Thursday, August 31, 2006

Legjobb az egyenes ut

"Hívatá azért a Faraó Ábrámot és monda: Miért mívelted ezt velem? Miért nem mondottad meg énnékem, hogy ez néked feleséged?Miért mondottad: Húgom ő; azért vevém magamnak feleségűl. Most már imhol a te feleséged, vedd magadhoz és menj el."
/I.Moz.12:18-19/

Abram azt hazudta hogy Szarai nem a felesege hanem a huga, nehogy megoljek ot azert hogy elvegyek tole az asszonyat.
Ez annyira emlekeztet engem arra hogy mennyire `okosak` vagyunk es mennyire nem bizunk neha Istenben. Holott aki Isten utjan jar nem kell felnie semmitol, meg ha a legnagyobb veszely fenyegetne is minket, ugy kell viselkednunk mint Daniel harom baratja akik vallaltak a tuzes kohot de nem hajtottak fejet a balvanynak. Vegul meg is menekultek, nem egtek meg a tuzben, sot Isten fia is ott volt veluk. Semmi nem lehet eleg nagy veszteseg, mint az a veszteseg hogy leterunk az Ur utjarol es nem bizunk Benne.
Hanyszor megtapasztaltam hogy amikor okos akarok lenni es kikerulni a bajt, vegul megnagyobb bajba kerulok, holott ha egyenes uton jartam volna a latszolagos hatranyok elleneben akkor Isten fia ott lett volna velem a `tuzben` es megaldott volna.
Abram le akart telepedni egy idore Egyiptomban mert ott nem volt ehseg. Az Ur akarata nem az volt hogy Egyiptomban idozzenek, hanem hogy kozeledjenek az igeret foldje fele. Ha kenyelmesen letelepedunk egy nyugalmas helyen es ezert nem vallaljuk az Ur akaratabol valo nehezsegeket, akkor hogy megtartsuk kenyelmunket gyakran mi is hamissagba keveredunk.
Mondjuk egy munkahelyen ha bizonyos tisztessegtelen vagy gerinctelen dolog altal jutsz csak elolepteteshez es ezt igenybeveszed mondvan ` az Ur azt akarja hogy bovolkodjunk` akkor nem a helyes uton jarsz es Isten nem fog megaldani a munkahelyeden, sot ahogy Abramot is elkuldte a farao Egyiptombol, Isten is elveheti toled a munkadat.
A masik dolog pedig: bizonyara az sem tetszett az Urnak hogy Abram ugy feltette az eletet hogy hajlando volt a feleseget `felaldozni`. Az Ur szerinti viselkedes ez: eletunket nem feltjuk, hanem elveszitjuk az Urert, es hajlandoak vagyunk magunkat felaldozni masokert. Nem okoskodunk emberileg, mondvan: ha nem csinaljuk ezt es ezt akkor ez es az a baj fog minket erni, hanem csak azzal torodunk hogy az Ur akaratat betoltsuk, es bizunk Obenne hogy a tobbi dologrol O gondoskodik.
Ezzel nem Abram (kesobb: Abraham) ellen vagyok, inkabb nagyon tisztelem, szeretem es csodalom Isten hatalmas munkajat benne, de mint mi, o is ember volt es elofordult hogy hibakat kovetett el, ezekbol pedig mi is tanulhatunk.
Ami pedig nem ide tartozik de azert leirom; szinte minden alkalommal amikor testverekkel beszelek, a testverek megmondjak nekem hogy mit kell csinalnom. Hol tanuljak, mit tanuljak, hol dolgozzak, mit dolgozzak, mennyi fizetest kerjek, hol lakjak, kihez menjek felesegul, stb.. Altalaban mindenki valami mast mond. En nem haragszom ezert es kerem az Urat hogy ne hagyja hogy emiatt keseru legyek a testverek iranyaban, de kicsit faj, hogy nemelyek azt gondoljak hogy tudjak mi a jo nekem, holott ezt csak az Ur tudja es O az aki engem vezerel. Ha sajat akaratunkat es `bolcsessegunket` eroltetjuk a testverunkre, megha jo szandekbol is, de ezzel csak artunk.
Hagynunk kell hogy Isten vezetese ervenyesuljon mind sajat, mind masok eleteben.
(Most nem a bunrol es az intesrol beszelek hanem a hetkoznapi dontesekrol).

Wednesday, August 30, 2006

Imanap


"Ímé, a mikor az eget bezárandom, hogy ne legyen eső; és a mikor parancsolok a sáskának, hogy a földet megemészsze; vagy a mikor döghalált bocsátandok az én népemre: És megalázza magát az én népem, a mely nevemről neveztetik, s könyörög és keresi az én arczomat, és felhagy az ő bűnös életmódjával: én is meghallgatom őket a mennyből, megbocsátom bűneiket, és megszabadítom földjüket."
/2. Kron. 7:13-14/Bizony, mindig imadkoznunk kell, es helyesen kell imadkoznunk, hogy a cel Isten dicsosege legyen.
Ma olyan kritikus napokat elunk hogy az elo hitu testverek egyre kevesebben vannak, mig a hamis evangelium es a hamis krisztus egyre nagyobb tereket hodit meg. Aki sziven viseli Krisztus elhivott egyhazanak sorsat, az nagyon szomoru emiatt. Ezert nehany testvert arra inditott az Ur hogy ma imanapot tartsunk
- bunbocsanatert
- az igaz evangelium terjedesseert
- a hamis evangelium megfekezeseert
- Isten gyermekeinek szemeinek megnyitasaert
- A testverekert akik nem talalnak hivo kozosseget es egyedul vannak
- A huseges vezetok megerosodeseert
- A Szent Szellem altal munkalt ebredesert

Imadkozzunk ezekert, az Ur dicsoseget tartva szem elott. (Ha lehet nem csak ma, hanem minden nap is).

"A tornácz és az oltár között sírjanak a papok, az Úr szolgái, és mondják: Légy kegyelmes, oh Uram, a te népedhez, és ne bocsásd szidalomra a te örökségedet, hogy uralkodjanak rajtok a pogányok. Miért mondanák a népek között: Hol az ő Istenök?"
/Joel 2:17/

Tuesday, August 29, 2006

Meghizott Jesurun

"És meghízott Jesurun, és rúgódozott. Meghíztál, megkövéredtél, elhájasodtál. És elhagyá Istent, teremtőjét, és megveté az ő üdvösségének kőszikláját."
/5.Mozes 32:15/

En nagyon szeretem olvasni ezt a 32. fejezetet, mert ebben Izrael egesz tortenete benne van, es Isten felto szeretete es egyben szentsege es igazsaga majd pedig kegyelme csodalatosan kiabrazolodik. Ennel a fentebb idezet szakasznal viszont majdnem sirnom kell, olyan melyseges a tragediaja, mert olvassuk csak el az ezt megelozo sorokat:

"Puszta földön találta vala őt, zordon, sivatag vadonban; körülvette őt, gondja volt reá, őrizte, mint a szeme fényét;Mint a fészkén felrebbenő sas, fiai felett lebeg, kiterjeszti felettök szárnyait, felveszi őket, és tollain emeli őket:Egymaga vezette őt az Úr; idegen Isten nem volt ő vele.A föld magaslatain járatta őt, mezők terméseivel étette, kősziklából is mézet szopatott vele, kovaszirtből is olajat;Tehenek vaját, és juhok tejét bárányok kövérjével, básáni kosokat és bakkecskéket a buza java kövérjével; és szőlő vérét, bort ittál."

Ez Isten szeretete nepe irant, akit kegyelmebol kivalasztott, nem azert mert nagyok voltak hanem mert kicsik, nem azert mert megerdemeltek, hanem mert nem erdemeltek meg, es korulvette oket szereto gondoskodasaval es minden jot megadott nekik.
Ez a sok aldas azonban nem halaadasra es maguk megalazasara inditotta oket, hanem `meghizott Jesurun` , elkenyelmesedett, es elfordult Istentol, e nagy szeretetet ellokte magatol.
Hogyan jut ide valaki? Es ez rank is vonatkozik. Isten minden jot adott nekunk, eletet lehellt belenk, gondoskodik rolunk, es mindezek felett az O egyszulott Fiat adta ertunk, meg amikor bunosek voltunk. Nem-e az az egyik legnagyobb tragedia amikor meghal az akit legjobban szerettunk? Isten pedig elkuldte a szeretett Fiut hogy meghaljon ertunk. Micsoda hatalmas szeretet es kegyelem ez!
Es ezek utan mi elbiznank magunkat es balvanyokhoz fordulnank? Nehogy azt higgyjuk hogy ugy jollaktunk Isten kegyelmevel hogy mar nincs tobbe ra szuksegunk!
Isten elott csak toredelmes szivvel lehet jarni, nem zugolodva hogy: ez hianyzik, az hianyzik, Isten miert nem ad ezt meg azt? Izrael fiai is zugolodtak a pusztaban es husert sirtak holott Isten mennyei kenyerrel etette oket. Meg is kaptak a hust es bele is haltak. Nehogy mi is igy jarjunk. Tekintsunk ugy mindent amit Isten adott nekunk mint aldas a mennybol es kegyelmi ajandek.
Ne gondoljuk hogy azert mert Isten kivalasztott minket mar azt csinalhatunk amit akarunk. A meghizott Jesurun ezt mondta: valasztott nep vagyok, most mar azt csinalok amit akarok, es balvanyokhoz is fordulhatok. Amikor azt hisszuk hogy nincs mar semmire szuksegunk az Urtol, akkor nagy veszelyben vagyunk (Lasd. Laodiceai gyulekezet). Amikor azt hisszuk hogy amink van az azert van mert jar nekunk, akkor nagy veszelyben vagyunk.
Ime az ujszovetsegi Jesurun:
Mert lehetetlen dolog, hogy a kik egyszer megvilágosíttattak, megízlelvén a mennyei ajándékot, és részeseivé lettek a Szent Léleknek, És megízlelték az Istennek jó beszédét és a jövendő világnak erőit, És elestek, ismét megújuljanak a megtérésre, mint a kik önmagoknak feszítik meg az Istennek ama Fiát, és meggyalázzák őt. (Zsid.6:4-6)
Vigyazzunk, nehogy meghizzunk.
Mert Jesurunra nagy vesz jott, nem ult sokaig koveren baberjain (22-26.vers).
Azonban Isten kegyelme es orok szovetsege Izraellel arra inditotta Ot hogy megbocsasson meg e nagy hutlenseg utan is:
"Ujjongjatok ti nemzetek, ő népe! Mert ő megtorolja az ő szolgáinak vérét, bosszút áll az ő ellenségein, földjének és népének megbocsát!" (43.)

Monday, August 28, 2006

Az Igerol...

"Nyisd meg az én szemeimet, hogy szemléljem a te törvényednek csodálatos voltát."
/Zsoltar 119:18/

Igen, mint mindenhez, ahhoz is Isten kegyelmere van szuksegunk hogy megertsuk es felfogjuk az Isten Igejet, es torvenyeiben gyonyorkodni tudjunk.
Sajnos az ordog egyik legsikeresebb modszere hogy elterel minket az Igetol. Sokan ugy velekednek, nem lenyeges mit ir a Biblia, a lenyeget tudom, Jezus meghalt ertem.
Ez valoban nagyon fontos, de nem gondolod hogy Isten minden szava fontos? Gondolod hogy Isten bizonyos dolgokat csak ugy a levegobe mondott, csakhogy ne legyen tul rovid a Biblia?
Nem, Isten minden kijelentett szavanak jelentosege van.
Sokan, foleg uj hivok mondjak: nem ertem mit ir az Ige, nehez a nyelvezet, bonyolult az uzenet, nem ertem ezert nem olvasom. Valoban vannak nehany nehezen ertheto reszek, de Jezus megigerte hogy a bennunk levo Szellem elvezerel minket minden igazsagra (Jn.16:13). Ezenkivul pedig azt is megertettem hogy imadkozo szivvel kell olvasni az Iget, imadkozva hogy megertsuk, imadkozva hogy engedelmeskedni tudjunk neki.
Aki nem azert olvassa a Bibliat hogy az tanitsa ot, megfeddje ot, iranyitsa ot, az valoszinuleg nehezebben is fogja megerteni a mondanivalojat. Isten a tisztahoz tiszta, a visszashoz visszas.
Vannak olyanok is akiket megbotrankoztat az Oszovetsegben levo eroszakos jelenetek. Engem nem botrankoztat meg semmi Istennel kapcsolatban, mert ki is vagyok en hogy megiteljem Isten cselekedeteit. Isten barmit csinal az jo, meg ha a civilizalt, kifinomult, noies kulturanknak ez nem is tetszik.
Az oszovetseget sokan el is vetik mint `mar nem aktualis`. Ez is az ordog hazugsaga, habar az igaz hogy nem a torveny alatt elunk, de Isten szava orokke megall, es nem lehet belole elvenni egy pontocskat sem (Lk.16:17). Az ujszovetseget sem fogjuk kellokeppen megerteni ha nem olvassuk az oszovetseget. Ez olyan mintha egy regenynek csak a vegkifejletet olvassuk el es kozben azt sem tudjuk ki kicsoda, mit, miert, hogyan. Kik vagyunk mi hogy Istennek bizonyos szavait semmibe vegyuk? Mert a melyek régen megirattak, a mi tanulságunkra irattak meg: hogy békességes tűrés által és az írásoknak vígasztalása által reménységünk legyen. (Roma.15:4)
Ezenkivul pedig:

A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre (2.Tim.3:16)

Az Ur nyissa meg szemeinket hogy meglathassuk az Isten Igejenek csodalatos voltat!
Amikor a satan megkisertette Jezust a pusztaban hogy a kovet kenyerre valtoztassa, Jezus azt mondta: Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden ígével, a mely Istennek szájából származik. Minden ige tehat taplalo, mint a kenyer, es ebbol el a hivo ember. Aki nem taplalja magat az Igevel az nem lesz egeszseges hivo.
Az adami termeszetunk nem akar Iget olvasni mert tudja hogy azonnal leleplezodik. De oldokoljuk meg az adamunkat, ne engedjunk neki.
Ezenfelul pedig meg egy nagyon fontos dolog:

És az Íge testté lett és lakozék mi közöttünk (Jn.1:14)

Saturday, August 26, 2006

Az igazsag

"Monda azért néki Pilátus: Király vagy-é hát te csakugyan? Felele Jézus: Te mondod, hogy én király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, a ki az igazságból való, hallgat az én szómra." /Jn.18:37/

Jezus azt allitja magarol hogy szuletesenek celja az volt hogy bizonysagot tegyen az igazsagrol. Ezek szerint az igazsagnak hihetetlen fontossaga van.
Hogyan tesz Jezus bizonysagot az igazsagrol es mi az igazsag? Jezus szoban vagyis Isten kijelentett Igejeben tesz bizonysagot az igazsagrol:
Szenteld meg őket a te igazságoddal: A te ígéd igazság.

Jezus a Szent Szellem altal a hivok sziveben tesz bizonysagot az igazsagrol:

"Mikor pedig eljő majd a Vígasztaló, a kit én küldök néktek az Atyától, az igazságnak Lelke, a ki az Atyától származik, az tesz majd én rólam bizonyságot."
"De mikor eljő amaz, az igazságnak Lelke, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, a miket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek."

Jezus foldi eleteben cselekedetei es szavai altal tett bizonysagot az igazsagrol. Es mi az igazsag? (ahogy Pilatus is kerdezte)
"Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam." (Jn.14:6)
Jezus az igazsag. Az Atya kuldte Ot hozzank hogy megtudjuk mi, vagyis inkabb KI az igazsag. Aki nem ismeri Jezust es nem fogadja el Ot az az igazsagot utasitja vissza es az igazsagot nem ismeri, vagyis hazugsagban el. Ezert van az hogy a nem-hivok nem ertik mi is zajlik a vilagban, mi all a dolgok hattereben. A hivonek pedig a Szent Szellem jelenti ki az Ige hallasa kovetkezteben hogy mi kik vagyunk, hova tartunk, mi a jo es mi a rossz. Jezus azt mondja, mindaz aki az igazsagbol valo hallgat az O szavara. Tehat mindenki akit az Atya Jezusnak adott az O eleve elrendelese szerint meg fogja erteni es el fogja hinni az evangeliumot. Ez Isten termeszetfolotti munkaja.
Ha kemeny tanitast hallunk, amely nem kenyelmes, sokan nem akarjak hallani es elhagyjak a gyulekezetet vagy szeretetlennek belyegzik a pasztort. De aki az igazsagbol valo az tudja, hogy az Isten Igeje tisztan lett hirdetve, es Isten Igeje gyakran kemeny a testi ember szamara. De aki szereti az igazsagot annak gyonyoruseg az ilyen predikacio, akinek viszont `viszket a fule` a mesek utan, annak iszonyat az igazsag hirdetese. Aki nem Jezus hitebol valo az nem fog hallgatni az igazsagra, ezert mondja Jezus:
Mivelhogy pedig én igazságot szólok, nem hisztek nékem.

Holott az lenne a logikus hogy mivel igazsagot szol hisznek neki. De Jezus meg is magyarazza ezt:
"Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja." (Jn.8:44)

A satan tehat Jezus ellentete vagyis o a hazugsag. Az igazsag is egy szemely es a hazugsag is egy szemely.
És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket. - Ezt ugy is mondhatjuk hogy: Es megismeritek Jezust es Jezus szabadokka tesz titeket. Amig nem ismertuk az igazsagot olyan mintha egy lepel borult volna a szivunkre, sokmindenre azt hittuk hogy igaz es be lettunk csapva. Amikor megismertuk az igazsagot, es ahogy egyre jobban megismerjuk, mintha a lepel lehullt volna a szivunkrol, olyan szabadoknak erezzuk magunkat, mint akik az ordog hazugsagainak lancabol szabadultunk meg. Van fel-igazsag es hazugsag csipetnyi igazsaggal keverve vagy forditva? Janos Apostol irja:.... semmi sincsen az igazságból, a mi hazugság. (I.2:21b) Akarmiben csak egy csipetnyi hazugsag is van az mar nem igazsag, megha annak is latszana es megha tobb mint a fele igazsagnak is hatna, az a csipetnyi hazugsag tonkreteszi azt, es mar nem nevezheto igazsagnak. Emlekezzunk: Jezus az igazsag es Benne nincs semmi hamissag.

Friday, August 25, 2006

Volegeny varas


"A fügefa érleli első gyümölcsét,és a szőlők virágzásban vannak, jóillatot adnak;kelj fel én mátkám, én szépem, és jőjj hozzám!" /Enekek. 2:13/A varakozas nem mindig rossz, hanem lehet remenyteljes es oromteli is, akkor amikor tudjuk hogy amire varunk be is kovetkezik.
Tudjuk hogy az Ur megigerte hogy visszajon es mi erre varunk, hogy Vele legyunk mindig.

A jelek szerint nincs messze ez az ido, ezert a menyasszonynak, vagyis Krisztus ekklezsiajanak el kell keszitenie magat hogy talalkozzon a Volegennyel, mint Ruth: Annakokáért fürödjél meg, és kend meg magadat, és vedd magadra ruháidat..
Nem ugy, mint a Laodiceabeliek akik azt hittek hogy keszek, holott epp ellenkezoleg.Ezert Jezus meginti oket: Azt tanácslom néked, hogy végy tőlem tűzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy; és fehér ruhákat, hogy öltözeted legyen, és ne láttassék ki a te mezítelenségednek rútsága; és szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss.
Es mi keszulodunk?
A menyasszony tetszeni akar a volegenynek ezert ekesiti magat azzal amit a volegeny kedvel:...
a szívnek elrejtett embere, a szelíd és csendes lélek romolhatatlanságával, a mi igen becses az Isten előtt.Mert így ékesítették magokat hajdan ama szent asszonyok is, a kik Istenben reménykedtek, engedelmeskedvén az ő férjöknek. (I.Pet.3). Tehat szelidseggel,tisztasaggal,engedelmesseggel kell ekesiteni magunkat mert ez tetszik Urunknak.
Aki valoban szereti Krisztust az nem mondja: Halogatja még az én uram a hazajövetelt, hanem mindig var ra.
Ha pedig arra gondolunk hogy O hamarosan visszajon es felelem es szegyenerzes lesz a szivunkben, az azt jelenti hogy a buneink megakadalyoznak minket a nyugodt es oromteli varakozasban. Ezert mondja Janos apostol: "És most, fiacskáim, maradjatok ő benne; hogy mikor megjelenik, bizodalmunk legyen, és meg ne szégyenüljünk előtte az ő eljövetelekor."
Az Ur visszajovetelenek jelei rettegesre es felelemre vannak azoknak akik nem varjak Ot, akik elvesznek, de boldog remenysegre annak aki varja Ot, mert tudja, mar csak kis ido, es azzal lehet akire annyit vart es annyira szeret,

"Várván ama boldog reménységet és a nagy Istennek és megtartó Jézus Krisztusunknak dicsősége megjelenését;A ki önmagát adta mi érettünk, hogy megváltson minket minden hamisságtól, és tisztítson önmagának kiváltképen való népet, jó cselekedetekre igyekezőt."
(Tit.2:13-14)


(A kep az en festmenyem)

Wednesday, August 23, 2006

Isten kezeben van minden

"Nosza immár ti, a kik azt mondjátok: Ma vagy holnap elmegyünk ama városba, és ott töltünk egy esztendőt, és kalmárkodunk, és nyerünk; A kik nem tudjátok mit hoz a holnap: mert micsoda a ti életetek? Bizony pára az, a mely rövid ideig látszik, azután pedig eltűnik. Holott ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, ím ezt, vagy amazt fogjuk cselekedni. Ti ellenben elbizakodottságtokban dicsekedtek: Minden ilyen dicsekedés gonosz."
/Jakab 4:13-16/

Miert mondja Jakab apostol hogy az ilyen emberek elbizakodottsagban dicsekszenek?
Azert mert azt gondoljak hogy uruk sajat sorsuknak, mintha istenek lennenek akik ha elhataroznak valamit az megis lesz. Raadasul nem keresik Isten akaratat terveikben, hanem azt hiszik hogy amit csak kitalalnak az bolcs es jo.
Igazsag szerint azt sem tudjuk mi fog a kovetkezo percben tortenni. Annyira nem tudjuk uralmunk alatt tartani az esemenyeket, hogy akar most hirtelen egy nagy foldrenges el is pusztithat. Ezt nem azert mondom hogy mindig feljunk hogy jaj, mi lesz, hanem epp ellenkezoleg. Bizzunk az Urban hogy O mindenhato es ha eletunket kezebe helyeztuk akkor minden szituacioban ott lesz velunk. Semmi sem szakithat el minket az O szeretetetol. ("Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem hatalmasságok, sem jelenvalók, sem következendők,Sem magasság, sem mélység, sem semmi más teremtmény nem szakaszthat el minket az Istennek szerelmétől, mely vagyon a mi Urunk Jézus Krisztusban." Roma.8:39)
Azt mondja a Predikator hogy: Minden olyan, hogy mindenkit érhet (9:4) Ez azt jelenti hogy a hivo ember sem mentes a bajoktol es barmikor barmi erheti. Ez azert van hogy megtanuljuk, Isten az UR! Azt cselekszi amit jonak lat, megha nem is ertjuk. "A jó szerencsének idején élj a jóval; a gonosz szerencsének idején pedig jusson eszedbe, hogy ezt is, épen úgy, mint azt, Isten szerzette, a végre, hogy az ember semmit abból eszébe ne vegyen, a mi reá következik". (7:14)
Tehat hogy az ember ne bizza el magat, es ne gondolja hogy ura a helyzetnek.
Aki mindent az Ur kezebe helyezett az olyan pillekonnyuen lebeg az Ur jelenleteben hogy nem gyotri magat azon hogy megfejtse mi fog tortenni, mikor, miert, hanem az Ur akaratat elfogadja,legyen az barmi.
Ez a hivo ember boldogsaga hogy Isten mindenhato! Igy batran bizik Benne, nem fel ("Semmi rossz hírtől nem fél; szíve erős, az Úrban bizakodó." Zsolt. 112:7)
Aki pedig nem veszi figyelembe Istent hanem tervezget es sajat magaban bizik annak azt mondja az Ur: Átkozott az a férfi, a ki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve! (Jer.17:5).
Mondjuk eltervezzuk hogy elvegezzuk az orvosi egyetemet, orvosok leszunk, meggazdagszunk es gondtalanul elunk. Eloszor is meg kell kerdeznunk: Isten akarata hogy elvegezd az orvosi egyetemet?
2. A jovo az Ur kezeben van, nem a tiedben, lehet hogy elvegzed, de utana egesz mast kell majd csinalnod. 3. a gazdagsag es gondtalan elet is az Ur kezebol jon, nem a te nagy tehetsegedbol, es lehet hogy az Ur nem ilyen eletet szan neked hanem szegeny, uldozott evangelista eletet.
Jezus is mond erre egy peldat:

"És monda nékik egy példázatot, szólván: Egy gazdag embernek bőségesen termett a földje.
Azért magában okoskodék, mondván: Mit cselekedjem? mert nincs hová takarnom az én termésemet.És monda: Ezt cselekszem: Az én csűreimet lerontom, és nagyobbakat építek; és azokba takarom minden gabonámat és az én javaimat.És ezt mondom az én lelkemnek: Én lelkem, sok javaid vannak sok esztendőre eltéve; tedd magadat kényelembe, egyél, igyál, gyönyörködjél!Monda pedig néki az Isten: Bolond, ez éjjel elkérik a te lelkedet te tőled; a miket pedig készítettél, kiéi lesznek?" (Luk.12:16-20)

Minden ember eleteben vannak oromteli es szomoru idoszakok. Ez is Istentol van, es mindennek Isten rendeli el az idejet az O bolcsessegeben. Mindennek amit Isten cselekszik meg van az ertelme. Isten mindenttudo is es azt is tudta hogy en most ulni fogok a szekemen es ezeket gepelem :-). Istennel ugyanis nincs ido. "A mi most történik, régen megvan, és a mi következik, immár megvolt, és az Isten visszahozza, a mi elmult." (Pred.3:15)

Ha pedig most szomorkodunk, jusson eszunkbe hogy most ennek van itt az ideje addig amig elhozza Isten az orom idejet es ugyanez igaz forditva is.

"Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak.
Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, a mi ültettetett.
Ideje van a megölésnek és ideje a meggyógyításnak; ideje a rontásnak és ideje az építésnek.
Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek...." (Pred.3:1-4)

Nekunk nem azzal kell foglalkoznunk hogy megertsunk mindent amit Isten cselekszik , vagy hogy sajat akaratunkat akarjuk ervenyesiteni hanem ez:

"A dolognak summája, mindezeket hallván, ez: az Istent féljed, és az ő parancsolatit megtartsad; mert ez az embernek fődolga!" (Pred.12:15)


Tuesday, August 22, 2006

Az Ur az en pasztorom


"Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm."
/Zsoltar 23:1/

Jezus mondja: "Én vagyok az életnek ama kenyere; a ki hozzám jő, semmiképen meg nem éhezik, és a ki hisz bennem, meg nem szomjúhozik soha." (Jan.6:35)
Az Ur nepenek elegedettnek kell lennie mert mindene megvan. Hala az Urnak!
David Isten aklahoz tartozott es nem panaszkodott, Az Ur volt az o pasztora es ez neki eleg volt.
Az Ur jo pasztor, meg az eletet is odaadta ertunk: Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért (Jn.10:11).
Ha valaki a legtobbet es legnagyobbat adja, az azt mutatja hogy barmilyen kisebb dolgot is hajlando odaadni. "A ki az ő tulajdon Fiának nem kedvezett, hanem őt mindnyájunkért odaadta, mimódon ne ajándékozna vele együtt mindent minékünk?" (Roma 8:32)
Ezert ne feljunk mert a pasztor jol tudja mire van szuksegunk. Ne probaljuk a vagyainkat magunktol elerni, hanem tegyuk vagyainkat is a jo Pasztor kezebe, O tudja mire van igazabol szuksegunk, es tudja mikor es hogyan adja meg nekunk. Csak bizzunk Benne, mint ahogyan a juhok is biznak a pasztorban hogy nem a szakadekba, hanem fuves legelore vezeti oket.
A juh dolga pedig az hogy kovesse a pasztort! Ha nem koveti, eltevelyedik, es konnyen elragadhatjak ot a farkasok.
A pasztor dolga pedig hogy terelje a juhokat. Ha kell vesszovel, bottal tereli a makacs juhokat. Es ha valamelyik el is tevelyedik a nyajtol, az Ur mint jo pasztor utana megy es visszahozza:
"Mit gondoltok? Ha valamely embernek száz juha van, és egy azok közül eltévelyedik: vajjon a kilenczvenkilenczet nem hagyja-é ott, és a hegyekre menvén, nem keresi-é azt, a melyik eltévelyedett?" (Mate 18:12).
A kutya pedig azert van hogy jelezze a veszelyt, az olalkodo farkasokat, es segitsen terelni a nyajat. az Ur nemelyeket ilyen kutyaknak rendelt, akiknek az a feladatuk hogy az Urhoz terelgessek a juhokat akik el akarnak koborolni es segitsenek egybetartani a nyajat. Nem a kutya a pasztor, hanem a kutyanak mindig a pasztorhoz kell iranyitania a juhokat.
Neha elofordul velem hogy akarok bizonyos dolgokat, es ha belegondolok hogy esetleg nem kapom meg akkor feszultseg es stressz van a szivemben. Ekkor ez az Ige jut eszembe:
Az Ur az en pasztorom, nem szukolkodom. Tudom, hogy mindenem mar most megvan, mert Jezus bennem el. Ezenkivul nem szukolkodom, mert mindenem megvan amit Isten kirendelt szamomra. Amit csak kesobb akar megadni, vagy egyaltalan, azt is a kezebe kell helyezni, es nem stresszelni, hanem egyszeruen kovetni ot, mint a juh, akinek eleg az hogy a pasztor ott van jelen es igy tudja hogy nincs mitol felnie, el lesz latva, meg lesz vedve: nem félek a gonosztól, mert te velem vagy.
Es Jezus nem akarmilyen pasztor! O lelkemet megvidámítja es elárasztod fejem olajjal; csordultig van a poharam.
Sajnos nehol ezt csak anyagi, materialis szinten ertelmezik. Azt gondoljak akinek a legdragabb kocsija van az a legaldottabb. Van aki ugy ertelmezi azt hogy `nem szukolkodom` hogy luxus villaban el uszomedencevel. David nem errol beszel. Egy kis kunyhoban is lehet megelegedetten elni es egy villaban is lehet elegedetlenkedni es kapzsi modon tobbet akarni.
A lelki megelegedettseg az az ajandek amit az Ur ad azoknak akik egyedul BELE vetik bizalmukat, es Orea tekintenek, es utana mennek mint pasztor utan a juhok.
Ez a bizalom sugarzik David szavaibol aki nem fel a jovotol, hanem hittel es orommel tekint elore:

"Bizonyára jóságod és kegyelmed követnek engem életem minden napján, s az Úr házában lakozom hosszú ideig."

Monday, August 21, 2006

Ki jelentette ki neked?

"És felelvén Jézus, monda néki: Boldog vagy Simon, Jónának fia, mert nem test és vér jelentette ezt meg néked, hanem az én mennyei Atyám."
/Mate 16:17/

Simon (Peter) megvallotta hitet miszerint Jezus a Messias, Isten Fia. Jezus tudta mi van az emberben (Jn.2:25) es tudta hogy Simon nem csak egy doktrinat mond fel mint egy jo diak, aki megtanulta a kerdesekre a helyes valaszt, hanem amit mond azt abbol a hitbol mondja amit egyenesen a mennyei Atyatol kapott.
Amikor eloszor gyulekezetbe kezdtem jarni megertettem hogy bunos vagyok, ezt predikaltak, es belattam hogy valoban sok rossz dolgot csinaltam es ez Isten elott utalatos. Mondtak hogy menjek el bunvallasra ahol eloszor is le kellett jegyeznem hogy az Ige alapjan mik a bunok majd gondoljam at es valljam meg amiket elkovettem. Ez az informacio mind a fejemben volt, es elfogadtam, de hianyzott belolem valami... Nem fajtak a buneim. Esszel felfogtam hogy rossz, de nem markolt szivembe az a fajdalom ami csak evekkel kesobb tortent meg amikor Isten kijelentette nekem hogy halalt erdemlo bunos vagyok. Ez a kulonbseg akozott ha test es ver jelent ki nekem valamit vagy maga az Atya. Ha az Atya jelent ki valamit az olyan mint a szivbe hatolo tor:
"Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait." (Zsid.4:12)
Ha az Isten szol ott nem marad semmi ugyanaz. Innen lehet felismerni hogy valaki eleteben Isten szolt-e vagy csak emberek tanitasat ismetelgeti mint a papagaj.
Sokan mondjak: Uram, Uram! De ki mondta neked hogy Jezus az Ur? Egy predikator, vagy maga az Isten? Isten persze predikatorok altal is szol, nem errol van szo, hanem hogy ki gyozott meg a szivedben? Egy jol ervelo, meggyozo ember, vagy a Szent Szellem villama csapott be a szivedbe?
Igy van nehany hivovel, akik latjak hogy valaki a Szent Szellem vezeteset koveti, es ok azt hiszik hogy csak utanozniuk kell azt az embert es ez azt jelenti hogy ok is a Szent Szellemet kovetik.Nem!
A Szent Szellem minden egyes hivohoz szemelyesen akar szolni.
Azert oltozol szolidan mert istenfelo emberek ezt mondtak neked, es igy kenytelen-kelletlen megteszed, vagy azert mert a Szent Szellem meggyozott teged a vulgaritas ocsmanysagarol?
Jo ha szolidan oltozkodsz, vagy ezt csinalod, azt csinalod, de kozben vizsgald meg magad, hogy emberek regulait koveted vagy az Isten vegezte el benned azt a csodalatos munkat hogy kovetni akarod a Mestert mindenhova. Mert a keresztenyseg nem vallas hanem ELET.
Ezert mondja Jezus boldognak Simont, mert elo hite volt Krisztusban, es ezert nevezte at Simont Peterre, Kosziklara es adta neki ezt a tisztesseget:
"De én is mondom néked, hogy te Péter vagy, és ezen a kősziklán építem fel az én anyaszentegyházamat, és a pokol kapui sem vesznek rajta diadalmat" (18.)

Sunday, August 20, 2006

Testveri szeretet

"Lelketeket az igazság iránt való engedelmességben képmutatás nélkül való atyafiúi szeretetre tisztítván meg a Lélek által, egymást tiszta szívből buzgón szeressétek;"
/I.Peter 1:22/

Jezus szerint a masodik legnagyobb parancsolat: Szeresd felebarátodat, mint magadat .
Ez tehat egy parancsolat, aminek engedelmeskedni kell, ezert mondja Peter apostol: az igazsag irant valo engedelmessegben tisztitsuk meg lelkunket az atyafiui szeretetre.
Ha nem tartjuk meg ezt a parancsolatot, az bun.
De hogyan tudunk mindenkit szeretni? Sok testver mas mint en, kulonbozoek vagyunk, mindannyiunknak vannak gyenge pontjaink, gyarlosagaink, amikbol meg nem szabadultunk meg. Ahogy a tegnapi irasnal is emlitettem, az Ur nem kerne minket egy parancsolat betartasara, ha nem tudna megadni mindent ami kepesse tesz ra hogy betartsuk.
Ezert mondja Peter: a Szellem altal tisztitsuk meg szivunket a testveri szeretetre.
Mert mi magunktol nem tudunk mindenkit szeretni, de a Szent Szellem az, aki kepesse tesz erre, ha atadjuk Neki szivunket, es engedjuk Neki hogy azt megtisztitsa. Tehat fontos hogy szivunk tiszta legyen, mert igy minden testvernek lesz hely benne, igy meglatjuk magunk bunos es gyatra voltat, megalazzuk magunkat, es meglatjuk hogy testvereink mennyire dragak az Atya szemeben. Ezert is mondja Peter apostol megegyszer: Egymast tiszta szivbol buzgon szeressetek.
Kepmutatas nelkuli, tehat igazi szivbeli szeretetrol van szo, nem eroltetett nyajaskodasrol, megjatszott kedveskedesrol, hanem az Atya szereteterol melyet a szivunkbe helyezett, igy ez egy termeszetfolotti, szellemi szeretet, nem pedig erzelgoskodes, mely sajat bunos o-emberunkbol jon, mely kivulrol ugyan hasonlit az agape szeretethez, de a forras nem az Isten, hanem a mi gyarlo lelkunk, melyben ugy valtakoznak az erzelmek mint az idojaras. Egy nap szeretetunk eg mint a lang, masnap pedig bal labbal kelunk fel, es mar nem is szimpatikus az illeto.
De az Istentol szarmazo szeretet megmarad.
Egymast tiszta szivbol, buzgon szeressetek. Mi az hogy buzgon? Az, hogy ez egy aktiv, cselekvo szeretet. Az embernek aki kerdezte Krisztust hogy kit nevezunk felebaratnak, Jezus elmondta a szamaritanus tortenetet aki irgalamas volt a megvert, kirabolt idegenhez, es gondoskodott az ellatasarol, es aldozatot hozott erte (Luk.10:29-). Ez a felebarati buzgo szeretet. A szeretet nem keresi a maga hasznat, hanem a maset, ezert eletet is hajlando lenne odaaldozni felebaratjaert.
Ebben is Jezust tekintjuk peldanknak, aki eletet adta ertunk:

"Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért."
(jan.15:13)

Saturday, August 19, 2006

Ki idvezulhet?

" A kik pedig ezt hallották, mondának: Ki idvezülhet tehát? Ő pedig monda: A mi embereknél lehetetlen, lehetséges az Istennél. "
/Luk.18:26-27/

Ha elolvassuk a hegyi beszedet az az erzesunk tamad hogy soha nem fogjuk tudni betartani ezeket, teljesen lehetetlen. De ha lehetetlen lenne, Jezus nem mondta volna hogy csinaljuk.
Emberileg valoban lehetetlen, de lehetseges az Istennek. Az udvosseget elnyerni emberileg lehetetlen, de Isten az aki az udvosseget adja azoknak akiket elhivott.
Az Ige szerint mindannyian egyforman bunosok vagyunk es Krisztus igazsaga tulajdonittatik nekunk igazsagul, nem pedig a sajatunk. Jezus az aki megvaltott es megigazot minket.
Pal ezt igy irja a Roma. 3:23-26 ban:
"Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül. Megigazulván ingyen az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban való váltság által, Kit az Isten eleve rendelt engesztelő áldozatul, hit által, az ő vérében, hogy megmutassa az ő igazságát az előbb elkövetett bűnöknek elnézése miatt, Az Isten hosszútűrésénél fogva, az ő igazságának megbizonyítására, a mostani időben, hogy igaz legyen Ő és megigazítsa azt, a ki a Jézus hitéből való. "
Akit Isten elhivott azt meg is igazitja,lasd: Roma 8:30:
"A kiket pedig eleve elrendelt, azokat el is hívta; és a kiket elhívott, azokat meg is igazította; a kiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette."
Mit jelent ez? Azt, hogy Isten meg szuletesunk elott tudta hogy az ovei leszunk (a hivok) es arra rendelte el oket hogy Jezushoz hasonloak legyenek: "Mert a kiket eleve ismert, eleve el is rendelte, hogy azok az ő Fia ábrázatához hasonlatosak legyenek" (29.)
Hogy ezt a celt elerje, megigazit minket, mint ahogy Jezus is igaz. Vegul pedig meg is dicsoit minket, ahogy Jezus is dicsosegben ul a mennyben. Mindent tehat az Ur vegez, nem mi, mert magunktol nem tudunk tenni semmit. Ez nem azt jelenti hogy passzivan uljunk a kanapen, hanem azt hogy engedjuk az Urat dolgozni bennunk, hogy megszenteljen, megtisztitson minket,es Szelleme altal szolgalatra, imara kesztessen minket.
A tanitvanyok azt kerdeztek: Ki idvezulhet tehat? Ez a kerdes arra utal hogy mit tudunk mi tenni azert hogy idvezuljunk. A valasz az hogy semmit. Az udvosseg nem olyan dolog hogy kuzdeni kell erte, vagy meg lehet venni, vagy el lehet erni. Nem, ez Isten kegyelmi ajandeka azoknak akiket elhivott Jezus Krisztusban. " Annakokáért tehát nem azé, a ki akarja, sem nem azé, a ki fut, hanem a könyörülő Istené." (Roma 9:16).
Ez nem azt jelenti hogy minden egyes ember udvozul, hanem azt, hogy akit Isten elhivott, annak vagyat ultet a szivebe Isten irant es keresni fogja Istent. Aki pedig keres az talal.
Valaki azt mondhatja, o, nekem van udvossegem, engem Isten eleve elhivott! Akkor bizonyara vannak megnyilvanulasai ennek az udvossegnek az eletedben, mert Isten akit elhivott, meg is igazitja. Ez egy folyamat, es ha latszik ahogy novekszel az Urban es a hitben valo jarasban akkor ez az ujjaszuletes jele.

"Maga pedig a békességnek Istene szenteljen meg titeket mindenestől; és a ti egész valótok, mind lelketek, mind testetek feddhetetlenül őriztessék meg a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére.
Hű az, a ki elhivott titeket és ő meg is cselekszi azt."

(1.Thessz.5:23,24)

Thursday, August 17, 2006

Vilagitsatok


"Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város.Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, a kik a házban vannak.Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat." /Mate 5:14-16/

Ez a kereszteny feladata. A kereszteny feladata az hogy eletevel Istent dicsoitse, es Isten ugy dicsoul meg altalunk hogy mi fenylunk es vilagitunk e sotet vilagban. Jezus az aki bennunk lakozast vett ujjaszuleteskor es O maga a vilagossag. Ha hagyjuk hogy O urra legyen bennunk es atvegye a mi helyunket, akkor az O fenye ki fog aradni rajtunk keresztul. Mielott masoknak vilagitani tudnank elobb Jezus vilagossaganak le kell gyoznie a mi bennunk levo sotetseget. Mert ha a lampasban nincs feny hiaba lampas az, nem tolti be a funkciojat. Hiaba kereszteny valaki, ha nem vilagit akkor hasznavehetetlen.
Vajon mi ugy fenylunk-e hogy az emberek latva eletunket dicsoitik a mennyei Atyat?
Nem rejtethetik el a hegyen epitett varos. Mit jelent ez? Azt, hogy ha valaki az Urral jar, az egyertelmu. A hegyen epitett varos ott van, mindenki latja. Nem kell mondania hogy `en hegyen epitett varos vagyok` mert kilometerekrol is latni. Arra hivott el minket az Atya hogy mar messzirol megerezzek rajtunk a bunosok Krisztus joillatat, es hogy ez vonzza oket a vilag buzebol.
Sokan szegyenlik magukat amiert masok mint a tobbiek, a fiatalkoru keresztenyeket esetleg nem fogadja be a `banda`, a baratai elhidegulnek tole. Ekkor talan ugy erzik, hallgatniuk kell hitukrol. Ketsegkivul nehez ez a helyzet, de emlekezzunk hogy az Ur azt mondja: Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék ... Ha elrejtjuk hitunket , fenyunk egyre inkabb fogyni fog, es vegul sotetek leszunk, mert a veka ala rejtettuk gyertyankat. Pedig Isten nem azert gyujtott langot bennunk.
Ha engedjuk a vilag sotetseget behatolni lelkunkbe, akkor nem fogunk mar ugy vilagitani.
Ha atadjuk teljes eletunket Jezusnak es engedjuk Neki hogy kitisztitsa bensonket minden sotetsegtol akkor betoltjuk funkcionkat es dicsoseget szerzunk a mennyei Atyanknak.

Sunday, August 13, 2006

Ne akarj igazabb lenni Istennel

"Ne légy felettébb igaz, és felettébb ne bölcselkedjél; miért keresnél magadnak veszedelmet?"
/Pred.7:16/

Ehhez az igereszhez ugy jutottam, hogy egyszer valaki becsongetett az ajtomon es penzt kert.
En jo akartam lenni es arra gondoltam, biztos Jezus is azt akarja hogy adjak. Belul azonban nem volt bekessegem. Adtam neki, de a beketlensegem utana sem mult el. Kertem Istentol a valaszt es ahogy kinyitottam a Bibliat, ez az Ige kerult a szemem ele. Ne légy felettébb igaz, és felettébb ne bölcselkedjél; miért keresnél magadnak veszedelmet? Megertettem hogy nem orult Isten az adakozasomnak. Kesobb ki is derult hogy ez az ember vallasi (judaizmus) iskolanak gyujt kegytargyak vetelere.
Mostmar tudom hogy nem minden szamit Istennel jonak amit annak gondolunk, amire csupan emberi joszandekunk vagy bolcselkedesunk visz ra. Az egyik pelda erre a gyulekezeti fegyelem hianya (Mate 18). Az Igeben vilagosan benne van hogyan kell eljarni a gyulekezet eloljaroinak a bunben elo es megterni nem akaro gyulekezeti tagokkal szemben. Azonban ezt ma mar alig gyakoroljak a gyulekezetekben, sot sok helyen nem is erdekli az eloljarokat a tagok szellemi allapota, bunei, a lenyeg hogy jarjanak... Hogy kimagyarazzak a gyulekezeti fegyelem elhanyagolasat, (es ezzel az Ige iranti engedetlenseget) azt mondjak hogy: O, dehat szeretni kell egymast.. ne itelkezzunk...stb. Erre mondja az Ige Ne légy felettébb igaz, és felettébb ne bölcselkedjél; miért keresnél magadnak veszedelmet? Ok igazabbak akarnak lenni Istennel? Holott a gyulekezeti fegyelem eppen a bunos tag javat szolgalja, hogy raeszmeljen bunenek sulyara es megterjen. Ezenkivul a gyulekezet tisztasagat is szolgalja, mert sok al-hivotol es buntol megtisztul a gyulekezet.
Ezek az eloljarok jok akarnak lenni, de nem tudjak mi a jo, es igy valoban veszedelmet keresnek.
A humanizmus sajnos megfertozte az egyhazat is. Odaig jutottunk hogy nehol azt allitjak, a jo muszlimok, a jo buddhistak, stb.. is a mennybe jutnak. Nehogy valaki megsertodjon! Az ember humanista erzelmei hatarozzak meg a vallas uj doktrinait, melyek nincsenek a Bibliaban, sot, epp az ellenkezoje van.. de a lenyeg hogy `mindenki elegedett es boldog legyen`..
De visszaterve a napi igevershez vegyunk peldanak egy ujjaszuletett hivot. Hivjak egy misszioutra es mivel o azt gondolja hogy a misszio az jo, ezert Isten biztos azt akarja hogy o most elmenjen erre az utra. De ha imaban keresne Isten akaratat lehet hogy kiderulne szamara hogy Isten abban az idopontban egy masik helyre kuldene ot szolgalni. Igy hiaba megy el a misszioutra, es hiaba jo a misszio, de mivel o nem Isten tokeletes akaratabol ment oda hanem csak emberi joszandekbol, akkor jelenlete ezen a misszion nem lesz aldott.
Pal, amikor a damaskusi uton megjelent neki Jezus nem tanacskozott testtel es verrel hanem ezt kerdezte "Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem?" (Csel.9:6) es az Ur megmondta neki.
Legyen ez a mi hozzaallasunk is minden cselekedetunknel.
Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem?

Saturday, August 12, 2006

Hit

"Mert hitben járunk, nem látásban" /2.Kor.5:7/

Mit jelent hitben jarni es nem latasban?
Az elozo vers azt irja: Azért mivelhogy mindenkor bízunk, és tudjuk, hogy e testben lakván, távol vagyunk az Úrtól. Majd az utana levo: Bizodalmunk pedig van, azért inkább szeretnénk kiköltözni e testből, és elköltözni az Úrhoz.
Aki nem hisz a feltamadasban es a halal utani eletben az fel a halaltol, meg a gondolatatol is. Eppen ezert igyekszik kihasznalni minden napot amig el hogy elvezze az eletet es hedonista modon rohan az izgalom, a szorakozas utan, vagy pedig azert el hogy penzt keressen, es eltartsa magat es csaladjat majd meghal es a pokolban talalja magat (Jezus az egyduli ut a mennybe). Ez szomoru, de ha valaki eleteben Istentol tavol el, az halala utan is Istentol tavol tolti majd az orokkevalosagot.
Az ember tehat aki nem hisz az latasban jar es azt hajszolja amit a foldon elerhet, hiszen azt hiszi hogy ez a maximum.
Aki viszont hisz, az tudja hogy ez a foldi elet csak atmenet a romlando testbol a halal utani orokkevalo testig, a bun miatt elatkozott fold es a mennyei kiralysag kozott. Ezert a hivo nemhogy nem fel a halaltol, amely mellesleg csak egy pillanat, es ime ott vagyunk az Atya jelenleteben, hanem orommel tekint elore az mennyei orokkevalosagra. Ezert mondja Pal hogy:
Bizodalmunk pedig van, azért inkább szeretnénk kiköltözni e testből, és elköltözni az Úrhoz.
Az ilyen hivo az atmeneti foldi eletet is ugy rendezi hogy az orokkevalo ertekeket keresi amik megmaradnak. Aki valoban hisz azt nem bilincselik le annyira a testi,foldi dolgok mert Pal mondja: ...tudjuk, hogy e testben lakván, távol vagyunk az Úrtól. A romlando test megvaltasa mar elvegzodott a kereszten, de meg nem jott el az ideje hogy mennyei testet kapjunk. Addig ez a test tavol van az Urtol. Ennek a testnek a feladata most hogy Istent szolgalja es ala legyen vetve a Szellemnek. Azért igyekezünk is, hogy akár itt lakunk, akár elköltözünk, néki kedvesek legyünk. (9.)
A hitetlen szemeben a hivo buta, mert nem hasznalja ki a foldi elvezeteket. Nekem is mondtak mar, 'Menjel diszkoba amig fiatal vagy, utana mar lehet hogy nem lesz ra lehetoseged ha idos leszel.' Mintha valamit is vesztenek ezzel! 'Jarjal fiukkal hogy boldog legyel, hasznald ki hogy fiatal vagy!' De en ki akarom varni az Istentol kirendelt idot es szemelyt a hazassagra mert csak az lesz aldott kapcsolat.
A hit ebben is megnyilvanul hogy nem erezzuk hogy vesztunk valamit ha nem allunk be a mulatozasba es nem foglaljak le szivunket foldi celok kergetese, legyen az karrier, penz, hatalom,doktoratus vagy barmi mas.
Aki hisz, az nem erzi magat otthon a foldon. Mert tudjuk, hogy ha e mi földi sátorházunk elbomol, épületünk van Istentől, nem kézzel csinált, örökké való házunk a mennyben.Azért is sóhajtozunk ebben, óhajtván felöltözni erre a mi mennyei hajlékunkat; (1,2.)

Thursday, August 10, 2006

Adjatok, nektek is adatik

"Adjatok, néktek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe. Mert azzal a mértékkel mérnek néktek, a melylyel ti mértek." /Luk.6:38/

Minel tobbet adunk az Urnak annal tobbet ad az Ur nekunk. Es most nem csak anyagiakra gondolok, hanem szellemiekre is. O ker hogy mondjunk le egy bizonyos dologrol Oerte. Mikor pedig lemondtunk akarmilyen nehez is volt szamunkra, vegul orommel es bekesseggel telik meg a szivunk. De aztan az Ur megker hogy mondjunk le valami masrol is. O, ez mar nehezebb, de meg kell tenni. Aztan meg egy dolog, meg egy dolog.. vegul semmink sem marad csak az Ur.
Kezdetben a bunos dolgainkrol kellett lemondanunk, sajat EN-unkrol is, utana pedig az embert elvileg megilleto, jogos dolgokrol (lasd Abraham es Izsak) is megkerhet az Ur hogy lemondjunk es elszakadjunk toluk szivunkben, ugy hogy tobb hely legyen az Urnak. De ebben a folyamatban eszrevesszuk, hogy amint a dolgok eltunnek szivunkbol, annal tisztabban latjuk az Urat. Mintha ezek a dolgok amikhez ugy kotodtunk csak eltakartak volna Ot. Amilyen nagy szivfajdalom lemondani, megvaltozni, odaszanni, annal nagyobb orom lesz vegul a hivo sziveben. Adjatok hat, nektek is adatik.
Tiszteld az Urat a te marhádból, a te egész jövedelmed zsengéjéből.Eképen megtelnek a te csűreid elégséggel, és musttal áradnak el sajtód válúi. /Peld.3:9,10/
Emberi logika szerint ha adunk akkor nekunk kevesebb lesz. Isten logikaja szerint azonban pont forditva.
Ha megtartunk magunknak valamit, amit O elkert, akkor O el is veheti azt meg fajdalmasabb modon, vagy ha meg is marad nekunk, nem lesz rajta aldas.
Ha pedig adunk, materialis es szellemi szinten is, akkor megtelnek a csureid es musttal aradnak el sajtoid.Ezek a kifejezesek `megtelnek` , `elaradnak` arra utalnak hogy nem csak epp hogy lesz, hanem boven lesz. Minden ami a foldi eletbenmaradashoz szukseges es a szivunkben az Isten ismerete gyarapszik es oromunk tularad Benne.
`Tiszteld` vagyis tiszteletbol kell adni es nem kenyszerbol es plane nem onmagunk es masok elott valo tetszelgesbol, hiszen az Ur is mindent odaadott ertunk szeretetbol. Ezenkivul pedig minden nap megald minket etellel, itallal, a csaladdal es minden joval. Kesztessen ez minket halaadasra majd halaaldozatra, vagyis adjunk az Urnak amit csak ker es adjunk a szuksegben levoknek, mint az apostolok: "És jószágukat és marháikat eladogaták, és szétosztogaták azokat mindenkinek, a mint kinek-kinek szüksége vala." /Csel.2:45/

Wednesday, August 09, 2006

Krisztusban valo egyszeruseg

„Félek azonban, hogy a miként a kígyó a maga álnokságával megcsalta Évát, akként a ti gondolataitok is megrontatnak és eltávolodnak a Krisztus iránt való egyenességtől.“
/2.Kor.11:3/

Az angol forditasban `Krisztusban valo egyszerusegtol` szerepel. Sajnos nem tudok ogorogul igy nem tudom pontosan mi all az eredetiben. De a szovegkornyezet alapjan
(Mert hogyha az, a ki jő, más Jézust prédikál, a kit nem prédikáltunk, vagy más lelket vesztek, a mit nem vettetek, vagy más evangyéliomot, a mit be nem fogadtatok, szépen eltűrnétek. 4.) arra utal hogy elterunk Jezus eredeti uzenetetol, elferditjuk az evangeliumot vagy eppen a kereszteny eletmodot. Ezert tetszik nekem az angol forditasban szereplo ` Krisztus egyszerusege` mert Krisztus valoban egyszeru volt, az uzenete egyszeru volt, nem kell hozza nagy esz hogy megertsuk, sot Isten elott kedves volt hogy kisdedeknek es ne tudosoknak jelentse ki : „Azon órában örvendeze Jézus lelkében, és monda: Hálákat adok néked, Atyám, mennynek és földnek Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és a kisdedeknek megjelentetted. Igen, Atyám, mert így volt kedves te előtted“ (Luk.10:21)
De az ember mindent bonyolit, mindent felremagyaraz, es kevesen nem ertik felre a keresztenyseg lenyeges uzeneteit. Miert van ez? Sajnos a kigyo a maga alnoksagaval magcsalt minket is, nemcsak Evat, es mi hagytuk.
Egyreszt kihagyjuk a hitbol a szellemit, ami lenyegeben azt jelenti hogy kivenni a tartalmat. Ha emberivel helyettesitjuk a szellemit akkor csak a vallas marad es esetleg az Ur `lelki` szeretete. Ebben az esetben vallasi klubrol van szo es nem elo gyulekezetrol, mint ahogy egy testver mondta: a Szent Szellem a gyulekezet szamara olyan mint a verkeringes a test szamara. Manapsag ha szellemi dolgokrol beszelunk nehany hivonek vagy nagyot nez, vagy bolondnak nez.

Masreszt Krisztus olyan fontos uzeneteirol feledkezunk meg, mint:

Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják; Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják.

Nos, mi igenis gyujtunk kincseket a foldon. Miert is ne? Mindenki gyujt! Nem mindenki, mert Krisztus nem gyujtott es nekunk Ot kene kovetni es nem mindenki mast! Dehat akkor mi lesz a megelhetessel?

Azért azt mondom néktek: Ne aggodalmaskodjatok a ti éltetek felől, mit egyetek és mit igyatok; sem a ti testetek felől, mibe öltözködjetek. Avagy nem több-é az élet hogynem az eledel, és a test hogynem az öltözet?...... Ha pedig a mezőnek füvét, a mely ma van, és holnap kemenczébe vettetik, így ruházza az Isten; nem sokkal inkább-é titeket, ti kicsinyhitűek?..... Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.
/Mate 6. 25,30,33/

Velemenyem szerint nem vagyunk eleg batrak es eleg elszantak hogy mindenben kovessuk Mesterunket.
Es mi a helyzet azzal az Igevel hogy:

A ki egyik arczodat megüti, fordítsd néki a másikat is; és attól, a ki felső ruhádat elveszi, ne vond meg alsó ruhádat se.
/Luk.6.29/

Ma ha valaki ezt tenne velunk azonnal feljelentenenk a birosagon. Miert ne? Igazunk van, nem? Ne nezzenek minket hulyenek!
Pedig Mesterunk Krisztus hagyta magat hulyenek nezni, amikor nem vedte magat a romai katonak elott akik vertek es megalaztak Ot , az Isten Fiat!

Tulsagosan hasonultunk a vilaghoz.
Amikor megjegyeztem hogy a noi osszejoveteleken tul sok a viccelodes, jatek, komolytalansag, nem ertette senki mi a rossz ebben?
Az hogy most nem ennek van itt az ideje. Ki szorakozik egy sullyedo hajon?????

O, a Krisztusban valo egyszeruseg! Nem vihetjuk magunkkal a sirba sem az aranyekszereinket, sem a legmodernebb elektronikus mutyurjeinket.
Az utobbi hetekben mutatta meg nekem Isten hogy sokat koltottem szepeszeti dolgokra, holott mindezt az O celjaira is adakozhattam volna, igy a penzem a mennyei bankban kerult volna kamatozasra es nem a hiabavalosagok arusainak zsebebe.
Az Ur segitsen nekunk megerteni mi igazan Krisztus kovetese es adjon nekunk erot hozza.

Tuesday, August 08, 2006

Az Ur a mi szovetnekunk

"Mert te vagy az én szövétnekem, Uram,S az Úr megvilágosítja az én sötétségemet.Mert veled harczi seregen is átfutok,Az én Istenemmel kőfalon is átugrom." /2Sam.22:29,30/

Te vagy a feny az ejszakaban
Lampas a sotet szobaban
Erom az erotelensegben
Kovaram a kisertesben

Vigassagom a szomorusagban
Gazdagsagom a nyomorusagban
Remenyem a remenytelensegben
Segitsegem a szuksegben

Ezert mindenki szemei te read vigyaznak
Mert nincs mas egen es foldon
Aki megtarthat
Aki megszabadithat
Aki megvigasztalhat
Aki megerosithet
Aki megsegithet
Aki megelevenithet
Aki megmenekithet

Ezert menekulunk ma Noe barkajaba
Mely Jezus Krisztus Egyhaza
Mert sotet fellegek gyulekeznek
Es az eso ime mar csepereg

Gyere te is amig nyitva all a barka ajtaja
Az Ur minden gyermeket szeretettel hivja
Ma ha az Ur hangjat hallod ne kemenyitsd meg szived
Hanem add at neki egesz eleted

Sunday, August 06, 2006

Csak egy dolog

"De egyet cselekszem, azokat, a melyek hátam megett vannak, elfelejtvén, azoknak pedig, a melyek előttem vannak, nékik dőlvén, czélegyenest igyekszem az Istennek a Krisztus Jézusban onnét felülről való elhívása jutalmára." /Fil.3:14/

"Egyet kérek az Úrtól, azért esedezem: hogy lakhassam az Úr házában életemnek minden idejében; hogy nézhessem az Úrnak szépségét és gyönyörködhessem az ő templomában." /Zsolt.27:4/


Pal apostol csak EGYET cselekszik, David kiraly csak EGYET ker az Urtol.
Vajon mi hanyfele dolgot cselekszunk, hany uton modon probalkozunk , hanyfele modszerunk van? Palnak csak egy volt.
Elfeledte farizeus multjat, elfeledte a tegnapi napot is, es nekidol annak amit Isten parancsolt neki. Nem all egy helyben soha, hanem celegyenest igyekszik a mennyei elhivas jutalmara.
Ez az egy dolog lebeg szemei elott, hogy majd megall Krisztus szeke elott a mennyben es ezt hallja majd Tole: Jól vagyon jó és hű szolgám.......menj be a te uradnak örömébe (Mate 25:21).
Ez a gondolat feledtette vele gyengesegeit, a vilag gondjait, barmi mas celkituzest. es karnak es szemetnek itelt minden egyebet: De a melyek nékem egykor nyereségek valának, azokat a Krisztusért kárnak ítéltem.Sőt annakfelette most is kárnak ítélek mindent az én Uram, Jézus Krisztus ismeretének gazdagsága miatt: a kiért mindent kárba veszni hagytam és szemétnek ítélek, hogy a Krisztust megnyerjem. (7-8)
Nem szabad hogy barmihez ugy ragaszkodjunk hogy ne tudjunk az Urert lemondani rola. Az ilyen dolgok megkotozik lelkunket. Ha mar nincs ilyen dolog (vagy ember) akkor szabadok vagyunk. Regebben ugy kertem valamit eroszakosan az Urtol hogy hogyha nem adja meg akkor inkabb meghalok. Hala es dicsoseg az Urnak hogy O az utobbit rendelte ki szamomra a helytelen keres megadasa helyett engedte hogy meghaljak. Nem testben hanem lelekben, hogy meghaljak magamnak es a foldi kivansagaimnak.
Ezert mindent ennek a celnek vet ala, hogy megismerjem Őt, és az Ő feltámadásának erejét, és az Ő szenvedéseiben való részesülésemet, hasonlóvá lévén az ő halálához; (10).
Pal mar talalkozott Jezussal a damaskusi uton, es O volt az aki mindig vezette Palt, de o meg mindig arra vagyott hogy megismerje Jezust es tudta hogy ehhez hasonlova kell lennie az O halalahoz vagyis meg kell halnia sajat maga szamara. Csak az tamadhat fel aki meg is halt.
Nem all meg hogy baberjain uljon, pedig tobbet tett a legtobb hivonel, hanem csak nyom, tor, eroszakosan a mennyek orszaga fele, nem all meg a cel elott hogy elismeroen hatbaveregesse magat Nem mondom, hogy már elértem, vagy hogy már tökéletes volnék; hanem igyekezem, hogy el is érjem, a miért meg is ragadott engem a Krisztus Jézus. (12)
Sokan nem igyekeznek mert azt gondoljak: ugyse lehetek tokeletes. Lehet hogy nem, de azert igyekezni kene mint Pal hogy elerjuk. Hiszen az Ige azt irja: Tökéletes légy az Úrral, a te Isteneddel (5Moz.18:13) es Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes (Mate 5:48).
Cselekedjunk mi is csak egyetlen egy dolgot, mint Pal, iteljunk mindent karnak es szemetnek Krisztusert beleertve sajat magunkat es doljunk neki celegyenest Isten elhivasanak jutalmara.
Akkor kozvetlenul halalunk elott elmondhatjuk Pallal: Ama nemes harczot megharczoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam:Végezetre eltétetett nékem az igazság koronája, melyet megád nékem az Úr ama napon, az igaz Bíró; nemcsak nékem pedig, hanem mindazoknak is, a kik vágyva várják az ő megjelenését. (2.Tim.4:7,8)
Ez az egy dolog vezet a koronahoz.

Hany dolgot akarunk, mennyi vagyunk es almunk van? Davidnak egy volt. Hogy Istenben gyonyorkodhessen allandoan a Templomban. Persze kert egyeb dolgokat is, de ez a vagya mindent felulmult. Es ez Istennek kedves vagy, mert az Isten iranti mely szerelembol fakad. Aki szerelmes mindig latni akarja azt akit szeret es egyutt akar lenni vele allandoan. Igy volt David az Urral. Nem tudott betelni Vele.
Hiszem hogy Isten meghalgatta ezt az imat, de lehet hogy nem ugy ahogy David kepzelte, hiszen a Templom csak David fia, Salamon idejeben epult fel, de ama Magasságos nem kézzel csinált templomokban lakik (Csel.7:48).
Vajon minket is annyira megragadott Isten szepsege hogy allandoan jelenlete utan vagyakozunk es ez a vagyunk minden mast felulmul?

Saturday, August 05, 2006

A megoldas: Krisztus

"És Ő a feje a testnek, az egyháznak: a ki a kezdet, elsőszülött a halottak közül; hogy mindenekben Ő legyen az első;" /Kol.1:18/

Jezus az egyhaz feje, az egyhaz pedig a megtert hivok szellemi kozossege melyet a Szent Szellem tesz eggye. Minden O ala vettetett, es ezert tudnunk kell, minden amire a gyulekezetnek szuksege van megtalalhato Krisztusban. Orea kell neznunk mint ..a hitnek fejedelmére és bevégezőjére ../Zsid.12:2/. Otole van a hitunk, az udvossegunk, igy O a forrasa minden egyeb szellemi aldasnak es mindennek ami novekedesunkhoz es kereszteny eletunkhoz szukseges.
Ezert ha az egyseg hianyzik a gyulekezetbol nem mindenfele emberi modszerekre van szukseg, megha sikeresnek latszik is. Az csak latszat siker lehet, mely az embereket baratilag osszehozza. De nem az a cel hogy minel jobb baratok legyunk, hanem hogy az a baratsag, az az egyseg Krisztustol legyen. Ezert ha emberi- pszichologiai modon probaljuk ezt elerni, elteveszthetjuk magat a celt. Ha nincs egyseg vagy jobaratsag a tagok kozott eloszor nem egymashoz kell futni hanem Istenhez, aki aztan osszekot minket a testverekkel szellemi modon.
Ha mindenki nagyon jo kapcsolatban van az Urral, akkor egymassal is tartalmasabb lesz a kapcsolatunk. Ha azonban nemelyeknek egyaltalan nem rendezett a kapcsolatuk az Urral akkor varhato hogy az odaszant eletu keresztenyektol el akarnak majd tavolodni, de legalabbis nem tudnak egy hullamhosszra kerulni. A kapcsolat ugy jobbithato egyedul hogy eloszor rendezni kell az Urral a kapcsolatot, es igy a testverrel valo kapcsolat mar magatol helyreall. Mert az Ur a forrasa kapcsolatunknak, es mert ha kozel vagyunk az Urhoz akkor a szeretet es a turelem is nagyobb lesz bennunk.
"A mit hallottunk és láttunk, hirdetjük néktek, hogy néktek is közösségtek legyen velünk, és pedig a mi közösségünk az Atyával és az ő Fiával, a Jézus Krisztussal." /I.Jan.1:3/.

Friday, August 04, 2006

Keresztenyek es tatuk


"Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden."
/2.Kor.5:17/

Mint korabbi irasomban emlitettem volt, nem tulajdonitok az almoknak `misztikus` jelentoseget. Az ejjeli almomnak sem volt semmi ilyen kulonosebb jelentosege, sot inkabb teljesen realisnak hatott. Ezert szeretnem lejegyezni erdekessegul es tanulsagul.

Egy keresztenynek nevezett TV musort neztem melynek lenyege hogy olyasvalami mint a valosag-show-k, nyomon koveti keresok vagy hivok eletet, fejlodeset. Ezenkivul allatokat is bemutatnak, mint egy termeszetfilmben. Mar a kezdo kepek rossz erzest keltettek bennem.
Kihangsulyoztak hogy nem hasznalnak sminket a szereplok, hanem bekenik oket csillogo balzsammal es ruzs helyett csillogo kremet kennek a szajukra. Tehat a bevezeto kepeken azt latni hogy szep zenere csillogo boru fiuk es nok futnak a tengerparton, mellettuk pedig lovak es egyeb kisebb allatok futnak.
Akkor bemutattak a szereploket, ket fiu akik meg nem fogadtak el Krisztust, de igen erdeklodtek. Ebben a reszben a riporter nyomonkovette oket, ahogy csillogo borrel vasarolgatnak es megkerdezte toluk hogy allnak a megtereshez, mire ok azt valaszoltak:
A kereszteny ertekeket magunkeva tettuk, szeretjuk a tisztesseges viselkedest, de egyenlore nem akarunk lemondani tarsadalmi jogainkrol (amely alatt valoszinuleg azt ertettek hogy ok akarjak megvalasztani barataikat, tarsukat, nem akarjak hogy Jezus eletuk minden reszebe beleszoljon es emiatt esetleg kikozositsek oket). Erre a kudarcra a riporter elkeseredett mert latta hogy itt nincs szandek megteresre ezert ratertek az allatok bemutatasara mely most a tatu volt.
A tatuk onfeledten rohangaltak a tengerparton es oszinten szolva sokkal termeszetesebben hatottak mint az a ket fiu, nagyobb oromot okozott a nezesuk.

Ekkor vege szakadt az alomnak mivel a folottem levo szomszed hatalmas robajjal levagtatott a lepcsokon. A kovetkezoket vontam le ezekbol:
- Ezek a kepek nagyon hasonlitanak a mai keresztenysegre. A smink helyetti csillogo krem arra emlekeztet hogy ugyan ami konkretan bunnek nevezheto azt elvetik a keresztenyek de vannak akik megis elnek e vilag altal felkinalt hiabavalosagokkal. Szeretik a vilagi dolgokat, peldaul sztarok, mozi, divatos cuccok. Ezek nincsenek tiltva a Bibliaban- mondhatjak. De az viszont tiltva van hogy a vilaggal baratkozzunk vagy hogy szeressuk e vilagot (I.Jan.2:15, Jak.4:4).
A vilagot kezdtek behozni a keresztenysegbe es nem ahogy kellene, a keresztenyseget a vilagba.
-A ket fiu ugyan partolta hitet de nem tette magaeva. Lehet hogy a kereszteny ertekek szerint probalnak elni, lehet hogy gyulekezetbe is jarnak, de Krisztus meg nem az oveke. Mindenkinek aki hasonlo helyzetben van uzenem: Krisztussal szemelyesen kell talalkozni es megterni, semmi mas nem vezet udvosseghez. De ok nem akartak lemondani `jogaikrol` hogy ugy eljenek mint mindenki mas. Pedig Jezus mondja: "A ki szereti a maga életét, elveszti azt; és a ki gyűlöli a maga életét e világon, örök életre tartja meg azt." (Jan.12:25).
Meltonak kell hogy tartsuk a megoletett Baranyt hogy mindent Neki aldozzunk, hiszen O egesz eletet ertunk aldozta, hogy buneink miatt meghaljon.
Az allatok viselkedese azert volt vonzobb szamomra, mert mint tatuk eltek tatu eletuket, mindenfele mesterkeltseg es skizofren allapot nelkul. Hogy mit ertek ezen? Azt hogy nem probaltak maskepp viselkedni mint tatuk, hiszen ok tatuk! Persze minden igaz keresztenyben megvan az oember elleni folyamatos oldoklo harc, a ket termeszet, az o es az uj. De ennek nem kellene hogy skizofren allapotba juttasson minket, hogy masnak akarjunk latszani mint amik vagyunk. Amikor latok testies keresztenyeket szellemi modon beszelni es szenteskedve viselkedni, akkor ez nem okoz oromet, csak rossz erzest ("Nem illik a bolondnak az ékes beszéd" Peld.17:7a). Amikor latom hogy mindennapi eleteben nem teszi a dolgokat Jezus kezebe hanem patvarkodik, de az imaoran csak dol belole a `szent beszed` akkor rossz erzesem tamad. Elobb meg kellene vallani toredelmesen a bunoket es utana imadkozni.
A fenti Ige pedig azt mondja: "Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden". Ez az Ige pedig igaz! Itt van egy mondas: ha valaki ugy jar mint egy kacsa, ugy nez ki mint egy kacsa es ugy hapog mint egy kacsa akkor az illeto ketsegkivul EGY KACSA. Megint azt kell ideznem, a gyumolcseirol ismerszik meg a fa, a citromfa nem terem banant. Ha valaki ugy jar (mindennapi eleteben is) mint Krisztus, ugy nez ki mint Krisztus (szentsegben, tisztasagban) es ugy beszel mint Krisztus akkor az illeto egy krisztusi, azaz kereszteny ember.
Ezzel nem azt mondom hogy csak a buntelen emberek keresztenyek, hanem azt hogy " Atyámfiai, nem kellene ezeknek így lenni! "
A csillogo krem csak leleplez.
Uj teremtes- tehat nem a regi finomitasa, hanem teljes lecserelese! A regiek elmultak- tehat nem kell jatszanunk amik nem vagyunk. Ha Krisztus el bennunk akkor nem kell fajo szivvel megprobalni lemondani a bunrol, mert gyuloljuk a bunt-amint Krisztus is gyuloli!
Nem fogunk sajnalkozni hogy nem elvezhetjuk e vilag dolgait - mert onkentelenul megvetjuk azokat mint Krisztus.
Tehat ha sajat magunkat eltemettuk, es Krisztus eletenek teret adtunk az eletunkben, akkor elmondhatjuk Pallal: Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus (Gal.2:20a). Igy keresztenykent onfeledten elhetjuk kereszteny eletunket, hiszen a macskak soha nem tudnanak megtanulni csipogni es repkedni mint a madarak, ha megprobalnanak az csak nevetseges lenne. Teljesen madarra kene valtozniuk valami csoda folytan. Es ez a csoda a hivo eleteben az ujjaszuletes.

u.i.: Tudom hogy konnyu errol beszelni, de nehezebb megvalositani a gyozedelmes, bunmentes kereszteny eletet,valoszinuleg mindannyiunknak. Pedig Jezus mar gyozelmet aratott! Errol szol Watchman Nee "A gyozedelmes elet" cimu konyve, melyet szeretettel ajanlok.

Wednesday, August 02, 2006

Mert ha mi itelnenk magunkat...

"Mert ha mi ítélnők magunkat, nem ítéltetnénk el."
/I.Kor.11:31/

Sot : "Van olyan út, mely helyesnek látszik az ember előtt, és vége a halálra menő út." /Peld.14:12/. Az emberi felfogas sok dolgot tart jonak, amit Isten nem . Sokan azt hiszik hogy a mennybe jutnak, mert jot cselekedtek, vagy az Ur neveben demonokat uztek,stb.. de lesznek olyanok akiknek az Ur ezt mondja majd ; "Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők." /Mate 7:22-23/.
Tehat mind ezek a cselekedetek nem bizonyitjak az ember udvosseget. Jezus pedig nem dicseri oket ezekert, mint ahogy ok vartak, hanem azt mondja nekik: sohasem ismertelek titeket......ti gonosztevok. Ok azt hittek hogy jotevok, Krisztus viszont gonosztevoknek mondja oket. Miert? Mert nem iteltek meg magukat. Ha megiteltek volna magukat, nem itelte volna oket az Ur.
Az Urhoz az ut a megteres, a bunbanat, a kereszt utja, nem pedig a jocselekedeteke, vagy szenteskedese. Eloszor is be kell ismernunk Isten elott hogy halalt erdemlo bunosok vagyunk, es az O kegyelmere es a Jezus verere van szuksegunk hogy tisztara mosson. Ezt jelenti hogy megiteljuk magunkat.
Isten kegyelme az, ami gyakran betegsegeket es krizist kuld eletunkbe, mely eszunkbe juttatja hogy meg kell ternunk, mert Isten jogos haragja van rajtunk. Ha ezt megertjuk akkor megmenekultunk es a krizis vegul is megtereshez,aldashoz vezethet. " mikor ítéltetünk, az Úrtól taníttatunk, hogy a világgal együtt el ne kárhoztassunk" (32.) .
Ezert mondja Jezus rogton a gonosztevok elkuldese utan: "Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, a ki a kősziklára építette az ő házát" (24). Tehat azt aki hallja es megcselekszi Jezus beszedet es a kosziklara- mely maga Isten- epiti a hazat, azt nem kuldi el magatol. Persze, a hivoknek is mindig jol kell cselekedniuk, de ezt Istenre, a kosziklara alapozva, nem pedig sajat joindulatukra/onigazsagukra.
A fenti Ige az Urvacsora elotti onvizsgalatrol szol, de alkalmazhato mint szellemi elv. Aki mar hivo de esetleg vannak lerendezetlen ugyei Isten elott, annak meg kell magat vizsgalnia es megitelnie magat, az Urvacsora elott is es mindig amikor engedetlen es letert a keskeny utrol. Ha nem iteljuk meg magunkat Isten megitel minket. Nem veszithetjuk el udvossegunket, de Isten egyeb modon megitelheti a vetkezot "mivelhogy nem becsüli meg az Úrnak testét."
Ezenkivul pedig meg kell itelnunk magunkat abbol a szempontbol hogy belatjuk hogy magunkban semmik vagyunk, meg szolgalni sem tudunk sajat eronkbol, csak a Szent Szellem erejebol es hogy minden kepessegunk, bolcsessegunk nulla ha nem rendeljuk ala az Urnak. Ha magunkban bizunk akkor az Ur kegyelmebol valoszinuleg el fog juttatni egy olyan pontra amikor be kell latnunk sajat csodunket amely vegul arra kesztet hogy csak az Urban bizzunk.
Istentol, a Szent Szellemtol fuggetlenul valo jotekonykodas/szolgalat nem vezet a mennybe,akkor minden humanistanak a mennybe kene jutnia.Csak egy ut van a mennybe es az Jezus Krisztus.
Csak az Isten altal kezdemenyezett,Isten ereje altal vegrehajtott es Isten dicsosegere torteno, megtert, Krisztusban hivo ember altali szolgalat lesz orokkevalo erteku. Ha magunktol talalunk ki missziokat, es megteresunk is csak fantaziank szulemenye, arra mondja az Ige: "Van olyan ut amely helyesnek latszik az ember elott, es a vege a halalra meno ut." . Ha `megteresunk` csak abbol allt hogy hoztunk egy `pozitiv dontest` Jezus mellett, vagy elmondtunk egy bizonyos imat, vagy gyulekezeti tagok lettunk, ez meg nem jelent semmit, csak ha mindez igazi bunbanattal, onmagunk elitelesevel majd az Isten kegyelmenek elfogadasaval,es ujjaszuletessel jart majd utana folyamatos szellemi novekedessel es elvaltozassal Krisztus kepere. A gyumolcseirol lehet megismerni a fat. Ha tiz ev keresztenysege utan is meg csak a tejjel vagy meg rosszabb - mereggel kevert tejjel taplaltatjuk magunkat akkor ugy tunik valami nincs rendben. "Próbálja meg azért az ember magát..." /I.kor.11:28/.

Mert ha mi ítélnők magunkat, nem ítéltetnénk el.

Tuesday, August 01, 2006

Jezus alazata

"Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is,A ki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő,Hanem önmagát megüresíté, szolgai formát vévén föl, emberekhez hasonlóvá lévén;És mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig." /Fil. 2:5-8/

Kepzeljuk csak el, Isten Fia, aki Istennel egyenlo, aki barmilyen csodaval el tudna kapraztatni a nepet, nem ezt tette, nem villogot, nem magat imadtatta, hanem mindig az Atyara iranyitotta a figyelmet hogy ebben is peldat mutasson. Pedig valoban egyenloek. Tudott volna palotat teremteni maganak, de nem tette, sot elofordult hogy nem volt hol aludnia. Nem hasznalta ki isteni kepessegeit sajat maga javara, hanem csak masok javara, hogy a betegeket meggyogyitsa, a megszallottakat megszabaditsa, a halottakat feltamassza.
O pedig annyira szelid volt hogy amikor azt mondtak ra hogy jo, O igy valaszolt: Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten (Mate 19:17). Jezus jo, de nem dicsoittette magat, ezert is meritkezett be, pedig bemerito Janos felismerte: Nékem kell általad megkeresztelkednem, és te jősz én hozzám? De O onmagat meguresitven szolgai format vett fol, es azonosult az emberekkel. Nem tekintette zsakmanynak isteni voltat, mert akkor mar a foldon megalapitotta volna a kiralysagat, de O tudta es kijelentette: Az én országom nem e világból való.
De O megalazta magat es engedelmes volt Istennek, es csak arra figyelt hogy az Atya akaratat cselekedje, hiszen azert jott kozenk:
Mert azért szállottam le a mennyből, hogy ne a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, a ki elküldött engem. /Jan.6:38/ es Én dicsőítettelek téged e földön: elvégeztem a munkát, a melyet reám bíztál, hogy végezzem azt /Jan.17:4/.
Ha mi lettunk volna a helyeben, valoszinuleg ugy viselkedtunk volna ahogy a tanitvanyok javasoltak neki. Ahol nem fogadtak be oket, igy jartunk volna el:
Mikor pedig ezt látták az ő tanítványai, Jakab és János, mondának: Uram, akarod-é, hogy mondjuk, hogy tűz szálljon alá az égből, és emészsze meg ezeket, mint Illyés is cselekedett? De Jézus megfordulván, megdorgálá őket, mondván: Nem tudjátok minémű lélek van ti bennetek:Mert az embernek Fia nem azért jött, hogy elveszítse az emberek lelkét, hanem hogy megtartsa. Elmenének azért más faluba.
Vagy mint Peter javasolta, elkerultuk volna a fajdalmas kereszthalalt.
De O engedelmes volt halalig, megpedig a keresztfanak halalaig.

Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is