Monday, October 30, 2006

Oltozzetek fel a Krisztust

"Hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra."
/Roma. 13:14./

Mit jelent feloltozni az Ur Jezus Krisztust? Eloszor is le kell vetnunk a regi mocskos ruhainkat, miert vennenk a gyonyoru csillogo uj ruhat a regi buzos, szakadt, koszos ruhankra? Ha ravennenk, a buz ugyanugy aradna felolunk es a mocsok esetleg atragadna az uj ruhankra is.
Nem, eloszor le kell vetkoznunk a regi enunket es megmosakodni, igy felvehetjuk az ujat.
Ezt szimbolizalja a bemeritkezesunk is.
"Mert a kik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel." /Gal.3:27/
"Eltemettettünk azért ő vele együtt a keresztség által a halálba: hogy miképen feltámasztatott Krisztus a halálból az Atyának dicsősége által, azonképen mi is új életben járjunk." /Roma 6:4/
A bemerites: levetni a regit, megmosakodni es felvenni az ujat. Ezt az uj ruhat az Isten adja a megteroknek. Ebben kell jarnunk, vagyis az Urban kell jarnunk, elnunk es az O karakterevel azonosulnunk a Szentlelek altal. Fel kell Ot vennunk magunkra hogy O legyen az Ur, es nem mi, O latszodjon es nem mi. "És felöltöztétek amaz új embert, melynek újulása van Annak ábrázatja szerint való ismeretre, a ki teremtette azt" /Kol.3:10/

"és a testet ne tápláljátok a kívánságokra." ha olyan dolgokat nezunk vagy gondolunk amik a testben kivansagokat gerjeszthet, nem csak szexualis, hanem barmilyen kivansag, legyen az dicsosegvagy, penz es hatalom iranti vagy,stb.. ezzel mintha a regi mocskos ruhank utan nyulnank, hogy azt felvegyuk. A test tele van mindenfele kivansagokkal, epp ezert kell a testiesseget a szellemivel oldokolni. Az oldokles a taplalas ellentete. Minden ami a regi enunket hizlalja, csokkenti bennunk az uj termeszetunket, es az ellenkezoje fog velunk tortenni mint amit bemerito Janos mondott: "Annak növekednie kell, nékem pedig alább szállanom." Ez igy van, es ha testunket hizlaljuk (szellemi ertelemben,Roma 8:13) akkor mi novekszunk es o alabb szall.
"Öldököljétek meg azért a ti földi tagjaitokat, paráznaságot, tisztátalanságot, bujaságot, gonosz kívánságot és a fösvénységet, a mi bálványimádás; Melyek miatt jő az Isten haragja az engedetlenség fiaira; Melyekben ti is jártatok régenten, mikor éltetek azokban. Most pedig vessétek el magatoktól ti is mindazokat; haragot, fölgerjedést, gonoszságot és szátokból a káromkodást és gyalázatos beszédet. Ne hazudjatok egymás ellen, mivelhogy levetkeztétek amaz ó embert, az ő cselekedeteivel együtt." /Kol.3.5-9/

Sunday, October 29, 2006

Ebreszto!

"Annakokáért mondja: Serkenj föl, a ki aluszol és támadj fel a halálból, és felragyogott tenéked a Krisztus."
/Ef.5:14/

Pal apostol az Efezusi levelet hivoknek irta. Termeszetesen a hitetleneknek is fel kell tamadniuk a szellemi halalbol hogy meglassak Krisztust. De hogyan ertsek a hivok ezt a felszolitast? Hiszen mar megtertunk, nem?
Amikor sotetseg van korulottunk konnyebb elaludni, mert sotetben szoktunk aludni. Az a sotetseg pedig ami a vilagbol es a megromlott gyulekezetekbol arad felenk befolyasolhat minket ha hagyjuk. Ha nem vagyunk eberek es jozanok.
"De ti, atyámfiai, nem vagytok sötétségben, hogy az a nap tolvaj módra lephetne meg titeket. Ti mindnyájan világosság fiai vagytok és nappal fiai; nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé! Ne is aludjunk azért, mint egyebek, hanem legyünk éberek és józanok. Mert a kik alusznak, éjjel alusznak; és a kik részegek, éjjel részegednek meg." /1.Thessz.5:4-7/
Ugyanebben a reszben Pal emlekeztet minket " hogy az Úrnak napja úgy jő el, mint a tolvaj éjjel.' /2./. Tehat 1. Urunk ejjel jon el, 2. ejjel sotetseg van ezert konnyu elszundikalni 3. pont ebben az idoszakban kellene a legeberebbnek lennunk, es vilagitanunk erosen a sotetsegben hogy minel tobben megterjenek vagy felebredjenek.
Ez most nem az alvas ideje. Pedig sokan elalszanak sajnos meg a gyulekezetekben is, amikor nem szolal meg az ebreszto kurt, hanem altato meseket mondanak hogy jobban tudjunk aludni.
Tudjuk hogy a tolvajok es az alvilag ejjel garazdalkodik, es tudjuk hogy ebben az altalanos szellemi sotetsegben ami eluralkodott az ordog nagyszeruen tud garazdalkodni, az ordog a leleplezodes csekely eselyevel tud lopni es olni. Vigyazzunk azert, ki ne lopja szivunkbol az elo hitet es az elso szeretetet.
Az Ige :" Valahová mégysz, vezérel téged, mikor aluszol, őriz téged, mikor felserkensz, beszélget te veled." /Peld.6:22/ Az Ur megorzi az oveit, megha egy idore el is aludt, vagy el is tevelyedett, akit Isten elhivott azt nem hagyja elveszni. Viszont! Csak azzal beszelget aki mar felserkent. Egy alvo emberhez lehet beszelni, de nem fogja meghallani. Aki eber azzal lehet beszelgetni, mert ez egy dialogus lesz. Kivanom hogy mindannyiunk ilyen elo kapcsolatban legyunk Istennel. Van akire ravilagit Isten szovetneke, de az illeto tudatosan eloltja. O, meg szundikalni akarok!
"Mert szövétnek a parancsolat, és a tudomány világosság, és életnek úta a tanító-feddések." /23./
Jezus parancsolatai, az Ige tudomanya olyanok mint a hatalmas feny, amely fel akar ebreszteni hogy a vilagossagban jarjunk. Az ebreszto kialtas pedig a tanito-feddesek melyeket nem kellemes hallani, mint az ebreszto-orat sem, de ha nem akarjuk meghallani akkor elaluszunk es olyanok leszunk mint a bolond szuzek akiknek mar nem volt ideje hogy meggyujtsak lampasaikat a volegeny erkezese elott. Pedig ezek azert vannak "Hogy a gonosz asszonytól téged megőrizzenek, az idegen asszony nyelvének hizelkedésétől."/24./ A satan, mint a gonosz asszony, hizelegve jon hozzank hirdetve; `O, minden a legnagyobb rendben van, nem vetkeztetek, meggazdagodtatok, semmire sincs szuksegetek, szepek es jok vagytok`. Ezt kellemesebb hallgatni mint a tanito-feddest amely azt mondja: `Nem engedelmeskedtel Istennek, vetkeztel ebben es abban, olyan vagy mint a poshadt viz, felfuvalkodtal, nem vagy odaszant, elkeveredtel a vilaggal, testies vagy, kishitu`. Pedig ez az elet utja, amaz pedig a halal utja, mert az Urhoz a toredelmes sziven at vezet az ut.

Friday, October 27, 2006

I.Janos 4. A.

"Szeretteim, ne higyjetek minden léleknek, hanem próbáljátok meg a lelkeket, ha Istentől vannak-é; mert sok hamis próféta jött ki a világba. "
/I.Janos 4;1/

Sok kereszteny denominacio van, sokan jonnek Jezus neveben, de mielott hinnenk nekik, meg kell vizsgalnunk oket. Nem rosszindulatbol, nem itelkezesbol, hanem azert hogy megtudjuk, Istentol vannak-e es hihetunk-e nekik. Janos apostol mondja hogy sok hamis profeta van. Ez ma is igy van, es sokan naivan elfogadnak mindent amire ra van ragasztva a kereszteny cimke es igy sajnos eltevelyednek az igazsag mellol.
Hogyan lehet megismerni a hamis profetat? Nezzuk mit mond Janos apostol:
1. `És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már. `(3.)
Vagyis Jezus nem ugy mutatjak be amint az Igeben irva van Rola.
2. `Azok a világból valók; azért a világ szerint beszélnek, és a világ hallgat rájok. `(5.)
Amint par nappal ezelott lattuk, a vilag nem fogadja be a kereszteny uzenetet, mert idegen toluk, es a keresztenyek sem azonosulhatnak a vilaggal, mert e vilag fejedelme a satan.
Azonban vannak hamis profetak akik `a vilag szerint beszelnek` melynek eredmenye:`es a vilag hallgat rajuk`. A keresztrol szolo uzenet a Biblia szerint botrany es bolondsag azoknak akik elvesznek. De vannak hamis profetak akik kiveszik a keresztet a keresztenysegbol es igy vonzova teszik azt a vilagnak. Vilagiasan viselkednek allitolag azert hogy megnyerjek a vilagiakat. Holott igazabol azert mert ok is `a vilagbol valok` .
"Jaj néktek, mikor minden ember jót mond felőletek; mert épen így cselekedtek a hamis prófétákkal az ő atyáik. " /Luk.6:26/
3.`Mi az Istentől vagyunk: a ki ismeri az Istent, hallgat reánk, a ki nincsen az Istentől, nem hallgat reánk. Erről ismerjük meg az igazságnak lelkét és a tévelygésnek lelkét. ` (6.)
A hamis profetat meg lehet feddeni az Ige alapjan, de akarmekkora szeretettel intjuk is, ok nem hallgatnak az igazsag beszedere. Az igaz, ha egy idore eltevelyedett is, biblikus intes utan elszegyelli magat es megter. De aki nem akar megterni a tevelygesbol, az nem hallgat az into szora.
4.`A ki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert az Isten szeretet. ` (8.) Altalaban a hamis profetakat csak egy dolog erdekli, hogy sajat tanitasukat nepszerusitsek. A nyaj kevesse erdekli oket, nem fontos hogy milyen szellemi, lelki, testi allapotban vannak, egy a lenyeg: hogy ot kovessek. A szeretet nem a lelkizest jelenti, ami sok hamis profetanal is megtalalhato, hanem az agape-szeretetet, amely az Istentol van es hajlando felaldozni magat testvereiert (1.Jan.3:16) es termeszetesen Istenert.
Ezek a hamis profeta nemely ismerteto jelei.
"Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem." /Mat.7-15-17/

Thursday, October 26, 2006

A balvanyimadok latogatasa a profetanal

"És jövének hozzám férfiak Izráel vénei közül, és leülének én előttem. És lőn az Úrnak beszéde hozzám, mondván: Embernek fia! Ezek a férfiak fölvették bálványaikat szívökbe, és vétkeik botránkozását orczáik elé állították. Vajjon engedjem-é, hogy megkérdezzenek engem? Ezokáért szólj velök, és mondjad nékik: Ezt mondja az Úr Isten: Valaki az Izráel házából bálványait szívébe fölveszi, és vétkének botránkozását teszi orczái elé, és megy a prófétához: én, az Úr felelek meg annak énmagam által bálványainak sokasága miatt; Hogy megragadjam Izráel házát az ő szívökben, a kik elfordultak tőlem bálványaik miatt mindnyájan. "
/Ezekiel 14:1-5/


Ezek a venek Ezekiel profetahoz mentek tanacsert. Lehet hogy a jovot akartak tudni, lehet hogy bizonytalansagban voltak valami miatt. Nem azert mentek hozza hogy Istent keressek, hanem sajat jovoltuk erdekelte, es hogy Isten hogyan tud nekik segiteni. Ekozben szivukben balvanyokat imadtak, nem kovettek az Urat, bunben eltek, de most segitsegre van szukseguk es azt hittek hogy Isten dolga elsosorban az hogy segitsen.
Mindegy mi volt a keresuk, Isten, aki a sziveket vizsgalja ezt valaszolta:
"Mert valaki az Izráel házából és a jövevények közül, a kik Izráelben laknak, elhajlik tőlem, és az ő bálványait veszi föl szívébe, és vétkének botránkozását teszi orczája elé, és megyen a prófétához, hogy ez tanácsot kérjen ő néki én tőlem: én, az Úr felelek meg annak énmagam által; És ellene fordítom orczámat annak a férfiúnak, és vetem őt jegyül és közbeszédül, és kiirtom népem közül, és megtudjátok, hogy én vagyok az Úr! " /7-8./
Sokan vannak akik tanacsadasert mennek testvereikhez: `mit csinaljak, baj van a hazassagomban, a csaladban, nem tudom hova menjek tanulni, dolgozni, szomoru vagyok`, stb...
de Isten kevesse erdekli oket, csak a problemajuk megoldasa miatt mennek a profetahoz, de a megteres uzenetet nem akarjak hallani. Es meg azt hiszik hogy Isten meghatodik, mert Tole varjak a segitseget, holott amikor jol van dolguk a balvanyokat kovetik.
Nem, Isten nem hatodik meg, hanem azt mondja: Terj meg! Utana beszelhetunk a problemaidrol, utana kerjel vezetest a jovoddel kapcsolatban. Eloszor is tedd eletedet a kezembe, es rombold le balvanyaidat!
Ha Isten szolgaja a `profeta`, tanacsado, lelkipasztor, testver akkor ezt az uzenetet fogja atadni a balvanyimadonak, ha pedig annak a kedvet akarja keresni es nem Istenet, akkor elo fog hozakodni a legjobb megoldasokkal, bolcselkedesekkel az illeto problemajara, de a VALODI problemat nem is erinti. Es meg azt hiszi hogy segitett a szerencsetlenen.
"Ha pedig a próféta megtéveszteni engedi magát, hogy kijelentést adjon: én, az Úr tévesztettem meg azt a prófétát; és kinyújtom kezemet ellene, és kivesztem őt az én népem, Izráel közül. És viselik vétköket; a milyen a kérdező vétke, olyan legyen a próféta vétke is. " /9,10./
Latjuk tehat mennyire komoly helyzetben van a tanacsado. Egyszer egy kereszteny hazaspar ment egy kereszteny pszichologushoz mert hazassaguk boldogtalan volt. Kesobb a ferj bevallotta hogy azert jart keson haza , mert homoszexualis barokba jart. Ebbol a peldabol is latjuk hogy nem a megterest es az Istennel valo kapcsolatot kerestek (legalabb is a ferj), hanem a boldogtalansagukra a megoldast. Az ajandek kell, az ajandekozot pedig kidobjuk.
Ha a kereszteny tanacsado veszi a batorsagot es ramutat hogy a problema gyokere a bun, akkor ez megtereshez es a problema megoldodasahoz vezethet, ha az illeto megfogadja ezt az uzenetet, ha pedig csak lelkizik a tanacsado es csak fajdalomcsillapitot ad a rakbetegsegre, nem segiti az illeto megtereset es csak ront a helyzeten, meg ha joszandeku is.
Ebbol azt tanuljuk meg hogy ne csak kapni akarjunk Istentol, ne legyunk balvanyimadok akik jobban szeretnek bizonyos embereket, dolgokat, onmagukat Istennel, hanem hagyjuk hogy O legyen az Ur az egesz eletunkben es tudjuk hogy O megsegiti az oveit. Ha pedig valaki tanacsert jon hozzank, vizsgaljuk meg eloszor hogy allnak Istennel es bunben elnek-e.
"Csak keressétek az Isten országát, és ezek mind megadatnak néktek." (Luk.12:31)

Wednesday, October 25, 2006

Kovetlek mindenhova!

"Ruth pedig monda: Ne unszolj, hogy elhagyjalak, hogy visszaforduljak tőled. Mert a hova te mégy, oda megyek, és a hol te megszállsz, ott szállok meg; néped az én népem, és Istened az én Istenem. A hol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akármit, hogy csak a halál választ el engem tőled. Mikor pedig látá, hogy erősködik vele menni, nem szóla néki többet."
/Ruth 1:16-18/

A moabita Ruth mondja ezeket anyosanak, a heber Naominak, es ezek a szavak tokeletesen tukrozik hogy Jezus milyen kovetoket keres.
Jezust soha nem latjuk konyorogni embereknek vagy futkosni utanuk hogy megnyerje oket. Egyszeruen csak felszolitja oket: Kovess engem! Es aki nem hajlando mindent otthagyni Oerte, annak azt mondja: Nem vagy melto hozzam! Pelda: "Monda pedig másnak: Kövess engem. Az pedig monda: Uram, engedd meg nékem, hogy előbb elmenjek és eltemessem az én atyámat.....És monda néki Jézus: Valaki az eke szarvára veti kezét, és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára." /Luk.9:59,62/
Ruth annyira elszant volt hogy teljesen azonosulni akart Naomival es mindent, sajat hazajat, jovojet is hajlando volt felaldozni hogy vele mehessen.
Naomi nem kenyszeritette, nem kerte erre, sot! Ruth szeretete anyosa irant azonban olthatatlan volt. Mennyivel inkabb kell a mi szeretetunknek, ragaszkodasunknak es onfelaldozasunknak nagyobbnak lenni Krisztus irant!
Latjuk hogy Ruth otthagyta sajat nepet es Naomi Istenehez akart tartozni. Ruth mas nepbol szarmazott, mint ahogy mi is mashova tartoztunk megteres elott. E vilag volt az otthonunk es vilagi, testi emberek voltunk. Otthagytuk-e mi is e vilagot szivunkben az Urert? Felvettuk-e Jezus termeszetet es megtagadtuk-e a regi termeszetunket?
Ruth odaig megy hogy halalaban is azonosulni akar Naomival. "A hol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is". Mennyivel inkabb kellene nekunk azonosulni az Ur Jezus halalaval, hiszen miertunk halt meg! Es mi is meg akarunk halni ott ahol O meghalt?A kereszten? "Avagy nem tudjátok-é, hogy a kik megkeresztelkedtünk Krisztus Jézusba, az ő halálába keresztelkedtünk meg?"/Roma6:3/. En Jezus halalaval is azonosulni akarok, fel akarom venni a keresztet mint O, es ahogyan O meghalt ertunk en is meg akarok halni magam szamara, hogy O eljen bennem. Igy aki vele hal meg, vele is tamad fel, hiszen mint Ruth Naomit, mi is mindenhova kovetjuk Jezust. "Mert ha az ő halálának hasonlatossága szerint vele egygyé lettünk, bizonyára feltámadásáé szerint is azok leszünk." /Roma 6:5/.
"Mert a hova te mégy, oda megyek"... Jezus jar moziba? Bulizni? Vigyazzunk hogy csak olyan helyekre menjunk ahova Jezus is megy. Hagyjuk hogy O szabja meg hova menjunk es ne mi `hurcoljuk` Ot magunkkal ahova csak mi akarjuk. Latjuk hogy hogyan elt Jezus e foldon. Legyunk kovetoi.
"néped az én népem". Isten hivta el testvereinket, es az Urban eggye tett bennunket, egy csaladda. Amint megtertunk Isten nepe reszeve valtunk. Nem tokeletes egy testver sem, de el kell fogadnunk az Ur osszes gyermeket mint mennyei csaladtagunkat akivel az Ur kotott ossze bennunket es ahogy csaladtagjainkert, ertuk is felelosseget kell ereznunk, hogy Istennel rendezett legyen a kapcsolatuk.
"Mikor pedig látá, hogy erősködik vele menni, nem szóla néki többet". Vegyunk peldat Ruth kitartasabol es szeretetebol es mi is `logjunk` allandoan Urunk nyakan, ne csak immel-ammal, szenvelegve kovessuk (vagy ahogy sajnos sok kereszteny, egyaltalan nem), hanem tekintsuk kivaltsagnak es a legnagyobb megtiszteltetesnek hogy Urunkkal elhetunk-halhatunk, es mindig az Urral lehetunk hetkoznapjainkban is. Eljunk ezzel a kegyelemmel es legyunk halasak ezert.

Tuesday, October 24, 2006

A teljes uzenet

"És azután, ha majd kigyomlálom őket, ismét könyörülök rajtok, és visszahozom őket, kit-kit az ő örökségébe, és kit-kit az ő földére."
/Jer.12:15/

Ha Jeremias profeta ugy dontott volna hogy az uzenetnek csak a masodik, vagyis a kellemes reszet adja at a nepnek akkor egyreszt a nep ertetlenul nezett volna ra: Hogy hogy visszahoz minket?? Hiszen mi mar itt vagyunk! Masreszt, ha kihagyna a `kigyomlalas` reszt, a nepnek nem adna lehetoseget a megteresre, mert ha nincs itelet, akkor nem is kell megterni. Lehet hogy nem is tudtak hogy mennyire rossz uton jarnak, de mivel Isten azert kuldte szolgajat hogy tudassa veluk: buneikben halnak meg ha meg nem ternek, igy hallottak az igazsagot es lehetoseguk volt a megteresre. "Hátha szót fogadnak, és mindenki megtér az ő gonosz útjától, akkor megbánom a veszedelmet, a melyet nékik okozni gondoltam az ő cselekedeteik gonoszsága miatt." (Jer. 26:3)
Ha Jonas profeta azzal az uzenettel ment volna Ninivebe hogy: `Isten szeret titeket es csodalatos terve van az eletetekkel`, attol meg nem tertek volna meg buneikbol, mert meg sem ertettek volna hogy bunosok. Tehat Isten ugyanugy lesujtott volna rajuk. De mivel Jonas profeta Isten uzenetet adta at, ez igy hangzott: "És kezde Jónás bemenni a városba egy napi járóra, és kiálta és monda: Még negyven nap, és elpusztul Ninive!" Az eredmeny pedig: "A niniveiek pedig hivének Istenben, és bőjtöt hirdetének, és nagyjaiktól fogva kicsinyeikig zsákba öltözének."
Mivel az itelet ki lett hirdetve melynek hallatan a ninivebeliek megtertek igy az itelet elmaradt.
Az iteletet buneink felett mindig elsokent kell hirdetni, mert kulonben senki nem erti meg mi az a megteres. A legtobb ember azt hiszi magarol hogy jo, pedig "....nincs különbség, mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül." (Roma 3:22.c-23).
Nincs olyan ember aki ne vetkezett volna es ne hagta volna at Isten torvenyet. Isten torvenye mutatja meg nekunk buneinket, mint egy tukor: "mert a bűn ismerete a törvény által vagyon" (Roma 3:20b).
Nehemias koraban is amikor megtalaltak a torvenykonyvet es felolvastak a nepnek: `..sír vala az egész nép, mikor a törvény beszédeit hallá.`
Ha pedig azt gondoljuk hogy ha a torveny nagy reszet megtartottuk ezert jok vagyunk, ajanlom a kovetkezo Igeket:
"Mert ha valaki az egész törvényt megtartja is, de vét egy ellen, az egésznek megrontásában bűnös." (Jakab 2:10)
"Monda néki az ifjú: Mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva; mi fogyatkozás van még bennem? Monda néki Jézus: Ha tökéletes akarsz lenni, eredj, add el vagyonodat, és oszd ki a szegényeknek; és kincsed lesz mennyben; és jer és kövess engem. Az ifjú pedig e beszédet hallván, elméne megszomorodva; mert sok jószága vala." (Mate 19:20-2)
A bun zsoldja a halal... (Roma 6:23a). <---Amikor ezt megertettuk folytathatjuk az Iget: "az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban."
Hogyan fogjuk megerteni Isten csodalatos kegyelmet, ha nem ismerjuk a bun iranti melyseges gyuloletet? Isten kegyelme az amely elkuldte valtsagul szent Fiat hogy buneinkert meghaljon.
Isten a megteroknek bunbocsanatot, orok eletet ad, es fiaiva fogadja oket Jezus aldozata altal. Halleluja!

Monday, October 23, 2006

A folyoviz melle ultetett fa


"Boldog ember az, a ki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, a mely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lészen."
/Zsoltar 1:1-3/

Latjuk hogy ez a fa nem tori magat hogy gyumolcsot teremjen. A gyumolcs automatikusan jelentkezik amint a fa gyokerei a folyoviz fele novekednek. A fa egyeduli dolga hogy gyokerei felszivjak a vizet. Ebbol a zsoltarbol pedig latjuk hogy az igaz ember eloszor is nem jar a bunosok utjan hanem az Ur torvenyeben van a gyonyorusege, annyira hogy ejjel nappal azon gondolkodik. Ez szamara olyan lesz mint az elteto viz amely lehetove teszi a gyumlcstermest.
Van aki forditva akarja a dolgokat: minden munkajaban sikeres akar lenni, jo sok eredmenyt akar felmutatni, de nem Istenen jar az esze, es bizony meg-megall a bunosok utjan. Pedig latjuk hogy a dolog nem igy mukodik. Ne eredmeny-centrikusak legyunk, hanem Isten-centrikusak.
Vannak akik ugy halnak meg hogy nem latnak egyet sem a gyumolcseikbol, de amikor a mennybe jutnak meglepodve hallhatjak hogy az a par szo mellyel bizonysagot tettek sok ember eletet befolyasolta. Volt egy idos ferfi aki miutan megtert annyira halas volt Istennek hogy elhatarozta hogy minden nap 10 embernek bizonysagot tesz. Neha beteg volt es nem sikerult, de aztan bepotolta. Egy forgalmas utcan allt es traktatusokat osztogatott. Soha nem tudott rola hogy valaki megtert volna altala, de halala elott par hettel felkereste ot egy lelkipasztor akinek feltunt hogy gyulekezeteben sokak megterese ennek az idos embernek az evangelizaciojara vezetheto vissza. Koztuk egy evangelista megterese is aki ezreket vezetett az Urhoz, es egy gyulekezeti szolgaloei is aki szinten rengeteg embert vezetett az Urhoz. Az idos embernek pedig fogalma sem volt errol, hogy mennyi gyumolcsot termett.
Azert irja zsoltarunk: `a mely idejekorán megadja gyümölcsét` mert nem rogton lathato az eredmeny, a gyumolcstermes egy hosszabb folyamat, es ez az Ur kezeben van, nem a mienkben. A maga idejeben az Ur megadja, de a mi dolgunk csak az hogy gyonyorkodjunk Benne ejjel-nappal es ne jarjunk a gonoszok tanacsan, sem a bunosok utjan, hanem engedelmeskedjunk Neki.
Pal apostol mondja a Korintusiaknak: az o dolga az volt hogy plantaljon, Apollose hogy ontozzon, de Isten adta a novekedest (I.Kor.3:6).
Latjuk hogy Abraham mennyi millionyi gyumolcsot termett, holott vegul is nem tett mast mint hitt Istennek es engedelmeskedett, holott nem is latta meg eleteben az igeret teljes beteljesuleset (Zsid.11:39) . Hatalmas nep szarmazik magjabol, sot maga a Messias is, hit szerint a hivok is, igy valoban az o magja altal aldatik meg az egesz fold. Az a mag pedig Isten ajandeka volt, hiszen Abraham mar szaz ev korul jart. A hit es engedelmesseg volt Abraham dolga, Isten dolga pedig hogy megfoganjon a gyumolcs.
"Azért hitből, hogy kegyelemből legyen; hogy erős legyen az ígéret az egész magnak; nemcsak a törvényből valónak, hanem az Ábrahám hitéből valónak is, a ki mindnyájunknak atyánk....A ki reménység ellenére reménykedve hitte, hogy sok népnek atyjává lesz, a szerint, a mint megmondatott: Így lészen a te magod.És hitében erős lévén, nem gondolt az ő már elhalt testére, mintegy százesztendős lévén, sem Sárának elhalt méhére;Az Istennek ígéretében sem kételkedett hitetlenséggel, hanem erős volt a hitben, dicsőséget adván az Istennek" (Zsid:11:16-20)

Sunday, October 22, 2006

I.Janos 3. folyt. - szeretet es gyulolet

"Mert ez az üzenet, a melyet kezdettől fogva hallottatok, hogy szeressük egymást; Nem úgy, mint Kain, aki a gonosztól vala, és meggyilkolá az ő testvérét. És miért gyilkolta meg azt? Mivel az ő cselekedetei gonoszok valának, a testvéreié pedig igazak. Ne csodálkozzatok atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ!"
/I.Janos 3. 11-13/

Ebben a reszben szo esik a szeretetrol es a gyuloletrol.
-A szeretetet Jezus aldozataval peldazza a 16. versben: "Arról ismertük meg a szeretetet, hogy Ő az ő életét adta érettünk: mi is kötelesek vagyunk odaadni életünket a mi atyánkfiaiért. "
Jezus amikor ugy szeretett minket hogy eletet adta ertunk meg amikor buneinkben voltunk peldat adott nekunk, megmutatta nekunk hogy mi a szeretet. Ha csak azert jott volna a foldre hogy allandoan azt mondogassa: szeretlek, es meg ha mindenkivel nagyon nyajas, kedves is lett volna, ettol meg ugyanugy a pokolban kotnenk ki mint bunos emberek. Mert a szeretet az abban nyilvanul meg hogy keszek vagyunk aldozatot hozni, eletunket is odaadni testvereinkert: "Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal. " (18.).
Tehat ugy kell szeretnunk testvereinket mint ahogy Krisztus szeretett minket. Lemondott mennyei dicsosegerol, emberi testet oltott (Fil.2:7), mindenben megkisertetett kiveve a bunt (zsid.4:15) , hirdette az igazsagot, jot tett, majd kereszthalalt szenvedett a mi buneinkert, es a pokolban toltott par napot majd feltamadott. Magyarul: mindent megtett ertunk ami csak lehetseges, elfeledkezven sajat magarol. Es mindezt az Atyahoz valo engedelmessegben tette, mert tudta hogy ez Isten akarata. Mi is tudjuk hogy Isten akarata az hogy egymast szeressuk, mert megparancsolta nekunk.
- A gyuloletet Kain peldajaval abrazolja: "Nem úgy, mint Kain, aki a gonosztól vala, és meggyilkolá az ő testvérét. És miért gyilkolta meg azt? Mivel az ő cselekedetei gonoszok valának, a testvéreié pedig igazak." Az I.Kor.13.-ban olvassuk hogy a szeretet nem keresi a maga hasznat. A gyulolet pedig a maga hasznat keresi, a maga dicsoseget. Kain buszke volt es ezert feltekeny lett amikor Abel aldozatat fogadta el Isten es nem az ovet. A gonoszsagot mindig ingerli masok igazsaga, ezert mondja Janos apostol: "Ne csodálkozzatok atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ!". Nem azert gyulol minket mert valami rosszat teszunk vagy rossz allampolgarok lennenk, hiszen epp az ellenkezoje igaz. Azert gyulol minket a vilag amiert Jezust is gyulolte: "Mert minden, a ki hamisan cselekszik, gyűlöli a világosságot és nem megy a világosságra, hogy az ő cselekedetei fel ne fedessenek;" (Jn.3:20) es "Ha e világból volnátok, a világ szeretné azt, a mi az övé; de mivelhogy nem vagytok e világból, hanem én választottalak ki magamnak titeket e világból, azért gyűlöl titeket a világ." (Jn.15:19).
Kain pedig, amint olvashattuk, a gonosztol volt. A gonosz pedig gyuloli az igazat es harcol ellene.
Ezert mondja Janos apostol: "A ki gyűlöli az ő atyjafiát, mind embergyilkos az: és tudjátok, hogy egy embergyilkosnak sincs örök élete, a mi megmaradhatna ő benne." (15.)
Az Irasbol megtudjuk hogy a gyilkossagok es minden bun a szivben szuletik. A gyulolet a mi gonosz szivunkben szuletik es szivunkben mar meggyilkoltuk testverunket ha utaljuk ot. Ez azt bizonyitja hogy meg nincs orok eletunk, meg nem mentunk at a halalbol az eletre.
A szeretet tehat eletet is odaadna testvereert (Jn.15:13) A gyulolet pedig meg is gyilkolna testveret.

Friday, October 20, 2006

A szellemi gyermekkor es fejlodes

"Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat."
/I.Kor.13:11/

Pal apostol nem a gyermekek ellen van es nem szidja a gyermekeket. Egyszeruen csak ramutat arra hogy vannak bizonyos korszakok az ember eleteben, mint pl. gyermekkor es felnottkor. Igy van ez a hitben is. Az ujjaszuletes utan meg keveset tud az Urban ujszulott, nem tudja azt az erettseget produkalni, sok dolgot felreert, meg bukdacsol is. Ez igy termeszetes es ezt elsosorban magamnak mondom hogy turelemmel es szeretettel kell viseltetni az ilyen kisgyermekek irant. Sokszor a gyerekek olyan ertelmetlen buta dolgokat mondanak es kerdeznek hogy elcsodalkozunk, de aztan eszunkbe jut: hiszen meg csak gyermek! Mi is voltunk gyerekek, mi sem rogton tudtunk mindent.
Azonban nagyon fontos hogy a gyermek ne maradjon ilyen allapotban hanem folyamatosan fejlodjon. Ehhez szukseges a taplalo egeszseges eledel, neveles es tanitas es turelmes, szereto kornyezet.
A taplalo eledel az Isten Igeje. A kisbaba meg nem tud steak-et enni, de az anyatejben megvan minden szukseges vitamin es asvanyi anyag. Emlekszem amikor uj megtero voltam es kezembe kerult egy Watchman Nee konyv nem ertettem belole szinte semmit. Olvastam, es ereztem hogy igaza van, de nem tudtam megemeszteni mert az a konyv erettebb, tapasztaltabb hivoknek szolt. Ennek ellenere a hamis hitbol is taplalkoztam mert meg nem tudtam kulonbseget tenni es mindent megettem amit elem raktak, foleg ha konnyu eledel volt.
Az uj megteronek eloszor is a hit alapteteleit kell megtanitani, fokent az evangeliumot. Ez az alap es sajnos manapsag ezt az alapot teljesen szetdultak es ezert amit raepitenek sem fog megallni.
''Annakokáért elhagyván a Krisztusról való kezdetleges beszédet, törekedjünk tökéletességre, nem rakosgatván le újra alapját a holt cselekedetekből való megtérésnek és az Istenben való hitnek," (Zsid.6:1) . Nagyon jo dolog alaposan megtanitani az alapveto tanokat de nem szabad leragadni ennel hanem hozza kell jarulnunk a gyermek tovabbi fejlodesehez, kemenyebb eledelekkel.
"Mert noha ez idő szerint tanítóknak kellene lennetek, ismét arra van szükségetek, hogy az Isten beszédeinek kezdő elemeire tanítson valaki titeket; és olyanok lettetek, a kiknek tejre van szükségetek és nem kemény eledelre. Mert mindaz, a ki tejjel él, járatlan az igazságnak beszédiben, mivelhogy kiskorú: Az érettkorúaknak pedig kemény eledel való, mint a kiknek mivoltuknál fogva gyakorlottak az érzékeik a jó és rossz között való különbségtételre." (Zsid.5:12-14)
Ha a gyermek nem akarja ezt megenni akkor gyermek marad es visszamaradott, testies, en-kozpontu, egeszsegtelen.
"Én sem szólhattam néktek, atyámfiai, mint szellemieknek, hanem mint testieknek, mint a Krisztusban kisdedeknek. Téjnek italával tápláltalak titeket és nem kemény eledellel, mert még nem bírtátok volna meg, sőt még most sem bírjátok meg:"(I.kor.3:1-2).
Sok gyulekezetben sajnos szinten nem akarnak novekedni a gyerekek es nincs is taplalo eledel. "Mesterkelt mesekkel" (2.Pet.1:16) altatjak, szorakoztatjak oket az elo Ige es a hivo eletre valo szemelyes felkeszites helyett.
Sokszor a gyermek nem akar felnoni, szereti a jatekot, a komolytalansagot, a felelotlen eletet. De egy ido utan a szuloknek meg kell nevelniuk a gyermeket, es felkesziteni oket a valodi eletre. Ez neha fenyitest is megkivan a szulotol, de ez csak a gyermek javara tortenik, kulonben nem fog tudni helytallni. Ezt a nevelo feladatot sajnos kevesen vallaljak, mert valoban nem kellemes dolog, mint ahogy a szulonek sem kellemes felpofozni a kicsi, szeretett gyereket. Ezert van annyi eretlen, testies, elkenyeztetett kereszteny meg a 10-20 eve megtertek kozott is. Nem akartak hogy megfenyitsek, es nem is volt aki megfenyitse, megintse oket. Szomoru..
Gyakran a keresztenyek amikor megternek sokkal lelkesebbek az Urert mint tobb evi keresztenyseg utan. Amikor aztan a kezdeti lelkesedes elmulik es nem erzik azt az ujjongo oromot, Isten olelo karjait, akkor erdeklodesuk alabbhagy. Valoban a csecsemot allandoan karunkban kell tartani, olelgetni, puszilgatni, de miutan novekszik a gyermek es onallosodik, a szeretet eme kifejezodeseinek csokkenese utan is tudniuk kell hogy az anya szeretete valtozatlan, es sajat erdekukben nem banhat veluk ugy mint egy csecsemovel. Isten szeretete is valtozatlan, de meg kell tanulni hogy eme szeretet erzese nelkul is megalljunk az Urban es haladjunk elore a szolgalatban. Mindazonaltal a Krisztusban ujszulott irant is tanusitsunk fokozott figyelmet, szeretetet, turelmet es gondoskodast, mig az idosebbeket is ugyanugy szeressuk de eletkorukhoz megfeleloen banjunk veluk, hogy nehogy `majomszeretetunkkel` vegul tobbet artsunk mint hasznaljunk.
A gyermek egeszsegehez hozzatartozik a szuloi vedelem is. A kisgyerek meg nem tudja hogy a kessel veszelyes jatszani, hogy nem mindent lehet szajba venni es megenni..A szulo ezert ott van hogy gyermekere vigyazzon, mert barmikor barmi tortenhet. Nekunk is vigyaznunk kell nehogy kistestverunket az Urban elragadjak a farkasok, a tevtanitasok, a hamis szektak. Sokak szerint az a szeretet hogy nem szolunk semmit, hadd csinalja azt amit akar. Az ilyen `szeretet` nem igei es nem ertelmes. Ha latjuk hogy a gyerek kessel jatszik kivesszuk a kezebol. Ha latjuk hogy a hivo a tevelyges utjara lep, ki kell rantanunk onnan, ha ez lehetseges. Eroszakot soha nem alkalmazhatunk, de figyelmeztethetjuk ot a ra leselkedo veszelyrol "Másokat pedig rettentéssel mentsetek meg, kiragadva őket a tűzből..." (Jud.1;23).
Isten adja a szellemi ajandekokat, szolgalatokat a Test epitese celjabol, hogy mindannyian novekedjunk es epuljunk:
"És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangyélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul:A szentek tökéletesbbítése czéljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére:Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére:Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;Hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestől fogva nevekedjünk Abban, a ki a fej, a Krisztusban;" (Ef.4:11-15)

Wednesday, October 18, 2006

Stigmata

"Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem."
/Gal.2:20/

Altalaban a romai katolikus vallas felrevezetett tagja dicsekednek ilyen jelensegekkel. Ennek a hamis vallasnak tagjai kozul nemelyek ugyanis akik konnyezo Szuz Mariakat latnak meg verzo szobrokat az ordog egyeb modon is megteveszti oket, allitasuk szerint ugyanis bizonyos emberek kezein megjelentek a stigmak, vagyis kezeiken es labaikon a Krisztus keresztrefeszitesenek a jegyei, ahol a szogeket bevertek Urunk testebe.
De miert is tenne Isten ilyet?Miert adna stigmakat? Kozelebb hoz Istenhez egy sebes lab vagy kez?
Amikor az Ige a Krisztussal egyutt valo megfeszittetesrol szol (Gal.2:20) akkor fizikai keresztrefeszitesrol van szo?
Nem! Lehet hogy konnyebb lenne egyeseknek fizikailag megfesziteni magukat (Lasd. egyes kultusz tagjai ostorral veresre verik magukat es husvetkor valosagosan megfeszitik magukat) mint lelkileg, hiszen az onmegtagadas, EN-unk halalba adasa, emberi jogainkrol, vagyainkrol valo lemondas es Krisztus szolgajava valo valas minden porcikankat taszitja.
Megis amikor annyira szeretjuk Istent es engedelmeskedni akarunk Neki akkor elobb utobb talalkozni fogunk a kereszttel szemelyes eletunkben.
Van aki azt hiszi hogy mar hordozza a keresztet mert mar megtert. Van aki azt hiszi hogy mar hordozza a keresztet mert vannak fajdalmai, nehezsegei. De a kereszt nem ez.
A kereszt mindig a szabad akaratunkbol torteno lemondas. Ugy dontunk hogy akkor is vallaljuk a keresztet, amikor a legdragabb, legfontosabb dolgokrol is le kell mondanunk. ("A ki inkább szereti atyját és anyját, hogynem engemet, nem méltó én hozzám; és a ki inkább szereti fiát és leányát, hogynem engemet, nem méltó én hozzám. És a ki föl nem veszi az ő keresztjét és úgy nem követ engem, nem méltó én hozzám." Mate 10:37-38) Amikor husbavagoan nehez az engedelmesseg ez az igazi stigmata.
Jezus is lemondott a mennyei dicsosegrol es e foldon szenvedte el azt a szenvedest amit mi erdemeltunk. Ezzel tokeletes peldat adott nekunk az engedelmessegbol es az onmegtagadasbol.
Ezekrol keves szo esik a gyulekezetekben es az egyik ok az hogy nem kellemes tema. A masik az hogy talan meg a predikator sem elte meg at azt hogy: "Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus".
Sok kereszteny megprobalja kikerulni a keresztet. Ez ugy tortenik hogy egy kritikus pontnal az eletukben, amikor Isten oket lemondasra kerte, ok nem mondtak le. Elhitettek magukat hogy ez nem szukseges, `miert is tennenk, nem vagyunk hulyek` ` mindenkinek van, miert ne lehetne nekunk`, `ez meg nem bun`, `nem varja el azt Isten..` stb.. Amikor ezt igy eldontottek magukban, hogy nem vallaljak a keresztet, akkor az tortent hogy meg ha eddig volt is elo kapcsolatuk Istennel es engedelmesek is voltak, ez most megszakad. Megallnak a novekedesben, Istennel nincs elo kapcsolatunk, mert Isten ugyan szol hozzajuk, de csak azt mondja: `Mondj le!` es ok ezt nem akarjak hallani. Sokszor a kegyesseg latszataval es alszent buzgalommal leplezik szellemi eletuk hianyat, es probaljak meggyozni magukat es masokat hogy ok Istent szolgaljak, holott inkabb mindenfelet csinalnak csak hogy kikeruljek a keresztet. Az is megeshet hogy az engedelmesseg hianya miatt es hanyatlott szellemi eletuk miatt nyiltan bunbe esnek es ugy maradnak, amig magukba nem szallnak a moslekos vajunal (Luk.15:17).
Nem ugy akarom beallitani a kereszteny eletet mintha foldi pokol es csupa szenvedes lenne, mert ez nem igy van, hiszen boseges az Isten vigasztalasa, es `az Ur orome a mi erossegunk` (Neh.8:10). A mi oromunk azonban nem a foldi gyonyorusegek oromei, hanem az az orom ami mindig ott van a szivunkben akarmi tortenjek is, hogy Jezus megvaltott minket es velunk van. Ez pedig karpotol mindenert.

"Hogyha pedig meghaltunk Krisztussal, hiszszük, hogy élünk is ő vele." (Roma 6:8)

"Nékem pedig ne legyen másban dicsekedésem, hanem a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjében, a ki által nékem megfeszíttetett a világ, és én is a világnak." (Gal.6:14)

"Mindenkor testünkben hordozzuk az Úr Jézus halálát, hogy a Jézusnak élete is látható legyen a mi testünkben." (II.Kor.4:10)

Tuesday, October 17, 2006

Megszárad a fű,elhull a virág

"Mert minden test olyan, mint a fű, és az embernek minden dicsősége olyan, mint a fű virága. Megszárad a fű, és virága elhull: De az Úr beszéde megmarad örökké. Ez pedig az a beszéd, a mely néktek hirdettetett."
/I.Peter 1:24-25/

O,Uram, segits megertenunk hogy nem azert letezel Te hogy minket foldi szinten boldogga tegy es dicsoseget adjal nekunk, hanem mi letezunk azert hogy Neked szolgaljunk es eletunk a Te kedvedre valo legyen, Neked adva minden dicsoseget.
Kerlek Uram, segits megertenunk hogy balgatagsag e foldi dolgokhoz kotodnunk, melyek elmulnak, megis olyan gyakran hagyjuk hogy e foldi nyomorusagok a porba tiporjanak vagy e foldi boldogsagok leuraljak teljes szivunket. Holott "A mi esztendeinknek napjai hetven esztendő, vagy ha feljebb, nyolczvan esztendő, és nagyobb részök nyomorúság és fáradság, a mely gyorsan tovatünik, mintha repülnénk." (Zsoltar 90.) de aki Benned bizik az orokkon orokke a Te orcadat fogja szemlelni.
"Mert ezer esztendő annyi előtted, mint a tegnapi nap, a mely elmúlt, és mint egy őrjárási idő éjjel." mi megis ebbe a kis foldi eletunkbe akarjuk zsufolni a sikert, a boldogsagot, mindent, holott mi ez a kis ido Neked Uram?
Aki pedig most eldobja az arany koronat az az orokkevalosagban hervadhatatlan koszorut kap (I.Kor.9:25) es aki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; a ki pedig elveszti az ő életét Jezusert, megtalálja azt. (Mate 16:25). Aki foldi dolgokban akar boldogsagra lelni, az ha talal is, elmulik, de aki felveszi a keresztet es megfesziti magat az mulhatatlan boldogsagra lel.
De a Te irgalmad es konyoruletesseged kiseri e napjainkat is, es nem szukolkodunk (Zsolt.23.) ,
felruhazol minket mint a mezo liliomait, es taplalsz mint a madarakat (Mate 6:26,28) amig eljon az elkoltozes ideje.

"Azért nem csüggedünk; sőt ha a mi külső emberünk megromol is, a belső mindazáltal napról-napra újul. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk igen-igen nagy örök dicsőséget szerez nékünk; Mivelhogy nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók." /2.Kor.4: 16-18/

"Azért beszéltem ezeket néktek, hogy békességetek legyen én bennem. E világon nyomorúságtok lészen; de bízzatok: és meggyőztem a világot."
/Jn.16:33/

Saturday, October 14, 2006

I.Janos 3. folyt.

"Valaki a bűnt cselekszi, az a törvénytelenséget is cselekszi; a bűn pedig a törvénytelenség. És tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy a mi bűneinket elvegye; és ő benne nincsen bűn. A ki ő benne marad, egy sem esik bűnbe; a ki bűnbe esik, egy sem látta őt, sem meg nem ismerte őt."
/I.Jan.3:4-6/

Igen sokat toprengtem ezen az Igen, foleg azon hogy: "a ki bűnbe esik, egy sem látta őt, sem meg nem ismerte őt." hiszen meg a hivok sem tokeletesek, sajnos mi is idonkent elbukunk. Tovabb olvasva pedig ezt latjuk: "A ki a bűnt cselekszi az ördögből van; mert az ördög kezdettől fogva bűnben leledzik. Azért jelent meg az Istennek Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa. Senki sem cselekszik bűnt, a ki az Istentől született, mert benne marad annak magva; és nem cselekedhetik bűnt, mivelhogy Istentől született." (8.,9.)
Szilardan hiszem hogy a Bibliaban nincs sem tevedes, sem ellentmondas, csak a mi emberi felfogasunk veges, de az Ur azt akarja hogy megertsuk, hiszen azert adta elenk. Imadkozzunk azert hogy megertsuk. Neha teljesen tulbonyolitjuk a tartalmat, szimbolikus, vagy rejtett jelentest keresunk. De az Ige teljesen es nyiltan mondja ki az igazsagot. Ha azt mondja hogy aki bunt cselekszik az az ordogbol van, akkor ez ugy is van.
En ezt a kovetkezo modon ertem; van ket kulcsmondat ezekben az Igekben:
1."..és ő benne nincsen bűn"
2. "..az ördög kezdettől fogva bűnben leledzik"
Tehat Jezusban nincsen semmi bun a satanban viszont csak bun van. Aki bunt cselekszik az nem teheti ezt Jezus altal, mert Jezusban nincs bun, csakis a satan altal vetkezhet valaki.
Aki tehat vetkezik az mind a satan altal vetkezik es a satan kiralysagat erositi.
Jezus szent es minden buntol es a satantol magatol is elkulonul, semmi koze hozzajuk.
Azert jott hogy a satan munkait lerontsa, vagyis megszabaditson a bun fogsagabol. A bun minden emberben benne van Adam es Eva vetke ota, ezert teljesen meg kell szabaditania minket az adami oroksegbol mely termeszet szerint a satanhoz tartozik es csak vetkezni tud.
Aki pedig Isten kegyelmebol ujjaszuletik az uj termeszet, meghozza isteni termeszet reszese lesz, melyben semmi bun nem lehet, hiszen Istenben nincs bun. "Senki sem cselekszik bűnt, a ki az Istentől született, mert benne marad annak magva; és nem cselekedhetik bűnt, mivelhogy Istentől született". Hogy megis miert van az hogy ujjaszuletett hivok is vetkeznek? Erre csak azt tudom mondani hogy nem az uj termeszetukben jartak amikor vetkeztek, hanem a regi bunos adami termeszetben es azt hogy "Atyamfiai nem kellene ezeknek igy lenni", nem az volt Isten tokeletes terve hogy a hivok vetkezzenek. Isten mindennel ellatott minket hogy ne vetkezzunk: "Mivelhogy az ő isteni ereje mindennel megajándékozott minket, a mi az életre és kegyességre való" (2.Pet.1:3).
A problema tehat velunk van, nem a megvaltassal, mint ahogy a torveny is tokeletes volt, de az emberek akkor is athagtak.
Valoszinuleg Janos apostol folyamatos bunben elesre, kefejezett gonoszsagra is gondol, mert aki igy el, az nem lehet Istentol. "Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: a ki igazságot nem cselekszik, az egy sem az Istentől való, és az sem, a ki nem szereti az ő atyjafiát." (10.) Mint ahogy az I.Janos tanulmanyainkban lattuk, Janos apostol kulonbozo teszteket tar elenk, kik vannak Istentol es kik nem, ezeknek jellemzoi es ismerteto jelei. Valoszinuleg a ma olvasott resz is errol szol: akik bunben elnek, nem szeretik testvereiket es nem cselekszenek igazsagot azok nem az Istentol vannak, aki pedig: az igazságot cselekszi, igaz az, a miként Ő is igaz (7b.)

Friday, October 13, 2006

Boldogok akik Krisztusert szenvednek


"Boldogok, a kik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa. Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket és minden gonosz hazugságot mondanak ellenetek én érettem. Örüljetek és örvendezzetek, mert a ti jutalmatok bőséges a mennyekben: mert így háborgatták a prófétákat is, a kik előttetek voltak. "
/Mate 5:10-12/

Reszlet John Foxe Martirok konyvebol, John Hooper martirrol aki a Krisztusba vetett hiteert halt meg:
"1555, februar 9.-en nyolc ora korul elovezettek John Hoopert, es tobb ezer ember osszegyult, mivel vasar nap volt. Egesz uton, kulon megparancsoltak hogy ne beszeljen es ne nezze az embereket akik keservesen gyaszoltak ot, neha feltekintett az egre es nagyon boldog volt az arca,....Amikor odaert ahhoz a helyhez ahol meg kellett halnia, mosolyogva nezte a colopot es a maglyat amit elokeszitettek szamara... Miutan elkezdett imadkozni, hoztak egy dobozt es a labai ele helyeztek egy zsamolyra a kiralyne pardonjaval, hogyha meggondolna magat. Ezt latvan felkialtott: "...tuntessetek el ezt!"
Miutan elvittek a dobozt, Lord Chandois azt mondta: "Latjuk hogy nincs orvossag, intezzetek el ot hamar."
[itt egy reszletes es borzaszto leiras jon hogy hogyan szenvedett a tuzben]
Tobb mint haromnegyed orat volt a tuzben. Mint egy barany, turelmesen allta ki ezeket a szornyusegeket, nem hajolt elore, hatra vagy oldalra; de csondesen halt meg mint egy gyermek az agyaban. Es most uralkodik, nem ketlem, aldott martirkent a menny gyonyorusegeiben, amely a vilag teremtese elott keszittetett a Krisztusban husegeseknek; akiknek allhatatossagaert minden keresztenynek az Urat kell dicsoiteni."

(En forditottam angolbol, ezert bocsanat a forditas minosegeert)

Thursday, October 12, 2006

I. Janos 3:1 - Isten fiai

"Lássátok milyen nagy szeretetet adott nékünk az Atya, hogy Isten fiainak neveztetünk! A világ azért nem ismer minket, mert nem ismerte meg Őt. "
/I.Janos 3:1/

Micsoda nagy szeretet es kegyelem az, hogy Isten az Ot gyulolo bunos kis emberert sajat szent Fiat adta! Hiszen kik vagyunk mi Istenhez kepest? Olyanok mint a kis hernyok. Megis Isten fiaiva fogadott minket Jezus Krisztus altal, azokat akik hisznek Benne es Isten Szelleme altal elnek.
"Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai.Mert nem kaptatok szolgaság lelkét ismét a félelemre, hanem a fiúságnak Lelkét kaptátok, a ki által kiáltjuk: Abbá, Atyám!Ez a Lélek bizonyságot tesz a mi lelkünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk.Ha pedig gyermekek, örökösök is; örökösei Istennek, örököstársai pedig Krisztusnak; ha ugyan vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt is dicsőüljünk meg." (Roma 8:14-17).
Hogyan valhat valaki egy szulo gyermekeve? Termeszetesen ugy hogy tole szuletik. Ezert mondja Jezus hogy : "Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába. " (Jan.3:5). Ezert nem szabad hamis remenyt elhinteni az emberben hogy ha csak elismetel egy megtero imat valaki utan akkor maris Isten fia lesz. Csakis ugy lesz valaki Isten fia, ha Tole szuletik, megpedig a Szent Szellem altal. Ez nem valami kulonleges, extatikus elmeny, hanem egyszeruen Isten termeszetfolotti munkaja mely nem lathato es nem hallhato, de kesobbiekben megnyilvanul a Szent Szellem gyumolcseinek megtermese altal,`Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai`. Akiknel ezt latjuk, azok az Isten fiai es azokat testverunknek mondhatjuk es tekinthetjuk.
`Ez a Lélek bizonyságot tesz a mi lelkünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk.` Milyen egy apa-gyermek kapcsolat?Az apa szereti a gyermeket es gondoskodik rola, a gyermek szereti es tiszteli az apat es engedelmeskedik neki (Ef.6:1-2).
Most pedig elerkeztem egy olyan csodalatos Igehez, amely ez utobbi napjaim minden percet kiseri es amely szinten az apa-gyermek kapcsolat egy aspektusa:
"És elfeledkeztetek-é az intésről, a mely néktek mint fiaknak szól: Fiam, ne vesd meg az Úrnak fenyítését, se meg ne lankadj, ha ő dorgál téged; Mert a kit szeret az Úr, megdorgálja, megostoroz pedig mindent, a kit fiává fogad. Ha a fenyítést elszenveditek, akkor veletek úgy bánik az Isten, mint fiaival; mert melyik fiú az, a kit meg nem fenyít az apa? Ha pedig fenyítés nélkül valók vagytok, melyben mindenek részesültek, korcsok vagytok és nem fiak." (Zsid.12:5-8).
Amen!
Mostmar nem menekulok a fenyito vesszo elol, hanem halat adok azert, ami miatt evekig szenvedtem azt most ugy tekintem mint Isten szeretetenek csodalatos jelet.
Aki allandoan menekul Isten palcaja elol az vegul korcs lesz, nem fiu. Ha pedig vallaljuk ezt a szenvedest akkor Isten fiaikent banik velunk. Ez pedig visszavezet a fentebb idezett igereszhez:
"Ha pedig gyermekek, örökösök is; örökösei Istennek, örököstársai pedig Krisztusnak; ha ugyan vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt is dicsőüljünk meg".
Isten szeretetebol elkuldte Fiat, hogy minket is fiaiva fogadjon, szeretetebol nevel minket es szeretetebol vegul magahoz vesz minket az orokkevalosagban.
"Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk Ő hozzá; mert meg fogjuk őt látni, a mint van. És a kiben megvan ez a reménység Ő iránta, az mind megtisztítja ő magát, a miképen Ő is tiszta." (I.Janos 3:2-3)

Wednesday, October 11, 2006

Megbecsulni az Urnak testet


"Mert a ki méltatlanul eszik és iszik, ítéletet eszik és iszik magának, mivelhogy nem becsüli meg az Úrnak testét."
/I.Kor.11:29/

Tegnap ezen elmelkedtem annak az Igenek a kapcsan hogy:
" Jézus Krisztusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűn mi bennünk, magunkat csaljuk meg és igazság nincsen mi bennünk." (I.Janos 1:8b-9) Es annak a kapcsan hogy :
"...mint a kik önmagoknak feszítik meg az Istennek ama Fiát, és meggyalázzák őt." (Zsid.6:6b)
Pal az urvacsorara vonatkozolag mondja a fenti iget. De mit jelent az hogy nem becsuli meg valaki az Urnak testet? Az aki meltatlanul eszik es iszik az Urvacsoran. Es ki eszik es iszik meltatlanul? Az aki bunben el, nem ter meg es folytatja eletet mintha mi sem tortent volna, meg urvacsorazik is, mintha minden rendben lenne. Ahogy Janos apostol mondja: megcsalja magat, azt hazudja maganak hogy nincs benne bun, es nyugodtan eszi es issza Jezus testet es veret.
Holott JEZUS VERE A MI BUNEINKERT ONTATOTT KI, azokert a bunokert amelyket most az onmagat megcsalo hivo annyira elvez. Jezus elszenvedte a kereszt minden torturajat amiatt a bun miatt amihez most mi annyira ragaszkodunk. Csak erzekeltetni akarom mennyire Jezus aldozatat gyalazo dolog a hivonek megmaradni a bunben es nem megterni. Ezt jelenti az hogy `nem becsüli meg az Úrnak testét.` amely OERETTE toretett meg, es ezert iteletet eszik es iszik maganak az urvacsoran.
Mert ha megertjuk hogy a mi buneink vittek Ot a keresztre, azert hogy engesztelo aldozat legyen mierettunk, akkor meggyuloljuk a buneinket amelyek miatt Krisztus kinhalalt halt.
Ha pedig nem gyuloljuk meg, az azt jelenti hogy nem ertettuk meg, nem hisszuk, vagy lekicsinyeljuk es teljesen hidegen hagy minket a keresztaldozat es ismet bunben fogunk elni. Az ilyen hivok olyanok "mint a kik önmagoknak feszítik meg az Istennek ama Fiát, és meggyalázzák őt."
Valoban "Az Úr kegyelmessége az, hogy még nincsen végünk; mivel nem fogyatkozik el az ő irgalmassága!" (Jer.sir. 3:22) es hiv meg most is megteresre, azokat is akik mar elfogadtak Jezust. Ne csaljuk meg magunkat: mindannyian vetkeztunk igy vagy ugy, es ez nem mentseg, hanem felszolitas megteresre, es aki oszinte szivvel megbanja buneit es Isten kezebe helyezi teljes eletet azt Isten megvigasztalja es megorvendezteti irgalmaval.

Tuesday, October 10, 2006

I.Janos 2. folytatas c.

"Fiacskáim, itt az utolsó óra; és a mint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok antikrisztus támadt; a honnan tudjuk, hogy itt az utolsó óra. Közülünk váltak ki, de nem voltak közülünk valók; mert ha közülünk valók lettek volna, velünk maradtak volna; de hogy nyilvánvalóvá legyen felőlük, hogy nem mindnyájan közülünk valók."
/I.Jan.2:18-19/

Habar majdnem 2000 evvel ezelott mondta ezeket Janos apostol, hogy itt az utolso ora, tudjuk hogy amit mondott az igaz, es a mai vilagot elnezve azt is tudjuk hogy az utolso ora utolso perceiben (vagy masodperceiben) elunk. Az Antikrisztus vilagbirodalom elere jutasa elotti idoszakban is sok kis antikrisztus fertozi az egyhazat, a vilagot. Hogy kikrol van szo? "Ki a hazug, ha nem az, a ki tagadja hogy a Jézus a Krisztus? Ez az antikrisztus, a ki tagadja az Atyát és a Fiút. Senkiben nincs meg az Atya, a ki tagadja a Fiút. A ki vallást tesz a Fiúról, abban az Atya is megvan." /22,23./ A hamis vallasok, szektak minden kepviseloirol akik tagadjak Jezust, vagy masnak allitjak be mint amit az Ige allit Rola. Tagadjak istenseget, tagadjak hogy O a megvalto, tagadjak a kereszt es a ver jelentoseget, tagadjak feltamadasat.
Az ordog celja az hogy kivegye a hitet a szivunkbol. Ha nem tudott meggyozni hogy nincs Isten, akkor azt fogja sugallni hogy Jezus csak egy jo ember volt, profeta, nem tobb. Esetleg miszticizalja Jezust, es azt hirdeti Rola hogy minden egyes emberben megtalalhato a transzcendentalis Jezus, az isteni feny, minden vallas tulajdonkeppen hozza vezet.
Ezek a kis antikrisztusok`közülünk váltak ki, de nem voltak közülünk valók; mert ha közülünk valók lettek volna, velünk maradtak volna`. Ez azt jelenti hogy a legnagyobb hazugsagok Jezusrol kereszteny korokbol kerultek ki. Ezekrol Jezus mint baranyborbe bujt farkasokrol szol,hamis profetak, akik kegyesnek neznek ki, de az ordogtol jottek hogy elteritsek a nyajat a pasztor mellol es felfaljak oket. Ha nem ragaszkodunk a Bibliahoz, esetleg nem is ismerjuk azt, akkor valoszinu hogy beleesunk csapdajukba. Ezert van irva a jelenesek konyveben: "Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, a ki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra;És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, a mik e könyvben megírattak."
es: " ...némelyek zavarnak titeket, és el akarják ferdíteni a Krisztus evangyéliomát.De ha szinte mi, avagy mennyből való angyal hirdetne is néktek valamit azon kívül, a mit néktek hirdettünk, legyen átok."(Gal.7,8).
Nem eleg csak nehany iget tudni, mert azt a hamis tanitok elcsurik-csavarjak, de ha ismerjuk a teljes igazsagot, akkor nehezebb atverni minket. Ezenkivul bennunk van az igazsag Szelleme. Ha ot kovetjuk akkor o megtanit minket a helyes utra :`És az a kenet, a melyet ti kaptatok tőle, bennetek marad, és így nincs szükségetek arra, hogy valaki tanítson titeket; hanem a mint az a kenet megtanít titeket mindenre, úgy igaz is az és nem hazugság, és a miként megtanított titeket, úgy maradjatok ő benne.` (27.)
`mert ha közülünk valók lettek volna, velünk maradtak volna;de hogy nyilvánvalóvá legyen felőlük, hogy nem mindnyájan közülünk valók.` . Hivo kozossegbe jarnak, ott szolgalnak, beepultek, de hogy kideruljon hogy nem igazi hivok, elobb utobb kimutatjak a foguk feherjet. Ilyenkor az tortenik altalaban hogy szakadas keletkezik, a hivok egy reszet elcsabitja az erdekes ujdonsag, a konnyebb ut, az ekeszolo, nyajas farkas, es lesznek akik tovabbra is ragaszkodnak az igazsaghoz, a keskeny uthoz. Mivel a ketto nem fer meg, azok kivalnak, mivel nem is voltak igazan `bent`. "Mert szükség, hogy szakadások is legyenek köztetek, hogy a kipróbáltak nyilvánvalókká legyenek ti köztetek." (1.Kor.11.19) Rosszabb esetben az egesz nyaj vakon koveti a hamis tanitot.
Janos apostol tehat leveleben emlekeztet hogy hamarosan visszajon Urunk es ugyan az ordog mindent bevet hogy elteritsen minket, foleg ezekben az utolso napokban amikor az ordog mar erzi a vege kozeledtet, maradjunk meg az igazsagban:
"És most, fiacskáim, maradjatok ő benne; hogy mikor megjelenik, bizodalmunk legyen, és meg ne szégyenüljünk előtte az ő eljövetelekor.Ha tudjátok, hogy ő igaz, tudjátok, hogy a ki az igazságot cselekszi, az mind tőle született." (28.29.)

Monday, October 09, 2006

I.Janos 2. folytatas b.

"Ne szeressétek a világot, se azokat, a mik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete. Mert mindaz, a mi a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból. És a világ elmúlik, és annak kívánsága is; de a ki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké. "
/I.Janos 2:15-17/

Az 1.Janos 1.-ben olvashattuk hogy aki sotetsegben jar de azt mondja hogy a vilagossagban van: hazudik.
Aki pedig azt mondja hogy nincs bun benne: hazudik.
A 2. reszben pedig azt is olvassuk hogy ha valaki nem tartja meg az O beszedet de megis azt mondja hogy ismeri Ot, az hazudik
es hogy aki azt mondja hogy vilagossagban van de gyuloli a testveret az hazudik, mert meg a sotetsegben van.
Miert irja mindezeket Janos? Bizonyara mar akkor is voltak nevleges keresztenyek akik hivoknek mondtak es mutattak magukat, de nem szulettek ujja. Ezen tesztek alapjan megvizsgalhatjuk magunkat is, hogy valoban vilagossagban jarunk-e. Eszrevesszuk magunkban a bunt es megterunk beloluk?Megtartjuk az O beszedet? Szeretjuk a testvereinket?
Es itt van megegy teszt: szeretjuk-e a vilagot? Jonathan Edwards szerint ugy lehet az igazi megterest megkulonboztetni a hamistol hogy a megtert szemely elkezd a szent dolgok fele vonzodni, vagyik a szentsegre, es Istenhez kozelebb kerulni. A szentseg ellentete a kozonseges, a vilagi. Persze minden kereszteny megkisertetik neha es el is botlik a vilagiassag kiserteseben, de belul ez faj neki, es meg akar, majd meg is fog valtozni. Isten szent, a vilag kozonseges. Isten orok, a vilag mulando. Ha ujjaszulettunk Isten belenkhelyezte az uj termeszetet, az O termeszetet a Szent Szellem bennunk lakozasa altal. Ha a Szellem szerint elunk akkor rajovunk hogy ez az uj termeszet ellentetes a vilag termeszetevel, szinte ellensegei egymasnak. A regi bunos termeszetunk pedig vonzodik ehhez, mert termeszetileg azonosak. Ha regi termeszetunkben jarunk akkor szeretni fogjuk e vilagot. Janos apostol pedig azt mondja hogy aki a vilagot szereti abban nincs meg az Atya szeretete. Ha eszrevesszuk magunkban a vilag fele valo vonzodast akkor ez annak a jele hogy a test szerint elunk es nem a Szellem szerint .
"Mert, ha test szerint éltek, meghaltok; de ha a test cselekedeteit a lélekkel megöldökölitek, éltek." (Roma 8:13). Ha nem oldokoljuk a regi termeszetunket az ujjal akkor a test szerint fogunk elni es meghalunk (nem fizikailag).
Es mi a vilag szeretete? A vilag alatt az Ige a kovetkezoket erti: "mindaz, a mi a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése". Azok a mulando dolgok melyek kivulrol fenylenek, csillognak, de belul nincs semmi. Mindaz ami e foldhoz kot, a materializmus es a vilagi filozofiak, szorakoztatoipar,stb..Ezek nem az Atyatol vannak es ezert aki az Atyatol van az nem szereti ezeket.
Elterjedt manapsag kereszteny korokben hogy a keresztenysegnek a jelen kulturahoz kell igazodni es felhasznalni a vilag dolgait szellemi celokra. Ha ezek az emberek megertenek hogy a vilagi dolgok `nem az Atyától van, hanem a világból` vannak akkor rajonnenek hogy ezeket nem felhasznalni kell hanem elkerulni. Isten nem akarja a vilagot osszehazasitani az egyhazzal, eppen ellenkezoleg! Pedig sajnos ezt latjuk napjainkban.
Az az egyhaz amely osszehazasodik a vilaggal elvesziti egyhaz jelleget es vallasi szorakoztato kozpontta alakul. Pedig Jezus megmondta a hivokrol: "Nem e világból valók, a mint hogy én sem e világból vagyok." (Jan.17:16). Ez kizarja azt az uj `modit` is hogy keresztenyek lehetnek vilagiasak es a vilagot szeretok.
"És a világ elmúlik, és annak kívánsága is; de a ki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké." Tehat nem lehet ket urnak szolgalni. Vagy a vilaghoz es annak a kivansagahoz ragaszkodunk, vagy az Atyahoz,mivel e ketto ellentetes termeszetu. Ha az Atyahoz regaszkodunk, es az O akaratat cselekesszuk akkor megmaradunk orokke.

Sunday, October 08, 2006

Atkozott aki emberben bizik

"Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, a ki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve!"
/Jeremias 17:5/

Amint az Ur megmutatta, a bun egyik legnagyobb gyokere a hitetlenseg. Eva nem hitt Istennek aki azt mondta hogy amely napon eszik a tiltott fa gyumolcsebol meghal. Hitetlenseg miatt pusztultak el Izrael fiainak nagy resze a pusztaban. Hitetlenseg miatt pusztult el az ozonvizben az emberiseg, a hivo Noe es csaladja kivetelevel.
Ezert mondja az Ige: "A mi pedig hitből nincs, bűn az." (Roma 14:23).
Es mi a hit? "A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés." (Zsidok.11:1)
Azert huztam ala hogy `nem latott` mert ez a hit lenyege mivel: "...a reménység pedig, ha láttatik, nem reménység; mert a mit lát valaki, miért reményli is azt?" (Roma 8:24).
Csak abban lehet hinni amit nem latunk, mert ha latunk valamit es bizonyitekaink vannak akkor az mar nem hit hanem tudas. Mindazonaltal Isten ugy rendelte hogy hitbol igazulunk meg (Gal 3:11). (Szeretnek meg kiterni arra hogy nem mindegy hogy miben hiszunk, mert valaki hiheti azt hogy szarnyai vannak es repulni tud, de ha leugrik a 10. emeletrol siman meghal. Az igazul meg aki Istenben es Isten beszedeben es igereteiben hisz.)
Itt jon be a kepbe a napi igenk, mert aki emberbe veti a bizalmat, az nagyon is a lathatokra nez.
Ez hitetlensegre utal, mert ha hinne hogy Isten valoban mindenhato, mindenttudo, es huseges az igereteihez akkor eloszor is Istenhez folyamodna segitsegert.
Egyszer egy testvernomnek mondtam ezt, hogy Istenhez kell menni vigaszert es segitsegert mivel azt mondta hogy o mindig anyukajahoz megy. Erre o azt mondta hogy: `de nekem olyanra van szuksegem akit meg lehet tapintani.`
Sokan meg keresztenyek kozott is ha problemajuk akad rogton a lelkipasztorhoz szaladnak, aki aztan lelkisegelyt nyujt, tanacsot ad, es ez nem rossz dolog, de meg kell tanitani a keresztenyt hogy Isten az, aki megsegiti ot, nem a pasztor, nem a testver, nem az anyuka. `Az anyukat meg lehet tapintani, mert o olyan valosagos.` De a hit meg tudja tapintani a (valosagos) mindenhato Istent aki teremtette az eget es a foldet es szavaval fenntartja a mindenseget.
"Az én segítségem az Úrtól van, a ki teremtette az eget és földet." (Zsolt.121:2)
Nem azt mondom hogy bun emberhez fordulni segitsegert, lelki tamaszert, orvossagert, mert Isten felhasznalhatja az embereket hogy segitsegere legyenek masoknak, de Isten az akibe bizalmunkat kell helyezni.
Olyan kezenfekvo mindig emberekhez szaladni a problemainkkal, bennuk bizni. Olyan esszerunek latszik megragadni az emberi lehetosegeket, mindenfele terveket szoni, realistanak lenni. De nem latjuk hogy minden MINDEN Isten kezeben van?
Es ha annyira bizunk az emberekben, es annyira biztosnak vesszuk a segitseguket es nem eleg nekunk az hogy " Isten mondta!" akkor atkozottak vagyunk es a kietlen puszta lesz a lakhelyunk!
"Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, a ki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve!Mert olyanná lesz, mint a hangafa a pusztában, és nem látja, hogy jó következik, hanem szárazságban lakik a sivatagban, a sovány és lakhatatlan földön."
Ha testi fegyverrel megy a haboruba ott hal meg, mert "Nem erővel, sem hatalommal, hanem az én szellememmel! azt mondja a Seregeknek Ura." (Zak.4:6)
Neha teljesen logikatlannak, esetleg remenytelennek tunik a hit utja, de ez az egyetlen ut amely vegul jora vezet. Vagy azt hisszuk hogy mi jobban tudjuk Istennel?
" Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál. "
(Peld.3:5)
Mert aki az Urba veti bizalmat es nem a lathatokra nez, az aldott lesz es gyumolcsozo!
"Áldott az a férfi, a ki az Úrban bízik, és a kinek bizodalma az Úr;Mert olyanná lesz, mint a víz mellé ültetett fa, a mely a folyó felé bocsátja gyökereit, és nem fél, ha hőség következik, és a levele zöld marad; és a száraz esztendőben nem retteg, sem a gyümölcsözéstől meg nem szűnik." (Jeremias 17:7-8)

Saturday, October 07, 2006

A satorok unnepe
"Ugyancsak a hetedik hónapnak tizenötödik napján, a mikor a földnek termését betakarjátok, az Úrnak ünnepét ünnepeljétek hét napig: az első napon nyugodalom napja, és a nyolczadik napon is nyugodalom napja legyen. És vegyetek magatoknak az első napon szép fának gyümölcsét, pálmafa ágait, sűrű levelű fa lombját, és patak mellett való fűzgalyakat, és örvendezzetek az Úr előtt, a ti Istenetek előtt hét napig. Így ünnepeljétek meg azt az Úrnak ünnepét minden esztendőben hét napig. Örökkévaló rendtartás legyen ez a ti nemzetségeiteknél; a hetedik hónapban ünnepeljétek azt. Sátorokban lakjatok hét napig, minden benszülött sátorokban lakjék Izráelben. Hogy megtudják a ti nemzetségeitek, hogy sátorokban lakattam Izráel fiait, a mikor kihoztam őket Égyiptom földéről. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek. "
/3.Mozes 23:39-43/

Ma (vagyis tegnap naplementekor) kezdodott a satorok unnepe (heberul szukot).
Ez ugy nez ki Jeruzsalemben hogy a legtobb haz erkelyere a csalad epit egy fa vagy vaszon satrat es ott esznek es vendegeket fogadnak. Sok etterem is keszit ilyen satrat. A vallasosak pedig ezt a negyfajta termest lobaljak ( a kepen eppen a piacon valogatjak ezeket) es aldast mondanak.
Ma a reggeli predikaciobol szeretnem a kisse hianyos jegyzeteimet kozolni, a Szukkottal kapcsolatban:
A Szukkot a harom mezogazdasagi unnep kozul az egyik.
1. az elso keve meglobalasanak unnepe (3.Moz.23:10) , az elso zsengek megkoszonese es hitben valo halaadas hogy az Ur majd megaldja a tovabbi termest.
2. a Shavuot (punkosd unnepe, 16-22.) az aratas aldasainak unneplese, 2 kenyer meglobalasa az Ur elott.
3. Satorok unnepe- a teljes betakaritas unnepe, az aratas vege.

Izrael unnepei, melyeket az Urtol kaptak, az udvtortenet bizonyos epizodjait szimbolizaljak.
1.Jezus Krisztus pontosan az elso keve meglobalasanak unnepen tamadott fel. Az I.Kor.15:23-ban olvashatjuk hogy Krisztus az elso zsenge amely feltamadott.
2.A punkosd (shavuot) unnepen szuletett az egyhaz, azon a napon jott el a Szent Szellem a hivokbe. (A predikator a 2 kenyeret a zsidok es a nepek udvossegevel vetette egybe+ Krisztus=elso zsenge, egyhaz=masodik zsenge).
3. A satorok unnepe az utolso beteljesendo pont az udvtortenetben, es az osszes hivo `betakaritasat`, egybegyujteset szimbolizalja, a nagy nyomorusag utan kovetkezo ezer eves kiralysagban. Akik mar meghaltak, megujult testtel.

Megjegyzes: A peszach vagyis husvet a Krisztus aldozatat szimbolizalja, Krisztus peszachkor feszittetett meg es vette magara buneinket, O a husveti baranyunk.
A kurtzenges napja (Rosh hashana 3.Moz.23:24) ami nemreg volt, a Messias visszajovetelet szimbolizalja, mivel a Biblia szerint kurtzengesre fog megjelenni Krisztus, az ezutan kovetkezo Yom kipur (engeszteles napja 3.Moz.23:27) pedig a teljes zsido nep megteresere utal miutan meglatjak Krisztust es bunbanatot tartanak. Ezen unnep utan jon a Satorok unnepe, az ezereves kiralysag es a hivok egybegyujtese.

Friday, October 06, 2006

Ki all a kozpontban?

"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be. Mert lesznek az emberek magukat szeretők,......"
/2.Tim.3:1-2a/

A fejezet tovabbi olvasasa soran kiderul hogy olyanokrol van szo akiknel a `kegyesseg latszata megvan`.
Nem kicsit dultak fel azok a dolgok amiket bizonyos amerikai gyulekezetekrol olvastam, amik kozul nehanyat le is irok most (es ez csak egy toredek).
1. Az urvacsorat egy moziban tartottak es a kenyerdarabokat pattogatott kukoricas zacskoban osztottak szet. (Ez egy uj gyulekezet elso osszejovetelen volt).
2. Egy masik helyen egy humoros szombat esti show mintajara adtak elo Jozsef tortenetet a leheto legalacsonyabb es tiszteletlenebb szinvonalon, ezenkivul a `randizas` tanitassorozat bevezetojekent a Grease film egyik tancos-enekes jelenetet adtak elo, meghagyva a tisztatalan szovegreszeket es a riszalast.
3. `Szexi keresztenyek` a cime egy masik gyulekezet szexrol szolo tanitas-sorozatanak melyben a pasztor nyiltan beszel az egyutt ulo ferfi es noi kozonsegnek az intim dolgokrol, mint elojatek, az aktus idotartama, stb..igen reszletesen. Mindezt teljesen laza, es `vicces` stilusban.
4. Egy `kereszteny` zenei fesztivalon csupa hardrockos zenesz lepett fel. Aki kifogasolta a duborgo, ordito zenet, annak azt mondjak: a kereszteny szoveg a lenyeg. Csakhogy a szoveget nem is lehet hallani olyan orjongve eneklik a tetovalt, festett hosszuhaju rockzeneszek.
Ugyanezen a `kereszteny` fesztivalon volt egy program, a `halottak napja`, melyben a halottak napjat unnepeltek tele csontvazas, koponyas dekoracioval.
Na meg egyet, mely azt hiszem ra fog mutatni a problema lenyegere:
5. Az amerikaban igen terjedo Emergent posztmodern egyhaz mozgalom egyik fo szemelyisege, Rob Bell, kiadott egy rovidfilm sorozatot. Az egyikben egy ferfirol van szo aki az utcan evangelizal. Rob Bell ul a padon es a kovetkezoket mondja rola: "Az utcan all egy ember es kiabal mindenfele dolgokat, eloszor nem hallom hogy mit mond, de ahogy kozeledtem hozza ilyen szavakat hallottam: `bun`, `egni`, `pokol`, es utana hallom hogy `Jezus` . Mindenfele traktatatusok vannak nala, es idezi azokat a Bibliai igeket Isten haragjarol, hogy ha nem ternek meg akkor a pokolban fogjak tolteni az orokkevalosagot, es lehet hogy akar ma meghalnak.
Es senki sem allt meg hogy ot hallgassa..."
Igazabol ezt hallani kell hogy milyen hangsullyal beszel errol az evangelizalo emberrol, es foleg amikor azt mondja hogy `bun, ` `pokol` `bibliai igek` .Teljesen undorral mondja ezeket a szavakat. A rovid film lenyege pedig: szeretni kell az embereket es a problemaik irant erdeklodni, nem pedig ezeket az offenziv dolgokat (evangelium) mondani nekik.
Es most szeretnek visszaterni a kezdo Igenkhez:
"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be. Mert lesznek az emberek magukat szeretők.."
Es hogy jon ez ide? Ugy hogy az istentisztelet, a hit, a keresztenyseg sajnos egyre inkabb magunkrol szol, ertunk van, es nem Istenert. Mi vagyunk a kozpontban. Mi vagyunk a merce amelyhez az `igazsagot` igazitjuk, pedig az igazsagot nem lehet igazitani, mert ha igazitjuk, akkor az mar NEM IGAZSAG.
Az istentisztelet szervezoi bizonyara ezen toprengenek: mi erdekli az embereket, mit szeretnek? A valasz: `szex, rock and roll, humor, mozi`. Akkor vegyuk ezeket be az istentiszteletbe!
Rob Bell kerdezheti: `Mit szeretnek az emberek hallani?` A valasz: csupa pozitiv dolgot. Akkor vegyuk ki az evangeliumbol a negativ dolgokat, mint: bun, buntetes, halal!
Pedig a kerdes az kellene hogy legyen: Mit szeret Isten? Mit mond Isten az O Igejeben? Mit var el tolunk?Mi az igazsag?
"....inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői. Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld." (4b-5.)

U.i.: Meg ha valoban senki sem all meg hogy az igazsagot hallgassa akkor is azt kell hirdetni. Sokan joszandekuak, es annak erdekeben hogy megnyerjenek embereket, kihagynak bizonyos dolgokat az evangeliumbol. De a joszandek ellenere ez Istent megalazo gondolkodasmod, mivel igy gondolkozik: Az evangelium, a szent elet nem vonzza az embereket ezert kitalalok mas dolgokat amivel Istenhez lehet vonzani az embereket, mivel ez az Ige nem mukodik: "Mert nem szégyenlem a Krisztus evangyéliomát; mert Istennek hatalma az minden hívőnek idvességére, zsidónak először meg görögnek." (Roma 1:16) Hogyha nem ternek meg az evangeliumra, akkor bizonyara Isten csodot mondott es az evangelium nem eros.
Pedig, nem Isten mondott csodot, hanem az ember. Ha nem reagalnak az evangeliumra, es Isten bizonyos Igeire, az nem Isten hibaja es nem az O problemaja, hanem a mienk.
Ha mindenutt csak a tiszta es teljes evangeliumot hirdetnek, es elhagynak a gyulekezeti szorakoztatast, akkor valoszinuleg a gyulekezetbe jarok es a magukat kereszteny hivonek nevezo egyenek szama sokkal de sokkal alacsonyabb lenne. Mindez nem azt mutatja hogy Isten ebben a posztmodern vilagban nem tud helytallni es meg kell valtoztatnia az uzenetet, hanem egy dolgot jelent, es ez az amit Jezus is mondott az utolso napokra vonatkozolag: "Mindazáltal az embernek Fia mikor eljő, avagy talál-é hitet e földön?" (Lk.18:8)

Wednesday, October 04, 2006

I.Janos 2. folyt.

" A ki azt mondja, hogy a világosságban van, és gyűlöli az ő atyjafiát az még mindig a sötétségben van. A ki szereti az ő atyjafiát a világosságban marad, és nincs benne botránkozásra való. A ki pedig gyűlöli az ő atyjafiát, a sötétségben van, és a sötétségben jár, és nem tudja hová megy, mert a sötétség megvakította az ő szemeit. "
/1.Janos. 2:8-11/

Maga Jezus nevezte a felebarati szeretetet a masodik legnagyobb parancsolatnak:"A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincs más ezeknél nagyobb parancsolat." (Mate 12:31)
Sajnos sok helyen hianyzik ez a szeretet es ha magamba tekintek a legfobb oknak a buszkeseget latom. Sajnos szomoruan kapom rajta neha magamat is hogy teljesitmenyuk alapjan itelem meg a testvereket, mennyire vilagias, mennyire ilyen vagy olyan. Habar a szeretet nem az, hogy helyeseljuk masok helytelen dolgait, viszont ezek ellenere ugyanugy szeretjuk oket, mintha tokeletesek volnanak. A teljesitmenynek, vagy erettsegnek nem kellene befolyasolni a szeretetunket hiszen Krisztus, meg amikor a bunben voltunk, mocskosak es hitetlenek voltunk ugy szeretett minket hogy ELETET ADTA ERTUNK. Igy kene nekunk is testvereinket szeretni.
Es ez a becsmerles, mericskeles abbol a felfuvalkodottsagbol fakad, hogy en akarok lenni a legjobb es ehhez az kell hogy masok hibait felnagyitsuk, es magunkat valami nagynak tartsuk.
Ennek semmi koze a Bibliai alazothoz, epp ellenkezoleg, az Ige azt mondja:
"Semmit nem cselekedvén versengésből, sem hiábavaló dicsőségből, hanem alázatosan egymást különbeknek tartván ti magatoknál" (Fil.2:3).
Ez nagyon nehez az en-kozpontu, buszke szivnek, ezert egyedul ugy lehetseges, hogy Jezusnak teljesen atadjuk szivunket, hogy megtisztitsa, es betoltse az O szeretetevel, amely olyan nagy hogy mindenki szamara bosegesen eleg. Ehhez az kell hogy felismerjuk, a sotetsegben vagyunk, mivel nem tudjuk szeretni bizonyos testvereinket es mint mindenre, a megoldas itt is Krisztus akihez fordulhatunk bununkkel es sotetsegunkkel hogy megtisztitson minket es betoltson alazattal, szeretettel.
Janos apostol itt gyuloletrol beszel, nem csak a szeretet hianyarol. Hogyan gyulolheti egy kereszteny hivo a testveret? Ez lehetetlenseg, teljesen esszerutlen, hogy egy hivo akinek megbocsattattak a vetkei Isten kegyelmebol es szeretetebol gyulolje azt akit Isten ennyire szeretett es akit szinten ugyanabbol a kegyelembol magahoz fogadott. Mivel az ilyen gyulolkodo nem esszeruen gondolkozik testveret illetoen, ez azt mutatja hogy " a sötétség megvakította az ő szemeit" es nem latja mennyire abszurd es gonosz szivenek ez a gyulolete.
Imadkozzunk magunkert es egymasert hogy ez a sotetseg oszoljon el es Krisztus fenye vilagitsa be szivunket. Hiszen aki azt mondta: "szeressetek ellensegeiteket" az parancsolta tanitvanyainak:

"Ez az én parancsolatom, hogy szeressétek egymást, a miképen én szerettelek titeket."
Jn.15:12

Tuesday, October 03, 2006

73. Zsoltar

"Aszáf zsoltára. Bizony jó Izráelhez az Isten, azokhoz, a kik tiszta szívűek. De én?! Már-már meghanyatlottak lábaim; és kis híjja, hogy lépteim el nem iszamodtak. Mert irígykedtem a kevélyekre, látván a gonoszok jó szerencséjét. Mert halálukig nincsenek kínjaik, és az ő erejök állandó. "
/Zsoltar 73:1-4/

Es hogyan fejezi be Aszaf a zsoltarat?:
" Mert ímé, a kik eltávoznak tőled, elvesznek; mind kiirtod azokat, a kik elhajolnak tőled. De én? Isten közelsége oly igen jó nékem. Az Úr Istenben vetem reménységemet, hogy hirdessem minden te cselekedetedet."

Mi tortent a kezdet es a veg kozott, hogy eloszor egy panaszos embert latunk aki szenved, mig a gonoszok vigadoznak, vegul pedig egy halaado,boldog embert aki tudja hogy a gonoszok mind elvesznek majd. Az tortent hogy Aszaf megtanulta az orokkevalosag perspektivajabol nezni a dolgokat, aszerint amit Isten igert. Megtanult nem a lathatokra nezni es hitben jarni. Mert ha most csak azt latjuk hogy a gonoszok duskalnak, es ezen bosszankodunk, vajon mit tekintunk erteknek a szivunkben? Mit irigylunk, a szep autot, sikeres vallalkozasokat, gondmentes eletet? Ha ezeket tekintjuk erteknek es ezek utan vagyakozunk akkor bosszankodni fogunk hogy nekunk nincsenek meg ezek, keseruek es irigyek leszunk. De aztan rajon Aszaf hogy az igazi ertek ez: `Isten közelsége oly igen jó nékem` . Ha ez megvan akkor mindenunk megvan, megha latszolag semmink sincs.
Eloszor nem ertette Aszaf hogy hogy van az hogy a hitetlenek elvezkednek ("És mondják: Mint tudhatná ezt az Isten, s van-é a Magasságosban értelem? Ímé, ezek gonoszok, és örök biztonságban vagyont gyűjtenek! " 11,12) mig a hivok szenvednek ("Bizony hiába tartottam én tisztán szívemet, és mostam ártatlanságban kezeimet; Mert nyomorgattatom minden napon, és ostoroztatom minden reggel! "13,14 ).
De amikor bement Isten szent helyere, akkor vegre megertette. Azoknak, akiket ugy irigyel, a pusztulas a jovoje: "Mind elpusztulnak egy szempillantásban! Elvesznek, elenyésznek a rettegéstől. " 19.
Amikor megtanulta mennyei perspektivabol nezni a dolgokat, nem pedig a lathatokra figyelni, akkor megertette mennyire folosleges volt panaszkodasa es szenvelgese:
"Hogyha keseregne szívem, és háborognának veséim: Akkor balgatag és tudatlan volnék én, oktalan állat volnék te irántad. De én mindenkor veled vagyok, te fogod az én jobb kezemet. Tanácsoddal igazgatsz engem, és azután dicsőségbe fogadsz be engem."
Mi kell ennel tobb? Amig a gazdagsag es gondtalansag volt az ertek Aszaf szemeben addig keseru volt, de eljutott arra a pontra amikor elmondhatta:
"Kicsodám van az egekben? Náladnál egyébben nem gyönyörködöm e földön! " *
Amikor Isten lett szeretetenek elsodleges targya, minden mas foldi dolog erteket vesztette. Es mivel tudta hogy Isten vele van, igy boldog volt es elegedett, meg nehez helyzetekben, betegsegekben is. Nem kikerulte azokat, hanem megallt azokban hitben, remenysegben, a kosziklan. "Ha elfogyatkozik is testem és szívem: szívemnek kősziklája és az én örökségem te vagy, oh Isten, mindörökké! "


* Errol eszembe jut Watchman Nee bizonysagtetele a nosuleserol. Amikor uj hivo volt nagyon buzgo volt az Urert es nagyon akarta szolgalni ot. Megis erezte hogy nincs eleg ero a szolgalataban es ra is jott hogy miert. Elolvasta ezt a reszt: "Kicsodám van az egekben? Náladnál egyébben nem gyönyörködöm e földön!" Es rajott hogy o ezt meg nem tudja magarol elmondani, mert van meg valaki akiben gyonyorkodik e foldon Isten mellett, es az a hitetlen baratnoje volt. Nagyon nehez lelki kuzdelem aran vegul lemondott baratnojerol, es sziveben mar csak Isten ult a tronon. Valamennyi ido utan azonban megtert ez a lany es kesobb az Ur ot adta Watchman Neenek felesegul. Ez tipikus peldaja az `Abraham felaldozza Izsakot` effektusnak, melyben Isten mielott meg akar aldani valamivel, eloszor hajlandonak kell lennunk felaldozni azt Istennek.

Sunday, October 01, 2006

Yom Kippur


"Szóla ismét az Úr Mózesnek, mondván:Ugyanennek a hetedik hónapnak tizedikén az engesztelés napja van: szent gyülekezéstek legyen néktek, és sanyargassátok meg magatokat, és tűzáldozattal áldozzatok az Úrnak.Semmi dolgot ne végezzetek azon a napon, mert engesztelésnek napja az, hogy engesztelés legyen érettetek az Úr előtt, a ti Istenetek előtt.Mert ha valaki nem sanyargatja meg magát ezen a napon, irtassék ki az ő népe közül.És ha valaki valami dolgot végez ezen a napon, elvesztem az ilyent az ő népe közül.Semmi dolgot ne végezzetek; örök rendtartás legyen ez nemzetségről nemzetségre minden lakhelyeteken.Ünnepek ünnepe ez néktek, sanyargassátok meg azért magatokat. A hónap kilenczedikének estvéjén, egyik estvétől a másik estvéig ünnepeljétek a ti ünnepeteket."
/3.Mozes 23:26-32/

Yom Kippur= Az engeszteles napja . Ez a nap ma este jon be Izraelbe ami egy igen kulonleges elmeny ugyhogy gondoltam irok rola egy par sort. A jellemzoje a siri csend, auto nem kozlekedhet (valoszinuleg megdobaljak kovel), minden zarva van. A nep nagy resze bojtol ezert tilos nyilvanosan enni es inni. Az utcan ketfele ember talalhato a feherbe otlozott vallasosak akik a zsinagogaba mennek, masreszt nehany vilagi, akik kihasznalva a szabad utakat gordeszkaznak es bicikliznek a vallasosak rosszallo tekintetei ellenere.
Szamomra ez az ev egyik legkulonosebb napja, mert valoban semmit nem lehet csinalni, eppen ezert ezt az egesz napot szeretem bibliaolvasassal, imadkozassal, es egyeb kereszteny konyvek olvasasaval tolteni. Olyan mint egy egesznapos csendes ora amelyen megprobalok csak Istenre figyelni es minden mas temaju gondolatot szamuzni a fejembol. Ez a nap mindig csodalatos aldasokkal jart szamomra amiota itt elek Jeruzsalemben. Masreszt tudom hogy az izraeli (vallasos) nep bojtol, es kesereg, valoban megsanyargatjak magukat, ezert imadkozom ertuk is hogy valoban oszinte bunbanatot tartsanak es megterjenek Istenhez, nem csak a tradicio miatt, hogy felismerjek hogy az engeszteles napja mar megtortent egyszer es mindenkorra, es a bun aldozat elvegeztetett amikor Jezus a kereszten magara vette a buneinket.
Mert minden evben el kellett vegezni a bunaldozatot Krisztus elott ( a procedura a 3.Mozes 16.ban van leirva) a Templomban, mely leromboltatott. Mint ahogy az elozo uzenetben is irtam, ezek a dolgok, az unnepek is mind Jezusra mutatnak es Jezusban teljesednek be. Errol ir a Zsidokhoz irt level iroja:
"Minthogy a törvényben a jövendő jóknak árnyéka, nem maga a dolgok képe van meg, ennélfogva azokkal az áldozatokkal, a melyeket esztendőnként szünetlenül visznek, sohasem képes tökéletességre juttatni az odajárulókat;
Különben megszűnt volna az áldozás, mivelhogy az egyszer megtisztult áldozók többé semminemű bűntudattal nem bírtak volna.De azok esztendőnként bűnre emlékeztetnek.
Mert lehetetlen, hogy a bikák és bakok vére eltörölje a bűnöket.
Azért a világba bejövetelekor így szól: Áldozatot és ajándékot nem akartál, de testet alkottál nékem,Égő és bűnért való áldozatokat nem kedveltél.Akkor mondám: Ímé itt vagyok, (a könyv fejezetében írva vagyon rólam), hogy cselekedjem óh Isten a te akaratodat.Fentebb mondván, hogy áldozatot és ajándékot és égő, meg bűnért való áldozatokat nem akartál, sem nem kedveltél a melyeket a törvény szerint visznek,Ekkor ezt mondotta: Ímé itt vagyok, hogy cselekedjem a te akaratodat. Eltörli az elsőt, hogy meghagyja a másodikat,A mely akarattal szenteltettünk meg egyszer s mindenkorra, a Jézus Krisztus testének megáldozása által.
És minden pap naponként szolgálatban áll és gyakorta viszi ugyanazokat az áldozatokat, a melyek sohasem képesek eltörölni a bűnöket.Ő azonban, egy áldozattal áldozván a bűnökért, mindörökre űle az Istennek jobbjára,Várván ímmár, míg lábainak zsámolyául vettetnek az ő ellenségei.Mert egyetlenegy áldozatával örökre tökéletesekké tette a megszentelteket." /Zsid.10:1-14/