Friday, December 29, 2006

Ures edeny

"A ki azt mondja, hogy ő benne marad, annak úgy kell járnia, a mint ő járt."
/1.Janos 2:6/

Ez volt az uzenete K.P. Yohannan predikaciojanak amit az interneten hallgattam meg.
Olvassuk el az evangeliumokban hogyan jart, hogyan elt Jezus. Ez a kereszteny elet.
Miutan megigazultunk Isten kegyelmebol, ugy kell jarnunk amint O jart.
Yohannan elmondta hogy ebben a legnagyobb akadaly nem az ordog, hanem a mi en-kozpontusagunk. Ezzel teljesen egyetertek. Mert le kell mennunk nullaba, es ugy szolgalni. Ha nem nullazzuk le magunkat akkor nem fogunk tudni hosszu tavon szolgalni, csak lazadozni.
Jezus lenullazta magat amikor e foldre jott es a legnyomorultabb embereknek szolgalt, akikhez meg a tobbi ember sem kozelitett. Betegek, vakok, bunosok, a tarsadalom kivetettei.
Ejszaka imadkozott, nappal gyogyitott, demonokat uzott, tanitott... Ki kepes erre aki nem uresiti meg magat, es nem teljesedik be a Szent Szellemmel? Mert a Szent Szellem ures edenyeket tolt meg.
Robert Shuller hamis evangeliuma szerint a legnagyobb bun az ha nincs eleg onbizalmunk. A mai hamis evangelium igy hangzik: Jojj Jezushoz es sikeres es boldog leszel, megoldodnak a problemaid... Hirdetik ezt a TV-ben a gazdag es hires TV-evangelistak, a draga ekszerekkel es eros sminkkel kidiszitett noi `szolgalok`.
De mit mond Jezus?
"Ekkor monda Jézus az ő tanítványainak: Ha valaki jőni akar én utánam, tagadja meg magát és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem." /Mate 16:24/
O, igen ez nagyon nehez! "Embereknél ez lehetetlen, de Istennél minden lehetséges." /Mate 19:26/ . Jezus kepes volt megtagadni magat ertunk, hiszen O a mennyben volt az Atyanal teljes dicsosegben, de lejott a foldre testben es kereszthalalt halt ertunk. Mi nem tudjuk megtagadni magunkat mert annyira en-kozpontuak vagyunk, nem akarjuk az uldoztetest, a kenyelmetlen eletet, a szegenyseget vallalni az evangeliumert, kulonben mar a fold minden egyes reszen, a legszegenyebb, legnyomorultabb helyeken is hirdetve lenne az evangelium. Nem akarunk orakat imadkozni, mert erdekesebb a TV-t nezni, nem akarunk a tarsadalom kivetettjeivel foglalkozni, csinaljak azt a szocialis munkasok! De hala az Istennek Istennel minden lehetseges. Mivel Jezus belenk koltozott es O kepes megtagadni magat, igy Oaltala mi is meg tudjuk tagadni magunkat. Hogy hogyan? " Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus" /Gal.2:20/.
Jezus jo, kegyelmes, szereto Isten, ebben adott peldat nekunk. Es abban hogy gyulolte a hamissagot, a Templomban valo kereskedest, a farizeusok kepmutatasat a felfuvalkodottsagot, minden bunt. Kedves volt viszont elotte Maria imadata aki ".. megállván hátul az ő lábainál sírva, könnyeivel kezdé öntözni az ő lábait, és fejének hajával törlé meg, és csókolgatá az ő lábait, és megkené drága kenettel." /Lukacs 7:38/
Ha visszatekintek az elmult evre azt latom hogy a legnagyobb kisertes, amiben sokszor el is buktam, az az volt hogy magamra tekintsek. Az aktualis testi, lelki problemakra, arra hogy mi a jo nekem es hogy en mit szeretnek. Az utobbi idoben mar mielott felnott volna bennem a vegso elkeseredes es keseruseg meg idoben felismertem hogy ez az onmagamra-figyeles csapdaja, hogy ne Jezusra figyeljek, hanem magamra. Ilyenkor nagyon nehez hirtelen mindent az Ur kezebe helyezni, de ennek ellenere el kell kezdeni, kozeledni Istenhez, es igy O is kozeledni fog hozzam. Ilyenkor akarmennyire nincs hozza kedvunk, el kell kezdeni imadkozni, vagy Bibliat olvasni vagy predikaciokat hallgatni, beszelni testvereinkkel, imat kerni.
Az uj evre azt kivanom:
"Az Isten könyörüljön rajtunk és áldjon meg minket; világosítsa meg az ő orczáját rajtunk. Szela." /Zsoltar 67:2/

Wednesday, December 27, 2006

A siralom es a vigassag haza

"Jobb a siralmas házhoz menni, hogynem a lakodalomnak házához menni; mivelhogy minden embernek ez a vége, és az élő ember megemlékezik arról...
A bölcseknek elméje a siralmas házban van, a bolondoknak pedig elméje a vígasságnak házában."
/Predikator 7:2,4/

Igen elgondolkodtatoak ezek az igek. Vajon miert van ez igy, hiszen ki az aki inkabb szeret egy temetesen reszt venni mint egy eskuvon? De a siralmas haz az orokkevalosagra emlekeztet, a vig lakodalmas haz pedig az ideig valo oromokre.
A temetes nem feltetlenul a szomorusagot szimbolizalja, mert aki az Urban hal meg, az csak elkoltozik e foldi eletbol a mennyei eletbe. Sok hivo embert ismerek akiknek mikor hivo szerettei meghaltak, nem voltak szomoruak, mert tudtak hogy szeretteik az Ur jelenleteben vannak es jobb nekik mint nekunk akik itt a foldon maradtunk.
De akar hivo akar hitetlen temeteserol van szo, az orokkevalosag perspektivajaba helyezodnek a dolgok a jelenlevok gondolataiban. A halal fenyeben nezni az eletet= lebecsulni a mulando, hiabavalo, ertektelen dolgokat. Ezert van a bolcs elmeje a siralmas hazban.
Ha gondolataink csak az ideigvalo oromokre tekintenek, ha csak a vigassag hazara akarunk gondolni, akkor elveszitjuk szemunk elol az orokkevalo ertekeket. A foldi oromoknek pedig egyszer csak vege szakad.
Az 5. versben pedig ezt olvassuk:
"Jobb a bölcsnek dorgálását hallani, hogynem valaki hallja a bolondoknak éneklését."
Errol az jut eszembe hogy jobb az odaszant eletu istenfelo hivo ember feddeset hallani a gyulekezetben mint a bunos engedetlenek hallelujazasat.
Sokszor a dicsoitesnek rossz szellemisege van a testies, vilagias elet miatt, ezert jobban orulnek ha a vidam dicsoites helyett inkabb zsakruhaban sirnanak buneik miatt es hiszem hogy Isten is jobban orulne.
Az ilyen siras utan johetne a vig orom, a Szent Szellem vigasztalasanak, a kegyelemnek orome.
"Boldogok, a kik sírnak: mert ők megvígasztaltatnak." /Mate 5:4/
"A ki vetőmagját sírva emelve megy tova, vígadozással jő elő, kévéit emelve." /Zsoltar 126:6/
Eloszor sirni kell hogy orulni tudjunk, eloszor a siralmas hazba kell mennunk hogy utana a Barany menyegzojen orvendezhessunk.
Addig is vannak mindenfele oromeink, banataink, halalozasok, eskuvok, de Pal arra szolit, hogy ezeket az orokkevalosag fenyeben ertekeljuk, mondvan: "Ezt pedig azért mondom, atyámfiai, mert az idő rövidre van szabva ezentúl, azért a kiknek van is feleségök, úgy legyenek, mintha nem volna. És a kik sírnak, mintha nem sírnának; és a kik vígadnak, mintha nem vígadnának; a kik vesznek, mintha semmijök sem volna. És a kik élnek e világgal, mintha nem élnének: mert elmúlik e világnak ábrázatja." /I.Kor.7:29-31/
E korszakot jellemzi a hedonizmus: az elvezetek hajszolasa, es a humanizmus, mely szerint az emberiseg legfontosabb celja a boldogsag. De ti "ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata."/Roma 12:2/

Tuesday, December 26, 2006

Isten a szivedet akarja

"Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de az ő lelkében kárt vall? Avagy micsoda váltságot adhat az ember az ő lelkéért?"
/Mate 16:26/

Az egesz vilagot megnyerni, ezreket Krisztushoz hivni, a szegenyeken segiteni, minden konferencian predikalni, hires dicsoito zenesznek lenni, o milyen szep dolog, ugye? De hol van a lelked? Mindezek a dolgok nem valthatjak ki lelked bunos, Istentol tavoli allapotat.
"Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom. És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok. És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból." /1.Kor.13.1-3/.
Valljuk hogy kegyelem alatt vagyunk, es nem cselekedetekbol igazulunk meg, megis, miert missziozunk inkabb, mint hogy egesz szivunket odaadjuk Jezusnak?
"Mert nem kivánsz te véresáldozatot, hogy adnék azt, égőáldozatban sem gyönyörködöl. Isten előtt kedves áldozatok: a töredelmes lélek; a töredelmes és bűnbánó szívet oh Isten nem veted te meg!" /Zsoltar.51:18-19/. <-- Legyen ez az ige a szivunkben az elkovetkezendo evben, es figyelmezzunk Jezus szavaira: O a lelkedet akarja. Az egesz lelkedet. Mert enelkul semmilyen aldozatod, szolgalatod nem lesz gyonyorusegere.
Lehet hogy az emberek tisztelni fognak szolgalatodert, de az Atya elott mezitelenul fogunk allni, mert az O szemei mint a faklya kikutatjak a sziv rejtett zugait, nem bujhatunk al-kegyessegunk alarca moge.
Ezt szeretetbol irom, hogy keszen legyunk az Urral valo talalkozasra, nem ugy mint azok akik sajat kegyes cselekedeteikben biztak, de szivuk Istentol tavol volt: "Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben? És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők." /Mate 7:22-23/
Az Ur Jezus barmikor eljohet az oveiert. Legyen ez hitunk, remenysegunk es oromunk az uj evben.
"Annak pedig, a ki titeket a bűntől megőrízhet, és az ő dicsősége elé állíthat feddhetetlenségben nagy örömmel, Az egyedül bölcs Istennek, a mi megtartónknak, dicsőség, nagyság, erő és hatalom most és mind örökké. Ámen." /Judas 24,25/

Friday, December 22, 2006

A kevelysegrol

"Az Isten a kevelyeknek ellenök áll, az alázatosoknak pedig kegyelmet ád."
/Jakab 4:6/

Most egy hosszabb irason dolgoztam a kevelyseg (es termeszetesen az alazat) temajaban.
Itt olvashato:
http://www.geocities.com/shoshanakertesz/kevely.html

**Aldott napot kivanok**

ui.: A Posztmodern egyhaz cimu irasom bovitett valtozatat is felraktam : http://www.geocities.com/shoshanakertesz/poszt.html , a bovites a masodik oldalon talalhato.

Thursday, December 21, 2006

Istenfélelem, megelégedéssel

"De valóban nagy nyereség az Istenfélelem, megelégedéssel; Mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit;"
/I.Tim.6:6-7/

Azon a napon a diplomank nem fog szamitani, sem az elert sikerek, sem a penz, sem a mi csodalatos tehetsegunk es intelligenciank. Meg az sem hogy mennyit jottunk-mentunk `az Urert`, amikor O fel sem szolitott ra.. Az Ur nem lesz halas a sok emberi szervezkedesert amit allitolag az O kiralysaga erdekeben tettunk, sajat kutfonkbol, mert a Szent Szellem megoldasat tul neheznek vagy tul `unalmasnak` talaltuk. Holott O csak azt kerte: figyelj Ram, kovess engem, bizd Ram, " a magad értelmére pedig ne támaszkodjál." (Peld.3:5).
De azon a napon nagy nyereseg lesz ez: "az Istenfélelem, megelégedéssel". Ugy megyunk majd az Ur ele hogy nincsen semmink amivel dicsekedhetnenk elotte, csakis a Jezus Krisztus vere amely ertunk kiontatott es amely megtisztitott minket a buneinkbol, regi termeszetunkbol, megtisztitott, hogy több gyümölcsöt teremjunk (Janos 15:2) , de ne a magunk erejebol, hanem az Ovebol hogy a dicsoseg is az Ove legyen. Csak ez a gyumolcs megy at a tuzon, a tobbi eleg mint fa, szena es pozdorja (1.Kor.3:14). Az Istenfelelem, az Ur igaz tisztelete es szeretete, amely nem akarja meglopni az O dicsoseget, es amely retteg nehogy az Urnak fajdalmat okozzon, nehogy bunevel terhelje Ot es masok elott gyenge bizonysag legyen az Urrol. "Boldog ember, a ki szüntelen retteg; a ki pedig megkeményíti az ő szívét, bajba esik." (Peld.28:14).
A megelegedes is nagy nyereseg lesz, amikor az Ur az iteletkor megnezi egesz eletunket, es latja hogy halaadassal eltunk mindennel amit adott nekunk, joert, rosszert, sokert, kevesert. Nem panaszkodtunk allandoan es nem is kergettuk a gazdagsagot, a penzt es a foldi boldogsagot.
Mert hogy jottunk a vilagra? Semmink nem volt es igy is fogunk tavozni. "Mezítelen jöttem ki az én anyámnak méhéből, és mezítelen térek oda, vissza. Az Úr adta, az Úr vette el. Áldott legyen az Úrnak neve!" (Job 1:21).
Semmink nem lesz, ott a foldben meg ruhankat es csontjainkat is megemeszti a moly. Ezt nem azert mondom hogy depressziosak legyunk, hanem eppen azert hogy oruljunk, hiszen nem ugy mint ahogy a vilag allandoan hajszolja azt amit el akar erni, penzt, sikert, boldogsagot, mi teljesen szabadok vagyunk ezektol, hiszen ezek az emberek soha meg nem elegszenek, de mi megelegedtunk, mert Krisztus a mienk, es Ot visszuk magunkkal a tulvilagra, hiszen azt mondta hogy O velunk van minden nap a vilag vegezeteig.

Tuesday, December 19, 2006

Unnepek

"És megáldá őket Simeon, és monda Máriának, az ő anyjának: Ímé ez vettetett sokaknak elestére és feltámadására az Izráelben; és jegyül, a kinek sokan ellene mondanak;"
/Lukacs 2:34/

Karacsony kozeledik, es sajnos a legtobb helyen felreertesben vannak afelol hogy mit is unnepelnek es hogy van-e nekik okuk az unneplesre.
Eloljaroban megjegyeznem hogy nem lehet tudni pontosan mikor szuletett Urunk e foldon, a karacsony unnepe nem talalhato a Bibliaban, de nem hiszem hogy bun lenne megunnepelni, mint ahogy nehany tulbuzgo kereszteny allitja.
"Emez az egyik napot különbnek tartja a másiknál: amaz pedig minden napot egyformának tart. Ki-ki a maga értelme felől legyen meggyőződve. A ki ügyel a napra, az Úrért ügyel: és a ki nem ügyel a napra, az Úrért nem ügyel. A ki eszik, az Úrért eszik, mert hálákat ád az Istennek: és a ki nem eszik, az Úrért nem eszik, és hálákat ád az Istennek." /Roma 14:5-6/
Aki megunnepli annak unnepleseben Jezus Krisztusnak kell a kozeppontban allnia.
De amint napi igenkben is olvassuk, Jezus sokaknak elestere, es sokaknak feltamadasara `vettetett`. Aki ujjaszuletett Isten kegyelmebol es Istennel jar annak van oka unnepelni, unnepelni Uranak foldi szuleteset testben, ertunk valo kereszthalalat engesztelesul buneinkert, feltamadasat, es a mi szivunkbe valo bekoltozeset. Akinek udvossege van az feltamad halottaibol es orokke Istennel lesz. Akinek pedig nincs udvossege, es nem akar megterni annak semmi oka az unneplesre, mert ugyan allitolag Jezust unnepli, de ez a Jezus neki elestere van.
Ahogy tagnap is olvastuk, Jezus a vilag udvoziteseert jott, de akik nem ternek meg azok elkarhoznak. Isten szeretne ha mindenki megterne (2Peter 3:9), de nem mindenkie a hit (2.Thessz 3:2).
"Mert Krisztus jó illatja vagyunk Istennek, mind az üdvözülők, mind az elkárhozók között; Ezeknek halál illatja halálra; amazoknak pedig élet illatja életre. És ezekre kicsoda alkalmatos?" /2.Kor.2.15-16/ Mit mond itt Pal apostol? Hogy az evangeliumot amikor hirdetik, az emberek udvozuleseert hirdetik, es aki hisz annak az evangelium az elet illata lesz. Aki pedig hallja, de nem fogadja el annak a halal illata lesz, mert ugyan Isten megadta neki a lehetoseget, de o visszautasitotta, ezert vallalnia kell ennek kovetkezmenyet, a karhozatot. Aki igy dontott annak nincs oka unnepelni .
Isten mondja:"Ne hozzatok többé hazug ételáldozatot, a jó illattétel útálat előttem; újhold, szombat s ünnepre-felhívás: bűnt és ünneplést el nem szenvedhetek." /Ezsaias 1:13/
Ez szol nemcsak a hitetleneknek, hanem a bunben elo keresztenyeknek is, akiknek unneplese, erzelgos orvendezese nem kedves Isten elott. Elobb a toredelmes sziv, a megteres utana johet az orom es az unneples.
Most pedig hogy ezt tisztaztuk, olvassunk meg arrol hogy mit tett Jezus: "A ki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő, Hanem önmagát megüresíté, szolgai formát vévén föl, emberekhez hasonlóvá lévén; És mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig. Annakokáért az Isten is felmagasztalá őt, és ajándékoza néki oly nevet, a mely minden név fölött való;" /Fil.2:6/

"És ezért új szövetségnek a közbenjárója ő, hogy meghalván az első szövetségbeli bűnök váltságáért, a hivatottak elnyerjék az örökkévaló örökségnek ígéretét." /Zsidok.9:15/

"És éneklének új éneket, mondván: Méltó vagy, hogy elvedd a könyvet és megnyisd annak pecséteit: mert megölettél, és megváltottál minket Istennek a te véred által, minden ágazatból és nyelvből és népből és nemzetből." /Jelenesek 5:9/
Amen

Monday, December 18, 2006

A pokol

"Az embernek Fia elküldi az ő angyalait, és az ő országából összegyűjtik a botránkozásokat mind, és azokat is, a kik gonoszságot cselekesznek, És bevetik őket a tüzes kemenczébe: ott lészen sírás és fogcsikorgatás."
/Mate 13:41,42/

A jelenkor keresztenysege nem szeret a pokolrol beszelni, sok hivonek mondott ember nem is hisz a pokol letezeseben, nem tudjak elfogadni hogy egy szereto Isten igy banjon az emberekkel.
Pedig mind az o, mind az uj-szovetsegben olvashatunk a pokolrol. Jezus maga tobbet emliti a poklot mint a mennyet.
Isten szeretet, valoban. Es az O gyermekeit kimenti a pokolra vezeto utrol, Jezus Krisztus altal.
Figyeljuk meg: nincs mas ut az Atyahoz:
"Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam" /Janos 14:6/
De akik nem az O gyermekei, hanem a satane (Janos 8:44) azokat odaadja a satannak, mert nem tertek meg buneikbol, mert nem fogadtak el Jezust.
Hogy ez igazsagtalansag? Aki szerint az, az Istent karomolja. Isten soha nem igazsagtalan. O megadta a megmenekedes utjat minden embernek Krisztusban. Sajat szeretett Fiat aldozta fel az emberekert. Mit akarsz meg hogy cselekedjen? O a legdragabbat adta hogy megmenekulj, ha te visszautasitod, az egyedul a te problemad.
Lehet hogy akik olvassak irasaimat azt gondoljak, hogy tul keskennye teszem az utat. Az ut keskeny az ige szerint (Mate 7:14) . En nagyon boldog lennek ha sokan megternenek, de ennek erdekeben nem lehet az utat szelesse tenni. Ha a szeles utat hirdetjuk akkor a pokolra vezeto utat hirdetjuk:" Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak." /Mate 7:13/
Vannak predikatorok akik ugy gondolkodnak hogy eloszor az utat szelesnek mutatjak be, es akik mar elindultak azon akkor majd raternek idovel a keskeny utra. Jezus nem ezt hirdette. Jezus mindig az igazat mondta.
Amint latjuk hogy a vilag unnepel - most nem karacsonyra gondolok, hanem az egesz eletre- unneplik a parazna sztarokat, a hazug politikusokat, unneplik a bunt a bulikon, es mindezt a remenyvesztett allapotott kabitoszerrel akarjak csokkenteni, alkohollal es mindenfele elvezetek vagy hamis vallasos/okkult elmenyek kergetesevel, lassuk meg hogy mennyire nyomorult ez az allapot.
Az egesz orokkevalosagot a pokolban fogjak tolteni, orokkon-orokke kinoztatva, ha meg nem ternek.
"A gyáváknak pedig és hitetleneknek, és útálatosoknak és gyilkosoknak, és paráznáknak és bűbájosoknak, és bálványimádóknak és minden hazugoknak, azoknak része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz, a mi a második halál." /Jelenesek 21:8/
Az ordog gyulol minden embert es kinozni akarja oket. Mar eletukben tonkre akarja tenni oket, a leheto legnagyobb romlasba sodorni oket. Halaluk utan pedig joga lesz ra hogy ugy kinozza oket ahogy akarja. Es nincs kiut. A lelek orokke el, bar a pokolban inkabb kivannak a lelkuk megsemmisuleset, de ez csak abrand. Ha most nem ter meg az ember, a halala utan mar nem lesz lehetosege ra. Nezzuk meg a koldus Lazar es a gazdag peldajat:
"Lőn pedig, hogy meghala a koldus, és viteték az angyaloktól az Ábrahám kebelébe; meghala pedig a gazdag is, és eltemetteték.És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak kebelében. És ő kiáltván, monda: Atyám Ábrahám! könyörülj rajtam, és bocsásd el Lázárt, hogy mártsa az ő ujjának hegyét vízbe, és hűsítse meg az én nyelvemet; mert gyötrettetem e lángban. Monda pedig Ábrahám: Fiam, emlékezzél meg róla, hogy te javaidat elvetted a te életedben, hasonlóképen Lázár is az ő bajait: most pedig ez vígasztaltatik, te pedig gyötrettetel. És mindenekfelett, mi köztünk és ti közöttetek nagy közbevetés van, úgy, hogy a kik akarnának innét ti hozzátok általmenni, nem mehetnek, sem azok onnét hozzánk át nem jöhetnek." /Lukacs 16:22-26/

"Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa. A ki hiszen ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.Ez pedig a kárhoztatás, hogy a világosság e világra jött, és az emberek inkább szerették a sötétséget, mint a világosságot; mert az ő cselekedeteik gonoszak valának." /Janos 3:17-20/

Sunday, December 17, 2006

A bunbeesett testver

"Atyámfiai, még ha előfogja is az embert valami bűn, ti szellemiek, igazítsátok útba az olyant szelídségnek szellemével, ügyelvén magadra, hogy meg ne kísértessél te magad is. Egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét. Mert ha valaki azt véli, hogy ő valami, holott semmi, önmagát csalja meg."
/Gal.6:1-3/

Sajnos elofordul hogy hivo ember is elesik bunben. Ilyenkor nem segit testverunkon hogyha folenyesen kikozositjuk, hanem a helyreallasan kell dolgoznunk, szeliden utbaigazitanunk es elmondani neki hogy Jezus Krisztus meghalt az o buneiert is, es barmikor fordulhat Hozza bocsanatert, hogy tiszta lappal induljon el ujra.
Gondoljunk ra hogy ez velunk is megeshet, lehet hogy mar meg is esett a multban. Mennyire szuksegunk lenne nekunk is a tobbi testver imajara es segitsegere a helyreallashoz. De ha felfuvalkodunk testverunk bukasat latvan mondvan hogy mivelunk ez nem eshet meg akkor tevedunk, mert mi sem vagyunk kulonbek:"Mert ha valaki azt véli, hogy ő valami, holott semmi, önmagát csalja meg."
"Sokkal jobban van dolga a kettőnek, hogynem az egynek;..........Mert ha elesnek is, az egyik felemeli a társát. Jaj pedig az egyedülvalónak, ha elesik, és nincsen, a ki őt felemelje." /Predikator 4:9-10/
Ezert mondja Pal apostol hogy egymas terhet hordozzatok. Nem segit testverunkon a szeretetlen itelkezes, habar bunet gyulolni kell es vetket elitelni, de magat a testvert szeretnunk kell (legalabb) annyira mint sajat magunkat es szelidseg szellemevel utba kell igazitani, hogy megterjen es megujuljon az odaszanasa es imadkozni erte "Ha valaki látja, hogy az ő atyjafia vétkezik, de nem halálos bűnt, könyörögjön, és az Isten életet ad annak, a ki nem halálos bűnnel vétkezik. Van halálos bűn; nem az ilyenért mondom, hogy könyörögjön." /I.Janos 5:16/
Ha nem akar megterni akkor mar szigorubb fegyelemben kell reszesulnie, de iranta valo szeretetunknek es kozbenjarasunknak nem szabad megszunnie.
Ha atyankfia vetkezik mindenki szomoru aki szereti testveret, mert tudjuk hogy nagyon rossz dolog a bun es mely szomorusagot es beketlenseget el at o is, (es pedig elso sorban Isten szomorodik meg a bun miatt). Errol ir Pal is a korintusiaknak:
"Ha pedig valaki megszomorított, nem engem szomorított meg, hanem részben, hogy azt ne terheljem, titeket mindnyájatokat. Elég az ilyennek a többség részéről való ilyen megbüntetése:Annyira, hogy éppen ellenkezőleg ti inkább bocsássatok meg néki és vígasztaljátok, hogy valamiképen a felettébb való bánat meg ne eméssze az ilyet. Azért kérlek titeket, hogy tanusítsatok iránta szeretetet." (2.Kor.2:5-8)
Itt latjuk hogy a bunbe esett testver nagyon banatos volt amiatt amit tett. Ezert a bunbanatert kapott bocsanatot a gyulekezettol, Paltol es Istentol.

Saturday, December 16, 2006

Van uj eleted?

"Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát."
/Janos 3:3/

Van uj eleted?
Mondd, miben kulonbozik az uj eleted a regitol? Abban hogy most gyulekezetbe jarsz?
Mas ember lettel? Vagy ugyanaz vagy, csak kereszteny mezben?
Mit szeretsz az osszejoveteleken, a tarsasagot, a zenet, a jatekot?
Vannak szellemi megtapasztalasaid, hallod Isten hangjat szellemedben, o vezet teged? "Mert a kiket Isten Szelleme vezérel, azok Istennek fiai." /Roma 8:14/
Ha valaki rad nez Krisztust latja? Akarod-e es torekszel-e ra hogy ha valaki rad nez Krisztust lassa?
Szomjazod az Iget? A szentseget? Sirtal mar a buneid miatt?
Hajlando vagy mindenrol lemondani Jezusert? Lemondtal mar mindenrol Jezusert (beleertve sajat magadat)?
Vonzanak a vilagi dolgok?
A Szent Szellem gyumolcsei megteremnek benned? (Gal.5:22)
Engedelmes vagy Istennek?
Hitben jarsz vagy latasban?
Biztos vagy benne hogy van uj eleted?

"Kísértsétek meg magatokat, ha a hitben vagytok-é? magatokat próbáljátok meg. Avagy nem ismeritek-é magatokat, hogy a Jézus Krisztus bennetek van? Kivévén, ha méltatlanok vagytok."
/2.Kor.13:5/

Friday, December 15, 2006

Kozeledjetek Istenhez

"Közeledjetek az Istenhez, és közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg kezeiteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg szíveiteket ti kétszívűek."
/Jakab 4:7/

Elterjedt az a mondas a keresztenyek kozott hogy: `ugy gyere ahogy vagy`. Ezt sokan arra alkalmazzak hogy mar megtert hivok is nyugodtan johetnek szennyesen Isten ele mindenfele megteresi szandek nelkul.
Most nezzuk meg az igazsagot. Minden megteres ugy kezdodik hogy a bunos kozeledni akar Istenhez, de erzi hogy mivel Isten szent, a bunei elvalasztjak ot Istentol. Ekkor Isten `kozeledni fog hozza` , kijelenti magat az illetonek, kijelenti hogy Jezus Krisztus a mi buneinket vette magara a kereszten, es a mi bunteteseunket hordozta el, ezert aki csak hisz ebben es bocsanatot ker buneiert, annak Isten megbocsajt es igy szabadon kozeledhetunk a szent Isten fele.
Sok gyulekezeti meghivon (Amerikaban) irva van hogy: "ugy gyere ahogy vagy".
Aki meg nem tert meg az termeszetesen nem tud meg Isten ele szentul es tisztan menni, de ha azzal a szandekkal megy Isten ele hogy megterjen es Istennek adja magat, az johet ugy ahogy van, de ne maradjon ugy! Szennyesen jott es megtisztulva menjen el, mint a parazna asszony (Janos 8.). Az bunosen kerult Jezus ele, Jezus megbocsatott neki, es azzal bocsatotta el hogy: "eredj el és többé ne vétkezzél!" .
Sok helyen mar nem predikalnak errol, csak arrol hogy: `Isten ugy szeret ahogy vagy`. Isten szeret teged valoban, de buneidet gyuloli. Azert kuldte el Szent Fiat mert annyira szeretett teged hogy nem akarta hogy buneid miatt elkarhozz, hanem hogy O engesztelo aldozat legyen buneidert, melyeket Isten gyulol!
A legnepszerubb amerikai `hamis profeta` azt hirdette egy nagyon magas szinvonalu vilagi osszejovetelen hogy 'Isten nagy oromet talal abban amikor onmagad vagy'. Ezt hitetleneknek mondta! Nem, Isten nem orul annak hogy a hitetlen megmarad buneiben, sajat onzo termeszeteben, mert ezek miatt el is karhoznak. Annak orul ha ezek megternek, bemeritkeznek, meghalnak regi termeszetuknek es: " felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben" (Ef.4:24).
Tehat egyreszt igen, kozeledjetek Istenhez, masreszt pedig: "Tisztítsátok meg kezeiteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg szíveiteket ti kétszívűek" .
Mi hivok is, mindig kozeledjunk Istenhez, mindig forduljunk Hozza, vigyuk ele dolgainkat, akarjunk egyre kozelebb kerulni Hozza!Es meglatjuk hogy ahogy egyre inkabb kozeledunk Hozza, ugy egyre inkabb O is kozeledik hozzank.

Thursday, December 14, 2006

Ami lerontatott...

"Mert, ha a miket elrontottam, azokat ismét fölépítem, önmagamat teszem bűnössé. "
/Galatzia 2:18/

Pal apostol leirja a Galaciai hivoknek hogy torvenybol senki sem tud megigazulni, hanem csak a Krisztusban valo hitbol.
Utana mond meg egy nagyon erdekes dolgot: "Ha pedig Krisztusban keresvén a megigazulást, mimagunk is bűnösöknek találtatunk, avagy Krisztus bűnnek szolgája-é? Távol legyen. " (17.)
Vagyis, Krisztus tud csak minket megigazitani, de ez azt jelenti hogy nem folytathatjuk tovabb a bunben elest, hiszen Krisztus ugy igazit meg hogy helyettesito aldozata altal eltorli a megtero bunos buneit. Ha tovabbra is bunben elnenk akkor mit jelentene mindez? Hogy ugyan Krisztus belenk koltozott, de ott van tarsberlokent a bun is? Nem, ez a ketto nem fer meg egymassal.
Ha mi azt mondjuk hogy Krisztust szolgaljuk de szolgalunk a bunnek is az olyan mintha azt mondanank hogy 1. Krisztus nem volt kepes minket valoban megigazitani 2. Krisztus belenk koltozott+ mi a bunnek szolgalunk= Krisztus a bunnek szolgaja. Ahogy Pal mondja: Tavol legyen!
Krisztus tokeletesen meg tudja igazitani a megtero bunost, eltorli buneit es uj eletet ad neki, betolti ot a krisztusi elettel, a Szent Szellemmel.
Ha pedig felepitjuk ismet amit lerontottunk onmagunkat tesszuk bunosse, vagyis ha ismet a bunnek szolgalnank miutan megigazittattunk a Jezus altal, akkor nemcsak hogy Jezus nevere hozunk szegyent, de mi magunk ismet bunosekke valunk Isten elott. Persze a megterni vagyo bunosnek mindig elerheto az isteni kegyelem: "Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól." /1.Janos 1:9/
De a megigazitas es megszenteltetes egyutt jar, es ez azt jelenti hogy Isten kepes egy teljesen uj eletet teremteni a bun altal bemocskolt regi elet helyett.
Hogy mi rontatott le a megigazulasunkkor? A bun uralma rajtunk, a regi termeszetunk, a regi eletunk, az emberi elkepzeleseink, a testies gondolkodas, a torveny cselekedeteiben valo bizas. Ezeket mind lerontottuk amikor Krisztusba vetettuk hitunket es az O uralma ala helyeztuk eletunket. Ezeket ismet felepiteni nem szabad.
"Mert én a törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek. " (19.)
Az hogy meghaltunk a torvenynek azt jelenti hogy mar nem a torveny cselekedeteibol keressuk a megigazulast, mert senki nem igazul meg a torveny altal. Azt is jelenti hogy a torveny mar nem karhoztathat minket, miutan Krisztus megigazitott. Viszont azt nem jelenti hogy mivel meghaltunk a torvenynek, mar ugymond `szabadok` vagyunk es azt csinalunk amit akarunk, hanem nezzuk meg a mondat folytatasat :`Mert én a törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek. ` Azert haltunk meg a torvenynek hogy Istennek eljunk. Istennek pedig nem elhetunk bunben, sem regi termeszetunkben. Azert folytatja igy Pal apostol: "Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem. " (20.)

Tuesday, December 12, 2006

`Ne iteljetek latszat utan`

"Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván."
/Mate 6:6/

"És ennek vala egy Mária nevezetű testvére, ki is Jézus lábainál leülvén, hallgatja vala az ő beszédét. Mártha pedig foglalatos volt a szüntelen való szolgálatban; előállván azért, monda: Uram, nincs-é arra gondod, hogy az én testvérem magamra hagyott engem, hogy szolgáljak? Mondjad azért néki, hogy segítsen nékem. Felelvén pedig, monda néki Jézus: Mártha, Mártha, szorgalmas vagy és sokra igyekezel:De egy a szükséges dolog: és Mária a jobb részt választotta, mely el nem vétetik ő tőle." /Lukacs 10:39-42/

Az ember sajat itelokepessegevel keptelen helyesen megitelni a masikat, hiszen
"az Úr nem azt nézi, a mit az ember; mert az ember azt nézi, a mi szeme előtt van, de az Úr azt nézi, mi a szívben van." /1.Sam.16:7/
Az Isten gondolatai nem az ember gondolatai es `az Isten dolgait sem ismeri senki, hanemha az Istennek Szelleme` /I.Kor.2:11/. Eppen ezert a masikat Isten Szelleme altal lehet csak megerteni, megitelni nem pedig a latszat utan.
A sok teves-veves nem jelent szuksegszeruen gazdagabb szellemi eletet, sem a masok elott valo hosszan imadkozas. Nem ok nelkul mondta Jezus hogy belso szobankban imadkozzunk az Atyahoz aki titkon van. Minden amit teszunk az Atyanak kell tennunk es az Atya kedvet keresnunk, nem sajat kegyessegunk latszatat magunk es masok elott.
Isten jobban ertekelte Maria csondes imadatat mint Marta teves-veveset, megha minden ember Martat is tartotta volna szellemibbnek, de Jezus tudta hogy Maria szive kozolebb van az O szivehez.
Ilyen imado sziveket keres az Ur elsosorban. Mert az ember azt nezi hogy ki mit tesz, de Isten azt nezi ki vagy te? Milyen a szived Ofele? Persze a gyumolcsok szuksegszeruen kisarjadnak az imado szivbol, de ki dicsoitene minket az olyan imaert melyet a belso szobankban titkon mondtunk el. Vagy ki dicsoitene minket az alamizsnaert amit titkon adtunk? A gyumolcsot sem emberi mertekkel kell merni, hanem Isten mertekevel.
Jezus latta az ozvegyasszony altal adakozott 2 fillert, mely az osszes vagyona volt. Mas nem latta es nem is ertekelte volna, hanem inkabb azokat ertekeltek volna akik a nagy vagyonukbol adakoztak folosleguket.
"Ne ítéljetek a látszat után, hanem igaz ítélettel ítéljetek!" /Janos 7:24/

Sunday, December 10, 2006

Az Ur arcanak vilagossaga

"Világosítsa meg az Úr az ő orczáját te rajtad, és könyörüljön te rajtad."
/4.Mozes 6:25/

Ez az Aroni aldasnak egy mondata. Nagyon erdekes elgondolkodni azon hogy mit jelenthet az: "Világosítsa meg az Úr az ő orczáját te rajtad" .
Nezzunk meg par peldat a Bibliabol:
"Vala pedig a jobb kezében hét csillag; és a szájából kétélű éles kard jő vala ki; és az ő orczája, mint a nap a mikor fénylik az ő erejében." /Jel.1:16/

"És lőn, a mikor Mózes a Sinai hegyről leszálla, (a Mózes kezében vala a bizonyság két táblája, mikor a hegyről leszálla) Mózes nem tudta, hogy az ő orczájának bőre sugárzik, mivelhogy Ővele szólott." /2.Mozes 34:29/

Az elso Jezus, akinek az arca fenylik mint a nap, a masik Mozes, akinek arca fenylik miutan a Sinai hegyen sok idot Isten jelenleteben toltott.
Ez a feny Isten arcan Isten dicsosegenek a fenye, es aki azt szemleli, szinten vilagitani fog.
"Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk Ő hozzá; mert meg fogjuk őt látni, a mint van." /I.Janos 3:2/
A 2.Korintus 3.-ban Pal apostol leirja hogy Mozes arcan a dicsoseges feny ugyan mulando volt, de megis olyan eros hogy Izrael fiai nem birtak ranezni, ezert leplet kellett Mozes fejere tenni.
Pal elmondja hogy az Uj-szovetseg az maradando es sokkal dicsosegesebb mint az O. Utana leirja:
"Mi pedig az Úrnak dicsőségét mindnyájan fedetlen arczczal szemlélvén, ugyanazon ábrázatra elváltozunk, dicsőségről dicsőségre, úgy mint az Úrnak Szellemétől." /18./
Az Oszovetsegben Isten Mozes altal, a torveny altal kozolte dicsoseget, es a bunos ember nem birt ranezni ezert letakartak. Az Ujszovetsegben azonban nincs Mozes, nincs kozvetito Jezuson kivul, hanem mindannyian papok vagyunk es az Ur szine ele jarulhatunk. Mennyivel inkabb kellene a mi arcunknak fenyleni , hiszen az uj-szovetsegi dicsoseg nagyobb. Azonban a Mozesnek a bore fenylett, vagyis a testen at, de az Uj-szovetseg nem testi, pelda erre hogy az O.szov.-ben testileg kellett korulmetelkedni, de az Uj-ban Isten a szivunket meteli korul (Roma 2.). Tehat az Isten dicsosegenek sugarzasa sem borunkon, testunkon at tortenik, hanem szellemunkben. Minden ami testi elmulik, mint ahogy Mozes arcan a feny is elmult egy ido utan, de a dicsoseges feny ami az ujjaszuletett szellemben van, Isten Szellemenek jelenlete altal, az megmarad.
Es nincsen szukseg lepelre, mert a lepelre a bun miatt volt szukseg, hiszen a bunos ember nem tudja elviselni Isten jelenletet, de amint Jezus eltorli buneinket miutan megtertunk buneinkbol, szabadon mehetunk Isten ele: "Mikor pedig megtér az Úrhoz, lehull a lepel." (16.).
A fenyesseg tehat Isten jelenlete (amig meg nem lathatjuk Jezust szemeinkkel, addig csak a szellemunkben a Szent Szellem altal).. es tudjuk hogy az orokkevalosagban latni fogjuk az O fenylo orcajat (Jelenesek 22:4).A Zsoltar 11:7-ben azt olvassuk:"...az igazak látják az ő orczáját."
Most pedig nezzuk meg hogy amint Mozes is felment a Sinai hegyre hogy Istennel beszeljen es atvette a torvenyt (Tora:o-szovetseg) Istentol es fenylett az arca, ugy Jezus is felment egy hegyre, beszelt Istennel, a hamarosan bekovetkezendo halalarol (uj-szovetseg), es fenylett az arca. (Mate 17:2-3)
"És hat nap mulva magához vevé Jézus Pétert, Jakabot és ennek testvérét Jánost, és felvivé őket magokban egy magas hegyre. És elváltozék előttök, és az ő orczája ragyog vala, mint a nap, ruhája pedig fehér lőn, mint a fényesség."
"És imádkozása közben az ő orczájának ábrázata elváltozék, és az ő ruhája fehér és fénylő lőn. És ímé két férfiú beszél vala ő vele, kik valának Mózes és Illés; Kik dicsőségben megjelenvén, beszélik vala az ő halálát, melyet Jeruzsálemben fog megteljesíteni." /Luk.9:29-31/

(megjegyzes: ebben az irasban az O-es Uj szovetseg alatt nem magat a konyvet ertettem, hanem magat a szovetseget, az O-ban a szovetseg Izrael fiaival kottetett a Tora altal, az uj szovetseg pedig Jezus Krisztus helyettesito aldozata altal)

Saturday, December 09, 2006

Szellemi harcosok es rokkantnyugdijasok

"Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen:"
/Jelenesek 3:17/

Ennek az igeresznek most egy masik aspektusarol szeretnek irni, a laodiceai gyulekezet buszkesegen, langyossagan kivul. Azt a hozzaallast figyelhetjuk meg abban hogy: "meggazdagodtam és semmire nincs szükségem" hogy mintha naluk a kereszteny elet abbol allna hogy szuksegeinket megelegitsuk. Azert nem torekedtek semmire, mert megszereztek azt, amire igenyuk volt, egy bekes kispolgari elet es hetvegi gyulekezetbe jaras.
Lehet hogy ugyan halat adtak Istennek a dolgaikert, de figyelmuk kozeppontjaban az volt: mit tud nekem Isten adni? Mit adott nekem Isten?
Azt hittek hogy a kereszteny elet roluk szol. Nem! A kereszteny elet Krisztusrol szol. Azert vagyunk itt hogy Ot szolgaljuk. Aki a foldon talalja meg a `menyorszagot` az a pokolba jut, de aki a mennybe jut annak at kell mennie a foldi poklon. Figyeljuk meg mit tanit Pal apostol tobb leveleben;
"De te józan légy mindenekben, szenvedj, az evangyélista munkáját cselekedd, szolgálatodat teljesen betöltsd." /2.Tim.4:5/
Ha valaki felszolitana teged hogy szenvedj azt gondolnad az illeto nem szeret teged. De ebben az igereszben a szenvedes az egy felszolitas. Most pedig nezzuk meg miert mondja ezt Pal Timotheusnak:
"Mert néktek adatott az a kegyelem a Krisztusért, nemcsak hogy higyjetek Ő benne, hanem hogy szenvedjetek is Ő érette:" /Fil.1:29/.
Pal kegyelemnek nevezi ha szenvedhetunk Jezusert.
Mit szol vajon ehhez a laodiceai egyhaz, aki a foldon talalta meg a menyorszagot? Akik gazdagnak hittek magukat, de Jezus azt mondta rajuk: Te vagy a szegeny. Ellentetben a Szmirnai gyulekezettel:
"Tudom a te dolgaidat és nyomorúságodat és szegénységedet (de gazdag vagy)" /Jel.2:9a/. Aki ezen a foldon nyomorult es szegeny Jezusert az az orokkevalosagban gazdag lesz, es Jezus szemeben mar most gazdag.
Jezus mindenkinek azt adja amit keres:
"Azért mikor alamizsnát osztogatsz, ne kürtöltess magad előtt, a hogy a képmutatók tesznek a zsinagógákban és az utczákon, hogy az emberektől dícséretet nyerjenek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat." /Mate 6:2/
Aki az emberektol valo dicsoseget keresi, az azt kapja meg, aki a Szent Szellemet keri, az azt kapja meg:
"Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok Szent Lelket azoknak, a kik tőle kérik." /Luk.11:13/.

"Kicsoda pedig ti közületek az, a ki, ha egy szolgája van, és az szánt vagy legeltet, tüstént azt mondja annak, mihelyt a mezőről megjő: Jer elő, ülj asztalhoz? Sőt nem ezt mondja-e néki: Készíts vacsorámra valót, és felövezvén magadat, szolgálj nékem, míg én eszem és iszom; és azután egyél és igyál te?" /Lukacs 17:7-8/- Vagyis eloszor Urunkat kell megelegitenunk, Oerte munkalkodni, es utana a mennyben mar mi is reszesedhetunk az aratas gyumolcsebol.
"Egy harczos sem elegyedik bele az élet dolgaiba; hogy tessék annak, a ki őt harczossá avatta" /.2.Tim.2:4/.
Az Ur minket szellemi harcossa avatott, nem pedig szellemi rokkantnyugdijassa.
Vajon hany testveri osszejovetel vagy imaora veszelyezteti az ordog hadi allasait? Vajon eletunk barmely pontja fenyegetes-e az ordog szamara? Sajnos sokak `szolgalatan` csak nevet az ordog, nem zavarja ot egyaltalan.
Az Ur szolgalata teljes embert kivan, ezert nem keveredhetunk bele az elet dolgaiba. A munkanknak 2 oldala van egyben: -az Isten szellemi kiralysagat epiteni, -az ordog kiralysagat rombolni. Ez nem kis feladat, ezert fontos az odaszantsag es a testverek kozotti egyetertes az Ige alapjan allva, a Szent Szellem altal.

"Harczold meg a hitnek szép harczát, nyerd el az örök életet, a melyre hívattattál.....Meghagyom néked Isten előtt, a ki megelevenít mindeneket, és Krisztus Jézus előtt,.....Hogy tartsd meg a parancsolatot mocsoktalanul, feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus megjelenéséig" /I.Thimoteus 6:12-14/
"....Ezt mondja az Ámen, a hű és igaz bizonyság, az Isten teremtésének kezdete: Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév. Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból. .....A kiket én szeretek, megfeddem és megfenyítem: légy buzgóságos azért, és térj meg. Ímé az ajtó előtt állok....."/Jelenesek 3./

Thursday, December 07, 2006

Cserepedenyek vagyunk

"Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van, hogy amaz erőnek nagy volta Istené legyen, és nem magunktól való."
/2.Kor.4:7/

A cserepedeny a mi torekeny emberi mivoltunk. Belolunk semmi jo nem szarmazik (Roma 7:18), csak abbol a kincsbol amit Isten a hivokbe helyezett. Ezert amikor Isten felhasznal valakit, a gyenget hasznalja fel, hogy nyilvanvalova legyen hogy ez Isten munkaja es nem emberbol szarmazo munka. Isten mondja: " az én erőm erőtlenség által végeztetik el" /2.Kor.12:9/.
es:
"Mert tekintsétek csak a ti hivatástokat, atyámfiai, hogy nem sokan hívattak bölcsek test szerint, nem sokan hatalmasak, nem sokan nemesek; Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket; És a világ nemteleneit és megvetettjeit választotta ki magának az Isten, és a semmiket, hogy a valamiket megsemmisítse:Hogy ne dicsekedjék ő előtte egy test sem." /I.Kor.1:26-28/

Mindenki aki sajat magabol akar jot kihozni, az magat dicsoiti, es mindenki aki Isten munkajat testben akarja vegezni az magat dicsoiti."A ki magától szól, a maga dicsőségét keresi" (Janos 7:18a). Ember nem kepes semmi jora Isten ereje nelkul. Akinel nyilvanvalo az emberi gyengeseg annal jobban meg tud nyilvanulni Isten ereje, ha az illeto hagyja hogy Isten Szelleme munkalkodjek benne es altala. De van egy nagy veszely, es az az hogy miutan Isten felhasznalt egy embert, az az ember buszke lesz erre. Holott Isten nem azert valasztotta ki mert jobb, vagy tobb, hanem mert kevesebb (5.Mozes 7;7). Isten Balam szamara altal is tudott szolni, Isten a kovekbol is teremthet imadokat tehat az hogy eppen teged valasztott ki, semmivel sem emel teged a tobbiek fole, csupan Isten be akarta mutatni kegyelmet es erejet a sajat dicsosegere, nem a tiedre . Amikor ez az alazatos hozzaallas megszunik akkor jon a felfuvalkodas es a bukas (Peld.16:18). Nezzuk meg Salamon kiraly eletet, milyen csodalatos kegyelmi ajandek reszese volt: Isten hatalmas bolcsesseget adott neki, elete vegen pedig elbukott. Luther Martont Isten hatalmasan felhasznalta, de elete vegen antiszemita es nem-biblikus megjegyzeseket tett. Jezus mondta:
"Dicsőséget emberektől nem nyerek." /Janos 5.41/ . Habar voltak akik dicsoitettek Ot amikor e Foldon jart, de Jezus ezt nem szamitotta be dicsosegkent, neki az nem jelentett semmit hogy ki mit mond Rola, hanem csak az hogy Isten dicsoittessen mindenben amit O csinal es mond.
Ha hatalmasan is cselekszik valaki altal az Isten, akkor nem annak a szemelyet kell hangsulyozni es dicsoiteni aki altal Isten cselekedett, hanem magat Istent, mert csakis Isten vegzett el mindent ami jo.
"Mert micsoda vagyok én, és micsoda az én népem, hogy erőnk lehetne a szabad akarat szerint való ajándék adására, a mint tettünk? Mert tőled van minden, és a miket a te kezedből vettünk, azokat adtuk most néked." /I.Kron.29:11/

Tuesday, December 05, 2006

Harc a gonosz ellen

"Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság szellemei ellen, melyek a magasságban vannak."
/Efezus 6:12/

Ezen igevers szerint van tusakodasunk, de nem az emberrel, hanem a gonosz szellemi lenyekkel.
Hogyan lehet harcolni a gonosz hatalmassagok, demonok ellen?
Ezt leirja Pal apostol a kovetkezo versekben:
"Annakokáért vegyétek föl az Istennek minden fegyverét, hogy ellentállhassatok ama gonosz napon, és mindeneket elvégezvén megállhassatok.
Álljatok hát elő, körül övezvén derekatokat igazlelkűséggel, és felöltözvén az igazságnak mellvasába, És felsarúzván lábaitokat a békesség evangyéliomának készségével; Mindezekhez fölvevén a hitnek paizsát, a melylyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok; Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Szellemnek kardját, a mely az Isten beszéde: Minden imádsággal és könyörgéssel imádkozván minden időben a Szellem által, és ugyanezen dologban vigyázván minden állhatatossággal és könyörgéssel minden szentekért," (13-18.)
Most nem akarok reszletesen belemenni a szellemi fegyverzet tanulmanyozasaba, de azt lathatjuk hogy nincs szo semmilyen trukkrol vagy hokuszpokuszrol amellyel az ordog ellen harcolhatunk, hanem az az elv ervenyesul hogy: "a gonoszt jóval győzd meg." (Roma 12:21)
Vagyis nekunk azzal kell torodni hogy teljesen az Ur uralma alatt alljunk, mindig az O akaratat cselekedjuk az ige alapjan hit altal, es ezzel maris csapast mertunk a satanra.
Nem erolkodni kell a harcban, es hiaba probaljuk Jezus nevevel a demonokat uzni hogyha nem elunk Istennek tetszo odaszant eletet. Errol ir az Apostolok cselekedetei 19:15, amikoris het zsido megteretlen ember elkezdtek Jezus nevet hasznalva demonokat uzni: "Felelvén pedig a gonosz szellem, monda: A Jézust ismerem, Pálról is tudok; de ti kicsodák vagytok? És reájok ugorván az az ember, a kiben a gonosz szellem vala, és legyőzvén őket, hatalmat vőn rajtuk annyira, hogy mezítelenen és megsebesülve szaladának ki abból a házból."
A szellemvilagban nem ismertek el e zsidokat, mert nem volt szellemi hatalmuk, maguk is bunos emberek leven, vagyis kozelebbi kapcsolatban voltak a gonosz vilaggal mint Krisztuseval, a satan pedig nem uzi ki sajat magat "a Sátán is ha ő magával meghasonlik, mimódon állhat meg az ő országa?" (Lukacs .11:18). A Jezus nevet nem volt joguk hasznalni, mert nem voltak megmosva Jezus verevel.
Jezus nevenek mantra-szeru ismetelgetesenek semmi haszna.
"Mert a mi vitézkedésünk fegyverei nem testiek, hanem erősek az Istennek, erősségek lerontására; Lerontván okoskodásokat és minden magaslatot, a mely Isten ismerete ellen emeltetett, és foglyul ejtvén minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak; És készen állván megbüntetni minden engedetlenséget, mihelyst teljessé lesz a ti engedelmességtek." (2.Kor.10:4-6)
Az Isten ereje altal lehet a gonosz ellen harcolni, eloszor sajat magunkban; ha valami bun van bennunk eloszor azt kell megvallani es elhagyni, utana harcolhatunk a gonosz szellemvilag ellen, mely annyifele modon akarja eltevelyiteni a hivot, tonkretenni, megolni a hitetlent es megnagyobb gonoszsagba huzni le lelket, es annyifele hamis filozofiat nepszerusit szolgai altal `hogy lopjon és öljön és pusztítson` (Janos 10:10). Ezek a filozofiak, hamis tanok mind az Isten ismerete ellen emeltettek, hogy eltavolitsanak minket Istentol, felrevezessenek minket Isten kilete es tulajdonsagai felol, stb.. Nemcsak ima, es szellemi harc altal lehet ezek ellen harcolni hanem masok oktatasa, a hamis dolgok leleplezese altal is az ige alapjan.
Pal apostol meg ket dolgot ir le melyek fontosak e harcban:
" foglyul ejtvén minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak" : ez nagyon fontos, mert ha nem szurjuk meg gondolatainkat, azok ossze-vissza cikaznak, es igy elveszitjuk a fokuszt, mely Krisztus. Ha gondolataink nem engedelmeskednek Krisztusnak, akkor mi magunk sem fogunk, cselekedeteinkben, donteseinkben. Azert hasznalja Pal a foglyul ejteni kifejezest, mert valoban a kontroll nelkuli gondolkodas a termeszetes nalunk, de a foglyul ejtes az egy aktiv cselekedet, megragadni a hiabavalo gondolatot es eltiltani annak tovabbi aramlasat.
A masik:
"És készen állván megbüntetni minden engedetlenséget, mihelyst teljessé lesz a ti engedelmességtek"
A rossz elleni harcban fontos a masok bunei elleni harc is. Mint emlitettem eloszor sajat buneinket kell elhagynunk. Utana, fokent az eloljaroknak, a gyulekezeti fegyelmet gyakorolni (Mate 18.). Az engedelmessegre ugy nevelhetok a keresztenyek, ahogyan a kisgyermekek is: ha valami rosszat csinaltak a gyermekek a szulok megbuntetik oket, hogy tobbet ne csinaljak azt a dolgot. Az urvacsoratol es szukseg szerint a gyulekezettol valo elzaras nem az egyen ellen iranyul, hanem a bun ellen, ami meggatolja az egyen reszvetelet a hivok kozossegeben es az illeto megtereset segitheti elo (termeszetesen eloszor gyengeden megteresre kell hivnunk az illetot, csak ha nem ter meg akkor lep eletbe a tobbi fegyelmezes). Ha nem varjuk el testvereinktol az Isten iranti engedelmesseget, akkor beengedtuk a gonoszt, melynek tulajdonsaga az hogy amint beengednek egy kicsit belole az notton-no (Gal.5:9).
Amint pedig az ordog minket probal kiserteni, tamadni, egy dolgot tehetunk:
"Engedelmeskedjetek azért az Istennek; álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek." (Jakab. 4:7)

Sunday, December 03, 2006

A menyasszony

"Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, miképen a Krisztus is szerette az egyházat, és Önmagát adta azért; Hogy azt megszentelje, megtisztítván a víznek feredőjével az íge által, Hogy majd Önmaga elébe állítsa dicsőségben az egyházat, úgy hogy azon ne legyen szeplő, vagy sömörgözés, vagy valami afféle; hanem hogy legyen szent és feddhetetlen."
/Efezus 5:25-27/

Az elozo irasomhoz kapcsolodva, szeretnem elarulni hogy az en `mennyei latasom` ez a menyasszony, az Egyhaz melynek Krisztus ele kell allnia szentsegben es feddhetetlensegben.
"Mert isteni buzgósággal buzgok értetek; hisz eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy mint szeplőtlen szűzet állítsalak a Krisztus elé." (2.Kor.11:2)
Hitem szerint az Ur Jezus Krisztus hamarosan eljon, es mar nincs olyan sok ido az alvasra, mint ahogy azt az ostoba szuzek gondoltak (Mate 25).
Ha a lathatokra neznek, bizony remenytelenul ketsegbeesnek az egyhaz allapotat latva, de hiszem, mivel meg van irva, hogy Jezus egy `szeplo es somorgozes vagy valami affele` nelkul fogja maga ele allitani az egyhazat dicsosegben, es feddhetetlensegben. Ezt olvassuk ebben a reszben: "a Krisztus is szerette az egyházat, és Önmagát adta azért; Hogy azt megszentelje, megtisztítván a víznek feredőjével az íge által, Hogy majd Önmaga elébe állítsa dicsőségben az egyházat...." , tehat azert adta Onmagat az egyhazert hogy az majd ilyen modon alljon Oelotte, mint gyonyoru, tokeletes menyasszony es nem mint parazna, tiszteletlen, koszos, vak . Ha nem torodunk ezzel, akkor azzal nem torodunk amiert Jezus a sajat eletet odaaldozta.
"Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, miképen a Krisztus is szerette az egyházat, és Önmagát adta azért" . Krisztus szereti az egyhazat, ezert faj neki az egyhaz hutlensege, melyben a vilaggal vagyis Isten ellensegevel paraznalkodik (Jakab 4.4). Minden ferfinak faj ha felesege masokkal paraznalkodik. Raadasul Krisztus eletet adta az egyhazert, tehat minden oka megvan ra hogy teljes huseget, szeretetet es engedelmesseget varjon menyasszonyatol.
"Hogy azt megszentelje, megtisztítván a víznek feredőjével az íge által"
Jezus igy imadkozik a Janos 17:17.-ben: "Szenteld meg őket a te igazságoddal: A te ígéd igazság." Isten az ige altal szenteli es tisztitja meg gyermekeit, az igazsag altal amelyet kijelentett szamunkra hogy aszerint eljunk.
Egyszer egy hitetlen lannyal beszelgettem, aki okkult dolgokkal foglalkozott, es mondtam neki hogy Isten kozelebe csak szentul es tisztan lehet menni. Azt mondta hogy o egy idoben megtisztitotta magat, de borzalmas erzesei voltak.
Persze, mert nem az ige szerint tisztitotta meg magat (egyebkent mashogy nem is lehet) hanem sajat okkult elkepzelesei szerint. Csak az igazsagnak van olyan ereje hogy megtisztitsa es megszentelje azokat akik abban hisznek.
Minden menyasszony aki szereti volegenyet nagyon varja a hazassagkotest, amikor vegre egybekelhet a volegenyevel. Igy kell az egyhaznak is epedve varni a Volegennyel, Krisztussal valo talalkozast, es arra felkeszulni, hogy Volegenyenek tetsszen. A feleseg dolga pedig hogy ferjet szeresse (Tit.2:4) es engedelmeskedjen neki: "De miképen az egyház engedelmes a Krisztusnak, azonképen az asszonyok is engedelmesek legyenek férjöknek mindenben." (Efezus 5:24)

"És a Szellem és a menyasszony ezt mondják: Jövel! És a ki hallja, ezt mondja: Jövel! És a ki szomjúhozik, jőjjön el; és a ki akarja, vegye az élet vizét ingyen."
(Jelenesek 22:17)
"Annakokáért szeretteim, ezeket várván, igyekezzetek, hogy szeplő nélkül és hiba nélkül valóknak találjon titeket békességben." (2.Peter 3:14)

Közel van, az ajtó előtt.

Friday, December 01, 2006

A mennyei latas

"Mikor nincs [mennyei] látás, a nép elvadul; ha pedig megtartja a törvényt, oh mely igen boldog!"
/Peldabeszedek 29:18/

Tehat amikor nincs mennyei latas akkor nem tartjak meg a torvenyt, es elvadulnak.
Mi lehet ez a mennyei latas?
En azokra gondolok akik nem a lathatatlanokra, hanem a lathatokra neznek, akiknek nincs celkituzesuk, pl. hogy novekedjenek az Urban, vagy hogy gyumolcsot teremjenek hanem csak ugy vannak, elhomalyosult szemuk elott a cel, hogy azert letezunk hogy Istennek dicsoseget szerezzunk. Tovabba nincs mennyei kijelentes az eletukben, mert nincs elo kozosseguk az Urral es a testverekkel, igy minden igei tudasuk szaraz informacio marad csak.
Altalaban megfigyelhetjuk hogy amikor a kiraly istenfelo volt, akkor a nep is Istent felte, de amikor a kiraly balvanyimado volt akkor elterjedt az egesz orszagban a balvanyimadas. Ezert nagyon fontos hogy akik felelosseggel tartoznak a rajuk bizott nyajert, ne felejtkezzenek el a mennyei latasrol, a szellemi celkituzesrol, hogy a gyulekezet Istennek szolgaljon szentsegben es szeretetben, nem pedig az, hogy a gyulekezet jol erezze magat. A cel nem az hogy minel tobben minel tobbszor eljojjenek az osszejovetelekre, hanem az hogy akik osszejonnek az Ur neveben, azok teljesen odaszanjak magukat az Ur kovetesere.
Ha a pasztornak nem ez a celja, hanem az hogy embereknek a kedvebe jarjon, akkor nem Istent szolgalja igazabol, hanem az embereket.
"Mert most embereknek engedek-é, avagy az Istennek? Vagy embereknek igyekezem-é tetszeni? Bizonyára, ha még embereknek igyekezném tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék." /Galacia 1:10/.
A gyulekezet nem emberekert, nem is sajat magaert, a gyulekezetert van, hanem Istenert. Nem azert kell az egyseg hogy jo baratok legyunk, mert jo baratok es segitokesz emberi tarsasagok a vilagban is vannak. Istenert kell egymassal egysegben lennunk, hogy a Szent Szellem munkaja ne legyen gatolva a mi kis gyermeteg vitatkozasaink, vagy buszkesegunk miatt.
Ha a gyulekezet elvesziti szeme elol a celt, mely az Isten dicsosege, akkor a nep elvadul es nem tartja be a torvenyt. Miert van ez?
Miert vallalna valaki a kereszt hordozasat hogyha nem lebeg szeme elott Jezus keresztje? Ha elfelejtette hogy Jezus mit tett erte, es leveszi szemet Krisztusrol akkor automatikusan sajat magara fog tekinteni.
Miert szentelne egesz eletet Krisztusnak az, aki nem gondol arra hogy Krisztus egesz eletet odaszentelte o erte?
Mert aki nem a szellemire nez, az a testire fog, es igy elvadul a nep, mert mennyei celkituzes hianyaban mindenki azt cselekszi ami neki jonak tetszik.
Ha pedig Isten igeje szerint cselekszik a nep, es ahhoz szabjak magukat amit Isten parancsol, az azt mutatja hogy van hit, van mennyei latas, amelyert erdemesnek tartjak a szenvedest, amiert hajlandoak aldozatot hozni, egesz eletuket odaszanni.
Pal apostol arrol tesz bizonysagot Agrippa kiraly elott (Ap.Csel.26:19) hogy nem lett engedetlen a mennyei latas irant, melyben Jezus azt mondta neki: "De kelj fel, és állj lábaidra: mert azért jelentem meg néked, hogy téged szolgává és bizonysággá rendeljelek úgy azokban, a miket láttál, mint azokban, a mikre nézve meg fogok néked jelenni; Megszabadítván téged e néptől és a pogányoktól, kik közé most küldelek, Hogy megnyissad szemeiket, hogy setétségből világosságra és a Sátánnak hatalmából az Istenhez térjenek, hogy bűneiknek bocsánatát és a megszenteltettek között osztályrészt nyerjenek az én bennem való hit által. " (16-18.)
Pal apostolt egesz tovabbi eleteben ez a mennyei latas vezerelte:
"Azért, Agrippa király, nem levék engedetlen a mennyei látás iránt; Hanem először a Damaskusbelieknek és Jeruzsálembelieknek, majd Júdeának egész tartományában és a pogányoknak hirdettem, hogy bánják meg bűneiket és térjenek meg az Istenhez, a megtéréshez méltó cselekedeteket cselekedvén. "
Pal apostol cselekedetei es szenvedese bizonyitottak a mennyei latas irant valo huseget.
Sokszor a nehezsegek miatt, a lathato eredmenyek hianya miatt vagy eppen a foldi dolgokkal valo elfoglaltsag miatt mar nem foglalkozunk tobbet a mennyei latassal... esetleg attol felunk hogy masok fanatikusnak neznek, vagy mi magunk tul sokat okoskodunk.
Neked van mennyei latasod? Ha igen, mi az es mit teszel erte?