Wednesday, November 29, 2006

Istenre valo vagyodas

"Mint a szarvas kivánkozik a folyóvizekre, úgy kivánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten! Szomjuhozik lelkem Istenhez, az élő Istenhez; mikor mehetek el és jelenhetek meg Isten előtt? Könyhullatásom volt kenyerem éjjel és nappal, mikor mindennap azt mondták nékem: "Hol van a te Istened?"
/42. Zsoltar 2-4/

Sokan eneklik a gyulekezetekben ezt a gyonyoru zsoltart, de a kerdesem az: vajon hanyan tudnak a zsoltar irojaval azonosulni ebben az Istenre valo hatalmas vagyakozasban?
Ez a zsoltar nem csak egy szep vers vagy himnusz, hanem ez egy szivbol jovo nagy sohaj.
Ki tudja elmondani Korah fiaival: "Kivánkozik, sőt emésztődik lelkem az Úrnak tornáczai után; szívem és testem ujjongnak az élő Isten felé." /Zsoltar 84:3/
Amikor osszejovetelekre, istentiszteletre megyunk, megvan-e az ehseg a szivunkben hogy ezen az alkalmon jobban megismerjem Istent? Es amikor a Bibliankat olvassuk? Es amikor imadkozunk vagyodunk-e az Istennel valo kozossegre, vagy csak elmondjuk a mondandonkat? Kivanjuk-e teljes szivbol a gyulekezet helyreallasat vagy hidegen hagy minket Isten hazanak az allapota?
Sokaknak mar semmi vagyakozas nincs a szivukben, csak hogy valahogy `elevickeljenek` a hivo eletben es ne csinaljanak nagyobb bunoket.
A hivo ember zarandok ebben a vilagban, soha sincs otthon. Azert vagyik haza, honvagya van az Atya haza es jelenlete utan. Nincs ebben a vilagban semmi ami vonzana ot vagy ami kielegithetne szive kivansagat.
"Nékem pedig ne legyen másban dicsekedésem, hanem a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjében, a ki által nékem megfeszíttetett a világ, és én is a világnak." (Gal. 6:14)
Pal apostol is vagyakozott levetni foldi satorhazat es a Krisztussal lenni, de megvan az oka hogy miert kellett neki is es nekunk is itt maradnunk a megszabott ideig:
"Mert szorongattatom e kettő között, kívánván elköltözni és a Krisztussal lenni; mert ez sokkal inkább jobb; De e testben megmaradnom szükségesebb ti érettetek. És ebben bízva, tudom, hogy megmaradok és együtt maradok mindnyájatokkal a ti hitben való gyarapodástokra és örömötökre;" /Filippi 1:23-25/
Isten azoknak ad, akik kernek (Lukacs 9:10), igy azok ismerik meg Istent jobban, akik jobban kivanjak megismerni Ot. Es ehhez egy ut vezet:
"Hogy megismerjem Őt, és az Ő feltámadásának erejét, és az Ő szenvedéseiben való részesülésemet, hasonlóvá lévén az ő halálához;" /Filippi 3:10/.
A hivo elet nem statikus, nem all egy helyben, hanem nekidol, harcol, igyekszik, mint Pal mondta: "...a melyek előttem vannak, nékik dőlvén, czélegyenest igyekszem..." (14.) "Én azért úgy futok, mint nem bizonytalanra; úgy viaskodom, mint a ki nem levegőt vagdos; Hanem megsanyargatom testemet és szolgává teszem" (1.Kor.9:26-27)
Es ahogy Jezus mondja: 'A Keresztelő János idejétől fogva pedig mind mostanig erőszakoskodnak a mennyek országáért, és az erőszakoskodók ragadják el azt.` /Mate 11:12/
Ez nem azt jelenti hogy sajat eronkbol kuzdunk meg vagy erdemeljuk ki Isten ajandekat, hanem eleve Isten helyezte szivunkbe az ehseget Oiranta, es kegyelmebol jelenti ki magat az Ot keresoknek.
Zakeus sem torodott bele hogy kis termete miatt nem lathatja a sokasagtol Isten Fiat, hanem `előre futván felhága egy eperfüge fára`, Jezus ertekelte is ezt, mert aznap Zakeusnal vendegeskedett (Lukacs 19).
Tehat jo dolog a nagyobb ehseg Istenre, a nagyobb szentsegre,
"Igyekezzetek pedig a hasznosabb ajándékokra..." (1.Kor.12:31)
"igyekezzetek, hogy szeplő nélkül és hiba nélkül valóknak találjon titeket békességben." (2.Peter 3:14)
"igyekezzetek inkább a ti elhívatástokat és kiválasztatásotokat erőssé tenni" tusakodván az Ő ereje szerint (2.Peter 1:10, Kolosse.1:29)

Monday, November 27, 2006

Taplalkozas Isten igejevel

"Ő pedig felelvén, monda: Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden ígével, a mely Istennek szájából származik."
/Mate 4:4/

Ez nem csak egy szep peldazat vagy hasonlat, hanem valosag.
Az Igevel valo eles (az Ige tanulmanyozasa es megtartasa) nem csak olyan mintha eledellel elnenk, hanem valoban eledel szellemunk szamara, mint ahogy az etel a test szamara.
"A szellem az, a mi megelevenít, a test nem használ semmit: a beszédek, a melyeket én szólok néktek, szellem és élet." (Janos 6:63) - mondja Jezus.
Azert mondja Pal apostol: "Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten ígéje által." (Roma 10:17).
Tehat amikor nyitott szivvel hallgatjuk/olvassuk az iget, szellemunket taplaljuk vele. Mi tortenik a testtel amikor eledellel taplaljuk?
1. Nem hal meg...A hosszas ehezes halalhoz vezet
2. Fejlodik, novekszik
3. Erosodik
4. Az etkezes jo kozerzetet, elvezetet okoz.

Ugyanez igaz szellemunk szamara is. Az igaz hivok vagyodnak Isten igejet hallani, megerteni es megcselekedni. Ha hosszabb ideig nincs lehetosege valamely hivonek az iget olvasni, akkor hianyerzete van, `ehes` lesz. Persze Isten mindig gondoskodik szellemi taplalekrol azoknak, akik igazan `ehezik es szomjazzak az igazsagot` (Mate 5;6) . Az Ige megelevenito hatasarol David kiraly is ir; "Ez vigasztalásom nyomorúságomban, mert a te beszéded megelevenít engem." (119.Zsoltar 50) es Jakab apostol is (1:21): "...szelídséggel fogadjátok a beoltott ígét, a mely megtarthatja a ti lelkeiteket"
A hivok szellemi novekedesehez es fejlodesehez szukseges az ige melyebb ismerete, mert Isten beszede az igazsag, es az igazsag szabadda tesz.
Az ige Isten kijelentese sajat magarol es akaratarol. Ha ezeket a doktrinakat nem ismerjuk, Istent sem fogjuk tul jol ismerni es akaratanak is hogyan fogunk engedelmeskedni, ha nem tudjuk mi az?
"Mint most született csecsemők, a tiszta, hamisítatlan tej után vágyakozzatok, hogy azon növekedjetek;" (I.Peter 2:2) - irja Peter apostol a megterteknek az igerol.
Az ige meg is erosit minket, a Szent Szellem kijelentese altal: O eszunkbe juttatja amiket Jezus mondott (Janos 14:26). Hogyan tudna pedig eszunkbe juttatni Jezus szavait, ha mi nem is ismerjuk azokat. A nehez helyzetekben, bizonytalansagban eszunkbe jut amiket Isten ir ezekrol a helyzetekrol,dolgokrol igy szivunk megerosodik hitben.
A szellemi fegyverzetunkhoz tartozik ` a Szellemnek kardja, a mely az Isten beszéde:` (Ef. 6:17). Ezzel harcolhatunk a Satan kisertesei ellen, mint Jezus is tette a pusztaban, es ezzel a karddal hadakozunk a hamis tanitasok ellen.
Valoban az ige olvasasa/hallgatasa elvezetet is okoz. Egy jo predikacio utan, melyen felulrol szarmazo kenet volt, a szellemunk ugy erzi magat mint testunk egy izletes lakoma utan: "Mily édes az én ínyemnek a te beszéded; méznél édesbb az az én számnak!" (119.Zsoltar 103)
David kiraly gyonyorkodott Isten beszedeben, ezert allandoan arrol gondolkodott (1.Zsoltar) , es:
"Gyönyörködöm a te beszédedben, mint a ki nagy nyereséget talált." (119:162)

Tehat ahogy naponta eszunk kenyeret, ugy taplalkozzunk Isten igejevel is naponta. De ne csak hallgatoi hanem megtartoi is legyunk:
"Az ígének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói, megcsalván magatokat." (Jakab 1:22)
Jo etvagyat ! :-)

Sunday, November 26, 2006

Testvérek

"Ti pedig ne hivassátok magatokat Mesternek, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus; ti pedig mindnyájan testvérek vagytok."
/Mate 23:8/

Milyennek kell lennie a hivok kapcsolatanak es kozossegenek? Az Ige azt mondja hogy egymas testverei vagyunk, mert ugyanattol az Atyatol szulettunk (ujja) a Szent Szellem altal.
Az igazsag az, hogy amikor altalaban kereszteny osszejovetelekrol van szo az azt jelenti hogy az emberek bemennek egy terembe, enekelnek, valaki imadkozik, majd valaki predikal es kesz, a maradek kis idoben hazamenetel elott talan van ido egymas koszontesere es felszines tarsalkodasra. Ennek nem sok koze van az Uj- szovetsegben leirt hivo kozosseghez (Ap.csel. 2:42), inkabb van koze a szervezett vallasi ritusokhoz.
A testveriseget nem lehet megszervezni, az vagy van vagy nincs. Amikor biologiai testverek osszejonnek, akkor az tortenik-e hogy folyton az egyikuk csinal mindent a tobbiek meg ulnek es hallgatnak? Normalis esetben nem. A testverek ismerik egymast, beszelnek egymassal, torodnek egymassal (megintcsak: normalis esetben). Mennyivel inkabb kellene a szellemi testvereknek kozossegben lenniuk, de nem felszines modon, hanem ugy, mint akiket a Szent Szellem tesz eggye es O az iranyitoja kapcsolatuknak es beszelgetesuknek.
"Amikor összejöttök, kinek-kinek van zsoltára tanítása, kinyilatkoztatása, nyelveken szólása, magyarázata, minden épüléseteket szolgálja. "(1 Korinthus levél 14:26)
"A Krisztus beszéde lakjon bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel és intsétek egymást zsoltárokkal, dícséretekkel, lelki énekekkel, hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek. "(Kolossé levél 3:16-17)
Az O-szovetsegi idokben a legnagyobb testver felelosseggel tartozott a kisebb testverekert, peldamutatasban, ugy az Isten az Uj-szovetsegi eloljarokat is arra rendelte hogy eloljarjanak peldamutatasban (1.Pet.5:3), a tobbi testver vedelmezeseben (Zsid.13:17) es inteseben (1.Thessz.5:12). Mindez nem jelenti azt hogy mindent az eloljaroknak kell csinalni, mig a tobbi testver elhanyagolhatja az Ur koveteset, es ezt senki nem veszi eszre, mivel senki nem vallal felelosseget testverenek szellemi allapotanak ellenorzeseert. Igy tortenhet az, hogy sok megteretlen `kereszteny` keveredhetett be a gyulekezetbe, anelkul hogy valaki eszrevenne, vagy torodne vele.
A Szent Szellem spontanitasa is hianyzik az osszejovetelekrol, mert mindent mi emberek akarunk uralni, hogy biztosan minden rendben menjen, nehogy veletlenul a Szent Szellem elrontson valamit.
Az Uj-szovetsegi Istentisztelet nem kotodik sem meghatarozott helyhez, sem idoponthoz, sem semmilyen szemelyiseghez Jezus Krisztuson kivul, hanem a teljes ujjaszuletett elethez Jezus Krisztus altal. "Kérlek azért titeket atyámfiai az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul, mint a ti okos tiszteleteteket." (Roma 12:1).
Az Ur adjon nekunk vilagossagot hogy megertsuk mi az Uj-szovetsegi testveriseg.
"Kölcsönös egyetértés legyen közöttek Jézus Krisztus akarata szerint, hogy egy szívvel, egy szájjal dicsõítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját."
(Róma levél 15:5)

Friday, November 24, 2006

A Szent Szellemmel valo beteljesedes

"És minekutána könyörögtek, megmozdula a hely, a hol egybegyűltek; és betelének mindnyájan Szent Lélekkel, és az Isten beszédét bátorsággal szólják vala."
/Ap.Csel.4:31/

"Mert jámbor és Szent Lélekkel és hittel teljes férfiú vala ő. És nagy sokaság csatlakozék az Úrhoz."
/Ap.Csel.11:24/

Az Ur mostanaban arrol tanit engem, hogy mennyire fontos Szent Szellemmel teljesnek lenni, mint a fenti idezetben Barnabasrol es egyeb helyeken Istvan vertanurol (Csel.6:5) es az apostolokrol is meg egyeb tanitvanyokrol is olvassuk.
Ezt a temat azonban at kell tanulmanyoznom az Ige alapjan mert annyi teves eszme van errol a gyulekezetekben.
Tudom hogy minden Krisztusban hivo ujjaszuletett ember megpecseteltetett a Szent Szellemmel (Efezus 1:13). A legtobb gyulekezetben ezt tudomasul veszik, es megis sokan testben szolgalnak, testi modon elnek es semmi isteni ero nincs a szolgalatukon. Akkor hogy is van ez? A fenti ket idezet azt mutatja hogy a hivok is betelhetnek Szent Szellemmel, annak ellenere, hogy mar bennuk van. Peldaul az elsonel a hivo tanitvanyok jottek ossze imadkozni, es ima utan beteltek Szent Szellemmel. Barnabas mar megtert hivo volt, akkor miert irja rola kulon az Ige hogy jambor, Szent Szellemmel es hittel teljes ferfi volt? Az igazsag az, hogy ugyan minden hivonek jambornak kell lennie, es szuksegszeru hogy hituk is legyen, de nem mindenki egyforman jambor, nem mindenkinek van ugyanaz a merteku hite. Ez nem az idealis allapot, mert Isten minden eszkozt megadott ra, hogy hittel teljesek es jamborak legyunk, megsem mindenki enged Istennek, legalabbis nem ugyanazon mertekben, holott minden hivoben potencialisan megvan a teljes hit es jamborsag lehetosege. Ugyanez vonatkozik a Szent Szellemmel valo beteljesedesre.
Azt latjuk a fenti es egyeb Igek tanulmanyozasa kozben hogy a Szent Szellemmel valo beteljesedesnek lathato gyumolcsei es kovetkezmenyei vannak:
"betelének mindnyájan Szent Lélekkel, és az Isten beszédét bátorsággal szólják vala."
"Mert jámbor és Szent Lélekkel és hittel teljes férfiú vala ő. És nagy sokaság csatlakozék az Úrhoz."
"Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljő reátok: és lesztek nékem tanúim" (Ap.Csel. 1:8)
"A názáreti Jézust, mint kené fel őt az Isten Szent Lélekkel és hatalommal, ki széjjeljárt jót tévén és meggyógyítván mindeneket, kik az ördög hatalma alatt voltak; mert az Isten vala ő vele." (Ap.Csel.10:38)
"És mikor Pál reájok vetette kezét, szálla a Szent Lélek ő reájok; és szólnak vala nyelveken, és prófétálnak vala." (Ap.Csel.19:6)
Sok helyen ugyan nem tanitjak ezt, mondvan hogy minden hivoben mar megvan a Szent Szellem (ami igaz), ezert nem kell beteljesedni Vele (ami nem igaz), akkor miert nem mozdul semmi korulottuk, miert nincs gyumolcs, uj megterok, megujult hivo eletek, stb..? A hivo eletet a Szent Szellemnek valo alarendeltseg nelkul, vagyis emberi szinten probaljak elni, ezert nem mukodik.
Aztan ott van a lo tulso oldala, amikor allandoan a Szent Szellemmel valo beteljesedest hirdetik, de megteres, bunbanat nelkul, odaszant elet nelkul.
Csak az erot akarjak, de az arat nem akarjak megfizetni, mely a kereszt.
Igy az ordog konnyen becsaphatja oket.
A Szent Szellemmel valo beteljesedesnek ara van: MINDENUNKET felaldozni Isten oltaran. Ismerek par nagyon csodalatos hivo testvert, akiknek elo kapcsolatuk van az Urral, de megsem tudom elmondani roluk (magamrol sem) hogy Szent Szellemmel teljesek, mert van valami vagy valamik, legyen akar ici-pici dolog, amit meg nem tudtak az Ur kezere bizni, esetleg felnek kiengedni mindent sajat kezukbol. Meg kell ternunk minden bunbol, es megengedni hogy O vezessen minket, megha nem is tudjuk hogy pontosan hova vezet, lehet hogy fajdalmas, es uldoztetesekkel teli uton.
"A szél fú, a hová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod honnan jő és hová megy: így van mindenki, a ki Lélektől született." /Janos 3:8/

Wednesday, November 22, 2006

Ezeken gondolkodjatok

"Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok."
/Filippi 4:8/

Mivel ujjaszuletesunk utan minden ujja lett, az elmenknek is meg kell ujulnia. "...változzatok el a ti elméteknek megújulása által..." /Roma 12:2/.
Nem a mi tulajdonunk az elmenk, hanem az is az Urhoz tartozik, ugyanugy mint mindenunk amit odaszantunk az Urnak.
A fenti idezetben Pal apostol leirja hogy miken kell gondolkodnunk. Ezek a gondolatok kedvesek Isten elott.
Termeszetesen a mindennapi kotelessegeinken is, es az iskolaban tanultakrol is gondolkodni kell, de Pal apostol arra utal hogy gondolataink tisztak legyenek es ne mocskosak vagy gonoszak. Isten a gondolatainkba is belelat, es elkeseriti Ot ha rosszindulatu, buszke, vagy tisztatalan gondolataink vannak. Nem csak a bunos gondolatok azonban, hanem a folyamatos foldhozragadt gondolataink is megolthatjak bennunk a Szent Szellem tuzet. "Az odafelvalókkal törődjetek, nem a földiekkel." /Kol.3:2/ Vagyis ne a foldi dolgok uraljak gondolatainkat, hanem a mennyei dolgok. Igy a foldi dolgokat is mas perspektivabol fogjuk nezni.
Jezus tobbszor figyelmeztetett minket hogy nehogy a foldi dolgok, gondok, elvezetek uraljak le erdeklodesunket, mert ez megfojtja hitunket.
"És a melyik a tövis közé esett, ezek azok, a kik hallották, de elmenvén, az élet gondjaitól, és gazdagságától és gyönyörűségeitől megfojtatnak, és gyümölcsöt nem teremnek." /Lukacs 8:14/
"De vigyázzatok magatokra, hogy valamikor meg ne nehezedjék a ti szívetek dobzódásnak, részegségnek és ez élet gondjainak miatta, és váratlanul reátok ne jőjjön az a nap:" /Lukacs 21:34/
- amik csak igazak: gyakran szeretunk fantazialni, elkepzelni valotlan dolgokat es ezekben gyonyorkodni, de Isten azt akarja hogy ne abrandozzunk hanem elegedjunk meg a valosaggal, es mindazzal amit O adott vagy adni fog.
- amik csak tisztessegesek: Ugy gondolkodjunk mintha minden gondolatunk ki lenne vetitve masoknak es lathatoak lennenek. Mennyire szegyenkeznunk kellene
tisztessegtelen gondolataink miatt, mely masokat ragalmaz, befeketit.
- amik csak igazsagosak: gondolataink alapja legyen az az igazsag amit Isten kijelentett a Bibliaban.
- amik csak tisztak: nem erkolcstelen, tisztatalan gondolatok, melyek a testet taplaljak a kivansagokra (Roma 13:14) hanem tiszta gondolatok Istenrol, Isten Igejerol, ahogy David is mondja:" Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal." (Zsoltar 1:2)
- amik csak kedvesek: amik kedvesek Isten elott, nem zugolodas, keseruseg, hanem halaadas, dicseret, szeretet.
-amik csak jo hiruek: sokszor szeretunk pletykakon, masok hibain, bunein,problemas dolgain ragodni. Inkabb ragodjunk masok erenyein, es a csodalatos dolgokon amit az Ur cselekszik masok es sajat eletunkben, melyekert szivunkben az Urat tudjuk dicserni.

Ezeken kivul pedig a sok tervezgetes es mindenfele otletek kigondolasa is felesleges ha az nem az Ur tanacsa, nem az Ur akarata szerint lett kigondolva:
"Sok gondolat van az ember elméjében; de csak az Úrnak tanácsa áll meg."
/Peld.19:21/

Monday, November 20, 2006

Az imáról

"Akkor méne a tanítványokhoz és aluva találá őket, és monda Péternek: Így nem birtatok vigyázni velem egy óráig sem!? Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértetbe ne essetek; mert jóllehet a lélek kész, de a test erőtelen."
/Mate 26:40-41/

Jezus a Gatsemane kertben gyotrodott, tudta hogy hamarosan megfeszitik es nagy kinok kozepette imadkozott. Arra kerte a tanitvanyait hogy vigyazzanak egyutt vele, de a tanitvanyok elszundikaltak, pedig csak egy oraig kellett volna Mesterukkel imadkozni.
Az imadkozasrol szeretnek ma irni, mert tudom hogy en is gyatra imadkozo vagyok, sokszor en sem tudok meg egy orat sem imadkozasra szanni, pedig nincs sok dolgom. Ezert az az imam magamert is es masokert is: Uram, tanits meg minket imadkozni!
Szegyellem magam amikor olyan hivokrol olvasok akik 4-5 orat imadkoztak naponta, de nem csak feluletesen, hanem teljes szivukkel, konnyes szemekkel. Teljesen magukra vettek a terhet amit az Ur szivukre helyezett, legyen az bunosok megterese, ebredes, szolgalat... Magukat nem kimelve imadkoztak, lemondtak sok alvasi idorol, keso ejszakaba nyuloan konyorogtek, majd reggel koran imaval jarultak Isten ele. Bizony, a lelek kesz, de a test erotelen, ezert az imadkozashoz testunket meg kell feszitenunk, kenyelmunkrol es az elvezetrol le kell mondanunk mert a szellemi harc nem elvezetes. A terhet viselni nem elvezetes, ezert sokan nem is vallaljak.
Azonban vannak hivok akik valoban szuntelen imadkoznak szivukben, akarmit is csinalnak eppen. Ezek a hivok megertettek es hittel megragadtak a Biblia tanitasat az imarol.
A Biblia tele van imara valo buzditassal, az ima fontossaganak kiemelesevel.
Csak parat peldanak:
-"Szüntelen imádkozzatok." /I.Thessz. 5:17/
-"Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok: mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése." /Jak.5:16/
-"Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt." /Fil.4:6/
-".....nincsen semmitek, mert nem kéritek." /Jakab 4:2/
-"Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek." /Mate 7:7/
-"Ha én bennem maradtok, és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, a mit csak akartok, és meglesz az néktek." /Janos 15:7/
-"És minekutána könyörögtek, megmozdula a hely, a hol egybegyűltek; és betelének mindnyájan Szent Lélekkel, és az Isten beszédét bátorsággal szólják vala." /Csel.4:31/
-"Minden imádsággal és könyörgéssel imádkozván minden időben a Lélek által, és ugyanezen dologban vigyázván minden állhatatossággal és könyörgéssel minden szentekért," /Ef.6:18/

Sunday, November 19, 2006

Az O szent neveert

"Ennekokáért mondjad Izráel házának: Ezt mondja az Úr Isten: Nem ti érettetek cselekszem, Izráel háza, hanem az én szent nevemért, melyet ti megfertéztettetek a pogányok között, a kik közé menétek. És megszentelem az én nagy nevemet, mely megfertéztetett a pogányok között, melyet ti fertéztettetek meg köztök; és megtudják a pogányok, hogy én vagyok az Úr, ezt mondja az Úr Isten, mikor megszentelem magamat rajtatok az ő szemök láttára."
/Ezekiel 36:22-23/

Sok predikacioban az ember van a kozeppontban: mit tud tenni Isten az emberert, mennyire boldog az, aki hisz. Valoban Isten csodalatosan meg tudja aldani az embert, szellemileg es egyebekben is, de nem az ember all az udvtortenet kozeppontjaban hanem Isten.
Izrael megfertoztette azt a csodalatos foldet amit Isten ajandekozott nekik kegyelmebol. Balvanyaikhoz fordultak es nem az igaz Istenhez, aki annyi jot tett veluk. Isten meg is buntette oket. Most pedig nezzuk meg mit gondolnak a poganyok minderrol.
"És bemenvén a pogányokhoz, a kikhez menének, megfertéztették az én szent nevemet, mikor ezt mondták rólok: az Úr népe ezek, és az ő földéről jöttek ki! " (20.)
Az Ur neverol nevezett nep a poganyok koze szoratik szet, nyomorultan, megverten, balvanyimado szivvel, veres kezekkel. Milyen bizonysag ez az Ur neverol es csodalatos hatalmarol? Nem valami jo, sot, gyalazattal illettetett az Ur neve ezek miatt.
Valaki kerdezheti: akkor miert hagyta Isten hogy ez megtortenjen?
Az Isten igazsagos es nem hagyhatja a bunt buntetlenul. O nem fog senkit kenyszeriteni az igaz utra, hanem minden ember maga dont, hogy az igaz utra lep-e vagy a bunos utra.
Ha a bunos utra lep akkor viselnie kell ennek kovetkezmenyeit. Gondolnia kell arra hogy meg lesz bunteteve es arra is hogy Isten nevere igy gyalazatot hoz.
Isten kegyelmebol visszahozta megvert es megnyomoritott valasztott nepet, de nem azert mert megerdemeltek volna, vagy mert jok volnanak, hanem azert hogy " megtudják a pogányok, hogy én vagyok az Úr, ezt mondja az Úr Isten, mikor megszentelem magamat rajtatok az ő szemök láttára."
Ha a nep amely Isten szent neverol neveztetik aldasokban gazdagon el sajat foldjen es nem balvanyokat imad, hanem Istent ez Isten nevenek dicsoseget szerez a poganyok kozott, es nem mondhatjak tobbe: az Ur elhagyta nepet, vagy: az Ur nem tudja megtartani a nepet, vagy: az Ur kegyetlen.
Hanem ezzel kegyelme fog magasztaltatni hogy bunos nepenek megbocsatott es meg meg is aldja oket gazdagon.
Persze nem eleg hogy Isten nepe visszater Izrael foldjere, de Isten azt akarja hogy mostmar Ot imadjak, es Neki engedelmeskedjenek.
"És hintek reátok tiszta vizet, hogy megtisztuljatok, minden tisztátalanságtoktól és minden bálványaitoktól megtisztítlak titeket. És adok néktek új szívet, és új lelket adok belétek, és elveszem a kőszívet testetekből, és adok néktek hússzívet. És az én lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolatimban járjatok és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek. " (25-27.)
Az dicsoiti Istent ha ugy elunk ahogy O megparancsolta. Erre emberi lelek nem kepes, csakis az Isteni Szellem, ezert Istennek ki kell cserelnie ko szivunket uj szivre, halott szellemunket elo Szellemre hogy engedelmeskedni tudjunk Neki. Eloszor is pedig megtisztit minket minden tisztatalansagbol es bunbol.
Mindezekbol tanuljuk meg hogy Isten nevenek gyalazatot hoz a hitetlenek kozott ha bunben elunk es emiatt Isten jogosan megbuntet minket. Vegyuk peldanak azt a lelkipasztort aki kisgyerekeket molesztalt es emiatt bortonben ult. Mit gondolhatnak errol a hitetlenek? Hogy a hivok sem kulonbek a `Deakne vasznanal` , ki akar megterni egy ilyen Istenhez akiknek hivei kepmutatok?! ezt fogjak gondolni.
Isten csupan kegyelmebol bocsajt meg, es ald meg, nem azert hogy minket dicsoitsen, hanem azert hogy az O neve dicsoitessen, mind hivok, mind hitetlenek kozott.
"És megtudják a pogányok, a kik körülöttetek megmaradtak, hogy én, az Úr építettem meg a lerontottakat s plántáltam be a pusztaságot. Én, az Úr mondtam és megcselekedtem. " (36.)
Micsoda dicsoseg Istennek hogy az a romhalmaz amik mi voltunk, depresszios, bunos, hazug emberek Isten felepitett es felekesitett minket orommel, hittel, az igazsag cselekedeteivel.
Isten megtisztitja a megteroket minden hamissagtol, es az O Szellemet adja belenk hogy engedelmeskedni tudjunk parancsolatainak. Ehhez meg hozzafuznem hogy sokan mondjak: mar kegyelem alatt vagyunk, nem torveny alatt, ezert nem kell Isten parancsolatainak engedelmeskedni!
Micsoda hazugsag! Az elso resze igaz, valoban kegyelembol hit altal igazulunk meg, es nem a torveny cselekedeteibol, de ez nem azt jelenti hogy mostmar nem kell Istennek engedelmeskedni es parancsolatai szerint jarni.
Jezus mondja: "A ki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem; a ki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, én is szeretem azt, és kijelentem magamat annak." (Jan.14:21)
Pal apostol mondja: "Mit mondunk tehát? Megmaradjunk-é a bűnben, hogy a kegyelem annál nagyobb legyen? Távol legyen: a kik meghaltunk a bűnnek, mimódon élnénk még abban?" (Roma 6:1-2) - ha valoban ujjaszulettunk akkor uj szivet kaptunk es a regi eltemettetett, es ez az uj sziv nem akar majd vetkezni, mert termeszetevel ellentetes.
Jakab apostol mondja: "Akarod-é pedig tudni, te hiábavaló ember, hogy a hit cselekedetek nélkül megholt?" (2:20)

Ezert jegyezzuk meg hogy miert rendelt el minket eleve Isten:
"...eleve elrendeltetvén annak eleveelvégzése szerint, a ki mindent az ő akaratjának tanácsából cselekszik, Hogy legyünk mi magasztalására az Ő dicsőségének, a kik előre reménykedtünk a Krisztusban:" (Efezus 1:11-12)
Amen.

Thursday, November 16, 2006

Nem az a zsido aki kulsokepen az

"Mert nem az a zsidó, a ki külsőképen az; sem nem az a körülmetélés, a mi a testen külsőképen van: Hanem az a zsidó, a ki belsőképen az; és a szívnek lélekben, nem betű szerint való körülmetélése az igazi körülmetélkedés; a melynek dícsérete nem emberektől, hanem Istentől van. "
/Roma 2:28-29/

Pal apostol arrol beszel hogy nem minden izraelita udvozul, mert csak az kedves Istennek akinek a szive van korulmetelve a Szent Szellem altal. A torveny kulso megtartasa onmagaban nem udvozitett, hogyha ez nem jart egyutt belso engedelmesseggel, szivbeli szeretettel es hittel Isten irant. Lehet hogy kivulrol nagyon vallasosnak tunt, de dicserete csak emberektol volt, nem Istentol, mert Isten a sziveket vizsgalja. A szivben elkovetett bunok eppen olyan elitelendoek mint a kulso szemmel lathato bunok.
Most pedig tudjuk hogy a kegyelem ideje alatt elunk , egyedul Jezus Krisztusba vetett hitunk altal igazulhatunk meg, es nem a torveny altal. Ezert szeretnem a fonti igereszt a keresztenyekre is vonatkoztatni.
Nem az a kereszteny aki kulsokepen az. Nem az a kereszteny aki `kereszteny dolgokat csinal`, gyulekezetbe jar, imadkozik, enekel, adakozik, hanem az a kereszteny akinek a Szent Szellem korulmetelte a szivet- vagyis ujjatette szivet es belekoltozott. Isten mindenkinek latja a szivet,
es tudja hogy kik az ovei, az embereket pedig meg lehet teveszteni kulso dolgokkal, beszeddel.
Barcsak mindenki oszinte lenne, es nem kepmutato. Ha meg nem vagy igazan megterve, Isten mindenkit elfogad aki oszinten Hozza fordul, O megbocsajt es megkegyelmez, csak ne jatszd akkor a keresztenyt ha nem vagy belsokeppen az. Keresztennye csak Isten tud tenni, ezert fordulj Hozza bizalommal.
Akik pedig mar hivokke lettek azok is gondoljak meg, hogy mennyire halott dolog ugy enekelni, imadkozni, evangelizalni, stb.. amikor nem Krisztust helyezzuk a kozeppontba. Neha csak kotelessegtudatbol csinaljuk ezeket, de az nem er semmit Isten szemeben, ha csak ajkunkkal kozelgetunk Hozza, szivunk pedig tavol van Tole (Mate 15:8).
Lehet hogy emberek felneznek rank mert szepen beszelunk az Urrol, sokat szorgoskodunk a gyulekezetben, de inkabb legyunk olyanok mint Maria, aki a jobb reszt valasztotta, a Mesterrel valo kozosseget (Luk.10:42). Ez legyen minden hivo cselekedetunk alapja, es akkor dicseretunk nem az emberektol lesz hanem Istentol.

Wednesday, November 15, 2006

"mindent az Isten dicsosegere miveljetek"

"Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek."
/I.Kor.10:31/

Azt megtanultuk mar hogy a test cselekedeteibol semmi jo nem szarmazik. A legnagyobb buzgosag es szolgalat is, ha nem isteni hanem emberi forrasbol szarmaznak, nem kedvesek Isten elott. Hogy lehet hogy evesunk es ivasunk is az Isten dicsosegere valjek, hiszen latszolag ezek a test cselekedetei. Pedig nem azok, azoknal akik teljes eletuket odaszantak Istennek, es alarendeltek magukat a bennuk lakozo Szentlelek uralmanak.
"Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden." (II.Kor.5:17).
Nagyon fontos megertenunk hogy mivel draga aron (Krisztus vere) lettunk megvaltva, mar nem a magunkei vagyunk, hanem Istenei. Egy nagyon szep dolgot hallottam egy roman testvertol:
`En Krisztus rabszolgaja vagyok, nem csak szolgaja. A szolga penzert dolgozik, es nincs allandoan a gazdanal, viszont a rabszolga a gazda TULAJDONA, mindig ott van nala es mindig engedelmeskednie kell neki.`
"Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, a melyek az Istenéi." (I.Kor.6:20)
Igy mar nem sajat magunkert, es sajat magunk erejebol kell elnunk, hanem el kell fogadnunk a Szentlelek uralmat, igy nemcsak az istentiszteleten vagy kulonleges alkalmakkor kell imadkoznunk hogy Szentlelekkel teljesek legyunk, hanem egesz nap, minden nap es igy az evesunk es ivasunk is Istent fogja dicsoiteni.

Monday, November 13, 2006

Jezus szolgalata

"Az Úr Isten lelke van én rajtam azért, mert fölkent engem az Úr, hogy a szegényeknek örömöt mondjak; elküldött, hogy bekössem a megtört szívűeket, hogy hirdessek a foglyoknak szabadulást, és a megkötözötteknek megoldást; Hogy hirdessem az Úr jókedvének esztendejét, és Istenünk bosszúállása napját; megvígasztaljak minden gyászolót;Hogy tegyek Sion gyászolóira, adjak nékik ékességet a hamu helyett, örömnek kenetét a gyász helyett, dicsőségnek palástját a csüggedt lélek helyett, hogy igazság fáinak neveztessenek, az Úr plántáinak, az Ő dicsőségére!"
/Esaias 51:1-3/

Ez egy profecia Jezus Krisztusrol, melyben olvashatjuk Jezus szolgalatanak leirasat.
Jezus maga is bizonysagot tett a Lukacs 4:18-ban hogy ez mind Obenne teljesedett be.
Ezeket olvasva meglatjuk hogy Jezus azert jott hogy helyrehozza azt amit tonkretett a satan
"Azért jelent meg az Istennek Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa." (I.Jan.3:8).
Mindezeket Isten Szelleme altal cselekszi. Ebbol is latjuk hogy Isten ezert adja nekunk is Szellemet, hogy ezaltal Ot szolgaljuk az O dicsosegere.
Jezus Krisztus a szegenyeknek oromhirt mond: 'Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa.'
Azok akik ures kezzel mennek Istenhez, akik tudjak hogy nincs semmi dicsekednivalojuk, azokat Isten meggazdagitja kegyelemmel.
Hogy bekosse a megtort sziveket. Isten kozel van a megtort szivuekhez, akik sirnak es gyaszolnak buneik miatt, akiknek nincs mas segitsege, csak az Ur. Isten elott kedvesek ezek, a kevelyekkel ellentetben, akiknek nem tud mit adni. De a megtort sziveket maga Jezus kotozi be, ha faj a bun, Isten kegyelme megvigasztal.
A foglyoknak szabadulast hoz. Jezus neve-Jesua- azt jelenti: szabadulas. Ez a szo jellemzi szolgalatat, mert megszabaditja azokat akik Benne hisznek, a satan fogsagabol, a karhozattol, a buntol, a bun uralmatol, demoni kotozottsegekbol. Latjuk hogy amikor a foldon jart testben akkor is sokakat megszabaditott es senkit sem utasitott el aki hozzafordult, akarmilyen nyomorult kis ember volt is.
Jezus Krisztus a nagy helyrehozo. Nincs olyan remenytelen eset amit az Ur nem tudna ujja tenni. Sot amennyivel nagyobb a romlas annal csodalatosabban tudja Jezus megmutatni hatalmat.
Forduljunk azert fele hittel es bizalommal, megtort szivvel hogy bekotozhesse, szegenyen hogy meggazdagithasson, bunbanattal hogy kegyelmevel megvigasztalhasson.
Lerombolta a hivok sziveben a satan kiralysagat es elhozta az O kiralysagat. Es ismet el fog jonni, hogy a foldon is lerombolja a satan kiralysagat es megalapitsa az O igazsagos kiralysagat.
"Uralma növekedésének és békéjének nem lesz vége a Dávid trónján és királysága felett, hogy fölemelje és megerősítse azt jogosság és igazság által mostantól mindörökké. A seregek Urának buzgó szerelme mívelendi ezt!" /Ezsaias 9:7/

Sunday, November 12, 2006

A termeszetes allapot

"A kik azért örömest vevék az ő beszédét, megkeresztelkedének; és hozzájuk csatlakozék azon a napon mintegy háromezer lélek. És foglalatosok valának az apostolok tudományában és a közösségben, a kenyérnek megtörésében és a könyörgésekben. Támada pedig minden lélekben félelem, és az apostolok sok csudát és jelt tesznek vala. Mindnyájan pedig, a kik hivének, együtt valának, és mindenük köz vala; "
/Ap.Csel. 2:41-44/

Ez mindjart punkosd utan tortent, miutan Isten elkuldte az O Szent Szellemet a tanitvanyokra.
Ugye milyen csodalatos errol olvasni? A hivok milyen intenziven eltek meg hituket, es mennyi uj megtero volt!
Es most hadd mondjak valamit amivel lehet hogy nem mindenki fog egyeterteni.
Nem az volt kulonos ami akkor tortenet, nem az volt a csodalkozni valo, hanem az, ami ez utolso idok keresztenyseget jellemzi. Szamomra ez a kulonos. Miert kellene azon csodalkozni hogy akik megismertek Jezus Krisztust es Isten ajandekaban, a Szent Szellemben reszesultek, mely Szellem maga az Isten Szelleme, mely ismeri az Isten melysegeit es egyenlo Istennel, ezek a hivok erovel tettek bizonysagot az Urrol, lemondtak mindenukrol, csodakat tettek, magasztaltak Istent , csodalatos kozossegben voltak egymassal es rengeteg embert az Urhoz vezettek.
Amikor azt irtam hogy nem ezen kell csodalkozni, nem ugy ertettem hogy nem kell csodalni Isten hatalmas munkajat ezekben az emberekben, igenis dicsoiteni kell Istent ezert az oriasi kegyelemert, hanem ugy ertettem hogy ez kellene hogy legyen a termeszetes allapot Isten gyermekei es a gyulekezet szamara. Isten az apostolok gyulekezetet mintegy peldat adta elenk, hogy kovessuk oket, amint ok is kovettek Krisztust.
Az a termeszetellenes allapot amikor a keresztenysegben nincs semmi ero.
"Bizony, bizony mondom néktek: A ki hisz én bennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, a melyeket én cselekeszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál; mert én az én Atyámhoz megyek." (Janos 14:12)
(A hamis ero es a hamis szellemi ajandekok nem potoljak a valodit, csak cirkuszt csinalnak a gyulekezetbol.)
Hogy lehet az, hogyha valoban teljesen atadtuk magunkat Krisztusnak, ha megertettuk hogy milyen csodalatos dolgot tett ertunk Krisztus es hogy maga az Isten Szelleme lakozik bennunk es megsincs semmi ero bizonysagtetelunkben, sem hivo eletunkben. Nem furcsa?
Jezus mondja: "Bizony, bizony mondom néktek: Ha a földbe esett gabonamag el nem hal, csak egymaga marad; ha pedig elhal, sok gyümölcsöt terem." (Jan.12:24)
Lehetseges hogy meg nem haltunk meg? Meg mindig magunknak tartogatjuk eletunket, csak a lelkiismeretunket nyugtatgatjuk magavalasztotta istentiszteletunkkel.
Oszinten szolva nagyon szeretnek valami kellemeset irni, hogy minden oke, szep es jo, de az Ur nem engedi.
Tehat meg kell kerdeznem, miert nincs ero a keresztenysegunkben?
1. Megtartunk magunknak dolgokat, nem akarunk lemondani buneinkrol, a vilag elvezeteirol, enunkrol, egyeb dolgokrol az Urert.
2. Nem fogtuk fel hogy mit tett Jezus ertunk. Ha vegre eljutna a tudatunkig hogy az Isten Szent Fia jott le a Mennybol hogy testben megszulessen itt a foldon mint egy csecsemo es felnovekedve Isten orszagat hirdesse majd szenvedjen es meghaljon a kereszten miertunk, hogy ne iteltessunk el orokre buneink miatt, magara vette buneinket holott O buntelen, akkor mi szaladnank Jezus laba ele es orok eletunkben halaval aldoznank es eletunket Neki szentelnenk.
3. Sokan azt hiszik hogy megtertek, de meg nem tertek meg. Sokan pedig mar megtertek de nem hajlandoak a Szent Szellem uralma alatt elni folyamatosan.
Vizsgaljuk meg magunkat ennek a harom dolognak a fenyeben, es lassuk meg hogy mi az akadalya erotlensegunknek. Ne kivulrol keressuk az okokat hanem magunkban.
"...én azért jöttem, hogy életök legyen, és bővölködjenek." /Janos 10:10b/


ui: Van ugyan keves hivo testver elszorva akik igy elnek Isten uralma alatt, de hogy miert nincs megis az ami az apostolok idejeben volt arra az Apostolok Cselekedetei 2. fejezet elso reszeben olvashatjuk a valaszt: "mindnyájan egyakarattal együtt valának". A 133. Zsoltarban pedig szinten ezt latjuk: "Ímé, mily jó és mily gyönyörűséges, a mikor együtt lakoznak az atyafiak!.............Csak oda küld áldást az Úr és életet örökké!"
Bizzunk Isten termeszetfolotti hatalmaban mely ossze tudja hozni az atadott eletu hivoket es/vagy gyarapitani tudja azoknak szamat hogy egyakarattal egyutt tudjanak lenni. Amen.

Friday, November 10, 2006

Szentek legyetek

"És legyetek nékem szentek, mert én, az Úr, szent vagyok, a ki kiválasztottalak titeket a népek közül, hogy enyéim legyetek."
/3.Mozes 20:26/

Isten igeje azt mondja: "Kövessétek mindenki irányában a békességet és a szentséget, a mely nélkül senki sem látja meg az Urat:" (Zsid.12:14). Szentseg nelkul senki sem latja meg az Urat.
Te szent vagy?
Mit jelent szentnek lenni?
Azt, hogy el vagyunk kulonitve egy bizonyos celra, Isten celjaira, el vagyunk kulonitve minden mastol Isten szamara. Mondjuk hogy van egy bogrenk amit csak kavezasra hasznalunk, semmi mas celja nincs ennek a bogrenek, semmi masra nem hasznaljuk, csak kave ivasra. Igy a keresztenyeknek is el kell kuloniteniuk magukat Isten szolgalatara, Isten dicsoitesere, hogy semmi mas celjuk ne legyen mint ez.
Ugyan legtobbunknek tanulni kell, dolgozni, foldi dolgokkal is foglalkozni, de mindezeket a dolgokat is cselekedhetjuk Isten dicsosegere:
"Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek." (I.Kor.10:31)
Nem az a mi eletunk celja hogy jol eljunk, nem az hogy penzt keressunk, hanem azert elunk hogy Istennek szolgaljunk, mert nem a magunkei vagyunk.
Minden ami a vilagban van kozonseges , nem szent. Ha osszekeveredunk a vilaggal szivunkben es viselkedesunkkel mar nem leszunk szentek, hanem olyanok leszunk mint mindenki mas, tavol Istentol.
Isten kivalasztotta Izraelt a tobbi nep kozul hogy maganak szentelje oket, de amint Izrael elkeveredett mas nepekkel Isten haragja felgerjedt. Amikor igy elkeveredtek a nepekkel altalaban at is vettek ezeknek a nepeknek a balvanyait.
Egy testverno mondta valoszinuleg tudatlansagbol hogy o ugy szolgal a meg meg nem tert gyulekezeti tinedzserek fele hogy olyanna valik mint ok, hogy lassak hogy o nem mas, nem szent, es igy kozelebb kerulhet hozzajuk. Pedig Isten igeje felszolit hogy legyunk szentek amikeppen O is szent. Ezt a szentseget kell vonzova tenni a hitetlenek szamara atadott eletunkkel. Emlekszem amikor tinedzser voltam nagyon vonzott egyes hivok szentsege, az volt a vagyam hogy en is ilyen legyek. Ha azzal akartak volna Krisztushoz vezetni hogy olyanna valtak volna mint en, vilagi tini, akkor mi ertelmet lattam volna megterni, hiszen akkor a megtertek is olyanok mint a hitetlenek, akkor miert es mibol ternek meg?
"Parázna férfiak és asszonyok, nem tudjátok-é, hogy a világ barátsága ellenségeskedés az Istennel? A ki azért e világ barátja akar lenni, az Isten ellenségévé lesz" (Jakab 4.4)
Szomoru hogy a legtobb kereszteny manapsag ugy viselkedik, ugy beszel mint a vilag, szereti a vilagi dolgokat, a mozit, a komolytalansagot es ez mar nem is faj nekik, ez lett az uj norma.
Leonard Ravenhill mondta: a szorakozas az ordog potszere az Urban valo orom helyett.
Minel nagyobb a hivo orome az Urban, annal kevesebb szorakozasra van szuksege.
Nem azt mondom hogy allandoan halalosan komolynak kell lennunk, hiszen jo a vidamsag ha ez az Urtol jon, ha ez tiszta, jozan vidamsag.
Latjuk hogy a jeruzsalemi Templomban a Szentek Szentjebe csak a fopap mehetett be, es o is csak akkor elte tul, ha magat elotte teljesen megszentelte, megtisztitotta minden rossztol.
Mi hogyan fogunk Isten szentsege ele allni tisztatalan vilagias allapotunkban?
Pedig Isten minden eszkozt megadott nekunk hogy meg legyunk szentelve:
"Áldott legyen az Isten, és a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja, a ki megáldott minket minden lelki áldással a mennyekben a Krisztusban, A szerint, a mint magának kiválasztott minket Ő benne a világ teremtetése előtt, hogy legyünk mi szentek és feddhetetlenek Ő előtte szeretet által," (Ef.1:3,4).
Amen, bizony jo az Ur. Szenteljuk magunkat Neki mert melto ra, hiszen Jezus odaadta magat miertunk hogy megvaltson minket az ordog uralma alol.

Thursday, November 09, 2006

Meghalt vagy csak alszik?

"Monda nékik: Menjetek el innen, mert a leányzó nem halt meg, hanem aluszik. És kinevették őt."
/Mate 9:24/

Jezus Krisztus a feltamadas es az elet."A kié a Fiú, azé az élet: a kiben nincs meg az Isten Fia, az élet sincs meg abban. "/I.Janos 5:12/
Ez a kislany ugyan meghalt, de Jezus tudta hogy ez csak atmeneti allapot, hogy Isten fel akarja ot eleszteni es megfogva a kislany kezet feltamasztotta.
Jezus a szellemi halalbol is fel tud minket tamasztani.
O tudja hogy kik azok akik orokke halottak es tudja azt is hogy kik az elok es hogy kik azok akik halottnak tunnek, de csak alszanak.
Mindannyian szellemi halalban voltunk, igy szulettunk, de akik megtertek es Krisztust elfogadtak eletuk Urava azok megelevenedtek orok eletre.
Meg tud-e halni az akit mar egyszer szellemileg az Ur megelevenitett? A valasz: ugyan mar mindenki gyaszol folotte es kezdenek eltemetni, de Jezus azt mondja: Nem halt meg, hanem aluszik.
Az a hivo kerul ilyen allapotba aki test szerint el: "Mert, ha test szerint éltek, meghaltok; de ha a test cselekedeteit a lélekkel megöldökölitek, éltek." (Roma 8:13)
Ezert kell imadkozni az ilyen elo-halott hivokert, akik nem halalos bunnel vetkeztek, mert Isten meg fogja oket eleveniteni:
"Ha valaki látja, hogy az ő atyjafia vétkezik, de nem halálos bűnt, könyörögjön, és az Isten életet ad annak, a ki nem halálos bűnnel vétkezik. Van halálos bűn; nem az ilyenért mondom, hogy könyörögjön."/I.Janos 5:16/
Ugyan Izrael is elszorodott a Babiloni fogsagban es kesobb a diaszporaban, de Isten megint osszegyujtotte oket, hiszen kivalasztotta oket es ezert fel is fogja eleszteni oket, eloszor a csontokat, utana a bort, utana szellemi eletet lehell majd bele.
Lazar amikor meghalt Jezus tudta ezt sziveben es meg is mondta a tanitvanyoknak:
"..... és ezután monda nékik: Lázár, a mi barátunk, elaludt; de elmegyek, hogy felköltsem őt."(Jn.11:11) "Pedig Jézus annak haláláról beszélt; de ők azt hitték, hogy álomnak alvásáról szól."(13.)
Jezus tudta hogy Lazar meghalt, de azt is tudta hogy fel fog tamadni O altala, azert mondta hogy csak aluszik.
Ezeket azert irom hogy jo remenysegben legyunk a valamikor igazan megtert de most hit nelkul elo testvereink irant, az elettelen gyulekezetek irant, ne veszitsuk el a hitunket, mert Jezus a feltamadas es az elet, hivjuk mi is ot segitsegert mint a halott/alvo kislany apja hittel:"Az én leányom épen most halt meg; de jer, vesd reá kezedet, és megelevenedik."
Ahogy a kislany kinyitotta szemeit megpillantotta Krisztust.
Akit Krisztus felebreszt es feltamaszt azok vegre meglatjak Ot szellemukben, mint amikor reggel felhuzzak a rolot es hirtelen vilagossag jon be a szobaba.
"Annakokáért mondja: Serkenj föl, a ki aluszol és támadj fel a halálból, és felragyogott tenéked a Krisztus" (Ef.5:13)

Wednesday, November 08, 2006

Mi a bolcsesseg?

"A bölcseségnek kezdete az Úrnak félelme; és a Szentnek ismerete az eszesség."
/Peld.9:10/

A bolcsesseg nem a lexikalis tudasban van, nem csak bizonyos informaciok birtoklasa, hanem egy egesz eletszemlelet, vagyis inkabb mondjuk ugy: Istenszemlelet.
Az Urnak felelme nem csak azt jelenti hogy hiszunk Benne, hanem hogy hogyan tekintunk Ra.
A felelem nem olyan ertelemben van irva hogy rettegunk Tole, es ezert menekulunk jelenletebol, hanem azt, hogy megertjuk hogy O szent! Isten hatalmas, mindenhato es csodalatos dicsoseg es tisztasag veszi korul. Szerafok eneklik elotte: "Szent, szent, szent a seregeknek Ura, teljes mind a széles föld az ő dicsőségével!" (Ezs.6:3). Isten tokeletes, mindent lat es mindent tud. Ha ezeket megertjuk es egesz eletunk soran figyelembe vesszuk, es eszerint elunk, akkor bolcsek vagyunk. Akkor meg fogjuk vizsgalni Istennek ebben a csodalatos fenyeben a cselekedeteinket es szavainkat, szivunket. Tisztelettel nezunk fol Ra, es nem ugy beszelunk Rola mintha csak egy lenne a bandabol. Meg is feddi az ilyeneket az 50. Zsoltarban: "Ezeket teszed és én hallgassak? Azt gondolod, olyan vagyok, mint te?Megfeddelek téged, és elédbe sorozom azokat."
Akik a Bibliaban jelenest lattak az Urrol mind egytol egyik lerogyott, meghajolt az Ur elott arccal a foldnek. Ezsaias profeta buneit is megvallotta: "Akkor mondék: Jaj nékem, elvesztem, mivel tisztátalan ajkú vagyok és tisztátalan ajkú nép közt lakom: hisz a királyt, a seregeknek Urát láták szemeim!" . Isten jelenleteben nem all meg a bun, nem all meg a buszkesegunk, hanem megalazkodunk Elotte. Nekunk ujszovetsegi hivoknek nem latnunk es ereznunk kell az Ur jelenletet, hanem hinnunk. Hiszen O mondta: "Veletek vagyok minden nap, a vilag vegeig".
Eljuk eletunket ennek tudataban ha bolcsen akarunk elni.
a Szentnek ismerete az eszesség tehat Istent meg kell ismerni, ha eszesek akarunk lenni. Hogyan ismerjuk meg Ot? Eloszor is Isten kijelentette magat az igeben, igy a Bibliaban olvashatunk es tanulhatunk Istenrol. De szemelyesen is kapcsolatba kell lepnunk Vele, szolni Hozza, imadkozni, varni valaszat, mert O is szol hozzank! Vele kell jarnunk mint Enok. Es ahogy jarunk Vele, egyre inkabb megismerjuk Ot, mint ahogy ismeroseinket is egyre jobban megismerjuk az ido folyaman. Az en mindennapi imam ez: Uram, add hogy ma jobban megismerjelek, kozelebb keruljek Hozzad mint tegnap! Amen

Tuesday, November 07, 2006

Maradjatok meg

"A gonosz emberek pedig és az ámítók nevekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén. De te maradj meg azokban, a miket tanultál és a mik reád bízattak, tudván kitől tanultad,"
/2.Tim.3:13-14/

Szomoruan kell megint az egyhaz allapotarol irnom, mert azt latom hogy ma is igaz (sot) amit Pal apostol Timotheusnak irt, es az, amit Jezus is mondott: "Mindazáltal az embernek Fia mikor eljő, avagy talál-é hitet e földön?".
Manapsag olyan dolgok is elfogadhatok az egyhazban amin 20 eve a vilagiak is megbotrankoztak volna. A hamis alazat es tolerancia neveben elmostuk a kulonbseget a jo es rossz kozott, elfogadjuk a hamis tanitokat, nehogy azt mondjak hogy itelkezok vagyunk.
Meg sokan azok kozul is akik kialltak az igazsag mellett belefaradtak az igazsag vedelmebe a nagy tobbseg ellen, mint ahogy Samson is belefaradt Delila unszolasaba, es ez lett a veszte.
Samson vegul nem latott mert a filiszteusok kiboktek a szemet. Mi sem latunk, mert a filiszteus lany, a vilag, akivel hazassagot kotottunk unszolt minket es mi engedtunk neki, igy az ellenseg ranktamadhatott es mar nem latjuk tisztan hova megyunk, mi a jo es mi a rossz.
Ezert mondja Pal apostol: "De te maradj meg azokban, a miket tanultál és a mik reád bízattak, tudván kitől tanultad" .
Es Judas apostol: "Szeretteim, mivelhogy minden igyekezettel azon vagyok, hogy írjak néktek a közös üdvösség felől, kénytelen voltam, hogy intőleg írjak néktek, hogy tusakodjatok a hitért, a mely egyszer a szenteknek adatott." (3.)
Ha nem szanjuk oda testunket élő, szent és Istennek kedves áldozatul mint ahogy Pal konyorgott a Romabelieknek (12:1) akkor ne csodalkozzunk hogy konnyen eltevelyedunk. Ha nem ujul meg elmenk hanem e vilaghoz szabjuk magunkat (12:2) akkor az Iget felreertjuk, felremagyarazzuk tetszesunk szerint. Mert aki olvassa az Iget az ugy olvassa hogy ala is kell vetnie magat annak amit olvas. Ha nem ezzel a vaggyal olvassa akkor lehet hogy meg sem erti, mert a Szent Szellem az aki elove teszi szivunkben az iget, de csak azoknak akik nem allnak ellen. Mert akik nem akarjak befogadni a bibliai igazsag szeretetet azért bocsátja reájok Isten a tévelygés erejét, hogy higyjenek a hazugságnak; (II.Thessz.2:11).
"Engedelmeskedjetek azért az Istennek; álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek." (Jak.4:7) Ha nem engedelmeskedunk Istennek es nem allunk ellene az ordognek, akkor az ordog nem fog elfutni tolunk es ennek szomoru kovetkezmenyei lesznek.
Ahogy Jezus az utolso idokre profetalta, az igaz hit kiveszoben van, es a hamis keresztenyseg terjed mint a jarvany.
Regen, amikor meg nem volt Biblia a kozember nyelven, csak latinul, meg volt mentseguk arra hogy miert nem tertek meg, hiszen nem ismertek az igazsagot, csak azt amit a katolikus papok mondtak nekik. De nekunk akiknek ott a kezunkben a Biblia, mi a mentsegunk hogy nem engedelmeskedunk?
A lelkendezes meg nem bizonyitja a hitedet, a gyulekezetbe jaras sem, de van ami bizonyitja a hitet es az a kereszthordozas (Mate 10:38). Ha lemondasz sajat EN-edrol es harcolsz sajat magad ellen hogy Krisztus gyozedelmeskedjen benned, ez azt bizonyitja hogy valoban Krisztus kovetoje vagy.
Tehat ha meg hitben allsz, erosen az igazsagban akkor maradj meg abban, ha meg nem akkor terj meg.
Remenysegem szerint azonban ahogy novekednek az amitok a rosszasagban, ugy fog novekedni az a keves igaz hivo az igaz hitben. Az en imam is az utolso idok egyhazaaert ez mint Samsone halala elott: "Uram, Isten, emlékezzél meg, kérlek, én rólam, és erősíts meg engemet, csak még ez egyszer, óh Isten!" /Birak 16:28/. Vagyis hogy az Ur eljovetele elott meg egyszer az Ur erositse meg az egyhazat. Amen.

" Légy hív mind halálig, és néked adom az életnek koronáját." (Jelenesek 2:10b)

Sunday, November 05, 2006

Az élő vizek folyamai

"Az ünnep utolsó nagy napján pedig felálla Jézus és kiálta, mondván: Ha valaki szomjúhozik, jőjjön én hozzám, és igyék. A ki hisz én bennem, a mint az írás mondotta, élő víznek folyamai ömlenek annak belsejéből. Ezt pedig mondja vala a Lélekről, a melyet veendők valának az ő benne hívők: mert még nem vala Szent Lélek; mivelhogy Jézus még nem dicsőítteték meg. "
/Janos 7:37-39/

Jezus a mi forrasunk, Otole kapunk mindent ami csak szukseges a szolgalathoz. De figyeljuk meg hogy Jezus azt mondja: Ha valaki szomjúhozik, jőjjön én hozzám, és igyék. Eloszor is szomjaznunk kell, ereznunk kell hogy nincs semmink, es vagyakoznunk kell az Ur Jezus utan. Aki nem szomjazik, az nem fog odamenni Jezushoz, mert azt hiszi hogy mar mindene megvan. Azt hiszi hogy eleg okos o hogy a Szent Szellem nelkul is irni tudjon egy predikaciot, vagy vezessen egy gyulekezetet. Vagy pedig abban a tevhitben el, hogy mivel a Szent Szellem mar benne el ez azt jelenti hogy automatikusan minden szava a Szellemtol szarmazik. Ez nem igy van, szavainkert is a forrashoz kell mennunk, donteseink, cselekedeteink elott is szomjaznunk kell, es miutan meritettunk a Forrasbol es megertettuk mi Isten jo es tokeletes akarata es az erot is fontrol kaptuk hozza, akkor elindulhatunk szolgalni.
Nem eleg csak szomjazni, es felismerni a bennunk levo hianyt, hanem oda is kell mennunk Jezushoz es inni. Ha ezt megtesszuk akkor elo vizek folyamai fognak belolunk omleni, a Szent Szellem fog sugarozni belolunk, a Szent Szellem fog szolni altalunk, a Szent Szellem aldassa tesz minket masok szamara. Mennyire mas az amikor mindezt csak emberi szinten probaljak elerni.
Az egeszbol csak rozsdas, buzos viz arad, ha egyaltalan arad valami.
Ezt a kulonbseget megereztek a zsinagogaba jarok is, amikor Jezust hallottak:
"És elálmélkodának az ő tanításán; mert úgy tanítja vala őket, mint a kinek hatalma van, és nem úgy mint az írástudók." /Mark 1:22/.
Az irastudok beszedeben nem volt hatalom mert arrol beszeltek amit nem ismertek (Jan.8:19) es mert a szentsegrol beszeltek bunnel a szivukben, es mert nem az Isten forrasabol meritettek hanem a sajat kutfejukbol.
Milyen szomoru szamomra ilyen predikaciokat hallgatni. Meg ha igazat is mondanak, neha amikor bunben van a predikator (ezt a Szent Szellem erzekelteti bennem) az egesz beszed olyan kellemetlen lesz mint a rozsdas kerekek csikorgasa. Inkabb hallgasson. Inkabb terjen meg es utana vegye szajara szent Istenunk nevet (szomoru hir hogy az amerikai Evangelikus szovetseg elnokerol -aki egy 12.000 tagu gyulekezet vezetoje- kiderult hogy felberelt egy ferfi prostitualtat masszazs celjabol es drogot is rendelt tole, amit allitasa szerint nem szivott el, raadasul mindezeket eloszor letagadta, de most bevallotta.Szomoru..), de amikor nem el bunben a predikator, csak sajat okossagabol beszel es nem a Szent Szellem altal az csak kisse faraszto es unalmas.
Amikor azonban az elo vizek folyamai omlenek a predikator bensejebol az olyan frissito, oromet okoz a bennunk levo Szent Szellemnek, megelegiti szomjusagunk, es bevilagitja a sziv elrejtett zugait, megteresre indit.
Tehat Jezus a forras amelyen at arad a viz a hivo pedig miutan hozzakapcsolodott ehhez a forrashoz olyan lesz mint a vizvezetek amelyen at folyik a mennyei viz a szomjazok szamara.

"És a Lélek és a menyasszony ezt mondják: Jövel! És a ki hallja, ezt mondja: Jövel! És a ki szomjúhozik, jőjjön el; és a ki akarja, vegye az élet vizét ingyen." /Jelenesek 22:17/

Saturday, November 04, 2006

Terjetek meg

"Azokban a napokban pedig eljöve Keresztelő János, a ki prédikál vala Júdea pusztájában. És ezt mondja vala: Térjetek meg, mert elközelített a mennyeknek országa."
/Mate 3:1-2/

"Ettől fogva kezde Jézus prédikálni, és ezt mondani: Térjetek meg, mert elközelgetett a mennyeknek országa."
/Mate 4:17/

Ez volt Keresztelo Janos uzenete, Jezus Krisztus uzenete, es Isten minden igazi szolgajanak az uzenete.
Richard Baxter, a puritan predikator mondta: 'Ugy predikaltam, mint aki lehet hogy utoljara predikal, es mint egy haldoklo ember a haldoklo embereknek.'
Mi a legfontosabb es legsurgetobb uzenet, amely nelkul mindannyian elvesznenk? Nem tudhatjuk mikor er el minket a halal, sem azt hogy akiket ismerunk, akikkel beszelunk mikor lehellik ki lelkuket. A legfontosabb uzenet pedig: terjetek meg, mert elkozelgetett a mennyek orszaga.
Ez tobb dolgot magaban foglal: 1. Van honnan megternunk, 2. Van hova megternunk , 3. Van miert megternunk.
1. A teny hogy meg kell ternunk es a helyes utra lepnunk azt jelenti hogy eddig a helytelen uton voltunk. Es Jezus az ut. Ha nem az O utjan jarsz, a rossz uton vagy, es a pokol fele tartasz. Van mibol megternunk. A buneinkbol kell megternunk. Emlekezzunk meg, hogy Adam es Eva a bun miatt kerult ki Isten jelenletebol, a bun miatt haltak meg. Velunk is ugyanez a helyzet.
Es emlekezzunk hogy Jezus a bun miatt halt meg, holott Benne nem volt bun, hanem az emberiseg buneit vette magara, a te buneidet is. De O feltamadott es gyozott. Ha mi megterunk akkor Jezusban es Jezus altal mi is feltamadunk orok udvos eletre, es mi is gyozunk.
2. Igen, meg kell terni es mar tudjunk honnan, de hova kell megterni? Istenhez kell megterni az ujjaszuletes altal, mely nem egy ima, nem ritus es nem egyhaz-tagsag altal tortenik, hanem a mindenhato Isten Szelleme munkaja altal, mely kimunkalja a szivedben a hitet Jezusban, megerted hogy Jezus mit tett erted, elhiszed es mindez bunbanatra fog jutattni es megutalod mocskos multadat, es gonosz szivedet es Isten kegyelmeert kialtasz, mert tudod hogy mas nem segit rajtad. Ralepsz a helyes utra, amely Jezus, es amely ut keskeny. Ezen a keskeny (Mate 7:14) es kenyelmetlen uton egy nehez keresztfaval (Mate 10:38) kell menned szuntelen imadkozva (1.Thessz.5:17) es mindenkor orulve az Urban (Fil.4:4). Erre szinten csak Isten Szelleme tehet kepesse, de mivel O nem kenyszerit senkit semmire, mindezeket neked kell eldonteni hogy vallalod-e. Es miert vallalna valaki ilyet? Lemondani mindenunkrol es meg orulni is? Az vallalja ezt aki felfogta teljes szivevel hogy mit tett miertunk az Isten! Hogy honnan mentett meg, hogyan, es hogy hova vezet ez a helyes ut.
3. Mert elkozelgetett a mennyeknek orszaga. Kozel van, az ajto elott (Mark 13:29) es a kegyelem ideje egyszer le fog jarni. "Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elveszszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson."/2.Pet.3:9/. Amig meg tart, eljunk vele, mert utana eljon az itelet, melyben Isten, mint igaz biro megitel minden embert es csak azok nem karhoztatnak akik "megmosták az ő ruháikat, és megfehérítették ruháikat a Bárány vérében." /Jel.7:14/.
Isten kegyelmes, jo es szereto Isten aki azt akarja hogy megterj Hozza, mert igy kozossegben lehetsz Vele. Hivja megteresre azokat akik Ot meg nem ismerik, azokat is akik abban a teveszmeben elnek hogy ismerik Ot, de igazabol csak egy hamis jezust fogadtak be, aki nem kepes megszabaditani oket bunos,testies voltukbol, hivja azokat a mar hivo embereket is megteresre, akik bunbe estek, akik nem engedelmeskednek, akik ket uton santikalnak.
"Bánjátok meg azért és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bűneitek, hogy így eljőjjenek a felüdülés idei az Úrnak színétől." /Ap.Csel. 3:19/.

Friday, November 03, 2006

Negy szelsoseg

"De jaj néktek farizeusok! mert megadjátok a dézsmát a mentától, rutától és minden paréjtól, de hátra hagyjátok az ítéletet és az Isten szeretetét: pedig ezeket kellene cselekedni, és amazokat sem elhagyni."
/Luk.11:42/

A farizeusok torvenyeskedok, kulsoleg vallasoskodok, belul pedig halottak voltak.
Az ember hajlamos szelsosegekbe esni, foleg azok, akik nem elnek a Szent Szellem vezetese alatt, esetleg nem is igazi hivok.
Az egyik ilyen szelsoseg amikor a kulso dolgokra helyezzuk a hangsulyt, az Ige bizonyos kiragadott reszeire vagy csupan emberek tradicioira (pl. a nok oltozkodese, bizonyos viselkedesi normak, az Ur napjanak megtartasa, a dicsoites modja stb..), amik ugyan szinten fontosak, de ha nem jar egyutt az Ige tobbi reszenek megtartasaval akkor mit sem er.
Szamomra nagyon elgondolkodtato hogy Jezus ezt a ket dolgot emliti amik hianyoznak e farizeusok eletebol: az iteletet es az Isten szeretetet.
Pal apostol mondja az 1.Kor.13.-ban hogy ha szeretet nincsen bennem, semmi vagyok. Akarmit is teszek az Urert, akarmennyi aldozatot is vallalok, akarmennyit is missziozok, ha ez nem tarsul Isten szeretetevel az olyan mint a zengo erc, vagyis nulla. Csupan kulso vallasoskodas lesz, hogy sajat magam vagy masok elott tetszelegjek es/vagy megnyugtassam vadlo lelkiismeretemet.
Az iteletet is elhagytak a farizeusok, vagyis nem iteltek meg a bunt magukban, talan masokban sem. Megelegedtek azzal hogy a tobbiek is megadjak a tizedet, de ha belul gyulolkodo, parazna, irigy az mar nem erdekli oket. A lenyeg a latszat.
De vannak mas szelsosegek is. Azok akik Isten szeretetet hangsulyozzak, de az iteletet hagyjak el. Azt hiszem napjainkban talan ez a legjellemzobb. Azt hirdetik hogy mivel Isten szeretet, igy nem itelhetunk mert az mar nem szeretet. Ha szolok neked hogy talan nem kellene hitetlen fiuval jarnod akkor azt mondjak, gyulolkodo vagy, nincs benned szeretet. Elhagytak az iteletet, es igy elcsurtek-csavartak a szeretetet . Holott Jezus ezt mondja: ezeket kellene cselekedni es amazokat sem elhagyni. Jezust is azert kente fol az Isten mert szerette az igazsagot es gyulolte a hamissagot. (Zsid.1:9). Ahogy valaki mondta: ha nem gyulolod a hamissagot, akkor nem is igazan szereted az igazsagot.
Nezzuk a harmadik szelsoseget, amely elhagyja a szeretetet, de meghagyja az iteletet. Az ilyen mindenfele irgalom nelkul fogja itelni testvereit, olyan dolgokat varva el toluk ami sajat eleteben sincs meg. Nem szeretetbol, a masik javaert fegyelmez, hanem csupan a fegyelmezes kedveert fegyelmez, hogy a biro kepeben tetszelegjen.
A negyedik az a szelsoseg, amikor elhagyjak azokat a kevesbe jelentos parancsolatokat, amikrol Jezus azt mondta hogy: amazokat sem elhagyni. O, azok nem olyan fontosak!- mondjak, Ne legyunk torvenykezok!- mondjak azokra akiknek az Ige minden szava fontos. Mert nincs semmi jelentektelen a Bibliaban. Igen, a kulso megjelenes is fontos, ha nem is a legfontosabb. Ha kint van az egesz hasunk a polobol, hogy fogunk bizonysagot tenni Jezusrol? Ha valaki radnez a hasadat fogja latni es nem Jezust.
Ha a vilag viselkedesi stilusahoz igazodunk es nem az Igehez, akkor ebbe a szelsosegbe fogunk esni. Akkor is, amikor elhagyjuk az egyhaz reszere valo adakozast, a csaladtagok kulonbozo biblikus szerepeit (Kol.3:18-22), a tiszta beszedet es egyeb `kulso` dolgokat, ezeket nem olyan fontosnak belyegezven. Pedig ezeket kellene cselekedni, és amazokat sem elhagyni.

Thursday, November 02, 2006

Az igazak orome

"Az igazak pedig örvendeznek és vígadnak az Isten előtt, és ujjongnak örömmel."
/Zsolt.68:4/

Mi mast tehetnenek azok, akiket az Ur Jezus Krisztus valtott meg sajat elete aran? Akiknek az a remenyseguk hogy az orokkevalosagot Isten jelenleteben tolthetik? Akiknek Isten eltorolte buneit, akik Jezus altal gyoztek es diadalt arattak a satan felett es sajat maguk felett? Akik kozossegben lehetnek Istennel?
Isten kegyelme olyan nagy, es a megvaltas olyan felfoghatatlanul csodalatos a mi emberi szivunk szamara, de ez is a mi javunkra van. Mert ha teljes egeszeben felfognank hogy micsoda kegyelem reszesei lettunk, a szivunk nem tudna elhordozni azt az oromet.
"Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem." (I.Kor.13:12). Milyen jo hogy majd mennyei testet kapunk mely alkalmas lesz mindezek felfogasara, es Isten szunet nelkuli dicseretere.
Ezen a foldon sok a kisertes, a szenvedes is, de ott van bennunk a dicsoseg remenysege (Kol.1:27), Jezus Krisztus. "A kit, noha nem láttatok, szerettek; a kiben, noha most nem látjátok, de hisztek benne, kibeszélhetetlen és dicsőült örömmel örvendeztek:" /I.Pet.1:8/ "...noha most kissé, ha meg kell lenni, szomorkodtok különféle kísértések között," /6./
Gyonyorkodjunk Obenne, mert ez eletunk egyik fo celja.

"Boldog ember az, a kinek az Úr bűnt nem tulajdonít, és lelkében csalárdság nincsen." /Zsolt.32:2/
Igen, ez az ember valoban boldog. Bunnel egyutt nem lehet boldognak lenni, es ezt sajat tapasztalatombol mondom. A bun megnyomorit. Pedig azt hittem hogy boldogga tesz. De minel tobbet habzsoltam a bunbol boldogsagot remelve, annal nyomorultabb lettem. Sot amikor mar hivo lettem, akkor sem volt addig bekessegem es igazi Urban valo oromem, amig nem vallaltam fel a sajat keresztemet, amikor nem feszitettem meg magam. Es ez mindennapos feladat. Ahogy Kalvin Janos is mondta: kereszt nelkul nincs korona.
Augustine pedig arrol ir vallomasaiban hogy az erkolcstelenseg gyonyoreinek rabja volt, de Isten ezeket a vilagi oromoket eltuntette a szivebol es helyettesitette azokat az Istenben valo szuveren orommel.

"Vígasságnak és szabadulásnak szava van az igazak sátoraiban: Az Úrnak jobbkeze hatalmasan cselekedett!" /Zsolt.118:15/

Wednesday, November 01, 2006

Jojjetek hozzam

"Jőjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű."
/Mate 11:28-30/

Milyen csodalatos hogy Jezus nem nezi le a megterhelt embereket, hanem torodik veluk es magahoz hivja oket, mint a szomjazokat is, akik elo vizek forrasara talalhatnak Benne (Jan.7:37).
Akinek nincs bolcsessege, azt sem veti meg, nem mondja ra: O, de buta vagy! Hanem azt mondja: Kerjetek tolem, es en keszsegesen es szemrehanyas nelkul adok (Jak.1:5).
Jezus minden jonak a forrasa, es mindig mehetunk Hozza, ejjel-nappal. O tudja hogy nincs semmink, nyomorult kis emberek vagyunk, es hatalmas szuksegunk van Ra. O orul ha Hozza fordulunk es orommel ad.
Az az ige, amely egyik legnagyobb hatassal volt ram a megteresemkor az a Janos 6:37:
"Minden, a mit nékem ád az Atya, én hozzám jő; és azt, a ki hozzám jő, semmiképen ki nem vetem." . En Jezushoz akartam jonni, de szegyelltem magam; ki vagyok en hogy Isten szoba alljon velem? Csak egy bunos kis ember vagyok. De amikor elolvastam ezt az iget, megragadott hogy Jezusban mekkora szeretet van, hogy meg engem is befogad, ha Hozza megyek.
En is megfaradtam, megterheltettem a buneim miatt, a vilagi gondok miatt es Jezus nyugalmat adott nekem. Megnyugtatott hogy a buneimet eltorolte, megbocsatotta, hogy nem kell a regi eletemet elni, es O gondoskodik rolam, gondjaimat is mind Ra vethetem mert neki gondja van ram (I.Peter 5:7).
Azonban hogy megmaradjunk ebben a nyugalomban, fel kell vennunk Jezus igajat es terhet, amelyek konnyuek es gyonyorusegesek. Az iga az, hogy Krisztus uralma alatt jarunk, nem oda megyunk ahova akarunk es nem azt csinaljuk amihez legnagyobb kedvunk van, hanem azt amit O parancsol nekunk es odamegyunk ahova O vezet. Ez az iga, ha engedjuk hogy az Ur rank helyezze, eloszor kenyelmetlen, de aztan megtanuljuk altala az alazatot es a szelidseget. Vegul gyonyoruseget fogunk talalni benne, es nem is akarunk igaja alol kibujni.
Megtanuljuk Jezustol, hogy neki is szabadsaga volt itt a foldon azt tenni amit akar, de O alavetette magat Atyjanak, es az embereket szolgalta teljes alazatban.
"Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és adja az ő életét váltságul sokakért." /Mark 10:45/.
O pedig Istennel egyenlo. Ezert nekunk, kis nyomorult embereknek is meg kell tanulnunk, hogy ugyan minden szabad nekunk, de mint Jezus, mi is alazzuk meg magunkat, es igy szolgaljuk Istent es szolgaljunk egymasnak szeretetben, mint Pal:
"Mert én, noha mindenkivel szemben szabad vagyok, magamat mindenkinek szolgájává tettem, hogy a többséget megnyerjem." /I.Kor.9:19/
es igy nyugalmat talalunk Istenben, mint akiknek eleg az, hogy az O akaratat cselekedhetjuk.