal mi elunk. Jezus maga hasonlitja sajat magat a mennyei kenyerhez, amelyet ha valaki eszik nem hal meg, holott akik a pusztaban ettek a mannat( mely szinten a mennybol jott ) meghaltak.
"Én vagyok amaz élő kenyér, a mely a mennyből szállott alá; ha valaki eszik e kenyérből, él örökké. És az a kenyér pedig, a melyet én adok, az én testem, a melyet én adok a világ életéért." (Jan.6:51) . Ezt a kenyeret nem kell megsutni, nem kell elkesziteni, nem lehet megvenni, hiszen mar keszen szallott ala mihozzank. Egy dolgot tehetunk vele: enni. "A ki eszi az én testemet és iszsza az én véremet, az én bennem lakozik és én is abban.A miként elküldött engem amaz élő Atya, és én az Atya által élek: akként az is, a ki engem eszik, él én általam." (56-57) Ez kedves testvereim a keresztenyseg!
"Ez az a kenyér, a mely a mennyből szállott alá; nem úgy, a mint a ti atyáitok evék a mannát és meghalának: a ki ezt a kenyeret eszi, él örökké." (58). Ne ragadjunk le a pusztai mannanal, mely nem ad orok eletet, melyet az atyaink ettek a pusztaban, mely a torveny kepmasa, hiszen a torveny is a mennybol jott, es nagyon jo is, de csak addig tartotta meg az embereket amig eljott a tokeletes mennyei kenyer: Jezus.
"A törvény tehát az Isten ígéretei ellen van-é? Távol legyen! Mert ha olyan törvény adatott volna, a mely képes megeleveníteni, valóban a törvényből volna az igazság.De az Írás mindent bűn alá rekesztett, hogy az ígéret Jézus Krisztusban való hitből adassék a hívőknek.Minekelőtte pedig eljött a hit, törvény alatt őriztettünk, egybezárva az eljövendő hit kinyilatkoztatásáig.Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg.De minekutána eljött a hit, nem vagyunk többé a vezérlő mester alatt.Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által." (Gal.3:21-)

Thursday, September 28, 2006

3 interju-reszlet

Ez nem ahitat, hanem erdekessegkeppen gondoltam hogy felrakom oket. Mind a harom video reszlet Larry King musorabol.
Az elso: Az episzkopalis es anglikan egyhazban egyes klerikusok nyiltan vallaljak a homoszexualitasukat, nem latnak benne semmi rosszat pedig a Biblia szerint bun.
A holgy aki felszolal egy leszbikus `lelkipasztor` es a ferfi aki neven nevezi a bunt es utal az episzkopalis egyhaz hitehagyott allapotara Rev. Albert Mohler. Egy mondat tole: "En egyutterzek minden egyes emberi szivvel amely kivanja megismerni az egyetlen igaz es elo Istent de hiszem hogy ez csak egy uton tortenhet, Jezus Krisztuson keresztul es az evangelium a bunbol valo megteresrol szol es nem a bun unnepleserol."
A masodik: Michael Manning es a masik puspok a hamis beket hirdetik, az okumenizmust, es hogy minden vallas az Istenhez vezet. John MacArthur ezzel szemben arrol beszel mit ir az Ige.
Arrol hogy Szaddam Husszein is hivo, csak eppen mashogy hisz azt valaszolja hogy csak egy igaz Isten van es Szaddam nem ahhoz imadkozik valamint hogy csak egy igazsag van es az az ami az Igeben van, ami azon kivul van az nem az igazsag es nem az igazi Isten.
A puspokhoz aki eppen ennek ellenkezojet hiszi John MacArthur a kovetkezo kerdest intezi: "Akkor miert mondta Pal hogy ha valaki mas istent es mas evangeliumot predikal az legyen atkozott es miert mondja a Biblia hogy nincs senki masban udvosseg csak Krisztusban?"
A puspok azt valaszolja nagy vonalakban hogy neki a keresztenyseg az igazsag, de aki masban hisz annak mas.
A harmadik: Interju Joel Osteennal, a Lakewood church, vagyis Amerika legnagyobb gyulekezetenek (kb.40.000 fo) lelkipasztoraval. Joel Osteennak csak pozitiv uzenetei vannak, hogyan higgyunk magunkban, legyen nagy az onbizalmunk, jelszava: `fedezd fel a bajnokot onmagadban`, konyvenek cime: A legjobb eleted most. Amikor Larry King felteszi a fogas kerdest hogy az egyeb vallasok hivei is a mennybe jutnak-e Osteen valasza nagyjabol az hogy o nem iteli meg, o nem tudhatja, nem tudja hogy mondhatja-e hogy nincs igazuk, amikor indiaban jart sok emberrel talalkozott akik igazan szeretik Istent, de mas vallasuak, ugyhogy `nem tudom, nem tudom` . A `nem tudom` az egesz interju alatt tobb mint harmincszor elhangzott. Es o Amerika legnagyobb gyulekezetenek a pasztora..
O barcsak akik hivoknek valljak magukat valoban hinnenek Istennek, az irott Igenek mely szerint Jezus az ut az Atyahoz es batran vallalnak is ezt.Wednesday, September 27, 2006

I.Janos 2.

"Én fiacskáim, ezeket azért írom néktek, hogy ne vétkezzetek. És ha valaki vétkezik, van Szószólónk az Atyánál, az igaz Jézus Krisztus. És ő engesztelő áldozat a mi vétkeinkért; de nemcsak a mienkért, hanem az egész világért is. És arról tudjuk meg, hogy megismertük őt, ha az ő parancsolatait megtartjuk. A ki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság. A ki pedig megtartja az ő beszédét, abban valósággal teljessé lett az Isten szeretete. Erről tudjuk meg, hogy ő benne vagyunk; A ki azt mondja, hogy ő benne marad, annak úgy kell járnia, a mint ő járt. "
/I.Jn.2:1-6/

Amint az elozo reszben is lattuk, minden ember bunos, de hala az Urnak, Jezus Krisztusban megbocsattatnak a bunei azoknak akik megvalljak azokat. Ez nem ok arra azonban hogy tovabb vetkezzunk, mondvan hogy Isten ugyis megbocsat. Nem azert irtak az apostolok es profetak Isten kegyelmerol hogy aztan nyugodt lelkiismerettel vetkezzunk es kihasznaljuk Isten kegyelmet, hanem azert irtak errol "hogy ne vétkezzetek". Ha valaki valosagosan megtapasztalta a bun mazsas sulyat es az Isteni kegyelem csodalatos ajandekat, a bunbocsanatot, az nem jatszadozik tobbe Isten kegyelmevel.
Janos apostol tisztaban volt azzal hogy meg a hivok is bunbe eshetnek, ezert mindig felhivja a figyelmet arra hogy Jezushoz barmikor mehetunk vetkeinkkel es kerhetjuk bocsanatat hiszen O engesztelo aldozat lett a mi vetkeinkert es most mint Szoszolonk jar kozben ertunk a mennyben mint fopap hivatkozva sajat verere melyet ertunk ontott.
Sokan ugy utalnak Janos apostolra mint akinek csak egy uzenete volt: `szeressuk egymast gyerekek!`. Mig ez is nagyon fontos uzenet, de nem szabad elhanyagolni a tobbi uzenetet sem, melyek a bunrol es a hivok kotelessegeirol szolnak. Ezt kevesbe szeretik hallani az emberek, mert aldozatot,megterest kovetel reszukrol.
Manapsag nem `divat` ilyenekrol beszelni hogy:"A ki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság" hanem el `kell` fogadnunk mindenkit testverkent aki azt allitja hogy hisz, de eletviteleben semmiben sem kulonbozik a vilagtol. Tehat honnan tudjuk meg kik az igazi testvereink? "Erről tudjuk meg, hogy ő benne vagyunk; A ki azt mondja, hogy ő benne marad, annak úgy kell járnia, a mint ő járt. "
Jezus mondja: "A ki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem" (Jn.14:21a). Innen tudjuk meg hogy szeretetunk, es masok szeretete is az Ur irant valosagos-e. Elterjedt manapsag hogy nem fontos mit teszunk, hogy Isten minden beszedenek engedelmeskedjunk, hanem csak az szamit hogy higgyunk. De ahogy Jakab apostol mondja, a hit cselekedetek nelkul halott. Aki igazan szereti az Urat, es elo hite van, annak szive vagya hogy Istennek mindenben engedelmeskedjen es nem azt vizsgalja hogy mennyi a legkevesebb amit adni tud ugy hogy meg neki is maradjon eleg. Aki igy mericskel es alkudozik Istennel az vizsgalja meg szeretetet az Ur irant. Nem torvenyeskedes elvarni a hivoktol hogy engedelmeskedjenek az Urnak. Maga az Isten varja el ezt tolunk. Persze nem cselekedetek altal igazulunk meg, de a cselekedetek automatikusan jelentkeznek es kihajtanak mint a virag, amint a hit gyokeret vert a szivunkben.
De nincs-e itt ellentmondas? Mindenki vetkezik, es megis azt mondja az Ige hogy aki nem tartja meg a parancsolatokat az nem Isten gyermeke? Nincs ellentmondas, mert mas dolog sotetsegben jarni, es megint mas elesni de ismet felallni. Van aki elesik a bunben es nem ter meg hanem ugy marad, jol erzi magat a bunben. Az ilyenrol mondja az Ige hogy sotetsegben jar.
Aki elesik, de fel akar allni, es meg akar terni, azt Isten felsegiti es Jezus vere ismet megtisztitja ot. Ez a kulonbseg.

"Mert ha hétszer elesik is az igaz, ugyan felkél azért; az istentelenek pedig csak egy nyavalyával is elvesznek." /Peld.24:16/

Tuesday, September 26, 2006

I. Janos 1:8-10

"Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűn mi bennünk, magunkat csaljuk meg és igazság nincsen mi bennünk. Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól. Ha azt mondjuk, hogy nem vétkeztünk, hazuggá teszszük őt, és az ő ígéje nincsen mi bennünk."
/I.Janos 1:8-10/

Sokaig nem ertettem hogyan kapcsolodhatnak ezek a sorok az elobbiekhez. Ellentmondasosnak tunt, hogy aki nem jar sotetsegben, csak az lehet kapcsolatban Istennel es itt meg azt irja hogy mindannyian bunosek vagyunk. Ezek szerint senki nem lehet kapcsolatban Istennel?
De a kulcs ebben a reszben is a "Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól" .
Mindannyian bunosnek szulettunk, mert orokoltuk Adam termeszetet.
A szuleimnek is mondtam ezt, es mindketten azt mondtak hogy ok jok. Lehet hogy emberek szemeben, vagy sajat szemukben jok, mert meg nem ultek bortonben, vagy ilyesmi, de Isten Igeje nyilvanvalova teszi hogy mik a bunok, es nincs ember aki ne kovetett volna el kozuluk legalabb egyet. A tizparancsolatban az all: a paraznalkodas bun. Jezus a hegyi beszedeben elmondta hogy ha mar tisztatalan modon nezunk az ellenkezo nemure az bun. A tizparancsolatban az all: ne olj! Kevesen gyilkosok az emberek kozott, de mit mond Jezus? Aki ok nelkul haragszik atyjafiara, vagy bolondnak nevezi ot, az melto az iteletre.
Raadasul a hitetlenseg is bun. Es meg lehetne sorolni napestig.
Amikor ezeket elmondtam az edesanyamnak belatta hogy valoban bunos.
Az ember szereti azt hinni hogy o jo, de amikor Isten szovetneke bevilagit a szivebe, megerti hogy mennyire gonosz. "Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt?" (Jer.17:9)
Ezert ahhoz hogy Istenhez forduljunk szukseges hogy eljussunk erre a felismeresre, mert ahogy az elozo uzenetben lattuk: "Ha azt mondjuk, hogy közösségünk van vele, és sötétségben járunk; hazudunk és nem az igazságot cselekeszszük". Hiaba altatjuk magunkat hogy igazak vagyunk es kozossegunk van Vele ha nem akarunk megterni. Latok `szolgalokat` akik nem tisztan elnek, de elvarjak hogy Isten szolgainak tekintsuk oket. De Isten engedelmesseget kivan es nem aldozatot (I.Sam.15:22).
De ha valoban mindannyian bunosek vagyunk akkor senki sem szolgalhat Neki?
"Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól."
Milyen hatalmas Isten kegyelme, hogy lehetove teszi a megterest es megbocsajtja buneinket Jezus aldozatara tekintve. De ehhez meg kell vallani buneinket. Es ez nemcsak egyszeri dolog, hanem mindennapos, hiszen mondhatni hogy minden nap vannak meltatlan, onzo gondolataink, cselekedeteink, szavaink, igen, sajnos meg a hivoknek is. De Isten elott kedves a toredelmes es alazatos sziv, mely hajlando Isten `rontgen gepe` ele allni es megvizsgalni magat majd ha akad valami bun, megvallani azt, mint David:
"Vizsgálj meg engem, oh Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat!És lásd meg, ha van-e nálam a gonoszságnak valamilyen útja? és vezérelj engem az örökkévalóság útján!" /zsoltar 139:23-24/

Sunday, September 24, 2006

I. Janos 1. folytatas (kis csuszassal)

"És ez az az üzenet, a melyet tőle hallottunk és hirdetünk néktek, hogy az Isten világosság és nincsen ő benne semmi sötétség. Ha azt mondjuk, hogy közösségünk van vele, és sötétségben járunk; hazudunk és nem az igazságot cselekeszszük.Ha pedig a világosságban járunk, a mint ő maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. "
/I.Janos 1:5-7/

A kiindulo pont ebben az igereszben is maga Isten, az O tokeletes voltaban, aki maga a vilagossag es semmi sotetseg nincs Benne, akit Jakab apostol is a vilagossag Atyjanak nevez akiben meg a valtozas arnyeka sincs meg (Jak.1:17). Ha lenne Benne valtozas mar nem lenne tokeletes. Semmi gonosz vagy ketes erteku dolog nem szarmazhat Tole, mert termeszetevel ellentetes, ezert minden amit O csinal szinten tokeletes. A sotetsegnek semmi koze a vilagossaghoz, ezert Isten elzarkozik a legkisebb sotetsegtol is. Ugyanigy kellene hogy legyen Isten szolgaival is, akiknek szellemet maga a vilagossag Atyja tolti be sajat Szellemevel. Ez a Szellem sem vallalhat kozosseget a sotetseggel, sajnos megis Isten gyermekei gyakran eltevelyednek, hamis szellemek tanitasara figyelnek, megnyitjak magukat e szellemek elott, bunbe esnek. Mi tortenik ilyenkor?
Akibe Isten mar belehelyezte Szent Szellemet, attol nem veszi el, mert az Iras mondja: "nálatok lakik, és bennetek marad " (Jn.14:17). De a kozosseg az Atyaval megszakad, ahogy ma olvastuk:
"Ha azt mondjuk, hogy közösségünk van vele, és sötétségben járunk; hazudunk és nem az igazságot cselekeszszük".
Aki tehat sotetsegben jar, annak nem lehet kozossege az Atyaval, mert Isten szent es nem ferhet a kozelebe a gonosz.
Mit jelent kozossegben lenni az Atyaval? Az amit Jezus is mond:
"Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: A ki én bennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt: mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek."
Az, hogy Benne vagyunk, es alavetjuk magunkat az O Szelleme uralmanak, nem csak szombaton, vagy vasarnap, hanem mindig kozossegunk van vele, Ra figyelunk.
Ha tehat sotetsegben jarunk, nincs Istennel kapcsolatunk, meg kell ternunk es vilagossagra kell hoznunk allapotunkat hogy helyrealljon a kapcsolatunk.
Hogyha vilagossagban jarunk akkor pedig kozossegunk, kapcsolatunk van Istennel, hiszen O maga a vilagossag.
Hogyan lehet vilagossagban jarni?
"Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága" (Jn.18:12)
Jezust kell kovetni.
Lehetetlen hogy soha az eletben ne vetkezzunk, (ahogy azt a 8-9 reszben latni fogjuk) de "... Jézus Krisztusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől" . Tehat az hogy vilagossagban jarhatunk csak az O erdeme, mert az lehet kozossegben Istennel akiben nincsen sotetseg, viszont minden emberben van sotetseg, de ha ezt a sotetseget Krisztus vilagossagaban megvalljuk, akkor az O vere megtisztit minket a sotetsegtol, megvilagit minket az O vilagossagaval es igy kozossegunk lehet az Atyaval.
Halleluja!

Saturday, September 23, 2006

Gyonyorkodjel az Urban

"Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit."
/Zsolt.37:4/

Ez egy csodalatos igeret. De mit is jelent gyonyorkodni az Urban? Mert sokszor elfeledkezunk ezen igeret feltetelerol, vagy pedig ugy ertelmezzuk hogy ha elmegyunk a gyulekezetbe es ha neha hajlandok vagyunk imadkozni akkor Isten megadja onzo szivunk vagyat, az uszomedences villat . Az Urban valo gyonyorkodes ennel sokkal melyebb dolog.
Mit jelent gyonyorkodni? Azt, hogy valami annyira szep, hogy nem tudjuk rola levenni a szemunket, gyonyoruseget es elvezetet okoz a latvanya, jelenlete. A heber eredeti szo elvezetre utal. Gyonyorkodni az Urban tehat annyit tesz, hogy annyira szeretjuk Ot, hogy elvezunk minden Neki szant percet, es mindig Ra figyelunk, O all erdeklodesunk kozeppontjaban es csodalatos oromet okoz az O dolgaival valo foglalkozas, pl; igeolvasas.
Az Ur orul ha gyermekei nem csak az ajandekert engedelmeskednek Neki, nem csak azert hogy megkapjak szivuk kereset, es nem is csak szaraz kotelessegtudatbol hanem egy apa szereti ha gyermekeinek szemelyes kapcsolata van vele, ha gyermekei szeretik Ot, ez okoz neki oromet.
Aki igy elvezi az Ur jelenletet, es igy szereti Ot, az szolgalni akarja Ot, es el akarja hagyni buneit, melyeket Isten gyulol. Vegul akarata eggye valik Isten akarataval, es nem fog magaban megturni olyan vagyakat amik nem az Urtol es az Urert vannak, hanem sajat dicsosegere.
Es mi Isten akarata szamunkra? "Mert ez az Isten akaratja, a ti szentté lételetek.." (I.Thessz.4:3).
Amikor tehat gyonyorkodunk az Urban, akaratunk eggye valik az O akarataval, az O akarata hogy szentek legyunk, igy ez lesz a mi szivunk kerese is, melyet biztosan megad, hiszen ez a mai igeret: gyonyorkodjel az Urban es megadja szived kereseit.

Friday, September 22, 2006

Minden korulmenyek kozott

"A hiábavalóságot és a hazugságot messze távoztasd tőlem; szegénységet vagy gazdagságot ne adj nékem; táplálj engem hozzám illendő eledellel.Hogy megelégedvén, meg ne tagadjalak, és azt ne mondjam: kicsoda az Úr? Se pedig megszegényedvén, ne lopjak, és gonoszul ne éljek az én Istenem nevével!"
/Peld.30:8-9/

Agur, e sorok iroja okos volt, ismerte az emberi termeszetet, es tudta hogy az ember nagyon is hajlamos elfeledkezni Istenrol a joletben, es csak az aldassal foglalkozni es nem Azzal aki az aldast adta. Azt is tudta hogy a szegenyseg is kihozza az ember rossz oldalat es csak a hianyt latja es mindent megtesz hogy bizonyos dolgokhoz jusson, akar bunos modon is.
Amig azonban mi sem bizhatunk magunkban ilyen korulmenyek kozott, van egy hatalmasabb ut es csodalatosabb remeny: Istenben viszont bizhatunk!
Ahogyan Pal apostol mondja magarol: "Tudok megaláztatni is, tudok bővölködni is; mindenben és mindenekben ismerős vagyok a jóllakással is, az éhezéssel is, a bővölködéssel is, a szűkölködéssel is." /Fil.4:12/
Pal apostol nem bukott el sem a gazdagsagban sem a szegenysegben, mert igy folytatja: Mindenre van erőm a Krisztusban, a ki engem megerősít.
Ezert akar bovolkodunk, akar szukolkodunk (es nem csak anyagiakban), egyre kell figyelnunk: Istenre, aki meg tud minket tartani es segit a romlott termeszetunk elleni kuzdelemben, mely automatikusan leterne Isten utjarol.
Nem a korulmenyek azok amelyek leteritenek az O utjarol, nem a nehez helyzetek, nem a tul sikeres helyzetek, hanem a mi EN- unk, az ego. Mert Krisztuse minden hatalom es O meg tud tartani mindig. A kerdes az: engedjuk-e neki vagy pedig szeretjuk-e onsajnalatban dedelgetni magunkat, vagy eppen sajat dicsosegunk fenyeben villogni.
Panaszoltam valakinek hogy ez meg az a problemam, es emiatt lelkiismeret furdalasom van, mert az Urra kellene biznom a dolgokat. Az illeto azt mondta, biztosan a satan akarja elrontani a jokedvedet, azert tamad negativ gondolatokkal. Ez nagyon joszandeku, de teljesen hibas valasz.
A satannak nincs uralma az eletemen, mert az eletem Krisztuse. Nem tudja a satan eroszakkal birtokba venni bizonyos reszeimet, mert nincs ra joga, hiszen Krisztus mar ott van, es ok ketten nem fernek meg egymassal. Csak abban az esetben vehet uralmat bizonyos reszeimen a satan hogyha azt a reszt atadom neki, es ha megnyitom neki az ajtot (bun) akkor bejon. Ez szellemi torveny. Azonban abban a pillanatban amelyben megbanom a bunt es megtagadom a gonoszt, es kerem Jezust hogy foglalja vissza azt a teruletet, akkor az ordognek azonnal mennie kell.
A fenti esetben a problema nem a satan volt, hanem en. Konnyu mindent a satanra, meg a korulmenyekre fogni es kikerulni a felelosseget. A satan nem tud minket bunbe kenyszeriteni. Csabithat, kiserthet, vadolhat, de nem kenyszerithet. Mi dontjuk el, belemegyunk a bunbe vagy nem. "Hanem mindenki kísértetik, a mikor vonja és édesgeti a tulajdon kívánsága. Azután a kívánság megfoganván, bűnt szűl; a bűn pedig teljességre jutván halált nemz." /Jakab.1:14-15/

Wednesday, September 20, 2006

Jonas profeta imaja

"Az Úr pedig egy nagy halat rendelt, hogy benyelje Jónást. És lőn Jónás a halnak gyomrában három nap és három éjjel.
És könyörge Jónás az Úrnak, az ő Istenének a halnak gyomrából.
És mondá: Nyomorúságomban az Úrhoz kiálték és meghallgata engem; a Seol torkából sikolték és meghallád az én szómat.
Mert mélységbe vetettél engem, tenger közepébe, és körülfogott engem a víz; örvényeid és habjaid mind átmentek rajtam!
És én mondám: Elvettettem a te szemeid elől; vajha láthatnám még szentséged templomát!
Körülvettek engem a vizek lelkemig, mély ár kerített be engem, hinár szövődött fejemre.
A hegyek alapjáig sülyedtem alá; bezáródtak a föld závárjai felettem örökre! Mindazáltal kiemelted éltemet a mulásból, oh Uram, Istenem!
Mikor elcsüggedt bennem az én lelkem, megemlékeztem az Úrról, és bejutott az én könyörgésem te hozzád, a te szentséged templomába.
kik hiú bálványokra ügyelnek, elhagyják boldogságukat;
De én hálaadó szóval áldozom néked; megadom, a mit fogadtam. Az Úré a szabadítás.
És szóla az Úr a halnak, és kiveté Jónást a szárazra."

/Jonas 2./

Szamomra nagyon erdekes es tanulsagos hogy Jonas meg a halnak a gyomraban volt amikor azt mondta: "az Úrhoz kiálték és meghallgata engem" es "Mindazáltal kiemelted éltemet a mulásból" es "De én hálaadó szóval áldozom néked" mintha mar kiszabadult volna, holott meg a halban volt. Ehhez termeszetfolotti hit kell, amikor a baj kellos kozepen mar a szabaditasert dicserjuk az Urat es annyira biztosak vagyunk benne hogy kiment, hogy mar nem is gondolunk ra hogy meg mindig a hal gyomraban vagyunk.
Amikor Jonas halat adott a legnehezebb helyzetben, amikor hitt abban hogy az Ur meghallgatta konyorgeseit, amikor engedelmesseget fogadott es megvallotta hogy `az Ure a szabaditas`, vagyis csakis O tudja megszabaditani, akkor az Ur szolt a halnak es az kivetette magabol Jonas profetat.
Ez arra emlekeztet amikor Jezus azt mondta a nagy hitu szazadosnak: " Eredj el, és legyen néked a te hited szerint. És meggyógyult annak szolgája abban az órában." /Mate 8:13/.
Ha nincs hitunk akkor hogy fogjuk meglatni Isten csodait? De ha hiszunk akkor `lesz nekunk a mi hitunk szerint`.
Tudom hogy mostanaban sokat irok errol a temarol, de igazabol csak azokat irom, amikkel az Ur engem batorit es vigasztal a lehetetlen helyzetekben, melyek nem is lehetetlenek, hiszen az Ur elott nincs semmi lehetetlen.
A hit probaja kemeny, es ahogy novekszunk az Urban ugy novekszik a probak kemenysege, de hala az Urnak ez azert van:
"Hogy a ti kipróbált hitetek, a mi sokkal becsesebb a veszendő, de tűz által kipróbált aranynál, dícséretre, tisztességre és dicsőségre méltónak találtassék a Jézus Krisztus megjelenésekor"
/I.Pet.1:7/

Tuesday, September 19, 2006

Isten meg akar aldani


"A nyomorúságban segítségül hívtál és én megszabadítottalak téged; meghallgattalak téged a mennydörgésnek rejtekében; megpróbáltalak téged a versengések vizénél. Szela.
Hallgass én népem, hadd tegyek bizonyságot ellened! Oh Izráel, ha te meghallgatnál engem!
Ne legyen te nálad idegen isten, és az idegen isten előtt meg ne hajolj!
Én, az Úr vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptom földéről: nyisd szét a te szájad és betöltöm azt.
De nem hallgatott népem az én szómra, és Izráel nem engedelmeskedett nékem.
Ott hagytam azért őt szívöknek keménységében, hogy járjanak a magok tanácsa szerint.
Oh, ha az én népem hallgatna reám, s Izráel az én utaimon járna!
Legott megaláznám ellenségeit, s szorongatói ellen fordítanám kezem."
/Zsolt. 81:8-15/

Isten nagyon jo es kegyelmes. Turte Izrael panaszkodasait, nem pusztitotta el oket, hanem minden adando bajnal kimenekitette oket csodalatos modon.
Ha csak Benne biznank, ha valoban minden gondunkat, minden ugyunket csak az O kezeibe helyeznenk, megtapasztalnank az O csodalatos gondoskodasat, tularado szeretetet es kegyelmet, mellyel kipotolja nekunk az esztendoket melyeket tonkretett a kartevo es megtolti csurunket gabonaval, eszunk boven es dicserjuk az Urat mindezekert (Joel 2:24-26).
Hiszunk-e ebben?Hisszuk-e hogy O orvendezik ha jot cselekedhetik velunk?(Jer.32:41)
Hogy O kegyelmes es hosszuturo es nem a mi erdemunk miatt ald meg, sot, sokszor elnezi hitetlensegunket is, mert O igereteihez hu marad: "Ha hitetlenkedünk, ő hű marad: ő magát meg nem tagadhatja." (2.Tim.2:13)
Isten meg akar aldani, mert gyermeke vagy es szeret teged, nagyon draga aron valtott meg teged, szenteljuk ezert Neki mindenunket hogy Ot dicsoitsuk.
"Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, a melyek az Istenéi." (1.Kor.6:20)
Ne hitetlenkedjunk mint Izrael fiai kik kozul vegul sokan nem jutottak be az igeret foldjere,
hanem: "Minden gondotokat ő reá vessétek, mert néki gondja van reátok" (I.Peter 5:7)

U.i.: E zsoltar (81) ugy kezdodik hogy:
"Örvendezzetek Istennek, a mi erősségünknek; ujjongjatok a Jákób Istenének! Dalt zengjetek és dobot pergessetek, gyönyörű hárfát cziterával együtt. Fújjatok kürtöt új holdra, holdtöltekor, a mi ünnepünk napján; " Ez a zsido ujevre, vagyis a kurtok megfujasanak unnepere utal (4.Mozes 29:1). Ez az unnep ezen a pentek esten jon be. Boldog uj evet :-)!

Monday, September 18, 2006

Tenyleg tudni akarod?

"Eljöve pedig a csapatoknak minden tisztje, és Jóhanán, Káreának fia, és Jazánia, Ozániának fia, és az egész nép kicsinytől fogva nagyig,
És mondának Jeremiás prófétának: Hallgasd meg alázatos kérésünket, és könyörögj érettünk az Úrnak, a te Istenednek mind e maradékért; mert kevesen maradtunk meg a sokaságból, mint a te szemeid jól látnak minket;
És jelentse meg nékünk az Úr, a te Istened az útat, a melyen járjunk, és a dolgot, a mit cselekedjünk.
És monda nékik Jeremiás próféta: Meghallottam. Ímé, én könyörgök az Úrnak, a ti Isteneteknek a ti beszédeitek szerint, és mindazt, a mit felel az Úr néktek, megjelentem néktek, el nem titkolok semmit tőletek. Ők pedig mondának Jeremiásnak: Az Úr legyen ellenünk tökéletes és igaz tanúbizonyság, ha nem mind ama beszéd szerint cselekszünk, a melylyel elküld téged mi hozzánk az Úr, a te Istened. Ha jó, ha rossz, hallgatni fogunk az Úrnak, a mi Istenünknek szavára, a melyért mi téged ő hozzá küldünk; hogy jó dolgunk legyen, mert mi hallgatunk az Úrnak, a mi Istenünknek szavára. "
/Jeremias 42./


Ezek az emberek nagyon szepen es helyesen beszeltek. Egyiptomba keszultek a fogsag, a haboru es az ehseg elol de elotte megkerdeztek az Urat mi az akarata hogy aszerint cselekedjenek, akarmi is legyen az.
Igen am, de amilyen szepen beszeltek, annyira nem gondoltak komolyan, mert aztan 10 nap mulva az Ur megadta a valaszt Jeremias profetan keresztul:
" Most azért halljátok meg az Úrnak szavát, Júdának maradékai! Ezt mondja a Seregek Ura, az Izráel Istene: Ha ti csak orczáitokat fordítjátok is úgy, hogy bemenjetek Égyiptomba, és bementek, hogy ott tartózkodjatok: Akkor a fegyver, a melytől ti féltek, legott utólér benneteket Égyiptom földén, és az éhség is, a mitől rettegtek, körülvesz titeket Égyiptomban, és ott haltok meg. "
Es az Ur azt is tudta hogy nem fognak Ra hallgatni, Jeremias ezt is megprofetalta.
Igy is lett, a valasz hallatan a kevely ferfiak Jeremias ellen fordultak es hazugsaggal vadoltak.
Mi volt itt a problema? Ezek a ferfiak azt mondtak hogy meg akarjak fogadni az Ur beszedet, de vegul nem tettek, mert feltettek az eletuket, nem biztak az Urban, belul mar eltokeltek hogy Egyiptomba mennek. Megsem volt nekik olyan fontos az Ur akarata.
Mennyire igy van ez velunk is, amikor vonz minket `Egyiptom`, a vilag, a kenyelmes testies elet az Urert valo szenvedes, haborusag es nelkulozes elleneben. Ilyenkor igazolast keresunk a testvereknel hogy rendben van ez, nem art az a kis Egyiptom, nekunk is jogunk van ehhez meg ahhoz, stb.. De ha ezt az igazolast nem kapjuk meg az Ur szolgaitol, akik nem azt hirdetik hogy ha hiszel akkor gazdag leszel, egeszseges es sikeres uzletember, hanem azt hogy "De mindazok is, a kik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, üldöztetni fognak" (2.Tim.3:12) akkor ellenuk tamad a megalkuvast kereso kereszteny, hamis profetanak belyegzi ot.
Azt allitjak hogy az Ur akaratat akarjak cselekedni, de ez csak akkor igaz amikor az egybevag az o akaratukkal. Latszolag elszantak, de igazabol mindent megtesznek hogy mentsek eletuket, hogy megtartsak sajat bunos o-emberuket. Felnek a szellemi harctol, a szuksegtol, a lemondastol, de mikor Egyiptomba menekulnek ezek elol, mind azok amiktol menekultek utoleri oket ott. Akik meg vallaljak Isten akaratat a nehezsegek ellenere is, azokat vegul Isten megszabaditja, bekesseget ad nekik es aldast.
"A mitől retteg az istentelen, az esik ő rajta; a mit pedig kivánnak az igazak, meg lesz."
/Peld.10:24/

Saturday, September 16, 2006

I. Janos 1. folytatas

"És ezeket azért írjuk néktek, hogy örömetek teljes legyen. " (4.)

A tegnapi reszben arrol beszeltunk hogy Janos szemelyesen megismerte Jezust mint aki eletet ad, aki maga a feltamadas es az elet. Errol akar bizonysagot tenni, ezt hirdeti, azert "hogy néktek is közösségtek legyen velünk, és pedig a mi közösségünk az Atyával és az ő Fiával, a Jézus Krisztussal." (3.) es azert hogy orometek teljes legyen.
Tehat szeretne ha masok is megismernek ezt az aldott szemelyes kozosseget az Atyaval es a Fiuval, hogy ok is megismerjek Istent, es ezaltal a hivokkel is szellemi kozossegben legyenek Krisztusban aki osszekoti Isten gyermekeit a Szent Szellem altal.
Janos apostol batoritani is akarja a hivoket, es megorvendeztetni oket az evangeliummal, melynek jelentese: jo hir. A jo hir megorvendeztet mindenkit, es a legjobb hir az hogy Isten Fia e vilagra jott testben es engesztelo aldozatkent meghalt ertunk es magara vette a mi buneink bunteteset majd feltamadott es neki adatott minden hatalom, es altala bekessegunk van az Atyaval. Ha ez a jo hir nem orvendeztet meg, akkor semmi. Sokszor elboritjak elmenket a problemak, de ha valaki, mint Janos apostol, ezekre a dolgokra emlekeztet minket, akkor mindjart meglatjuk hogy problemaink semmik ahhoz a dicsoseges dologhoz kepest amiben minket Isten reszesitett. Akik ezt nem csak szaraz doktrinakent kezelik hanem mint eletet es valosagot, azok oromukben enekelni fognak es halakat zengenek az Urnak.
"...hogy orometek teljes legyen." Az oromunk nem lehetne teljes ha valami hianyozna a megvaltasbol, de a megvaltas tokeletes ("elvegeztetett") es igy oromunk is teljes lehet, hiszen Isten mindent odaadott, meg amikor bunosok voltunk.
Ha valaki nem orul ennek a jo hirnek, az azt jelenti hogy meg nem tert meg, nem hiszi el az evangeliumot, vagy lelkiismerete nem tiszta a bunei miatt es ezert nem tud orvendezni.
Aki bunben el az ne is orvendezzen, hanem eloszor sirjon es gyaszoljon bunei miatt. Ha oszinte szivbol megtertunk buneinkbol akkor az Ur orome betoltheti szivunket.
"Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól. " (9.)
Minden orvendezes amit nem elozott meg a bunokbol valo megteres, nem Isten szerint valo orvendezes.
"Mert az Isten szerint való szomorúság üdvösségre való megbánhatatlan megtérést szerez".
Ez utan a megteres utan jon a szent vigasz es orom, hogy lam Isten nekem is megbocsatott pedig milyen sokat vetkeztem!

Friday, September 15, 2006

Az elet Igeje

"A mi kezdettől fogva vala, a mit hallottunk, a mit szemeinkkel láttunk, a mit szemléltünk, és kezeinkkel illettünk, az életnek Ígéjéről. "

Ez Janos apostol elso levelenek az elso resze. Janos, a szeretett tanitvany aki Krisztus kebelen nyugodott, szemeivel latta a Messiast, kezeivel erintette, es szemelyesen ismerte Ot. Sokan bizonyara irigylik ezert, de a helyzet az hogy mindenki szemelyesen megismerheti Ot, aki megnyitja szivet Elotte. Pal apostol is ezt mondja: "Azért mi ezentúl senkit sem ismerünk test szerint; sőt ha ismertük is Krisztust test szerint, de már többé nem ismerjük." Sokan lattak es ismertek Ot emberi testeben, es megsem tertek meg. A kerdes az, ismerjuk-e Ot szellemunkben, hiszen Isten szellem (Jn.4:24) es csak a Szent Szellem altal tudjuk megismerni Ot.
Janos levelenek a temaja tehat az elet Igeje, Jezus Krisztus, akit szemelyesen megismert es akirol bizonysagot akar tenni.
"(És az élet megjelent és láttuk és tanubizonyságot teszünk róla és hirdetjük néktek az örök életet, a mely az Atyánál vala és megjelent nékünk;)A mit hallottunk és láttunk, hirdetjük néktek, hogy néktek is közösségtek legyen velünk, és pedig a mi közösségünk az Atyával és az ő Fiával, a Jézus Krisztussal."
Janos tobbszor utal Jezusra mint az eletre, az elet beszedere, az orok eletre. Bizony, az elet maga Jezus. Akik nem ismerik Ot azok szellemi halottak, hiaba elik eletuket, akik pedig hisznek Benne azok meg ha meghalnak is, elnek. "Monda néki Jézus: Én vagyok a feltámadás és az élet: a ki hisz én bennem, ha meghal is, él; És a ki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal. Hiszed-é ezt?" Nem paradoxon az, hogy valaki ha meghal is, el? Nem, mert van fizikai halal melyen minden ember atesik (kiveve Enok, Illes es akiket majd elragad az Ur) es van szellemi halal, mely bejott Adam es Eva bunbeesesekor es az Isten nelkuli allapotot jelenti. Ebbol a halalbol csak ugy tamadhatunk fel, hogy megismerjuk magat a feltamadast es az eletet mely Jezus Krisztus. Ahogy Adam es Eva ettek a tiltott farol es meghaltak, ugy mi ehetunk az Elet fajarol es elhetunk.
Jezus az elet Szava is, mert:
"Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett." (Jn.1:3)
"Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek..." (Roma 11:36a)
Az egesz mindenseg O altala jott letre. Isten szolt es meglett, tehat Isten szava elo, es eletet ad es Jezus az a szo, aki altal az Atya kijelenti magat: ...az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és a kinek a Fiú akarja megjelenteni. (Mt.11:27) A ki képe a láthatatlan Istennek, minden teremtménynek előtte született;
Mert Ő benne teremtetett minden, a mi van a mennyekben és a földön, láthatók és láthatatlanok, akár királyi székek, akár uraságok, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok; mindenek Ő általa és Ő reá nézve teremttettek;(Kol.1:5-6)
Ertsuk meg tehat hogy Krisztusert letezik minden, aki Isten szeretett Fia. Isten annyira szereti Ot hogy mindent Neki adott. Egy kis ideig ott a kereszten ugy tunt hogy Krisztusnak semmije sincs, meg Isten is elhagyta egy pillanatra, es ez azert volt hogy elszenvedje a mi buneinkert jaro buntetest es engesztelo aldozat legyen a mi vetkeinkert. Hogy hogyan lehet az hogy Isten e szeretett Fiat kitette ilyen nagy szenvedesnek? Azert
"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."
Tehat Jezus miutan mindenet felaldozta ertunk, es semmije sem maradt Isten mindezekert Neki adott minden hatalmat mennyen es foldon (Mt.28:18) es mindent alavetett.
"Mert mindent az ő lábai alá vetett. Mikor pedig azt mondja, hogy minden alája van vetve, nyilvánvaló, hogy azon kívül, a ki neki mindent alávetett. Mikor pedig minden alája vettetett, akkor maga a Fiú is alávettetik annak, a ki neki mindent alávetett, hogy az Isten legyen minden mindenben."(I.Kor.15:27-28)
Tehat Jezus uralkodik mindenen (kiveve az Atyan) addig amig megszunik minden ellenseg, birodalom, hatalmassag."Mert addig kell néki uralkodnia, mígnem ellenségeit mind lábai alá veti. Mint utolsó ellenség töröltetik el a halál." (25-26. a Zsolt.110. alapjan.)

Wednesday, September 13, 2006

Csak egy kis kovasz

"A megholt legyek a patikáriusnak kenetit megbüdösítik, megerjesztik; azonképen hathatósabb a bölcseségnél, tisztességnél egy kicsiny balgatagság."
/Pred 9:21/

"Kis kovász az egész tésztát megkeleszti"
/Gal.5:9/

Az utobbit Pal apostol a galaciai hivok tevelygesenek kapcsan irja.
Valo igaz hogy egy pohar vizbe csepegtetett egy csepp mereg nagyon artalmas, esetleg halalos lehet, de egy pohar meregbe akarhany csepp vizet onthetunk, a viz nem fogja ihatova tenni a pohar merget. Ezek szerint a meregnek nagyobb hatasa van mint a viznek. A predikator azt akarta hasonlataval illusztralni hogy minden kis gonoszsagtol ovakodnunk kell, a legkisebb, legartalmatlanabb `bunocskevel` sem lehet megalkudni, hanem minden nem Istentol szarmazo dologra ugy tekinteni mint a meregre.
A megholt legy pedig nem el, megis nagy kart tesz.Mennyire igy van az o-emberunkkel, amely megfeszittetett, megis mennyire visszavet minket a hit utjan, ha nem dobjuk ki a `kenetunkbol`. Aki enged o-emberenek annak a kenete budos lesz, nem joillatu, mint Jezuse, es nem is lehet vele tobbe gyogyitani masokat. Csak az Urtol szarmazo tiszta kenet tud gyogyitani amibe nem keverjuk bele sajat emberi- romlott termeszetunket.
Nem szamit mennyire jo a patikarius kenetenek a minosege, ha egy holt legy belekerul, az egesz kidobando. Lehet hogy sok jo dolog van egy tanitasban, de ha egy kis rossz is belekeveredik, az egeszet ertektelenne teheti.
Semmi koze a sotetsegnek a vilagossaggal, a ketto nem keveredhetik.Ezert valasztotta el Isten a sotetseget a vilagossagtol meg a teremtes kezdeten.
Van hogy jon egy hamis tanito profetanak alcazva magat es sok embert eltevelyit, mert megengedtek neki a gyulekezetben hogy szoljon. Ez esetben a kis kovasz az egesz tesztat megkelesztette, es nagy kart tett, mert azt gondoltak; ah, ez csak egy kis kovasz, mit tud ez artani?!

Tuesday, September 12, 2006

Ha akkora hitetek volna....


"És mikor látták a tanítványok, hogy ő a tengeren jára, megrémülének, mondván: Ez kísértet; és a félelem miatt kiáltozának. De Jézus azonnal szóla hozzájuk, mondván: Bízzatok; én vagyok, ne féljetek!Péter pedig felelvén néki, monda: Uram, ha te vagy, parancsolj, hogy hozzád mehessek a vizeken. Ő pedig monda: Jövel! És Péter kiszállván a hajóból, jár vala a vizeken, hogy Jézushoz menjen.De látva a nagy szelet, megrémüle; és a mikor kezd vala merülni, kiálta, mondván: Uram, tarts meg engem!Jézus pedig azonnal kinyújtván kezét, megragadá őt, és monda néki: Kicsinyhitű, miért kételkedél?És a mikor beléptek a hajóba, elállt a szél. "
/Mate12:26-32/


Amit az Ur mostanaban tanit nekem, az fokent a hittel kapcsolatos, mi a hit a gyakorlati eletben, hogyan lehet hinni, amikor minden eppen az ellenkezojet mutatja amit az Ur hitunk szerint megigert.
Szegyenletes modon eszrevettem magamban a bizalmatlansagot es Jezusnak gyakran kellett mondania nekem is mint Peternek: "Kicsinyhitű, miért kételkedél?"
Amikor csak a nagy szelet es a hullamokat nezem akkor valoban sullyedek, a ketsegbeesesbe, a remenytelensegbe es a hitetlensegbe. Teny hogy ott vannak a hullamok, de ott van Jezus is.
A kerdes: kire nezunk? Melyiket tartjuk erosebbnek? Ha Jezust akkor miert felunk a hullamoktol? Ha pedig a hullamokat, akkor meg kell ternunk a hitetlensegbol.
Ez nem erzelmek, hanem dontes kerdese. Lehet hogy erosen erzem a vihart, de ha ennek ellenere ugy dontok hogy Jezusra fogok figyelni, akkor abban a pillanatban megtapasztalom azt amit Peter, elkezdek a vizen jarni.
Az ilyen viharos helyzetekben amikor ugy erezzuk hogy sullyedunk es nincs remeny Jezus azt mondja: ....Legyen hitetek Istenben.Mert bizony mondom néktek, ha valaki azt mondja ennek a hegynek: Kelj fel és ugorjál a tengerbe! és szívében nem kételkedik, hanem hiszi, hogy a mit mond, megtörténik, meg lesz néki, a mit mondott. /Mate 11:22-23/
Amikor elso felindulasunkban mindent meg akarunk tenni hogy kuzdjunk a vihar ellen, Jezus azt mondja: nem tudsz kuzdeni a vihar ellen, semmit nem tudsz tenni, csak ram figyelni, es hinni.
Hiaba annyira fejlett a modern technologia, a tornadokat, foldrengeseket, stb, nem tudjuk kontrollalni. De nem csak azokat nem, hanem a legkisebb dolgok is mind Isten kezeben vannak es ha valamit O megigert akkor ha torik ha szakad meglesz az amit Isten eltervezett. "....Nem erővel, sem hatalommal, hanem az én lelkemmel! azt mondja a Seregeknek Ura." (Zak.4:6)
Ha ezt megertettuk akkor a legnehezebb helyzetben is mar elore dicserjuk az Urat azert amit meg fog cselekedni. Hittel es konnyu szivvel.
Ahogy ezt a 2. Kronika 20.ban is latjuk amikor ellenseges nepek indultak Izrael ellen es a kiraly ketsegbeesve kereste az Urat, beismerte gyengeseguket es emlekeztette Istent az igereteire, es csak Tole vart segitseget.
Ekkor az Ur Jecheziel profetan keresztul azt uzente a nepnek: "Ne féljetek és ne rettegjetek e nagy sokaság miatt; mert nem ti harczoltok velök, hanem az Isten."
Ezert masnap amikor az ellenseges nep ele mentek nem fegyverekkel mentek hanem hangszerekkel, dicserve az Urat :
"Tanácsot tartván pedig a néppel, előállítá az Úr énekeseit, hogy dícsérjék a szentség ékességét, a sereg előtt menvén, és mondják: Tiszteljétek az Urat, mert örökkévaló az ő irgalmassága.És a mint elkezdették az éneklést és a dícséretet: az Úr ellenséget szerze az Ammon fiai és a Moábiták és a Seir hegyén lakozók ellen, a kik Júdára jövének, és megverettetének."
Ez egy jo pelda az igazi hitre, amely nem kap idegosszeomlast a veszedelemben, nem kezd el minden harci fegyveret bevetni, hanem csak dicseri az Urat es hisz igereteinek amig az ellenseg teljes felszereltseggel keszul a tamadasra.
Konnyu akkor `hinni` amikor mindenunk megvan. De a hit probaja az amikor ugy tunik hogy nincs kiut:
"Mert reménységben tartattunk meg; a reménység pedig, ha láttatik, nem reménység; mert a mit lát valaki, miért reményli is azt?" (Roma 8:24)
Neha nehez hinni, de imaban mindig fordulhatunk Urunkhoz :"Hiszek Uram! Légy segítségül az én hitetlenségemnek."
Az ilyen kerest az Ur nem utasitja vissza, sot O maga is kozbenjar ertunk:

"Monda pedig az Úr: Simon! Simon! ímé a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát;De én imádkoztam érted, hogy el ne fogyatkozzék a te hited: te azért idővel megtérvén, a te atyádfiait erősítsed."

"Hasonlatosképen pedig a Lélek is segítségére van a mi erőtelenségünknek. Mert azt, a mit kérnünk kell, a mint kellene, nem tudjuk; de maga a Lélek esedezik mi érettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal."

Saturday, September 09, 2006

A tövis


"És hogy a kijelentések nagysága miatt el ne bizakodjam, tövis adatott nékem a testembe, a Sátán angyala, hogy gyötörjön engem, hogy felettébb el ne bizakodjam. Ezért háromszor könyörögtem az Úrnak, hogy távozzék el ez tőlem; És ezt mondá nékem: Elég néked az én kegyelmem; mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el. Nagy örömest dicsekeszem azért az én erőtelenségeimmel, hogy a Krisztus ereje lakozzék én bennem."
/2.Kor. 12:7-9/


Isten kegyelme hagyta a tovist Pal apostol testeben mert Isten ismeri az embert, tudja hogy eredendoen buszke, es konnyen felfuvalkodik meg szellemi aldasok miatt is, ami vegkepp nem az o erdeme. Az igazi problema nem a tovis, hanem a bun, ezert Isten jobbnak latta a tovist meghagyni, nehogy a bun felusse a fejet Palban. Sokan atoknak itelik az ilyen toviseket de Palnak ez aldast jelentett, mellyel oromest dicsekedett.
Nemcsak Palnak volt ilyen tovise, hanem mindannyiunknak, akik hajlamosak vagyunk az elbizakodottsagra, Isten ilyen tovissel emlekeztet minket kicsiny es gyenge voltunkra, es arra hogy eleg nekunk az O kegyelme. Ha elvenne kegyelmet, nem kapnank szellemi kijelentest, ajandekokat, stb.. minden az O kegyelmebol jon, nem a mi tehetsegunkbol.
Ezert valaszt az Ur gyakran nyilvanos szolgalatra beszedhibas, szereplesre nem termett gyenge edenyeket, hogy nehogy azt higgyuk: ez az ember szolgalata emberi tehetsege miatt aldott.
Isten szereti a gyenge embereket felhasznalni, mert bennuk nyilvanvalo Isten munkaja, es a dicsoseg is az Ove lesz es nem embere.
Az O kegyelme tesz egyedul kepesse a szolgalatra es nem iskolai vegzettseg, sem emberi tehetseg, okossag, talpraesettseg.
Ha jol tudsz enekelni meg nem biztos hogy a dicseretben kell szolgalnod, lehet hogy Isten tudja hogy elbiznad magad tehetseged miatt es szolgalatod vegul csak magamutogatas lenne, nem aldott szolgalat. Ezert meg kell vizsgalni mi Isten akarata a szamodra. Lehet hogy azt akarja hogy a dicseretben szolgalj, de elobb helyezd az O oltarara a tehetsegedet. Nem a tied, hanem azert adta hogy aldassa legyen a gyulekezetnek.
A tovis Isten kegyelme, mely kepesse tesz alazatos szolgalatra. Kiurit minket hogy Isten be tudjon tolteni. Megtor hogy Isten fel tudjon hasznalni.

Friday, September 08, 2006

Job"Azután eltávolítá Isten Jóbról a csapást, miután imádkozott vala az ő barátaiért, és kétszeresen visszaadá az Úr Jóbnak mindazt, a mije volt. "
/Job 42:10/Mindenki ismeri Job tortenetet. Az aldott, igaz es gazdag Job hirtelen mindenet elveszti, gyermekei meghalnak, o maga pedig nagyon beteg lett. Job ezek utan sem fordit hatat Istennek, de allandoan sajat igazsagara es tisztasagara hivatkozva ertetlenkedik Isten elott, nem erti miert tortent vele mindez. Valoszinuleg mindannyian ugyanigy lennenk ezzel, ilyen nagy csapasok utan, lehet hogy nehanyan kozulunk el is fordulnank Istentol. Nem vagyunk am olyan erosek, mint hinnenk. Ahogy Salamon mondja: Személyt válogatni nem jó; mert még egy falat kenyérért is vétkezhetik az ember. Ha az embernek nincs meg amire letfenntartasahoz szukseges akkor egyesek azt hiszik hogy jogos a vetseg aran megszerzett kenyer. Egy pelda erre az, hogy egy par mivel ugy gondoljak hogy nincs penzuk eltartani nagy csaladot ezert abortuszhoz folyamodnak. Ha az Urban biznanak akkor tudnak hogy az Ur eltartja az Ot feloket, es nem oletnek meg sajat gyermekuket. Ugyanez vonatkozik azokra akik a kenyelem es a test szeretete miatt muvi modon (tablettakkal) megakadalyozzak az Istentol nyert aldast, sajat maguk kezebe veven eletuket es terveiket.
Vagy vegyunk egy peldat a buntol eltekintve.
Ha harom napig megallas nelkul fajna a fogunk mar lehet hogy nem lennenk olyan szellemiek, mert csak a fogfajasra gondolnank.
Ilyen az ember (habar biztos vannak kivetelek!).
Ezert nincs jogunk megvetni Jobot, de tanulhatunk sokat a tortenetebol.
Tehat miutan folyton sajat igazsagaval ervelt, a baratai pedig azzal vadoltak ot hogy bizonyara bunos. Isten vegre megszolalt es termeszetesen Ove lett az utolso szo ebben a nagy diskurzusban.
Isten nagy vonalakban azt mondta Jobnak; a te igazsagod nem szabadit meg teged, hanem En tudlak csak egyedul megszabaditani, mert EN vagyok az Ur! Az EN kezemben van minden es ugy cselekszem ahogy jonak latom. Ki vagy te hogy megkerdojelezed a hatalmas Istent?
Mikor Job ezt meghallotta es szemelyesen talalkozott Istennel es megertette hogy az o sajat igazsaga semmi, meghajolt Isten elott es mar nem mondta magarol hogy mennyire jo, hanem megalazta magat Isten elott es bankodott hibai miatt: Az én fülemnek hallásával hallottam felőled, most pedig szemeimmel látlak téged. Ezért hibáztatom magam és bánkódom a porban és hamuban!
Ezekutan Isten ketszeresen visszaadta neki amilye volt es megaldotta Jobot.
Ebbol azt is megtanulhatjuk hogy sokszor Isten azert teremt szamunkra erthetetlen helyzeteket
hogy megertsuk, mi nem vagyunk urak, Isten az Ur, es akarmilyen igazak is lennenk, az Ur azt akarja hogy megalazzuk magunkat Elotte, es ne tekintsuk magunkat igaznak, hanem bankodjunk mi is porban es hamuban buneink miatt. Akkor tudjuk ezt igazan megtenni, amikor szembesultunk Istennel szemelyesen, es mar nem csak masokto hallunk Rola, hanem sajat (szellemi) szemeinkkel lattuk meg az O nagysagat.
Amikor erre a pontra eljutottunk, akkor ott a porban es hamuban Isten keze megald minket gazdagon.

Thursday, September 07, 2006

Menj!


"Ímé elődbe adta az Úr, a te Istened ezt a földet: menj fel, bírjad azt, a miképen megmondotta az Úr, a te atyáidnak Istene néked; ne félj, és meg ne rettenj!"
/V.Mozes 1:21/

Az Ur Izraelnek adta ezt a foldet es ezert felszolitja oket hogy menjenek es vegyek birtokba.
Van hogy az Ur megalljt parancsol es nem akarja hogy mi barmit tegyunk, de van olyan is hogy azt mondja: Menj! Nem tudom melyik nehezebb a bukott emberi termeszetnek, menni amikor mi allni akarunk, vagy pedig allni amikor menni akarunk.
Nehez veszteg maradni es az Urban bizni amikor ugy gondoljuk hogy sajat magunk nagyszeruen meg tudjuk oldani a problemat emberi modszereinkkel, de az Ur megis azt mondja: Az Úr hadakozik ti érettetek; ti pedig veszteg legyetek. (2.Moz.14:14)
Amikor pedig az Ur azt mondja hogy menj az sem azt jelenti hogy a te sajat erodbol vedd birtokba a foldet es sajat modszereiddel kuzdj meg erte, hanem azt hogy az Ur mar elodbe adta azt a foldet, tehat nem te kuzdottel meg erte, hanem az Ur, neked csak annyi a dolgod hogy birtokba vedd amit O adott neked. Amit O nem rendelt neked azt a legnagyobb erofeszitessel sem fogod tudni megszerezni.
Nem fog eroszakkal odahelyezni az igeret foldjere, de elvarja toled hogy amikor azt mondja: Menj! akkor indulj el. Ha pedig lusta vagy, vagy felsz es nem bizol Istenben akkor az igeret foldje nem lesz a tied es a pusztaban halsz meg. Ezert mondja az Isten: Ne felj es meg ne rettenj! mert tudja hogy kishituek vagyunk, a problemat latjuk csak, es azt ami a szemunk elott van, a szamtalan ellenseges nepet, mint a tiz hitetlen kem aki kikemlelte Izraelt es elbatortalanitotta a nepet. A ket huseges kem pedig, Kaleb es Joshua ezt mondtak:Ha az Úrnak kedve telik bennünk, akkor bevisz minket arra a földre, és nékünk adja azt, mely tejjel és mézzel folyó föld.Csakhogy ne lázongjatok az Úr ellen, se ne féljetek annak a földnek népétől; mert ők nekünk csak olyanok, mint a kenyér; eltávozott tőlök az ő oltalmok, de az Úr velünk van: ne féljetek tőlök!
Ha az Ur neked adott valamit, meg ha nem is a tied e pillanatban, bizz az Urban, es ha azt mondja: Menj! menjel el es vedd birtokba hittel. Ha pedig nem mondja, akkor maradj veszteg.

Wednesday, September 06, 2006

130. Zsoltar


Kicsit beteg vagyok ezert nem tudok most hosszan irni, inkabb leirom a 130. Zsoltart, melyen egesz nap lehet elmelkedni:

Grádicsok éneke.
A mélységből kiáltok hozzád, Uram!
Uram, hallgasd meg az én szómat; legyenek füleid figyelmetesek könyörgő szavamra!
Ha a bűnöket számon tartod, Uram: Uram, kicsoda maradhat meg?!
Hiszen te nálad van a bocsánat, hogy féljenek téged!
Várom az Urat, várja az én lelkem, és bízom az ő igéretében.
Várja lelkem az Urat, jobban, mint az őrök a reggelt, az őrök a reggelt.
Bízzál Izráel az Úrban, mert az Úrnál van a kegyelem, és bőséges nála a szabadítás!
Meg is szabadítja ő Izráelt minden ő bűnéből.

Sunday, September 03, 2006

Nem vagyok egyedul

"Ha atyám és anyám elhagynának is, az Úr magához vesz engem."

/Zsoltar 27:10/

Az Ur ugy rendelte hogy a mostani idoszakban egyedul eljek, tavol a csaladomtol.
Ez neha nehez, de elismerem hogy ez Isten csodalatos nevelesenek az egyik tananyaga melyre meg akar engem tanitani, megpedig hogy ha baj van, vagy szomorusag, vagy orom er, mindennel Hozza forduljak. Regen mindent az anyukammal beszeltem meg, tole kertem tanacsot. Most is sokat beszelunk a telefonon, de mivel nem hivhatom fel tul gyakran, szokasomma valt hogy mindent Istennel beszeljek meg eloszor. Tudom hogy mindig ott van mellettem, es Hozza barmikor fordulhatok. A `hivatalos` reggeli es esti ima mellett egesz nap beszelhetek Hozza, es eletarhatom a helyzetemet. Ez arra is jo hogy mivel az Urral kozossegben elek, O is beszel Hozzam, es elmondja hogy mikor nem viselkedtem helyesen, vagy: `csak bizzal bennem` vagy `varjal, ne legyel turelmetlen`, `ne panaszkodj, adj halat`.
Ha csak en beszelnek Hozza es nem varnek valaszt, az olyan lenne mintha egy kepzeletbeli figurahoz beszelnek, vagy egy elettelen babuhoz. De hala az Urnak, O el es nem hallgat!
Ha elolvassuk a Zsoltarokat meglathatjuk hogy Davidnak milyen mely volt a kapcsolata az Urral, es milyen oszinte, szivbol jovo imadsagai voltak. Szemelyesen ismerte az Urat es banataban Hozza kialtott, sirt az Ur elott, esdekelt, oromeben pedig dicsoito enekeket enekelt Neki, es mindig elismerte az Ur dicsoseges es magassagos voltat. Isten bizonysagot is tesz Davidrol, mint szive szerint valo ferfiurol (Csel.13:22).
Szeretnek en is tanulni tole, es elo kapcsolatban lenni Istennel hiszen:
Az Úr szemei az igazakon vannak, és az ő fülei azoknak kiáltásán;
(Zsolt.34:16)

Saturday, September 02, 2006

Ot hallgassatok

"És szózat lőn a felhőből, mondván: Ez amaz én szerelmes Fiam, őt hallgassátok."
/Luk.9:35/

Gyakran arra figyelek hogy en ki vagyok az Urban, vagy hogy en mit csinalok jol es mit nem.
Most helyesen dicsoitem az Urat?
Meg kell vizsgalnunk magunkat, ez igaz, minden cselekedetunket az Ige fenyeben, a Szent Szellem vilagossagaban. De miutan ezt megtettuk, vegyuk le a szemunket magunkrol es figyeljunk az Urra. Semmi sem olyan mint amikor csak egy dologra figyelunk: az Ur Jezus szemelyere. Hogy kicsoda O onmagaban. Minden korulmenytol eltekintve.
Csodalatos dolog az Urat dicserni, de van ennel meg egy csodalatosabb dolog: szivunkben csak ra figyelni, es nem arra hogy milyen hatast gyakorol rank a dicseret vagy hogy jol csinaljuk-e a dolgokat vagy nem. Akkor csinaljuk jol a dolgokat amikor nem gondolkodunk ezen, hanem csak egy dolgon: kicsoda az Ur . Hogy mit tett O ertunk es nem hogy mi mit tettunk Erte.
Te pedig a mikor alamizsnát osztogatsz, ne tudja a te bal kezed, mit cselekszik a te jobb kezed; (Mt.6:3)
Isten szozatot intezett a foldiekhez: Ez amaz en szerelmes Fiam, ot hallgassatok.
Mennyi folosleges tanacskozas, okoskodas, testi szolgalat a semmibe veszne ha elkezdenenk egyedul Isten szerelmetes Fiara hallgatni.
Itt a foldon annyi minden elvonja Rola a figyelmet; a sok latnivalo, a sok tortenes, a sok velemeny, a sok ember, sajat magunk...
Alljunk meg most es figyeljunk csak Isten hangjara.
Csendesedjetek és ismerjétek el, hogy én vagyok az Isten! (Zsolt.46:11)

Friday, September 01, 2006

Remenysegunk

"Elfogyatkozik az én lelkem a te szabadításod kivánása miatt; a te igédben van az én reménységem."
/Zsoltar 119:81/


Neha ugy erezzuk hogy nem birjuk tovabb, nagy teher van rajtunk, vagy nyomas, kulonfele nehezsegek. Ilyenkor csak egyetlen dolog tart meg minket, az Istenbe vetett remenyseg, es az O Igejeben talalhato igeretek. Tudjuk hogy Isten nem hazudik es beteljesiti igereteit rajtunk is amennyiben mi beteljesitjuk az igeretek felteteleit.
Milyen jo hogy van remenysegunk, amely nem szegyenit meg! Nem szegyenit meg, mert tudjuk hogy igeretei beteljesednek, es ez igazolni fogja a mi Istenbe vetett bizalmunkat, es dicsoseget szerez Istennek.
Ugyan a hivoknek is es a hitetleneknek is vannak nehezsegeik, de a hivonek biztos remenysege van, es tudja kihez forduljon a problemaival; egyedul az Urhoz mert O igen bizonyos segitseg a nyomorusagban (Zsolt. 46:2). Ezert szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem. (121. zsoltar)
Nappal a nap meg nem szúr téged, sem éjjel a hold. (6.)- Hiaba elviselhetetlen a hoseg, mi nem halunk bele, mert az Úr a te árnyékod a te jobbkezed felől, (5.) tehat megov a nap hosegetol.
Amikor azt gondoljuk hogy nem birjuk tovabb, Isten bebizonyitja hogy O ott van velunk es remenyt ad. Ha az Igehez fordulunk batoritanak minket igeretei es erot adnak a tovabbhaladashoz.
Es amikor a legsotetebb az ejszaka, akkor hirtelen felragyog a feny, es kiderul, hogy a nehezsegekben mennyire kozel volt hozzank Isten, mennyire fontos volt, hogy megprobaljon minket es vezessen minket a hit utjan. Amikor nem volt masban bizalmunk es csak Hozza kialtottunk, mennyire megerosodott a kapcsolatunk Istennel.
Ezert ahogy David mondja:
Ha azt mondom: A sötétség bizonyosan elborít engem és a világosság körülöttem éjszaka lesz, A sötétség sem borít el előled, és fénylik az éjszaka, mint a nappal; a sötétség olyan, mint a világosság. (Zsolt.139:11-12)
Az Ur utjan kell jarnunk, Ot kell kovetnunk, Ora kell figyelnunk mindig. Ha a hullamokra nezunk elsullyedunk. A ki a szelet nézi, nem vet az; és a ki sűrű fellegre néz, nem arat. (Pred.11:4). Ha a nehezsegekre nezunk nem tudjuk az Urat szolgalni mert mas koti le a figyelmunket. Ne nezzunk a sotet fellegekre, sem az eros szelre, hanem vessunk es arassunk es tegyuk azt amit az Ur rank bizott, a tobbi dolgot pedig helyezzuk a kezebe, es remenykedjunk Obenne, akkor minden a javunkra fog valni.

Miért csüggedsz el lelkem és nyughatatlankodol bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok én néki az ő orczájának szabadításáért.
/zsolt. 42:12/