Friday, June 30, 2006

Mi a siker?

"Felelvén pedig, monda néki Jézus: Mártha, Mártha, szorgalmas vagy és sokra igyekezel:De egy a szükséges dolog: és Mária a jobb részt választotta, mely el nem vétetik ő tőle."
/Luk.10:41-42/

Milyen a sikeres kereszteny elet?
Van aki erre azt valaszolja: sok embert megteriteni. Minel tobb embert terit meg valaki annal sikeresebb a hivo, minel tobb ember jar a gyulekezetbe, annal sikeresebb a gyulekezet.
Pedig ez nem igy van.A szellemi elet nem merheto statisztikaban.
Vegyuk peldanak Noet, az igazsag hirdetojet /2.Pet.2:5/, az o sikere nem az volt hogy megteritette a szomszedait hanem: "Noé igaz, tökéletes férfiú vala a vele egykorúak között. Istennel jár vala Noé." /1.Moz.6:9/ . A vilagi felfogas szerint Jeremias sikertelen profeta volt, mert szinte senki nem hallgatott ra. De Isten szemeben nem volt sikertelen, mert az o elhivasa az volt hogy profetaljon "mielőtt az anyaméhből kijövél, megszenteltelek; prófétának rendeltelek a népek közé."
Hasonlokepen Jezus, neki ugyan sok kovetoje volt, de a keresztnel mindannyian szetszeledtek:
"És monda nékik Jézus: Ezen az éjszakán mindnyájan megbotránkoztok bennem; mert meg van írva: Megverem a pásztort, és elszélednek a juhok." /Mark 14:27/.
Enokrol sem azt olvassuk hogy `gyulekezeteket plantalt,es hires lelkipasztor volt ` hanem hogy "És mivel Énókh Istennel járt vala; eltűnék, mert Isten magához vevé." /1.Moz.5:24/.
A vilagban az szamit sikeresnek akinek sok diplomaja van, hires, elert valamit. De Istennel nem az szamit hogy mennyit szorgoskodtunk (lasd Marta es Maria) hanem hogy Vele jartunk-e . Engedelmeskedtunk-e elhivasunknak, legyen az evangelizacio, tanitas, gyamolitas, stb..
Nem rossz, sot inkabb jo ha az Ur letszambeli novekedest ad, de nem errol fogsz szamot adni a mennyei Biro, Krisztus elott, hanem hogy Vele jartal-e. Erre kell torekednunk, nem pedig latvanyos `sikerre`. Az Ur szerinti sikeres kereszteny elet az, amely dicsoseget ad az Atyanak.

Thursday, June 29, 2006

Az oldoklo harc

"Mert, ha test szerint éltek, meghaltok; de ha a test cselekedeteit a szellemmel megöldökölitek, éltek."
/Roma. 8:13/

A hivo elet egy allando kuzdelem a regi es az uj termeszetunk kozott. A regi termeszetunk szeretne a test szerint elni, szeretne mindent ugy csinalni mint a megteres elott. Az uj termeszet "mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben" pedig szeretne szellemi , Istennek tetszo modon elni buntelenul. Sokszor amikor a testi gondolatok kisertenek elgondolkodom hogy vajon mikor lesz ennek vege, de amig e testben elunk a kuzdelemnek nem lesz vege "Mert még végig nem állottatok ellent, tusakodván a bűn ellen." /Zsid.12:4/
Aztan azon gondolkodom hogyan lehet ellenallni ezeknek a kiserteseknek, hiszen testben elunk, nem tudunk kibujni a borunkbol. Amikor legutobb ezen gondolkodtam az Ur a fenti iget juttatta eszembe. Amikor a regi termeszetunknek teret adunk akkor annak a gondolatai, kivansagai is felbukkannak es ezeket kell az uj termeszetunkkel oldokolni, a szellemivel a testit.
Hogyan oldokoljuk? Ugy hogy megtagadjuk es nem engedjuk felszinre jutni. Masreszt ha csak megtagadjuk de nem toltjuk be a vakumot valamivel akkor hamar ujra feltamad a regi termeszet. Ezert abban a pillanatban amikor szellemi csatat folytatunk az o-emberunk ellen imadkozzunk is az Urhoz hogy segitsen meg es hogy a Szent Szellem erositsen meg es toltse be szivunket es gondolatainkat.
Ha ezt a csatat nem vallaljuk es nem oldokoljuk a test cselekedeteit akkor a fentebbi ige szerint meghalunk. Nem elhet egyszerre az o es az uj emberunk. A ketto kizarja egymast. Ha az o-emberunknek adunk helyt es nem az ujnak akkor visszaterunk eloszor a testies gondolkodashoz, utana a testies elethez majd a testies bunokhoz. Ha ez mar megtortent es a hivo raeszmel milyen rossz, bunos allapotban van es toredelmes szivvel bunbocsanatot ker annak az Atya kegyelmebol megbocsajt es ujat kezdhet.

Wednesday, June 28, 2006

Az elme megujulasa

"És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." /Roma 12:2/

A vilagnak es a keresztenynek mas a meglatasa a dolgokrol.A vilag Isten nelkul probal bolcs lenni, a Szentszellem nelkul probalja megerteni es megitelni a dolgokat.Azert el hogy boldog legyen es elerje celjait. Isten nelkul nem lehet sem bolcsnek lenni ("A bölcseségnek kezdete az Úrnak félelme" Peld.9:10) sem pedig boldognak ("boldogok, a kik az én útaimat megtartják." Peld.8:30). Az Igeben van az igazsag, nem a televizioban es filozofiai konyvekben.
Ha pedig a hivo nem valtozik el elmejenek megujulasa altal akkor hajlamos arra hogy atvegye a vilag gondolkodasmodjat.Konnyu ebbe beleesni,mert mindenhonnan ez veszi korul a hivot, vilagi emberek, vilagi media, vilagias egyhaz, stb.. De az Ige ezt mondja: NE szabjatok magatokat e vilaghoz. Az Ige alapjan iteljuk meg a dolgokat es az Ige altal igyekezzunk megerteni a dolgokat mind a foldi, mind a szellemi vilagban. Ha megujul az elmenk Isten Szelleme altal nap mint nap akkor elvaltozunk, mert ugy fogunk a dolgokrol velekedni mint Isten. Azt fogjuk erezni a bunnel kapcsolatban mint Isten (hogy gyuloletes) nem pedig azt amit a vilag, amely semmi rosszat nem lat benne. Ugy fogunk velekedni a vilag dicsosegerol mint Isten (hogy utalatos es el fog mulni) nem pedig ugy mint a vilag amely csodalja es imadja azt. Ha engedjuk hogy a Szent Szellem atvegye az uralmat az elmenkben is, akkor megtudjuk mit gondol Isten a dolgokrol es nem fog minket a satan megteveszteni, hiszen o a hazugsag atyja, aki minden feje tetejere allit es a rosszat jonak mondja, a jot pedig rossznak.

Tuesday, June 27, 2006

A keskeny ut


"Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt."
/Mate 7:14/

Az Ige szerint az igaz hivok jelentos kisebbsegben vannak. A szoros kapun kevesen fernek be, mert tul koverek. Meghiztak az onelegultseguktol es onigazsaguktol. Es vannak akik nem fernek be mert tul sok csomagot visznek "Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni." /Mark 10:25/. Nem hajlandoak megvalni az Urert a kenyelemtol, a gazdagsaguktol, sajat emberi bolcsessegeiktol, a szorakozastol, stb..
A keskeny ut pedig kenyelmetlen, nem viheti az egesz rokonsagat "A ki inkább szereti atyját és anyját, hogynem engemet, nem méltó én hozzám; és a ki inkább szereti fiát és leányát, hogynem engemet, nem méltó én hozzám." /Mate 10:37/.
Van hogy maganyos az igaz hivo mert kevesen jarnak vele a keskeny uton. De az Ur ott jar vele!
Vegig O vezeti oket ezen az uton, ezert minden kenyelmetlensegevel egyutt gyonyorusegesebb mint a szeles ut mely a veszedelembe visz: "Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak."

Monday, June 26, 2006

Mertektarto beszed

" A ki megtartóztatja beszédét, az tudós ember, és a ki higgadt lelkű, az értelmes férfiú. Még a bolond is, amikor hallgat, bölcsnek ítéltetik; mikor ajkait bezárja, eszesnek."
/Peld.17:27-28/

Ez a tema engem szemelyesen erint, mert amikor sok folosleges beszedet hallok,akkor nagyon elfaradok lelkileg es legszivesebben kirohannek a szobabol,vagy terembol. Nem tudom megmagyarazni miert van ez. Tudom, az sem jo hogy en a masik vegletbe esek es nagyon keveset beszelek.
De ez az Ige most arrol szol hogy jo dolog ha valaki megtartoztatja a beszedet es nem mond el minden letezo dolgot magarol vagy barmirol amit hallott vagy latott.
Lehet hogy ez a modern kultura jellemzoje, hiszen a pszichologusok arra buzditanak hogy mindenrol szamoljunk be, es annal egeszsegesebbek leszunk lelkileg. Ha ez igaz lenne akkor a mai vilag lelkileg a legegeszsegesebb lenne. De a statisztika azt mutatja hogy minden otodik amerikai ember pszichologushoz jar.
Velemenyem szerint a vilagon elhangzott beszedek 90 vagy akar tobb szazaleka teljesen folosleges.
Nem kell mindent elmondanunk,csak azt ami fontos, epito, vagy szukseges esetleg nagyon erdekes.Jo dolog uralkodni a szavainkon es megszurni hogy mi is kerul ki a szankbol.Gondolkozzunk mielott kinyitjuk a szankat.
A Peldabeszedek azt is irja hogy a sok beszedben elkerulhetetlen a vetek. A nagy szoaradatban elofordulhat hogy becsuszik egy-egy pletyka vagy rosszindulatu megjegyzes.
"Ne gyorsalkodjál a te száddal, és a te elméd ne siessen valamit szólni Isten előtt; mert az Isten mennyben van, te pedig e földön, azért a te beszéded kevés legyen;Mert álom szokott következni a sok foglalatosságból; és a sok beszédből bolond beszéd." /Pred.5:2-3/
Kivanom hogy az Ur tanitson meg minket arra mikor es mit szoljunk.
"Semmi rothadt beszéd a ti szátokból ki ne származzék, hanem csak a mely hasznos a szükséges építésre, hogy áldásos legyen a hallgatóknak." /Ef.4:29/
Ugyanigy az imadkozasnal is.Nem kell Istennek eloadast tartanunk.Hallottam keresztenyeket ugy imadkozni mintha Istennek predikalnanak.Jezus azt mondja hogy nem kell bobeszeduen imadkoznunk : "És mikor imádkoztok, ne legyetek sok beszédűek, mint a pogányok, a kik azt gondolják, hogy az ő sok beszédükért hallgattatnak meg." /Mate 6:7/

Sunday, June 25, 2006

Ha az Ur nem epiti a hazat...


"Ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak azon annak építői. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáz az őriző." /127. Zsoltar:1/

Ha az Ur nem epiti a hazat....Jegyezzuk meg hogy az Ur veghezviszi akaratat,terveit semmi es senki nem hiusithatja meg. Ne akarjunk okosabbak lenni Nala, es sajat terveinket ne eroszakoljuk, mert teljesen hiaba.Azt hisszuk hogy tudjuk mi a megoldas es ezen dolgozunk,de az Ige ezt mondja "Az Úr hadakozik ti érettetek; ti pedig veszteg legyetek" /2.Moz.14:14/. Ez nem azt jelenti hogy allando passzivitasban kell lennunk hanem azt, hogy tudnunk kell mikor epiti Isten a hazat.Ha tudjuk hogy egy bizonyos dolog az O akarata, akkor azt el is vegzi, nem a mi eronkbol,hanem az O erejebol. Az O erejebol, mert ha megbiz minket hogy epitsuk a hazat, akkor O ad hozza erot es utasitasokat.
Ha pedig nem bizott meg minket a hazepitessel akkor maradjunk veszteg.Ha szent a cel,de nem latjuk hogy Isten munkalkodna akkor hajlamosak vagyunk ra hogy sajat kezunkbe vegyuk a dolgokat es elkezdjunk epitkezni.Azt hiszed Isten elaludt? O nem alszik soha, majd cselekszik ugy es akkor amikor jonak latja. Ezt csondben ki kell varni. Mert ha az Ur nem epiti a hazat akkor HIABA dolgoznak az epitok.Vagyis a haz nem fog elkeszulni,le lesz rombolva. Gondoljunk csak a Babel tornyara.
Ha pedig nem szent a cel, es nem az Ur akarata hogy felepuljon a haz, akkor hiaba a legokosabb emberi terv, a legbrilliansabb epitesz, a legjobb munkasok, az egesz kudarcot fog vallani. Mert nem Isten mond Ament az ember terveire hanem az embernek kell mondania Ament az Isten terveire. Honnan tudjuk meg hogy Isten akarata-e a haz epitese vagy a varos orzese? ".....és a juhok követik őt, mert ismerik az ő hangját.Idegent pedig nem követnek, hanem elfutnak attól: mert nem ismerik az idegenek hangját." /Janos 10:4b,5/. Azok tudjak akik felismerik a Szent Szellem hangjat es elo kapcsolatban vannak Istennel.

Friday, June 23, 2006

Magasztaljatok az Urat


" Magasztaljátok az Urat, a mi Istenünket, és boruljatok le az ő szent hegyén; mert szent az Úr, a mi Istenünk! " /Zsolt. 99:9/

Ezt fogjuk csinalni az egesz orokkevalosagban.Az Isten elott leborulni es Ot dicserni.Milyen csodalatos lesz! De ezt mar itt a foldon el kell kezdeni! Ha most nem borulunk le es nem imadjuk Ot teljes szivunkbol, akkor nem ertettuk meg mi Isten celja velunk, nem ertettuk meg hogy szent az Ur, a mi Istenunk.
"Szolgaljatok az Urat felelemmel, es oruljetek reszketessel" /Zsoltar 2:11/
Szolgalnunk kell Ot felelemmel,mert tudjuk hogy O hatalmas, es nem akarunk olyat tenni ami Neki nem tetszik, es tiszteljuk Ot, es alazatosan szolgalunk Neki,nem magunknak tulajdonitva a dicsoseget. Orulunk reszketessel, mert megvaltott minket kegyelmebol,orulunk reszketessel mert tudjuk hogy ha Neki szolgalunk felelemmel akkor az Ur megjutalmaz,de nem ezert szolgalunk,nem a jutalomert,nem a mennyorszagert,hanem egyedul azert mert azt akarjuk hogy O megdicsouljon.
Ha csak azert tertel meg hogy ne kerulj pokolba akkor kisse onzoek a szandekaid.Istenert tertunk meg, mert szeretjuk Ot es tudjuk hogy buneink elvalasztanak Tole. Ha ugy gondolkozunk, hogy mivel mar megtertunk es a mennyorszag garantalt akkor a kozbeeso idoszakban vagyis foldi eletunkben azt csinalunk amit akarunk, akkor rosszul gondolkodunk.
Sok hamis profeta szavaival ellentetben nem azert vagyunk itt a foldon hogy a boldogsagot hajszoljuk es Istent felhasznaljuk erre. "Ha hiszel Istenben,bovolkodni fogsz anyagiakban" ,"Ha hiszel Istenben egeszseges leszel es boldog". Isten nem azert letezik hogy a mi foldi kivansagainkat kielegitse,hanem mi letezunk azert hogy az Isten mennyei kivansagait kielegitsuk,vagyis engedelmeskedjunk Neki,szeressuk Ot es szolgaljuk Ot felelemmel es orvendezzunk Obenne reszketessel.
Es amint Pal apostol mondja,ha nem szeretetbol adjuk oda amink van,az semmit nem er. Azert szolgaljuk es magasztaljuk az Urat "Mert a Krisztusnak szerelme szorongat minket" , ha nem ez az inditekunk a szolgalatban akkor vizsgaljuk meg szivunket az Ur elott, mert valami nincs rendben.

Wednesday, June 21, 2006

Megigazulva kegyelem altal

"Mert a bűn zsoldja halál; az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban." /Roma 6:23/

Az ejjel almomban a kovetkezo parbeszed hangzott el:
-Isten a kegyelme miatt aldja meg az embereket,vagy az emberek cselekedetei alapjan?
-A kegyelme miatt.
-Akkor miert irja annyi helyen a Biblia hogy az Ur az igazakat aldja meg?
En nem tulajdonitok az almoknak jelentoseget, csupan ez egy erdekes kerdes volt ezert reggel elgondolkodtam rajta.A valasz:
Valoban Isten kegyelme altal cselekszik ,de igazsaga altal is egyben.Vannak bizonyos szellemi elvek amitol nem ter el ,peldaul: "A bun zsoldja a halal" es "Tudván azt, hogy az ember nem igazul meg a törvény cselekedeteiből, hanem a Jézus Krisztusban való hit által, mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk a Krisztusban való hitből és nem a törvény cselekedeteiből; Mivel a törvény cselekedeteiből nem igazul meg egy test sem" /Gal.2:16/.
Tehat aki igaz,az nem a cselekedetei miatt igaz,hanem azert mert Krisztus ot megigazitotta,Isten kegyelmebol.Tehat Isten kegyelmebol es Krisztus erdeme alapjan van az hogy valaki igaznak tartatik Istentol.Isten kegyelmebol van az is hogy Krisztusban uj emberre lehetunk "mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben" tehat nem vetkezik,igy cselekedetei is igazak lesznek Isten elott,szinten az O kegyelmebol,mert oneronkbol nem tudnank Ot szolgalni.
Ahogy Pal apostol ir errol a Roma. 7.es 8-ban,a torveny altal senki nem tudott megigazulni,hiszen az ember onmagaban bunos,a torveny pedig megmutatta hogy mennyire bunos az ember es nem tudja megtartani a torvenyt."Mert a mi a törvénynek lehetetlen vala, mivelhogy erőtelen vala a test miatt, az Isten az ő Fiát elbocsátván bűn testének hasonlatosságában és a bűnért, kárhoztatá a bűnt a testben."/8:3/ .Ha sok parancsolatot is tartott meg valaki,az biztos hogy mind a 600+ parancsolatot nem tudta megtartani es " ha valaki az egész törvényt megtartja is, de vét egy ellen, az egésznek megrontásában bűnös" /Jak.2:10/.Ezert van az hogy az Oszovetsegben is Abraham es a tobbi igaz a hite altal igazult meg.A hit cselekedeteirol mar irtam nem olyan reg,ugyhogy most csak annyit: "Azonképen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában" /Jak.2:17/.
Tehat akit Isten kegyelme kivalasztott es Krisztusban megigazitott az ezaltal a sziveben igaz lesz es ezaltal a cselekedeteiben is igaz lesz es : ".... Uram, megáldod az igazat, körülveszed a te jóvoltoddal, mint egy paizszsal." /Zsolt.5:13/

Tuesday, June 20, 2006

Apostasia

"Ne csaljon meg titeket senki semmiképen. Mert nem jön az el addig, mígnem bekövetkezik elébb a szakadás, és megjelenik a bűn embere, a veszedelemnek fia" /2.Thessz.2:3/

A szakadas szo az apostasia-bol lett forditva az eredeti gorogbol.
Sokan ezt ugy ertelmezik hogy az utolso idokben sokan elszakadnak az igaz hittol.
Ez egyre inkabb beigazolodik mert egyre tobb olyan emberrol hallok akik nem talalnak biblikus testveri kozosseget,ezert egyedul,maganyosan elik meg hituket.Imadkozom ertuk hogy talaljanak testvereket az Ur kegyelmebol.
Azert is gondolom hogy most az apostasia koraban elunk mert:
-Az episzkopalis egyhaz (amerikaban) egy not rendelt elnokul aki szerint a homoszexualitas nem bun,sot azt mondja: "mindenki mas ajandekot kapott az Urtol" -ezek szerint o azt gondolja hogy a szodomizmus Isten ajandeka..
-A presbiterianus egyhaz (amerikaban) delegacioja azon tanacskozik hogy atirja a Szentharomsag nevet Atya,Fiu,Szent Szellemrol valami nemtol fuggetlenebb 3 szora,peldaul: "anya,gyermek,anyameh" vagy "szereto,szeretett,szeretet" ezenkivul azt is megtargyaljak hogy megengedjek-e hogy homoszexualis kapcsolatban elo keresztenyek a klerus tagjai es szolgalok legyenek.
-Az egyik amerikai evangelikus egyhaz 6 hatalmas szupercsarnokot epit,melyben a kovetkezok talalhatok majd meg: -hatalmas jatszohaz gyerekeknek,-felnotteknek bisztro es szinpad mindenfele szorakoztato projecteknek,-a fiataloknak diszko (!!!) ,szinpaddal,-ket hatalmas kosarlabda csarnok,fitness temek,terem az ifjusagi istentisztelethez,egy nagy bankett-terem,-hatalmas bowling (teke)-palya,konyha es etelbar.
Ez nem ugy hangzik mint Isten temploma,hanem mint egy vilagi szorakoztato kozpont...
-Rick Warren,a Celtudatos elet iroja sajat honlapjan arrol ir hogy hogyan banjanak a pasztorok azokkal az ellenkezokkel akiknek nem tetszik a gyulekezet uj,vilagias iranyvaltoztatasa.Idezet: “Azt mondom nehany embernek meg kell halnia vagy mennie kell. Mozesnek 40 evig kellett a pusztaban vandorolnia amig 1 millio ember meghalt mielott bemehettek az igeret foldjere. ez lehet hogy brutalisan kemeny,de igy igaz.Lehetnek emberek a gyulekezetedben akik igazan szeretik Istent, de soha sem fognak megvaltozni" .Ezenkivul pedig tamogatja a `Left behind` nevu `kereszteny` videojatekot,melyben a hivok szellemi es fizikai (!!) harcot folytatnak a hitetlenekkel.
Ezek csak nehany okok melyek alapjan arra jutottam hogy az utolso idok hitehagyott langymeleg laodicea korszakaban elunk.Van tobb is,de most nem tudom mindet felsorolni.
Ezeket azert irom hogy legyunk eberek es erosek az Urban es ne usszunk az arral.Ugy hiszem hogy a `szakadas` azt is jelenti hogy az igaz hivoket az Ur kulonvalasztja a nevleges hivoktol.
Lehet hogy a kelletenel tobbet irok a gyulekezet rossz allapotarol,de ez azert van mert ugy hiszem,az Ur ezt helyezte a szivemre. Es mert: "A te házadhoz való féltő szeretet emészt engem."

"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be......Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,......
Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld....
De mindazok is, a kik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, üldöztetni fognak.....
A gonosz emberek pedig és az ámítók nevekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.De te maradj meg azokban, a miket tanultál és a mik reád bízattak, tudván kitől tanultad," /2.Tim.3:1,2,5,12-14/

Monday, June 19, 2006

A hit hosei

"Hit által tiltakozott Mózes, midőn felnövekedett, hogy a Faraó leánya fiának mondják, Inkább választván az Isten népével való együttnyomorgást, mint a bűnnek ideig-óráig való gyönyörűségét;Égyiptom kincseinél nagyobb gazdagságnak tartván Krisztus gyalázatát, mert a megjutalmazásra tekintett." /Zsidok. 11:24-26/


Nem tagadom hogy az utobbi idoszak nagyon nehez szamomra.
Nem akarok belemenni a reszletekbe,csak arrol szeretnek most beszelni hogy az Ur hogyan vigasztal ezekben a nehezsegekben.A fentebbi igeresz mar napok ota a szivemben van es nagyon draga nekem,de tegnap ejjel amikor ismet sirtam,es ugy ereztem hogy nincs vigasz,az Isten a szivembe veste ezt az iget es megmutatta micsoda mely ertelme van ennek.Meg is vigasztalodtam azonnal.(Raadasul ahogy kinyitottam a Bibliat,ennel a resznel nyitodott ki).
Mozes a farao lanyanak fiakent nevelkedett es nagy pozicioban volt.Nagy uralkodo lehetett volna,nagy gazdagsaga es konnyu elete lehetett volna.Hanyan vagynak ezekre a dolgokra?Mindenki.De Mozes a hit hose volt,mert inkabb hallgatott Isten szavara,mint az onzo emberi vagyaira,es inkabb vallalta a farao haragjat es az ezzel jaro eletveszelyt,majd a kivonulassal jaro teljes letbizonysagot es a hosszu pusztai vandorlast a kemeny nyaku nepevel,mert Isten igeretei mindennel dragabbak voltak neki.O nem vagyott vissza az egyiptomi husos fazekakhoz,mint sokan a nep kozul.Mit neki husos fazek,hagyma,es uborka?Inkabb ette panasz nelkul ugyanazt az etelt 40 even at,de o Isten akaratat akarta betolteni,nem pedig a sajat,esetleg jogos,emberi vagyait!
Ennek ellentete Ezsau. "Ne legyen senki parázna vagy istentelen, mint Ézsau, a ki egy ételért eladta első szülöttségi jogát. " /Zsidok.12:16/ .Ezsau inkabb valasztotta az lencsefozeleket mint Isten elsoszulottsegi aldasat.Az emberi igenyek es vagyak pillanatnyi kielegiteseert elfeledte Isten ezeknel sokkal csodalatosabb ajandekait es igereteit,es nem vallalta Istenert a fajdalmas lemondast az ahitott foldi dolgokrol.Ezert Isten nem is aldotta meg,hanem az o testveret,Jakobot,aki Izraelnek neveztetett es az o magjabol szarmazott az Izrael 12 nemzetsege,Isten nepe.
Az ige felsorolja a hit tovabbi hoseit,Abrahamot,Jozsefet,Rahabot,Izsakot,es egyeb biblia hosoket es profetakat,majd a martirokat is akik Isten neveert vallaltak a kinzast es a halalt a kenyelmes elet helyett.
Es Isten megmutatta nekem,igen,mindannyian a hit hosei vagyunk,ha kisebbek is mint azok,de vallaltuk a Krisztus gyalazatat a farao palotaja helyett.Ha vallaltuk a maganyt az Isten akarata elleni kapcsolatok helyett,ha vallaltuk a szegenyseget az Isten felelmevel,a tisztessegtelen uton szerzett vagyon helyett,ha lemondtunk e vilag kenyelmerol es elvezeteirol,a Krisztusba vetett hitunk miatt,hogy ha most nehez is,de annal nagyobb jutalomban reszesuljunk azon a napon amikor nyilvanvalova lesz az ember motivacioja es hogy az Atya jokedvet megnyerjuk,ne pedig a sajatunket,es nem is masoket.
Mindezt pedig nem keseru szivvel,akarmilyen nagy a kisertes is.Mert az ige ezt monja: "Vigyázván arra, hogy az Isten kegyelmétől senki el ne szakadjon; nehogy a keserűségnek bármely gyökere, fölnevekedvén, megzavarjon, és ez által sokan megfertőztettessenek. " /Zsid.12:15/. Nem keseru szivvel,hanem eros szivvel mint Mozes,aki mintha latta volna a lathatatlant.Legyen ez vigasz mindannyiunk szamara: "Ha a fenyítést elszenveditek, akkor veletek úgy bánik az Isten, mint fiaival; mert melyik fiú az, a kit meg nem fenyít az apa?..... Bármely fenyítés ugyan jelenleg nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, ámde utóbb az igazságnak békességes gyümölcsével fizet azoknak, a kik általa gyakoroltatnak. Annakokáért a lecsüggesztett kezeket és az ellankadt térdeket egyenesítsétek föl, És lábaitokkal egyenesen járjatok, hogy a sánta el ne hajoljon, sőt inkább meggyógyuljon. " /Zsid.12:7-13/

Sunday, June 18, 2006

Peldamutatas

"Legyetek én követőim, atyámfiai, és figyeljetek azokra, a kik úgy járnak, a miképen mi néktek példátok vagyunk." /Filippi 3:17/

Van egy mondas: ha minden kereszteny olyan lenne mint te,akkor milyen lenne az egyhaz?
Nekem sokat segitett a szellemi novekedesben amikor megismertem olyan keresztenyeket akik valoban engedelmesek az Urnak es a legkomolyabban veszik Isten igejet.Amikor lattam hogy hat megis van ilyen,megis lehetseges az Ige szerint elni,akkor ez egy nagy buzditas volt szamomra.
Bizony fontos szolgalat a peldamutatas.A hivo elet felelossegteljes is,mert Krisztusrol kell tanuskodnia az eletunknek is,nem csak a szavainknak.Hogyha latjak a vilagiak hogy esetleg egy hivo karomkodik,akkor mondhatjak a tobbi embernek: ezek a hivok olyanok mint barki mas,ok sem jobbak!
Az egyik legnagyobb csoda es bizonysagtetel pedig a megvaltozott elet es szemelyiseg.Ezt senki emberfia nem tudja veghezvinni,senki sem tudja gyokeresen megvaltoztatni sajat magat.Erre csak az Ur kepes.Ezert amikor a megvaltozott szemelyisegu emberrel szembesul egy hitetlen,nem fogja tudni mivel megmagyarazni ezt a jelenseget.Elotte allandoan pipa volt,most meg bekes.Elotte egyutt jartak discoba,most meg nem hajlando ilyen helyekre menni.
Az Ur adja meg hogy mind a hitetleneknek,mind a hivoknek peldat tudjunk mutatni.
Neha az ordog megkisert hogy megint ugy oltozkodjek mint regen es jo erosen fessem ki magam a gyulekezetbe.De akarmilyen eros is ez a kisertes szamomra,tudom hogy nem engedhetem meg magamnak ezt a dolgot,hiszen annyi ideje probalok peldat mutatni a fiatalabb lanyoknak,es ezzel lerombolnam az egesz torekvest. Tudom,hogy meg van mit javulnom a peldamutatasban,es imadkozom hogy Isten segitsen meg ebben,mert neha nem konnyu es csak az O Szent Szelleme altal lehetseges ez.

Saturday, June 17, 2006

Mindenkor es mindenkiert imadkozni

"Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások minden emberekért" /1.Tim.2:1/

Az Ur megigerte hogyha az O akarata szerint kerunk valamit azt megadja.Ebben a hitben imadkozzunk az emberekert,a testverekert es a hitetlenek udvossegeert.Isten azt akarja hogy minden emberert legyen imadsag.Ki imadkozik a szomszed ozvegy nenikeert?Az APEH dolgozokert?Az utcaseprokert?Az imalistamra veletlenul felirtam a telefontarsasagom telefonszamat,talan mert nem talaltam mas papirt.De azota neha imadkozom a telefontarsasag dolgozoiert is,hogy legyenek ott is megterok.
Gyakran ha latjuk hogy testverunk undokul vagy illetlen modon viselkedik ahelyett hogy imadkoznank ertuk,elkezdunk negativ erzeseket taplalni iranyukban.Pedig tapasztalatbol tudom hogy az ilyen hivo belul szenved,utalja magat azert amilyen es arra vagyik hogy a testverek imadkozzanak erte hogy megszabaduljon es megvaltozzon.
Azert mert ezt en is ateltem,tudom milyen fontos a szeretet es a turelem az ilyen szenvedo hivokkel es hiszem hogy Isten meghallgatja az ertuk mondott imadsagokat es megszabaditja oket,ahogy engem is.
Ezt mondja Janos apostol: "Ha valaki látja, hogy az ő atyjafia vétkezik, de nem halálos bűnt, könyörögjön, és az Isten életet ad annak, a ki nem halálos bűnnel vétkezik. Van halálos bűn; nem az ilyenért mondom, hogy könyörögjön." /I.Jan.5:16/
Van rengeteg imatema,es ok a halaadasra,soha nem lehet kifogyni beloluk.Ezert buzdit minket Pal,hogy mindig imadkozzunk: "Minden imádsággal és könyörgéssel imádkozván minden időben a Lélek által, és ugyanezen dologban vigyázván minden állhatatossággal és könyörgéssel minden szentekért" /Ef.6:18/

Friday, June 16, 2006

Jezus,a hit fejedelme

"Annakokáért mi is, kiket a bizonyságoknak ily nagy fellege vesz körül, félretéve minden akadályt és a megkörnyékező bűnt, kitartással fussuk meg az előttünk levő küzdő tért.
Nézvén a hitnek fejedelmére és bevégezőjére Jézusra, a ki az előtte levő öröm helyett, megvetve a gyalázatot, keresztet szenvedett, s az Isten királyi székének jobbjára ült."
/Zsidok.12:2/

Az egesz kereszteny uzenet lenyege az amit Jezus tett ertunk.Hogy O a Szent Fiu aki lejott a mennybol a foldre,emberi testben es buntelenul elt es szolgalt Istennek teljesen engedelmeskedve,a Szentszellem erejevel majd elszenvedte a buneinkert a buntetest a kereszten,meghalt majd a harmadik napon feltamadott es most a mennyben ul az Atya jobbjan es Neki adatott minden hatalom mennyen es foldon.Azert lett engesztelo aldozat a mi buneinkert hogy megbekeltessen minket Istennel.Csak O az ut az Atyahoz,nincs mas.
A mi cselekedeteink soha nem lehetnek eleg jok ahhoz hogy azok mennybe juttassanak minket.
Ezert mindenki aki hiszi hogy Jezus az Isten Fia,a megvalto es buneit megvallja Jezus engesztelo aldozatara hivatkozva,megter buneibol es elfogadja Ot uranak szemelyes eleteben (ami azt jelenti hogy o az ur,mi a szolgak,vagyis mindent megcsinalunk amit O parancsol es elismerjuk hogy neki hatalma van folottunk es ezert alarendeljuk magunkat) ,valamint a Janos 3:5.-ben leirtak szerint ujjonan szuletik felulrol, a Szent Szellemtol az udvozul.

Thursday, June 15, 2006

Az alacsony szinvonal nehany oka

"Hanem intsétek egymást minden napon, míg tart a ma, hogy egyikőtök se keményíttessék meg a bűnnek csalárdsága által" /Zsidok.3:13/

Mig azon gondolkodtam hogy vajon miert nem eleg magas a szellemi szinvonal meg a jobb gyulekezetekben is,ket dolog jutott eszembe.
Egy,alacsony a merce.Egy bizonyos ponton megallt a fejlodes,es ezt kielegitonek talalja a pasztor is.Mivel o maga sem tudja megtagadni teljesen a testies gondolkodast,igy masoktol sem varja el a gyulekezetben.Igy a gyulekezeti tagok sem erzik azt a `szent nyomast` hogy egyre krisztusibb modon viselkedjenek.Ha a pasztor allandoan idetlenul viccelodik akkor a tobbiek azt hihetik hogy nincs ebben semmi negativ.
Ketto,a testveri kozosseg nem eleg szoros.Ez az elso ponttal osszefuggesben van,mert hiaba jonnek ossze tobbszor a testverek,ha nem buzditjak egymast az epulesre es a nagyobb szentsegre.Ha arra gondolok hogy az apostolok idejen a hivok minden nap osszejottek...De nem azert jottek ossze hogy trecseljenek,hanem hogy az Isten altal rendelt eloljarok felugyelete alatt imadkozzanak,beszeljenek az Urrol,es szellemi ajandekukkal szolgaljanak.Ha arra gondolok hogy minden nap talalkoznank Peter apostollal,gondunk lenne ra hogy rendesen feloltozzunk,tisztessegesen viselkedjunk,es tudvan hogy olyan szellemi felugyelet alatt allnank,amely rogton eszrevenne a bennunk levo bunt es megintene amiatt.Emiatt gondolom hogy fontos hogy az eloljarok magasra tegyek a mercet,a mi gyengesegunk miatt,mert gyakran nem hallgatunk az Urra es ha a testverunk nem szol akkor folytatjuk meltatlan es vilagias viselkedesunket.Persze nem az eloljarok miatt kell rendesen viselkedni hanem az Urert.Mert ha Peter apostol miatt rendesen feloltoznenk akkor Istenert miert nem oltozunk fel tisztessegesen az istentiszteleten?Azert mert nem is jut eszunkbe hogy esetleg Isten is jelen van az istentiszteleten.Amikor enekelunk,Istennek enekelunk-e vagy csak ugy a levegobe?
Ha pedig tobbszor egy heten igy osszejonnenk,es tudnank hogy magas a merce,es elvarjak tolunk hogy krisztusi modon viselkedjunk,akkor az Ur,testvereinket felhasznalva is ravilagitana hogy miben kell megvaltoznunk es botlasaink kozben pedig a testverek imai,es a szituaciohoz illo bolcs szavai segitenek hogy felalljunk.
Persze mindezt az Isten vegzi el bennunk,-eloszor is a szentseg utani vagyat- de felhasznalja az Oveit hogy peldat mutassanak es istenfelo eletuket kivanatossa tegye masok szamara is.
Aki pedig nem Istenert akar a kozossegbe jarni,az is elobb-utobb kiderul,es az is ha valaki nem igaz szivvel es szandekkal kozeledik a testverekhez,mert ahogy az 1. Zsoltar mondja: a bunosok nem allhatnak meg az igazak gyulekezeteben.
A problema hogy a vilagi minta,mind a beszedben,mind az eletfelfogasban es stilusban,bejott a gyulekezetbe,mintha ez termeszetes lenne.Holott Pal ezt mondja: "És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." /Roma 12:2/

Wednesday, June 14, 2006

A szoloto


"Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: A ki én bennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt: mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek." /Janos 15:5/

Az elmult napokban azt tanultam meg hogy csakis Isten ereje es kegyelme altal tudunk kereszteny eletet elni.O adja az akarast es az erot hogy engedelmeskedni tudjunk Neki,imadkozzunk,szolgaljunk,stb..Volt idoszak amikor nem volt bennem ilyen ero,es nem is tudtam kereszteny modjara elni,gondolkodni.Az Ur megorzott hogy ne essek el,de botladoztam,es olyan gondolatok foglalkoztattak mint megteresem elott.Imadkoztam tobbszor az Urhoz hogy segitsen visszaterni a keskeny utra,mert tudtam hogy igy nem tudom Ot szolgalni.Az Ur tobb nap utan valaszolt a keresemre,azon a reggelen az Ur friss erovel es a bunbocsanat oromevel toltott be.Ez is azt mutatja hogy Krisztus nelkul semmit sem cselekedhetunk.Ha megis cselekszunk,csak kart okozunk.Nem bizhatunk sajat vallasi ismereteinkben,regebbi tapasztalatokban mert Isten ereje nelkul imank es szolgalatunk is csak ures kulso vallasos formula lesz.Van aki azt hiszi,tudja hogy kell kereszteny eletet elni a szoloton kivul.Az ilyen a jo es a rossz tudasanak fajarol eszik es nem az elet fajarol.Ha ilyen allapotban vagyunk,mint amilyet fentebb emlitettem,jobb ha nem csinalunk semmit,csak imadkozunk hogy Isten kegyelmezzen.Isten nem jatszik velunk jatekokat,nem azert vette el tolem a szellemi erot mert igy tartotta kedve,hanem mert valamivel kapcsolatban lazado modon gondolkodtam,a magam akaratat akartam ervenyesiteni Isten akarataval szemben.Tudom hogy soha nem tudtam volna ezt elrendezni es helyreallni az Ur segitsege nelkul es volt bennem egy belso bizonyossag hogy Isten kihoz engem ebbol a dologbol is.Rejtely szamomra hogy akik nem hajlandoak lerendezni Istennel az ugyeiket,miert alltatjak magukat azzal hogy ok igy is szolgalni tudjak az Urat es jatszhatjak a kegyest.Holott Isten ereje nelkul az egesz csak kepmutatas.Ha valaki nem marad Jezusban nem tud igazi gyumolcsot teremni akarhogy probalkozik is.A masik dolog ami foglalkoztatott hogy elerkezhet-e a kereszteny olyan szintre,hogy el tudja fogadni a szenvedest szomorusag nelkul.A valasz szerintem az,hogy mint Job elfogadta Isten kezebol mind a jot mind a rosszat de ekozben megviselte ot a testi ,lelki fajdalom,ugy a kereszteny sem mentes a testi,lelki szenvedestol,de ekozben elfogadja Isten akaratat ebben a dologban is.Habar lehet hogy a lelke haborog,de nem ad helyt az onsajnalatnak,es a lazado gondolatoknak hanem hoz egy belso dontest szellemeben hogy elfogadja az Ur akaratat a sajatja elleneben.Tehat VAN sajat akarata de megtagadja azt.Lehet hogy erzelmileg szomoru es letort,de szellemeben az Ur vigasztalasa erositi,amig vegul `halottnak nyilvanitja magat` es csak azt fogja akarni amit Isten akar neki adni.Jezus is elfogadta az Atyatol a szenvedest,a keresztet de konnycseppjei olyanok voltak mint a vercseppek.Eszerint nem az szamit hogy mit erzunk mikozben Isten akaratabol szenvedunk,hanem hogy elfogadjuk-e Isten akaratat.

Tuesday, June 13, 2006

"Vesd a te kenyeredet a viz szinere"

"Vesd a te kenyeredet a víz színére, mert sok nap mulva megtalálod azt."
/Pred.11:1/

Az Ur azt akarja hogy csak Hozza ragaszkodjunk,hogy le tudjunk erte mondani mindenrol,ha erre kerne,meg a szamunkra legdragabbrol is.Sokszor nem magarol a dologrol kell lemondanunk,hanem az ahhoz fuzo eros szivbeli ragaszkodasrol,mert Isten az akarja hogy csak Obenne bizzunk es O legyen a mindenunk.
Nagyon nehez szivunkben elszakadni e szeretett dolgoktol,emberektol de ha Isten erre ker,meg kell tennunk,ahogy Abraham is kesz volt felaldozni sajat fiat.De amikor eljutunk arra a pontra hogy Isten kezebe tudjuk helyezni ezt a dolgot,akkor felszabadulunk es bekessegunk lesz.Isten pedig sok kereszteny megtapasztalasa szerint visszaadja azt amirol lemondtunk Oerte,de immar megujulva,az O kezebol kapjuk meg,nem pedig a mi gorcsos ragaszkodasunk altal.
Ha pedig nem tudunk lemondani ezekrol Istenert,O el is veheti tolunk ezeket.
Ezert ha hitben a vizbe vetjuk kenyerunket,meg ha az az egyetlen kenyerunk is,Isten visszaadja az O idejeben,sot akar tobbszorosen is visszaadhatja.
"És a ki elhagyta házait, vagy fitestvéreit, vagy nőtestvéreit, vagy atyját, vagy anyját, vagy feleségét, vagy gyermekeit, vagy szántóföldjeit az én nevemért, mindaz száz annyit vészen, és örökség szerint nyer örök életet." /Mate 19:29/

Monday, June 12, 2006

A kereszteny no


“Csalárd a kedvesség, és hiábavaló a szépség; a mely asszony féli az Urat, az szerez dicséretet magának!” /Peld.31:30/

Ujabb irasom,vagyis inkabb igevalogatasom a kereszteny nokrol szol,mit ir az ige a hivo asszonyokrol,milyen tulajdonsagokkal rendelkezzenek,viselkedes,oltozkodes,belso ertekek,stb..
a cim: www.geocities.com/shoshanakertesz/no.html .
Ha ez a tema nem lenne fontos akkor a Biblia nem irt volna rola.
Aldott napot kivanok!

(A kepet en festettem)

Sunday, June 11, 2006

Emlekezzel meg honnan estel ki

"Emlékezzél meg azért honnét estél ki, és térj meg, és az előbbi cselekedeteket cselekedd; ha pedig nem, hamar eljövök ellened, és a te gyertyatartódat kimozdítom helyéből, ha meg nem térsz. " /Jelenesek 2:5/

Elofordul neha hogy kapcsolatunk az Urral meggyengul,megromlik,nem olyan mint volt.Szellemi apalykorszakunk van amit csak magunknak koszonhetunk.Ilyenkor ket lehetosegunk van,
1.Megemlekezunk hogy honnet estunk ki,hol volt az a pont ahol letertunk az Ur utjarol.Lehet hogy testies modon kezdtunk el gondolkodni,egyutt sodrodva a vilaggal.Lehet hogy az elet gondjai lefoglaltak szivunket es gondolatainkat.Lehet hogy sajat terveink szerint akartunk elni es nem Isten tervei szerint.Lehet hogy kisse felfuvalkodtunk..stb..stb..
Ha megtalaltuk honnet estunk ki banjuk meg az Ur elott ezt a dolgot es hagyjuk el.Az Ur kegyelmes es megbocsajt,megengedi hogy tiszta lappal ujrainduljunk az O utjan.
2. lehetoseg: figyelmen kivul hagyjuk az Ur megteresre into beszedet,folytatjuk engedetlensegunket,esetleg el is amitjuk magunkat "a,ez nem nagy ugy,nincs ebben semmi rossz,masok is ezt csinaljak". Pedig a kis bunoknek megvan a tendenciajuk hogy novekednek es szaporodnak...Ha nem terunk meg az Ur turelme egyszercsak veget er,es kimozditja gyertyatartonkat a helyebol. "Emlékezzél meg azért honnét estél ki, és térj meg"

Saturday, June 10, 2006

Kemeny es lagy

"....tartsuk meg a remenysegnek vallasat tantorithatatlanul,mert hu az aki igeretet tett.Es ugyeljunk egymasra,a szeretetre es jo cselekedetekre valo felbuzdulas vegett"
/Zsid.10:23-24/

A keresztenynek egyszerre kell lennie kemenynek es lagynak ami nem konnyu.Hogy mit ertek ez alatt?
Kemeny,mert szilardan meg kell allnia hiteben,a nyomas ellenere is,a `modern` tanitasok ellenere is,ki kell tartania az igazsag mellett megha mindenki tamadja is,es akkor is amikor elfarad a keskeny uton es a szeles ut fele huzza a szive de megsem ter le a keskenyrol.Az ilyen hivonek nem a szive kemeny hanem a hite.
Lagy,mert Urunk parancsara mindenkit szeret,meg ellensegeit is.Mint Jezus,megindul masok fajdalman es szenvedesein.Isten kegyelmes es megbocsajto,nekunk is ilyennek kell lennunk.
Van akinek a szive lagy,de a hite is az.Azt hiszi az a szeretet hogy minden tevtanitast el kell fogadnia es toleransnak kell lennie a bunnel.Olyan,mint a szulo aki mindent megad a gyermekenek es soha nem inti meg ot.Pedig a Biblia azt mondja hogy aki szereti a fiat az megfeddi.
Van akinek a hite kemeny de a szive is az.A tevtanitasokkal es bunokkel egyutt gyuloli azokat akik ezeket cselekszik,nem imadkozik ertuk es kemeny a testverekkel is.Annyira szelleminek gondolja magat hogy nem foglalkozik testverei problemaival.Lehet hogy kicsit felsobbrendunek is erzi magat amiert o nem cselekszik olyan rossz dolgokat (lasd a farizeus es a vamszedo imaja a Luk.18:10-ben).
Az Ur segitsen nekunk megtalalni az egyensulyt,hogy szeressuk az embert de a kisertesekkel es a helytelen dolgokkal kemenyek legyunk es szilardan megalljunk.

Thursday, June 08, 2006

A buza es a konkoly


"Más példázatot is adott eléjök, mondván: Hasonlatos a mennyeknek országa az emberhez, a ki az ő földébe jó magot vetett;De mikor az emberek alusznak vala, eljöve az ő ellensége és konkolyt vete a búza közé, és elméne.Mikor pedig felnevekedék a vetés, és gyümölcsöt terme, akkor meglátszék a konkoly is.A gazda szolgái pedig előállván, mondának néki: Uram, avagy nem tiszta magot vetettél-e a te földedbe? honnan van azért benne a konkoly?Ő pedig monda nékik: Valamely ellenség cselekedte azt. A szolgák pedig mondának néki: Akarod-é tehát, hogy elmenvén, összeszedjük azokat?Ő pedig monda: Nem. Mert a mikor összeszeditek a konkolyt, azzal együtt netalán a búzát is kiszaggatjátok.Hagyjátok, hogy együtt nőjjön mind a kettő az aratásig, és az aratás idején azt mondom majd az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, és kössétek kévékbe, hogy megégessétek; a búzát pedig takarítsátok az én csűrömbe." /Mate 13:24-30/


"Mikor pedig felnevekedék a vetés, és gyümölcsöt terme, akkor meglátszék a konkoly is."
Ez egy szellemi elv,arra is vonatkozhat,ahogy novekszunk az Urban egyre jobban meglatjuk mi a hamis,nem igazi kereszteny torekves.Ezt kezdetben esetleg tudatlansag es naivsag miatt nem vettuk eszre.De vannak akik mar evtizedek ota keresztenyek es ma sem veszik eszre a konkolyt a buza kozott.Ez azert van mert nem novekednek,es igy nem is teremnek gyumolcsot.Ugyanazok a szellemi csecsemok mint voltak,mert nem fogyasztanak taplalo,elteto szellemi eledelt.
Gyulekezeti szinten is,amikor a gyulekezet novekszik az Urban,egyre jobban latjak mi az es ki az ami hatraltatja az Ur munkajat kozottuk es hatarozattabban lepnek fel veluk szemben.Regebben nem tunt fel nekik mert meg nem `nottek fel` Krisztusban erett ferfiusagra es a konkoly ilyenkor gyakran ugyesen meg tud bujni a buza kozott eszrevetlenul.
Egyeni szinten is, ahogy novekszem az Urban annal inkabb meglatom hol van bennem a konkoly,melyet az ordog helyezett belem amikor aludtam,es csukott szemmel eltem hivo eletemet /25.vers/ igy kesobb,amikor felebredtem,kiderult szamomra hogy amit buzanak neztem az valojaban konkoly .
"Hagyjátok, hogy együtt nőjjön mind a kettő az aratásig"
Miert nezi el Isten hogy a hamis keresztenyek es a valodiak ugyanarrol a szent nevrol neveztetik magukat.Isten kegyelme es turelme hatalmas.
Megvarja hogy a gonosz novekedjen a gonoszsagban es az igaz novekedjen az igazsagban es igy az utolso idokben egyertelmuve valjon a kulonbseg a ketto kozott,es igy az aratas,vagyis az itelet annal igazsagosabb legyen.Vannak akik megprobalnak ketfele santikalni,mint Illes idejeben /I.Kir.18;21/.Amikor valasztaniuk kellett volna inkabb hallgattak, majd mig szoban nem alltak egyik oldalra sem,gyakorlatban a Baal melle alltak Isten elleneben.Nem lehet egyszerre ket uton jarni,ezert Isten kivarja mig a bizonytalanok vagy az Ur,vagy a Baal mellett dontenek,es eszerint iteli majd meg oket.Az elv tehat,mind az igaz egyre inkabb novekszik az Urban,mind a hamis egyre novekszik hamissagaban amig beerik a gyumolcsuk es az Ur le tudja aratni oket.A gonoszt az orok iteletre,az igazat pedig Atyja hazaba.Wednesday, June 07, 2006

Az ezust tisztitasa

" Mert megpróbáltál minket, oh Isten, megtisztítottál, a mint tisztítják az ezüstöt. Hálóba vittél be minket, megszorítottad derekainkat. Embert ültettél fejünkre, tűzbe-vízbe jutottunk: de kihoztál bennünket bőségre. " /66. Zsoltar 10-12/

Neha ugy erzem hogy nincs erom elmenni a Bibliaorara,de az Ur vegul ad erot,es tudom hogy neha csak egy mondat miatt, amit az Ur uzenni akart nekem.Tegnap ez a mondat a 66. Zsoltar 10. verse volt.Neha az Ur probakat enged meg az eletunkben,hogy kideruljon mennyire eros a hitunk,Hozza fordulunk-e vagy csak emberekhez,teljes szivvel bizunk-e Benne es megallunk-e a kisertes idejen ,meg ha eros is az,vagy pedig azonnal elesunk.Isten nem enged eletunkben nagyobb kisertest mint amit elhordozhatunk. Neha ugy erezzuk hogy nem tudjuk elhordozni,ez mar tul sok nekunk,de ez az ordog hazugsaga." Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, a ki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek." /I.Kor.10:13/
David e Zsoltarban azt irja hogy Isten megprobalta oket es megtisztitotta mint az ezustot.A csiszolas,egetes fajdalmas folyamat,de csak igy lesz egyre tisztabb es fenyesebb az ezust.
David megemlit itt tobbfele szenvedest,amelyek mind arra szolgaltak hogy Isten nepe megtisztuljon es Istenben bizzon,vegul pedig bosegesen megajandekozta oket "de kihoztal bennunket bosegre". Ezekbol latjuk hogy szuksegszeru a proba a hivo eleteben,hogy Isten igy formaljon minket es vegul megkoronazza a husegeseket."Teljes örömnek tartsátok, atyámfiai, mikor különféle kísértésekbe estek,Tudván, hogy a ti hiteteknek megpróbáltatása kitartást szerez.......Boldog ember az, a ki a kísértésben kitart; mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, a mit az Úr ígért az őt szeretőknek."/Jak.1:2,3,12/
Sok testverem megy most at ilyen tuzon-vizen,ezert szeretnem biztatni magamat is es masokat is hogy tartsunk ki az Urban es imadkozzunk egymasert is,hogy az Ur megerositsen minket.
"Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértetbe ne essetek; mert jóllehet a lélek kész, de a test erőtelen." /Mate 26:41/

Tuesday, June 06, 2006

A zsido nep es Isten

" Mert az Úrnak, a te Istenednek szent népe vagy te; téged választott az Úr, a te Istened, hogy saját népe légy néki, minden nép közül e föld színén." /5.Moz.7:6/

Ma a Holocaust Muzeumban voltam itt Jeruzsalemben,es ugyan mar lattam egyszer,de nem lehet ezeket a kepeket ugy vegignezni hogy ne iszonyodjon el az ember.Csontvaz vekony gyermekek a getto utcajan,naci orvosi kiserletek aldozatai,egy nagy halom holttest,egyik a masikra dobalva.
Sok gyulekezetben azt tanitjak hogy Isten elvetette Izraelt es `felcserelte` oket a poganyokkal.Az oszovetsegi igereteket magukra vonatkoztatjak,mintha az soha nem az Izraelnek szolt volna.
A zsido nep Isten valasztott nepe,Abraham magja: "És megállapítom az én szövetségemet én közöttem és te közötted, és te utánad a te magod között annak nemzedékei szerint örök szövetségűl, hogy legyek tenéked Istened, és a te magodnak te utánad." /I.Moz.17:5/.
Izrael,tortenelme soran gyakran elhajlott Istentol es ezert Isten megbuntette oket.Erre sok peldat talalunk a Bibliaban,egyike a babiloni fogsag.De ezzel egyutt Isten soha nem vetette el vegleg az O nepet,amellyel orok szovetseget kotott.Ugyan tobbszor ki akartak mar irtani a zsido nepet,de senkinek sem sikerult.Ezt latjuk Eszter konyveben is: "És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék mind a zsidókat, ifjútól a vénig, gyermekeket és asszonyokat egy napon, tizenharmadik napján a tizenkettedik hónapnak, (ez Adár hónapja) és hogy javaikat elragadják." /3:13/ azonban aki vermet asott nekik,nev szerint Haman,maga esett bele.
Sok antiszemita allitolag azert gyuloli a zsidokat,mert megfeszitettek Krisztust.Azt elfeljtik hogy maga Krisztus is zsido volt,es az osszes apostol is.Krisztus pedig a kinzas kozepette zsido testvereiert esedezett,hogy Isten bocsasson meg nekik.Tehat az antiszemitak indoka nem jogos.
Jezus egy-ket kivetellel csak Izrael fiai kozott szolgalt:"Nem küldettem, csak az Izráel házának elveszett juhaihoz." /Mate 15:24b/
Peter es Pal apostol azonban azt a megbizast kaptak a Szent Szellemtol,hogy a poganyoknak is hirdessek az evangeliumot.Amint egyre tobb pogany es egyre kevesebb zsido tert meg,felmerult a poganyokban hogy Isten elvetette a zsidokat.Ezt Pal apostol egyertelmuen megcafolja: "Mondom tehát: Avagy elvetette-é Isten az ő népét? Távol legyen; mert én is izráelita vagyok, az Ábrahám magvából, Benjámin nemzetségéből való.Nem vetette el Isten az ő népét, melyet eleve ismert......Annakokáért mondom: Avagy azért botlottak-é meg, hogy elessenek? Távol legyen; hanem az ő esetük folytán lett az idvesség a pogányoké, hogy ők felingereltessenek.Ha pedig az ő esetök világnak gazdagsága, és az ő veszteségök pogányok gazdagsága, mennyivel inkább az ő teljességök?.......Mert nem akarom, hogy ne tudjátok atyámfiai ezt a titkot, hogy magatokat el ne higyjétek, hogy a megkeményedés Izráelre nézve csak részben történt, a meddig a pogányok teljessége bemegyen.És így az egész Izráel megtartatik, a mint meg van írva: Eljő Sionból a Szabadító, és elfordítja Jákóbtól a gonoszságokat:" /Roma 11:1,211,12,25,26/
Teny hogy most Izrael es Isten kapcsolata nem jo mert tobbseguk nem fogadja el Krisztust Messiasnak,de ez az allapot nem vegleges mert egy nap visszaternek Istenhez es belatjak hogy Krisztus,akit megfeszitettek,O a szabaditojuk: "A Dávid házára és Jeruzsálem lakosaira pedig kiöntöm a kegyelemnek és könyörületességnek lelkét, és reám tekintenek, a kit átszegeztek, és siratják őt, a mint siratják az egyetlen fiút, és keseregnek utána, a mint keseregnek az elsőszülött után."
A sors ironiaja hogy sok zsido azert nem szereti Jezust mert az O neveben gyilkoltak oket a hamis keresztenyek.A hamis keresztenyek pedig allitolag azert gyilkoltak a zsidokat,mert ok megoltek Krisztust.. (azonban a fo ok szerintem a satan altal szitott ordogi indulatok a zsidok ellen). Ebbol is latszik mennyire buta az ember,hiszen Jezus azert halt meg hogy nekunk,mind zsidoknak,mind poganyoknak elete legyen.
Az hogy most Izrael szive megkemenyedett,a gyulolkodes helyett inkabb arra kell hogy inditsa a poganyokat hogy evangelizaljanak a zsidok fele,es bemutassak hogy az igaz keresztenyek szeretik oket es Jezus igenis a zsidok Messiasa is.
"Bizony nem veti el az Úr az ő népét, és el nem hagyja az ő örökségét!" /Zsolt.94:14/

Sunday, June 04, 2006

Isten a valasztottai kozott lakozik

"És megszentelem a gyülekezetnek sátorát és az oltárt; Áront és az ő fiait is megszentelem, hogy papjaim legyenek.És az Izráel fiai között lakozom, és nékik Istenök lészek.És megtudják, hogy én, az Úr vagyok az ő Istenök, a ki kihoztam őket Égyiptom földéről, hogy közöttök lakozhassam, én, az Úr az ő Istenök." /2.Moz.29:44-46/

Isten mindig keresi es kereste a kapcsolatot az emberrel,azert rendelte el a szent sator majd a szent templom epiteset.A valasztott nepe kozott akart lakozni.Vegig veluk ment a pusztai vandorlas soran.Majd joval kesobb a jeruzsalemi templom Szentek Szentjebe helyezte dicsoseget.Kesobb lejott testben a foldre es kozottunk jart,evett,aludt.Miutan folment a mennybe,elkuldte a Benne hivokhoz a Szent Szellemet,hogy lakozzek mi bennunk es mi legyunk az O temploma /I.Kor.3:16/.Mindig kapcsolatban akar lenni az emberrel es ki akarja magat jelenteni nekik es valasztottai kozott lakozik mindig.De ehhez az kell hogy meg legyenek szentelve,hiszen Isten is szent es O nem tud a kozonsegessel kozosseget vallalni.Ezert mondja: "És megszentelem a gyülekezetnek sátorát és az oltárt; Áront és az ő fiait is megszentelem, hogy papjaim legyenek." A megszentelest ugy is mondhatjuk hogy elkulonites.Elkulonites a buntol,a vilagtol,a kozonsegessegtol,elkulonites Isten szamara.
Milyen csodalatos hogy Isten igy `leereszkedik` hozzank es kozottunk akar lakozni!Igy lesz majd az uj Jeruzsalemben is:
"És hallék nagy szózatot, a mely ezt mondja vala az égből: Ímé az Isten sátora az emberekkel van, és velök lakozik, és azok az ő népei lesznek, és maga az Isten lesz velök, az ő Istenök."
/Jel.21:3/

Saturday, June 03, 2006

A pusztaban


"Dávid zsoltára, mikor a Júda pusztájában volt.
Isten! én Istenem vagy te, jó reggel kereslek téged; téged szomjúhoz lelkem, téged sóvárog testem a kiaszott, elepedt földön, a melynek nincs vize;" /63.Zsolt.1-2/

David a Juda pusztajaban volt es latta a szaraz,elettelen foldet,melynek vizre van szuksege.David ezen a puszta foldon nem vizre hanem Istenre szomjazott.
A szellemi pusztasag is ilyen kinzo,azoknak akik Istenre vagyakoznak.Reggel felkelnek es maris keresik az Urat,ugy erzik,kiszaradnak ha a Szent Szellem fel nem frissiti oket,mint a viz a szaraz foldet.Szeretne hallani az elo iget,szeretne ha valaki `megmosna a labat`,szeretne `vig ajakkal dicserni` az Urat /6.vers/,de nem tudja mert nincs `viz`.Lehet hogy testverei is szomjasan tatognak,lehet hogy testverei azt mondjak: dehat ez itt az oazis!
Azert fohaszkodik David,hogy Isten Szelleme frissitse fel ot hogy orvendezhessen az Istenben,mert ahogy korulnez nincs semmi es senki aki ezt meg tudna vele tenni.
"Hogy láthassalak téged a szent helyen, szemlélvén a te hatalmadat és dicsőségedet."/3.vers/
Itt a foldon nincs ra modunk hogy az Ur Jezust lathassuk,es ahogy korulnezunk csak a romlast latjuk,ahogy a gonoszsag unnepel es ahogy a szep viragok hervadnak el.Latjuk ahogy egyre oregszenek az emberek majd meghalnak.Bizony,e foldon nem latunk dicsoseget,mert minden amit szemeinkkel latunk el fog mulni. Ezt mondja Pal a Roma 8:20-22-ben: "Mert a teremtett világ hiábavalóság alá vettetett, nem önként, hanem azért, a ki az alá vetette.Azzal a reménységgel, hogy maga a teremtett világ is megszabadul a rothadandóság rabságától az Isten fiai dicsőségének szabadságára.Mert tudjuk, hogy az egész teremtett világ egyetemben fohászkodik és nyög mind idáig."
Mit tesz erre David?A multra emlekezik,hogy Isten hogy megsegitette es megorvendeztette ot valamikor /8.vers/,majd a jovore gondol remenyseggel :"A király pedig örvendezni fog Istenben; dicséri őt mindaz, a ki ő reá esküszik; mert bedugatik a hazugok szája." /12.vers/

Friday, June 02, 2006

Az Úr öl és elevenít

"Az Úr öl és elevenít, Sírba visz és visszahoz. Az Úr szegénynyé tesz és gazdagít, Megaláz s fel is magasztal;Felemeli a porból a szegényt, És a sárból kihozza a szűkölködőt, Hogy ültesse hatalmasok mellé, És a dicsőségnek székét adja nékik; Mert az Úré a földnek oszlopai, És azokra helyezé a föld kerekségét. " /1.Sam.2:6-8/

Uram,ki olsz es elevenitesz
Aki megsebezel,de meg is gyogyitasz

Te helyeztel urt a szivembe
Csak hogy betoltsed azt

Banatot adtal hogy utana megorvendeztess
El kellett esnem hogy felemelhess engem

Adtal nekem,majd elvetted es ismet visszaadtad
Uram,ki ertheti meg csodas utjaidat?

A melysegbol kialtottam
es Te magasra helyeztel

Majd a magasbol leszedulven
meg melyebbre jutottam

Hogy aztan kegyelmed felemeljen
es Krisztussal a mennyben egyutt ultessen!

Thursday, June 01, 2006

Punkosd - a hetek unnepe


" És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának.És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala. " /Ap.Csel. 2:1-2/

Ma naplementekor jott be Izraelbe a Hetek unnepe-a Shavuot,magyarul Punkosd.Kint az utcan csond van,alig latni embert,kiveve nehany vallasos csaladot.A szel ma is erosen fujt,de mennyivel masabb ez a szel mint a fentebbi idezetben emlitett szel!Most csond van,akkor zugas es zurzavar volt,mert az egybegyult hivok mind kulonbozo nyelveken dicsertek az Urat/2:6/.Most langyossag,akkor bunbano szomorusag /37./majd a megteres orome /41./.
Azon a napon csodalatos dolog tortent!A Szent Szellem eljott,hogy felruhazzon minket mennyei erovel es tanui legyunk Jezusnak.Ez akkor tortent amikor a hivok egyakarattal egyutt voltak punkosd napjan es ekkor kitoltetett rajuk a Szent Szellem.Ahogy Jezus igerte,valoban felruhaztattak mennyei erovel es rogton csodalatos modon dicsoiteni kezdtek az Urat,mire az utca emberei odagyultek es csodalkoztak,nem ertettek mi tortenik.Erre Peter apostol hatalmas erovel,bolcsesseggel es batorsaggal elmagyarazta nekik az Ige alapjan hogy mi tortenik es hogy mi az evangelium.Erre mintegy haromezer ember megtert,egy nap alatt (nem veletlenul az aratas unnepe ez)!Most pedig olvassuk el hogyan eltek akkoriban hivo eletuket:
"És foglalatosok valának az apostolok tudományában és a közösségben, a kenyérnek megtörésében és a könyörgésekben. Támada pedig minden lélekben félelem, és az apostolok sok csudát és jelt tesznek vala. Mindnyájan pedig, a kik hivének, együtt valának, és mindenük köz vala; És jószágukat és marháikat eladogaták, és szétosztogaták azokat mindenkinek, a mint kinek-kinek szüksége vala.És minden nap egyakarattal kitartva a templomban, és megtörve házanként a kenyeret, részesednek vala eledelben örömmel és tiszta szívvel.Dícsérve az Istent, és az egész nép előtt kedvességet találva. Az Úr pedig minden napon szaporítja vala a gyülekezetet az idvezülőkkel."
Osszehasonlitva a mai keresztenyseg allapotaval,kisse kirivo a kulonbseg.Vajon miert van ez?hiszen ok ugyanazt a Szellemet kaptak mint mi...
Hagynunk kell hogy a Szent Szellem urra legyen bennunk es O vezessen minket minden kis es nagy dologban,ne csak az Istentiszteleteten,de otthon a csaladban is. "Mert a kiket Isten Szelleme vezérel, azok Istennek fiai." /Roma 8:14/
Ahogy a tanitvanyok punkosd napjan a felhazban,legyunk mi is egyakaraton testvereinkkel es egyutt imadkozva varjuk az Urat."Ímé, mily jó és mily gyönyörűséges, a mikor együtt lakoznak az atyafiak!.......Csak oda küld áldást az Úr és életet örökké!" /Zsolt.133/.Keressuk azokkal a testverekkel a szellemi kozosseget akiknek ugyanaz a celja mint nekunk,hogy Isten dicsoittessek meg es Jezus legyen minden mindenekben.
Hala az Istennek hogy ennyire kegyelmes hogy Szent Szellemet kozolte velunk,ujjaszuletett gyermekeivel!Micsoda csodalatos ajandek!Nelkule nem tudnank kereszteny eletet elni,nem tudnank Jezus tanui lenni.
Koszonjuk Neked Uram,hogy megpecseteltel minket a Te Szent Szellemeddel!Kerlek Uram hogy az az ero es szentseg ami az apostolok idejeben punkosdkor jelen volt,legyen jelen most is kozottunk!


Utoirat:A Shavuot (Punkosd) az aratas es az elso zsengek bemutatasanak unnepe az Oszovetsegben.A Peszach (Husvet) nagy napja utani naptol szamolva 7 het utan unneplik (innen a Hetek nev,heberul Shavuot).Ez egy vidam unnep,egyike a harom zarandok unnepnek,melyen az Izrael fiai Jeruzsalembe zarandokoltak hogy bemutassak az aratas elso zsengeit a templomban. 3.Mozes 23:15-22
Amint latjuk a Shavuot osszekottetesben all a Husvettal,ugyanigy a Szent Szellem kitoltetese is kapcsolatban all Jezus Krisztus halalaval es feltamadasaval."De én az igazat mondom néktek: Jobb néktek, hogy én elmenjek: mert ha el nem megyek, nem jő el hozzátok a Vígasztaló: ha pedig elmegyek, elküldöm azt ti hozzátok." /Janos 16:7/
Punkosdkor,a Szent Szellem kitoltetese utan ujjaszuletett hivok lettek az `elso zsengek` Jeruzsalemben,az elso kereszteny hivok.